Last news in Fakti

14 Август, 2023 12:00 2 184 11

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Виновни са, разбира се, американците“

  • русия-
  • беларус-
  • сащ-
  • полша-
  • украйна-
  • напрежение-
  • ескалация-
  • дмитрий дризе-
  • александър лукашенко

Варшава и Вилнюс обвиняват Минск в организиране на провокации и разполагат допълнителни военни части в района. Според беларуския лидер напрежението ескалира от страна на САЩ и полските власти в навечерието на парламентарните избори

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Виновни са, разбира се, американците“ - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Беларуският президент Александър Лукашенко обяви готовността си да нормализира отношенията с поляците. Тежка остава ситуацията на границата на Беларус с Полша и Литва. Варшава и Вилнюс обвиняват Минск в организиране на провокации и разполагат допълнителни военни части в района. Според беларуския лидер напрежението ескалира от страна на САЩ и полските власти в навечерието на парламентарните избори. Политическият наблюдател на "Комерсант" Дмитрий Дризе смята, че думите на Лукашенко едва ли ще помогнат за разреждане на ситуацията на границата.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко по време на посещението си на летище Минск разговаря с трудовите колективи и направи редица много интересни изявления. По-специално, той съвсем неочаквано обяви желанието си да изгради добри отношения с Европейския съюз като цяло и с Полша в частност:

„Аз възложих на министър-председателя да се свърже с тях. Ако искат, нека да говорим, да изграждаме отношения. Ние сме съседи, но съседите не се избират, те са от Бога. Но те имат парламентарни избори на 15 октомври и, разбира се, те трябва да нажежават обстановката, да ескалират ситуацията сега, за да покажат, че правилно са въоръжили и превъоръжили страната.

Тази реч е малко по-различна от това, което Александър Григориевич каза през юли: че той едва удържа групата на "Вагнер", която се кани да тръгне на поход срещу Варшава и Жешов. Оттогава събитията започнаха да се развиват активно. Полша и Литва укрепват границата с Беларус - красиви кадри от движението на бронирани машини на НАТО, придружени от яки момчета в камуфлаж, обиколиха интернет.

Междувременно на неутралната зона отново започнаха да се появяват групи от мигранти, както преди две години. Опитват се да проникнат в ЕС. Полската страна твърди, че се държат агресивно - опитват се да разбият оградата, дори се наложи да стрелят във въздуха. А беларуските граничари не само не пречат, но дори помагат. Или може би са маскирани "вагнерианци".

Много коментатори в по-голямата си част не вярват, че всичко това ще прерасне в голяма война.

Въпреки това, както се казва, всичко е възможно. Особено предвид различните призиви, които звучат както от Беларус, така и от Русия, без церемонии - със съседите трябва да се оправяме с максимална строгост. Споменава се и факторът на изборите в Полша