Last news in Fakti

10 Август, 2023 19:01 3 030 150

Какво да правим с Паметника на Съветската армия?

  • паметник на съветската армия-
  • съветски съюз-
  • софия-
  • владимир путин

Вечната признателност е един стар и тъжен момент в българската идентичност

Какво да правим с Паметника на Съветската армия? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемът с Паметника на Съветската армия загнива от 1989 г. насам. Вечната признателност е стар и тъжен момент в българската идентичност. Много ще е жалко, ако пак избягаме от съдържателните въпроси, пише Ивайло Дичев.

Паметникът на Съветската армия освободителка ме кара да си спомня пиесата на Йонеско „Амедей или как да се отървем от него“. Там сцената постепенно се изпълва от труп, „страдащ от неизлечимата болест на мъртвите, геометричното разрастване“, а двойката се чуди откъде е дошъл и как да си отвоюват жизненото пространство.

Защото проблемът с този паметник от 1989-та насам расте и загнива. Политическият смисъл на проекта, възложен при управлението на сатрапа Васил Коларов, е повече от ясен. Съветската армия освобождава България, народът я посреща с благодарност и - олицетворен от работника, майката и детето под вдигнатия шмайзер на върха - тръгва към комунизма. За да няма колебания какво точно ни се донася и за какво благодарим, източният барелеф е посветен на Октомврийската революция, произвела тоталитарния режим.

Как големият брат поучава малкия

Вечната признателност е един стар и тъжен момент в българската идентичност. Вгледайте се в „Моста на дружбата“ над Перловската река. Четири скулптурни групи показват как големият брат поучава малкия: богатир и опълченец, съветски воин и български партизанин, съветски специалист и български техник, колхозничка и селянка. В тон с тази наивна естетика руският персонаж е винаги физически по-висок от нашия.

Много пъти беше отбелязан и фалшът на Паметника на Съветската армия (ПСА), който изобразява битка, въпреки че Съветската армия тук с никого не е воювала. Съвсем друго е отношението към Братската могила в Борисовата градина. Пак я рисуват, поругават, пакетират като Пижо и Пенда, но рядко чуваме призиви за премахването ѝ. Просто там наистина са заровени кости, при това на български партизани. Каква е тяхната роля, дали споделяме идеологията им - това е друг въпрос, но този мемориал за разлика от много други, е истински.

Войната разкри истинския облик на Русия

След десетилетия караници по темата най-после взе да се оформя съгласие от 2/3 около това, че разделящият ни паметник трябва да иде в музея. Основен фактор за това беше войната в Украйна, която разкри истинския облик на Русия, насочила срещу нас ядрените си ракети. Важна роля изигра освобождаването ни от енергийната зависимост, чрез която Москва бранеше и паметниците си. Да не забравяме и маргинализирането на БСП под вещото ръководство на г-жа Нинова. Заедно с „Възраждане“ социалистите биха имали по-сериозно влияние, но засега май не смеят да застават твърде открито рамо до рамо в защитата си на Кремъл. Нужна е, разбира се, и идеологическа спойка на новата ротационна коалиция.

Възникна въпросът какво да правим с паметника. Нека припомним и неуспешните опити на артисти и архитекти да измислят проект за музеифицирането на комплекса, така че политическият му смисъл да се трансформира в културно-исторически. Най-екзотична беше идеята на арх. Игнатов, злополучен кандидат-кмет на десните, паметникът да се засипе с пръст и да продължи да съществува в хралупа под така полученото хълмче.

Между крайните привърженици и противници на монумента постепенно се наложи мнението, че той все пак е културно наследство, което следва да се пази като свидетелство на една епоха. А и защото скулптурите са дело на известни творци като Любомир Далчев, Васка Емануилова и Иван Фунев, платили естетическа дан на онази епоха. Първоначално се мислеше те да бъдат преместени в Музея на изкуството от периода на социализма - но ето ти проблем: Яра Бубнова, директор на Националната художествена галерия, част от която е той, посочи разнообразни трудности, свързани с преместването на това огромно количество метал в онзи заден двор, който и без това в момента е пълен със статуи. Изглежда има проблем и с терена, който може да поддаде. Според нея по-добре би било скулптурите да се пренесат в Национално-историческия музей, където има място колкото искаш.

Проблемът не е технически

Много ще е тъжно, ако отново избягаме от съдържателните въпроси, подменяйки ги с технически трудности. Така разрушиха монумента „1300 години България“ в НДК - плочките се отлепвали и било опасно да не ти падне някоя на главата. Отвъд техническите трудности, музеят в Дървеница е сам по себе си тежък провал. Наместо да представя онази епоха, той е един вид склад на бракувани статуи без всякакъв коментар. А що се отнася до изложбената зала, там ще видите всевъзможни изложби от типа „Портрет на луната в черно“, но не и разказ за комунизма. Да не говорим за крайно неподходящата локация или безизразната сграда. Ставащото може би е повод да се преосмисли този несполучлив проект. Но дали има сили, воля и пари за истински музей на соца в тази нестабилна политическа обстановка?

Що се отнася до идеята на Бубнова статуите да бъдат отнесени в Национално-историческия музей, тя е технически най-лесно осъществима, но според мен представя друг съдържателен проблем. Българската история там е представена едномерно и патетично, според идеологията на учебника по история. Как ще се впише в този разказ съветската бронзова грамада?

Представете си паметниците на благодарността в България до вертолетите и оръдията, изложени там за прослава на българската армия – дали комунизмът няма да заприлича на апотеоз в славното развитие на благодарната нация? Разбира се, възможно е самият музей да се преосмисли и започне да представя с разбиране не само светлите, но и тъмни моменти от историята ни, което е впрочем смисълът на историческото занимание. И времето на османска власт, и золумите от Балканските войни, и гоненията на евреите през времето на приятелството с Хитлер, и разбира се – комунизмът. Отсега ви казвам – няма да се случи скоро.

Има и други идеи

Идва ми на ум и трети вариант: да се пренесат скулптурите при споменатата Братска могила, която е със същата стилистика и внушения, а както казах, очевидно ще си остане там. Ще се получи един парк на статуите, с какъвто започнаха музеифицирането на комунизма край Будапеща през 1993 година. Място за разходка на любопитни туристи и кучкари - забавно, може би поучително, ще е, ако направим усилие да представяме чрез тези обекти историята на онзи период.

Вероятно ще се появят и други идеи. По едно време Димитровград имаше амбицията да се превърне в един град-музей на комунизма; бяха отправили молба към българските градове да им пратят комунистическите си монументи, за жалост никой не откликна и какво стана с идеята, не знам. Имаше хляб в нея, но може би силите на общината не са стигнали. Дето се казва може да се пренесат статуите на Бузлуджа около „Летящата чиния“. Може да се появи частен предприемач, който да измисли как да излага тези обекти, вероятно би намерил европейски фондове. Боя се, че ще съборят паметника, ще приберат статуите на склад и тогава ще започнат да мислят.

Паметник на Аспарух?

Другият въпрос е какво да се прави с освободеното от освободителите място. Ако се следва абсурдната логика при събарянето на „1300 години България“, трябва да върнем там зоологическата градина, където някои от нас сме ходили в детството си. Ако нещо може да ме разубеди в нуждата от махането на монумента, това са патриотичните идеи там да се издигне паметник на Аспарух или някой друг герой. Страната ни е пренаселена от паметници и те стават все по-грозни и безизразни, без всякаква връзка с мястото, където се издигат, най-често резултат от частни пари, съчетани с общинарски популизъм. Да се сложи на мястото на шмайзера хан Аспарух, който никога не е стъпвал в София и няма нищо общо със сталинската естетика, би било, меко казано, идиотизъм.

Градинката се оформи като пространство за младежки игри, панаири, художествени проекти. Защо да не си остане такова? Като междувременно се изкопае един голям подземен паркинг за онези, които ще го посещават. Вярно, ще кажете с нещо трябва да се запази паметта на мястото (и на зоологическата градина моля!), но нека това измислят художниците. Дето се казва практиката на рисуване по статуи може да се превърне специфична софийска забава: например графитерски състезания върху пластмасови фигури на политици и звезди. Само нека това пространство не се натоварва идеологически, нека в този град има малко свободен въздух.

Другите монументи на комунизма

Успоредно с тази за паметника тече караница за това какво да се прави с монумента на Бузлуджа. Аз не виждам проблем той да стане хижа, концертна зала или каквото измислят. Това все пак не е центърът на държавата ни. Не само неправилно, но и невъзможно е да се изличат всички следи на комунизма - от НДК до комплексите в „Младост“. Обществото ни трябва да се научи да йерархизира. Трябва най-първо да преосмислим онези символи на комунизма, които са свързани с властта в онази мрачна епоха и все още заемат центъра на публичното ни пространство.

Затова възмутително ми се вижда връщането на депутатите в Партийния дом - пак заради едни технически съображения, столовете били по-удобни. Какъв хубав културен комплекс можеше да се направи в онази сграда – с музеи, концертна зала, каквото се сетите. Кастрираха му звездата отгоре и мислят, че са преборили миналото. Дано не ни извъртят подобен номер с Паметника на Съветската армия.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    67 22 Отговор
    Да направим паметник на една "крава"

    Коментиран от #9, #37, #80

  • 2 Белене

    75 13 Отговор
    Какво да правим с джендрофилите....?
  • 3 Зипо

    95 40 Отговор
    Опитват да бутнат паметник, донесъл свободата на Европа от фашизма!

    Коментиран от #72

  • 4 Град Симитли

    51 20 Отговор
    Жалко, умна, но объркана глава е Дичев
  • 5 да де

    102 22 Отговор
    Да направим това което са направили в Германия и Австрия с тези паметници стоят си и никой не мисли да ги мести.
  • 6 Сталин

    64 29 Отговор
    Паметника ще стои там ,а всички останали предатели и нищожества ще си ходят по родините- Галя от Посолството ми се обади

    Коментиран от #24, #123

  • 7 Авера Друм4о

    63 18 Отговор
    Всичко това е заради една простичка причина – те няма с какво друго да се похвалят. Десницата в София и в България може само да се „ похвали ” по какъв начин се е прегърнала с Борисов и в този момент си ръководят дружно.
  • 8 А бе

    32 68 Отговор
    Да го пратим в Русия, заедно със всички, които го защитават!

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сталин

    47 12 Отговор
    Бенджамин Франклин -един от основателите на САЩ дава следното определение за демокрацията .

    "Democracy is agreement about rules between well-armed gentlemen"
    "Демокрацията - това е съглашение за правилата между независими и добре въоръжени мъже "

    Къде са нашите политически нищожества да ни обяснят какво е демокрация и има ли такова нещо в България.
  • 11 Демократ

    21 54 Отговор
    Ето какво казва историк: "Затова тук трябва да бъде поставен и въпросът какво точно символизира Паметникът на съветската армия, посочи Димитър Атанасов. "Следва да си дадем отговор на въпроса искаме ли да паметуваме присъствието, окупацията на България от една армия, която идва тук наистина с насилие и обявява война на България, при положение че българската държава е скъсала съюза си с нацистка Германия. Червената армия не е освободителна, а окупаторска. Не на последно място, каква е тази освободителна армия, на чийто паметник присъства композиция, посветена на Октомврийската революция? Т.е. явно е, че това представлява жест, поклон пред Големия брат – СССР. Явно е, че разказът, който ние днес възприемаме за този паметник, тъй като всеки един паметник в крайна сметка се свежда до разказ, не е този, който трябва да бъде“, добави историкът." Всички,които плачат за паметника,плачат за СССР и искат България да е окупирана от Москва.

    Коментиран от #84, #92

  • 12 ГУМЕН КРАДЕВ

    16 44 Отговор
    Да се взриви със T.N.T !
  • 13 Сталин

    40 6 Отговор
    2-ра Поправка на Конституцията на Съединените Американски Щати

    Добре регулирана милиция е необходима за сигурността на една свободна държава,правото на хората да притежават и носят оръжие НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАРУШАВАНО.

    Свободните хора не само трябва да бъдат въоръжени и организирани ,но те трябва да имат достатъчно оръжия и амуниции,за да поддържат статут на независимост от всеки ,който се опита да ги малтретира ,което включва и собственото им правителство.

    Джордж Вашингтон

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Джамбaза

    30 8 Отговор
    Какво да правим с паметника на Съветската армия?
    Нека изчакаме малко.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Галя от посолството

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "А бе":

    Да съм наредила подобно нещо?
  • 18 Град Симитли

    17 4 Отговор
    На тая снимка, бабата на александър андреев ще да е, щом. ,, дв,, толкова често я показва.
  • 19 Бай Митко

    55 15 Отговор
    Това ли е проблемът на "изпразващата" се от народ малка България? И като го махнат всичко ще е по мед и масло нали! Събориха мавзолея и какво, цъфнахме и ха ха да вържем. Ненужно трошене на пари на вятъра и унищожаване историческата памет на един цял народ /не броя тези дето ще сложат минуси и тези дето са послушковци на краваристан/. Това е и целта, както и ежедневно ни се набива в главите, че Русия ни е враг, пък тя не знае!

    Коментиран от #94

  • 20 А50

    40 6 Отговор
    Ще сложим паметник на соро.сойда, да се помни и не се повтаря това човешко падение
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Винету

    12 38 Отговор
    Снимката по горе обяснява всичко за русофилите и тяхната любов към България и рублите!
  • 23 Анти Трол

    12 39 Отговор
    Пратете го на Путин, заедно с неговата фенове! Така печелят всички!

    Коментиран от #93

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Летци убийци 🇺🇲

    50 6 Отговор
    Трябва да махнем паметника на американските летци, убили над 1200 българи и оставили инвалиди 1300.

    Коментиран от #42

  • 26 ГОРСКИ

    18 3 Отговор
    Историята това е минало което не трябва да се променя,какво да кажем за комунистите които са ни управлявали толкова години!!!!!!!!Те също минават към историята макар че сега са станали феодали!!!!!!!!!
  • 27 Само предлагам

    6 29 Отговор
    Да бъде разрушен с дрон По атрактивно е и безболезнено за палатката на Мая Манолова

    Коментиран от #47

  • 28 Русофил

    9 32 Отговор
    Какво да правим с Паметника на Съветската армия?
    Как какво - бутаме го върху палатките.

    Коментиран от #33

  • 29 Точен

    38 6 Отговор
    Краварската българска демокрация доказа, че може само да разрушава, но не и да съгражда. От – милона вече сме 6. Народе????????
  • 30 позеленял

    41 7 Отговор
    паметника да си стои там , ако на дойче веле не им понася , да си се преместят в бон
  • 31 пешо

    28 4 Отговор
    наврете си го, доиче зеле
  • 32 007

    13 32 Отговор
    Паметника на окупаторите трябва да иде на сметището, за да могат отпадъчните путин лизци да му се кланят у дома си!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 33 пешо

    8 7 Отговор

    До коментар #28 от "Русофил":

    бутаме го на женка ти
  • 34 Живков

    5 2 Отговор
    Тази протестираща към паметника ли е Тя да остане
  • 35 Така така

    34 5 Отговор
    Рушители нямат спирачки та мавзолея да споменатия горе паметник, сега и този да махат ей Нищо не са построили освен едни некачествени магистрали,а само за разрушения мислвт. Всички български заводи разрушиха селски стопанства, а не са кадърни едни жълти павета да наредят умниците демократи последната дума е в кавички
  • 36 ПАМЕТНИКЪТ В МУЗЕЯ

    9 27 Отговор
    В София има два паметника на червената армия и нито един на основателя на България Аспарух. Махаме МОЧА и червенушките си се кланят на другия паметник. На мястото на Моча паметник на Хан Аспарух. А МОЧА отива в музея да размахва тАм своето шнагенче!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сталин

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "А ти къде ще отидеш другарю....":

    Аз ще ви помагам да се отървете от Тулупи и Киртаци
  • 39 Българин

    25 8 Отговор
    Само да сте пипнали паметника

    Коментиран от #41, #53

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мда

    7 13 Отговор

    До коментар #25 от "Летци убийци 🇺🇲":

    Този паметник не е под българска юрисдикция!
  • 43 А бе

    8 18 Отговор

    До коментар #21 от "Сталин":

    Руска пробита подметка!
  • 44 Паметниците са история а от историята

    18 2 Отговор
    се вадят поуки

    Коментиран от #128

  • 45 Та Пак

    26 3 Отговор
    Оставете паметниците на мира, оправяйте държавата, за това ли ви избраха вашите ретардни избиратели

    Коментиран от #51

  • 46 БгТопИдиот🇧🇬

    20 8 Отговор
    Какво да правим с Паметника на Съветската армия?

    Разбиите го на камъни !!!

    И всеки правоверен евроатлантик -с а.танист да си върже по един камик на шията и да скача в атлантическият океан с вик "джеронимо " и да получава оргазЪм !
  • 47 БСП на Бунището

    7 15 Отговор

    До коментар #27 от "Само предлагам":

    Голям срам...Мая раздала на четири балъка Ватенки,че е десет градуса,вечеряла на свещи ,сутринта пила кафе със бита сметана и минала да види Балъците дето пазят Паметника на руските Окупатори живи ли са и да им плати за свършената работа...Носела им и ушанки,ама Балъците вече щели да я бият и избяга...
  • 48 ПИСНА НИ ОТ ВАС ЧЕРВЕНИ КЛОАКИ

    8 18 Отговор
    мая манолова с копейкин са разпънали три, четири презеватива за СВИРКИ в основата на архитектурната годзила на поробителя на нашата родина. паметника да се демонтира и изпрати в съветския съюз, да му се радват. да го изложат ако искат в Третяковската галерия като уникално произведение на изкуството.
  • 49 Депутинизация

    5 18 Отговор
    До се бута и на негово място да се вдигне паметник на Ботев. Трябва в България да се направи музей на тоталитаризма и там да се изложи всичко за престъпния комунистически режим наложен от руските фашисти окупатори, които избиха интелигенцията в България, та бъдещите поколения никога повече да не допускат това да се повтори.

    Коментиран от #55

  • 50 Просия се разпада

    8 18 Отговор
    Положителното е, че се вижда нищожна бройка на русофилите в България, останалите са платени които щом секнат копейките ще станат първи евроатлантици. Е ще докарат няколко автобуса от провинцията срещу 50 лв и сандвич да покриват като го бутат и ще се приберат по домовете си.
  • 51 Ветеран от Протеста

    5 16 Отговор

    До коментар #45 от "Та Пак":

    Подред на номерата,пич..Първо Паметника,после подарената територия на Русия до Камчия и накрая Бургаската Рафинерия...Има си ред....А Альоша в Пловдив ще го оставим на Майните да си го разглобяват с чукове,щото са тарикати...
  • 52 събаряй

    7 13 Отговор
    Г У Р Е Л А
  • 53 Депутинизация

    10 21 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Какъв българин си ти? Не ти ли е обидно паметник на окупаторите да се издига над Левски? Нахлуват ватенките и заминавай в масква.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Така така

    24 6 Отговор

    До коментар #49 от "Депутинизация":

    Социализма не беше престъпен за разлика от настоящият капитализъм.
  • 56 ха ха ха аха ха

    8 15 Отговор
    Закарайте го в двора на новата придобивка на копейката сутрин да се катери по него и да вика Путя да го асвобади.
  • 57 ами да кажа

    18 0 Отговор
    как е върви ли платената пропаганда от посолствата щото тука нищо не става без намеса отвън
  • 58 инж. Ганчо Илков

    3 14 Отговор
    Паметникът на Съветската армия, Паметника "Альоша" в Пловдив, Паметника на Ленин в Русе и други подобни, да се поставят на площ, в която да се оформят алей увеселителен кът, таверна и други, като се поставят надписи табели с информация съответстваща на събитията от времето на тяхното създаване. Целта е да се представи политическата идеология с нейните атрибути. В тази площ по същият начин да се отразят революционните борби, събития съпътстващи управлението на България от създаването и до наши дни. Така, под формата на разходка и пунктове за релаксациа, българите да добият представа за живота на Българската държава.

    Коментиран от #83, #86, #121

  • 59 Боклук

    5 14 Отговор

    До коментар #54 от "🇷🇺 Zвяра 🇷🇺":

    е баща ти,че не те е хвърлил на пясъка в Слънчев бряг,а се е изтървал в Рускинята...Сега ще страдаш,докато си жив!!!

    Коментиран от #65

  • 60 Защо си унищожаваме...

    22 4 Отговор
    Историята..хубава лоша..наша си е..едно време кумунистите след 9 септември...са го вършили..добре..че на време са се спрели..днеска ще го махаме..утре ако се промени политическата конюктура..пак ли ще го строим...защо да угодим на външни сили ..си прекрояваме историята...сега и трети март ще махаме...
  • 61 Румен

    5 13 Отговор
    Да го подарим на Северна Корея
  • 62 1234

    14 5 Отговор
    Паметника е направен с дарения. Кои са тези, и кой им е дал власт да се разпореждат с волята на дарителите? Или наследниците на комунистите искат да скъсат опашката си. Да избледнее всичко, което са вършили тяхните баби и дядовци, майки и бащи, че и те самите.
  • 63 шопендар

    25 1 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ,КОИТО СА НЕЧИИ СЛУГИНАЖ,ПОДМЕНЯТ ЦЕННОСТНАТА НИ СИСТЕМА./НЕ КАЗВАМ ЧЕ МОЧА Е МНОГО ЦЕНЕН.НО ПРЕМАХВАНЕТО МУ НЕ Е НАЙ БОЛЛНИЯ ПРОБЛЕМ.И КАКВА ЦЕННОСТ Е ПАМЕТНИКА НА ЛЕТЦИТЕ СРИНАЛИ СОФИЯ,ЕДИН МИРЕН ГРАД,БЕЗ ВОЕННО ЗНАЧЕНИЕ.КАКВА ЦЕННОСТ Е ПАМЕТНИКА НА АТЕНТАТОРИТЕ НА ГАРА БУНОВО,ВЗРИВИЛИ ВАГОН С МАЙКИ С ДЕЦА.,И ТАКИВА ЦЕННОСТИ СА МНОГО.ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ПОДМЯНА И ГАВРА С НАРОДА НИ.

    Коментиран от #66, #126

  • 64 Джджджмтц

    5 12 Отговор
    Събаряй ...и да си прибират танка от Силистра.
  • 65 Бинго

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Боклук":

    Също като баща ти.
  • 66 Бай Митко

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "шопендар":

    Адмирации за коментара!
    Хубава вечер!
  • 67 Тодор Димов

    3 11 Отговор
    Чакъл, какво друго може да се направи от него?
  • 68 Махнете го

    5 18 Отговор
    Махнете този паметник ва позора
  • 69 Тодор Димов

    3 13 Отговор
    Чакъл, какво друго може да се направи от него?

    Коментиран от #89

  • 70 Митко

    5 11 Отговор
    А какво ще правим с Альошката в Пловдив
  • 71 Стоян

    6 15 Отговор
    Да се бутна веднага!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Софиянеца

    7 2 Отговор
    Това мнение на подлогата дето го писал изобщо не ме касае.
  • 75 Вижте снимката на бабата

    9 5 Отговор
    80% от руснаците са така, без зъби.

    Коментиран от #136

  • 76 Ленин

    13 3 Отговор
    Паметника на съветската армия-освободителка, трябва да се демонтира и монтира в градинката на американското посолство!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Русофилията е тежка мозъчна болест

    11 11 Отговор
    Дори и да му обясниш с доводи, аргументи и доказателства, русофила нищо няма да приеме.
  • 79 Вижте снимката

    8 10 Отговор
    Ярък пример какво представлява простака българин - предател , на първо място чуждо знаме зад него родното !
  • 80 Амии

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Позирай !
  • 81 Урюрвкос

    14 2 Отговор
    ако махаш паметниците, променяш празниците, литературата, учебниците, езика, това означава че някой строи своя Държава но на твойта територия и този някой за да е в безопастност си слага военни бази и периодично прави полицейски акции до някой цех или ферма да знаят аборигените кой е господаря.
  • 82 Дойче зеле да си гледа зелето!

    12 3 Отговор
    Прах в очите, димна завеса е цялата тази истерична битка срещу миналото. Нещо за двойното гражданство? Нещо за цените на хранителните стоки, нещо за законодателната немощ на противниците на референдума за еврото, нещо за системното нарушаване на Конституцията от политическите блудници? Некадърниците решиха проблемите на днешния ни ден, миналото тръгнали да поправят. Да се смееш ли, да ревеш ли - едни павета не могат да подредят, държава и народ тръгнали да управляват!?
  • 83 Ганчо

    9 5 Отговор

    До коментар #58 от "инж. Ганчо Илков":

    Ако не бяха хората от паметниците, минаретата и чалмите и различният език от българския щеше дае официален
  • 84 Демократ

    10 9 Отговор

    До коментар #11 от "Демократ":

    Чугунените глави не приемат никакви факти и доказателства. Кремълската болест води до пълно изтриване на мозъчните гънки и оставя само един улей, по който тече кремълската смазка.
  • 85 дич ивайлов

    7 4 Отговор
    беzплатна общественна тоалетна
  • 86 Роза

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "инж. Ганчо Илков":

    Вашата идея е най-умна!По този начин,като се премести,паметникът ще се запази,защото все пак той е дело на труда на скулптури и художници и е произведение на изкуството.Обаче на мен най -много ми хареса снимката на бабичката,стиснала в ръка байраче и с отворена уста!Много е емблематична!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Тед

    11 6 Отговор
    Проблем с паметника и мъртвите имат само фашистите, които се опитват да пренаоилат историята, иначе други проблеми няма. Утре да не забравите да реабелитирате и Хитлер, както украинците Бандера....
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Бутай, бе!!!

    6 6 Отговор
    БУТААИИИЙ
  • 91 Бумеранг

    12 6 Отговор
    Само варварите бутат паметници. Паметниците са нашата история. Цяла Мара втасала, дай да правим простотии. Определено идеята е да се угоди на държава за която ние не сме хора.
  • 92 Кога това?

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Демократ":

    ...бе драги. Кога е скъсала съюза с Германия, бе златен .
    Известно ли ти е, че на 05 09.1944г., България все още е във война със САЩ и Великобритания, официално обявена от нас ...по некВа случайност те са съюзници със СССР ...ти как мислиш, дали не сме още на страната на Германия?
    Аре стига опорки козяшки.
  • 93 Бумеранг

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Анти Трол":

    На Путин не му пука за съветските паметници. Той е либерал.
  • 94 Блатистан

    13 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Митко":

    сега ли се събуждаш бе разбираЧ??? обявиха ни за неприятелска държава официално !

    Коментиран от #137, #138, #139

  • 95 Абсурдистан

    8 5 Отговор
    МОЧА- в музей на тоталитарното изкуство! Предателството не трябва да се забравя! А тази от снимката е, като онези в Нигер, дето им дали няколко знамена, а те не знаяг, къде се намира Русия на картата.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Какво да направим с паметника?

    7 2 Отговор
    Референдум. И народът да реши. Сулю и Пулю вече ги чухме.

    Коментиран от #111

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 ........

    5 2 Отговор
    Пак ли ще викате Неделчо Константинов да прави друг паметник?Онзи на украинската майка беше потесаващ...А и статуята на Св.София е демонска.
    За какво трябва все да рушите?После все нещо ужасно слагате.
    Паметникът на никого не пречи и е да напомня да не се повтаря историята.Само на фашистите пречи.Завъдили са се някакви и се разхождат със свастики.Едно време имаше скинари и тези са същите.Такива са бомба със закъснител.
  • 100 ТОВА НА ФИГ.1☝

    2 4 Отговор
    Е МАЙКАТА НА🐝МАЯ
    И ЛЕЛЯ НА РУ.ГЕЧЕ😁
    И ФЕН НА КУПЕЙКАТА
  • 101 Механик

    5 6 Отговор
    И МОЧА и Альоша и другите съветски паметници ще бъдат премахнати а 3 март няма да бъде национален празник. И ще го преживеете, както преживяхте без разрушените паметници и бюстове на Сталин и без национални празници на 7 ноември и 9 септември.

    Коментиран от #104, #105, #107, #108, #120

  • 102 Ти да видиш

    4 1 Отговор
    Руснаците като разбрали за паметника и веднага тръгнали за София... ей го сега наближават Херсон!!!
  • 103 Мис...кините

    7 4 Отговор
    Както са я подкарали утре ще искат да местят и ШИПКА И ПЛЕВЕНСКАТА ПАНОРАМА.....Само презр....ение будят с такива отк..ни идеи
  • 104 Някой друг път

    5 0 Отговор

    До коментар #101 от "Механик":

    Таз няма да я бъде...
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Иво

    4 8 Отговор
    Стига с тия напоителни анализи. Както махнахме мавзолея с мумията така веднага трябва да се разкара този грозен монумент символ на фашистка Русия. Някой русофилски слуга като Копейкин да си го сложи в двора. Там ще се кланят правоверните комунисти. 🤩🤩🤩🤩

    Коментиран от #110

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 На ТРЕТИ МАРТ

    8 4 Отговор

    До коментар #101 от "Механик":

    ПАК ЩЕ СЕ ВЕЯТ БЪЛГАРСКИ И РУСКИ ЗНАМЕНА НА ШИПКА!
  • 109 Щерю

    3 7 Отговор
    Събаряй!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 666

    2 5 Отговор

    До коментар #97 от "Какво да направим с паметника?":

    Какъв референдум те тресе. Ти чул ли си да има референдум за паметник на Хитлер. Фашизма е отречен от Свободния свят. А комунизма и путинизма са фашистка идеология.

    Коментиран от #113

  • 112 Иво

    3 1 Отговор

    До коментар #110 от "УХ ТЬI":

    Сбъркал си държавата в която живееш. Тука се пише и говори на български. Понил.

    Коментиран от #114

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Не понил

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Иво":

    А понял....ръйш...
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Ръката

    0 0 Отговор
    на солдата, която държи шпагин да бъде свалена долу и тогава нека остане.
  • 118 Дедо

    3 3 Отговор
    Претопете го ,направете от него една гаубица и я подарете на украинската армия заедно с 10хил. 155 мм снаряда,които да изстреля към московските татари.
  • 119 Дасо

    2 0 Отговор
    Кое точно е паметника туй с отворената уста с байряка или чугунения радиатор на заден план ?
  • 120 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "Механик":

    Фалшивият Механик пак лайнопръска.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Психо Доктор

    5 1 Отговор
    Тъжния "момент" г-н Дичев е за DW , а за България, Европа и Света е радост която е увековечен. Целта на потомците на победените фашисти е да заличат факта свиделствата на това поражение. Всеки подкрепящ подобни действия и инициативи е фашист жадуващ реванш.
  • 123 Д-р Гълъбова

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Хайде при мен и другите психолевите, на терапия със халоперидол в св.Иван Рилски,и си на електрошокова терапия. Обещам няма да те бие Наполеон Бонапарт или Троцки и те ни са пациенти като теб.
  • 124 Проблема е....

    3 0 Отговор
    Не е проблем че има русофили и русофоби , проблема е че има c0pосоиди някаква злокобна идеология която унищожава всичко добро и умно сътворено от хората. Ако не бъде преодоляна... c0pосоидната идеология ще погуби цивилизацията.
  • 125 Луд умора нема

    3 0 Отговор
    Интересно .... какво ли ще правят с какво ли ще се занимава жълт0-павe-тната cг-ан след като разрушат паметниците на pyските 0свободители в Бг, ами те ще се разпаднат, а пък може би след това ще започнат и да рушат американските паметници на летците бомбили София, може и АЕЦа да гътнат – руски е.. .нооо .... но после, после какво ще правят идеологията им свършва, то това им беше храната, създадени са да рушат не да създават... може би ще отидат да рушат международно и в другите страни.... може и Айфеловата кула да бутнат или до ФАЩ да отидат... статуята на свободата да оцапат, пирамидите да гътнат!!!
    А може и римските останки да окепазят, все пак и те са били окупатори и то истински окупатори... знае ли човек до къде ще стигнат!!!
    Луд умора нема... казва народа!!!
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Поуки

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Паметниците са история а от историята":

    вадят хора, които могат да правят изводи. Изводи правят хора, които могат да мислят... Тези, които не могат да мислят - се оставят да бъдат "ръководени" и манипулирани.
  • 129 Малък Петко

    2 0 Отговор
    Какво време е настанало: Да отричаш това което са създали поколенията преди теб.по същия начин да махнем публично и снимките от къщи на родители и баби и дядовци снимани на обекти които са строили или на селскостопански бригади.Аз ще показвам на децата и внуците си снимки от ученическите бригади и военно обучение и ще им разказвам какво е било. Омразата няма да ни направи по добри. Паметниците трябва да останат там където са и да се използват в туристически обиколки.преплитане на минало , настояще и бъдеще не трябва бъде с унищожение и преместване.
  • 130 Независим

    1 0 Отговор
    Московски татари,азиатци и т.н. Изразите които ползват тук пишещите не ви ли приличат на една идеология довела до ВСВ. Украинците и Македонците се бият за първенството на най- стара цивилизация. Руснаците са пришълци ,като гледам много приличат на монголци,китайци. Такива жълти и с дръпнати очички. А българите според македонската идеология са татари ,хазари. Само те са от времето на христа. ПОДМЯНА и то не от Русия,това е западна идеология. Румъния преди повече 150г. се е пишело на кирилица и в църквата се е пеели на славянски. А сега на смесица между италиански и цигански.
  • 131 Анонимен

    3 3 Отговор
    Днес прегледах 10 статии новини, от които 6 бяха за украйна. Останалите 4 статии бяха основно свързани с Русия,. Като тази статия,ще махаме паметници защото Русия води война в Украйна. Това не е аргумент. За последните 20г. САЩ са причинили смъртта на милиони, а сега ги боговеят. Германия уби в концлагери милиони,но сега тихомълком променят историята. А Нато под прикритието на заплаха за демокрацията участва също със САЩ.Къде са санкциите ,забрана за спортисти,конфискуване на пари и активи,. Да не би да не избиваха деца, но Хага мълчи.Предполагаеми,недоказани престъпления,но вече осъдени.Ако предпочиташ украйна пред България иди там.

    Коментиран от #134

  • 132 ИНЖ

    1 2 Отговор
    Дано тази каменна грамада(никому ненужна) се превърне в парково пространство - дръвчета, трева, алеи, пейки.... София има нужда от въздух.
  • 133 русофилска noдлora

    3 2 Отговор
    Вижте това чудовище на снимката.Ето такива са всичките русофилски орки.Мозък няма,морал няма,националното предателство обаче е най-висока степен!
  • 134 Да живее България #US

    2 2 Отговор

    До коментар #131 от "Анонимен":

    Тази грозотия трябва да бъде махната,защото България е единствената държаава на този свят,която в центъра на столицата си има паметник на окупатора си.Русия е най-големия врага на България донесла най-голямото зло на родината ни.Всичко свързано с това зло,трябва да бъде изкоренено.Историята на врага не трябва да бъде помнена,а изкоренена !

    Коментиран от #141

  • 135 Мнение

    2 2 Отговор
    Паметника, а руските гимназии кога.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Само, че

    2 1 Отговор

    До коментар #94 от "Блатистан":

    ще цитирам американският актьор Стивън Сегал от 30.12.2018 год.: „Русофобията – това е психическо разстройство предизвикано от слабоумие и добро заплащане!“
  • 139 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #94 от "Блатистан":

    Горкият той, плиткомислещият той. Не си за съжаление, Господ толкова ти е дал!
    "Волът като рие, на гърба му пада!"
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Не знам

    0 0 Отговор
    Кой е модератор тук , но е наци.ст. Четири пъти ми трие коментар , в който разобличавам неустоимите написани в коментар 140 , при това с факти.
  • 146 Драги нацисти ...

    0 0 Отговор
    От Факти и Дойче веле. Не трийте безпричинно коментари, които не нарушават правилата, само защото не ви харесват и не отговарят на позицията на този, който ви плаща грантовете, че да не останете без сървъри и да не можете да си заработвате сребърниците поне месец.
    Капиши рагаци ?
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 ФАКТ

    1 0 Отговор
    ТОВА НЕ Е ПАМЕТНИК САМО НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ, ТОВА Е ПАМЕТНИК И НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНАТА СРЕЩУ ФАШИЗМА, В ТЯХНА ПАМЕТ.
    НО СЕ ПИТАМ, С ПАМЕТНИЦИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ, КОИТО НИ БОМБАНДИРАХА, ДА НИ УНИЩОЖАТ КАТО НАРОД И НАЦИЯ, С ТЯХ КАКВО ДА ПРАВИМ И ТЕЗИ КОИТО СА СЪТВОРИЛИ ТОЗИ ЦИНИЗЪМ, ДОБРЕ ЛИ СА БИЛИ С АКЪЛА?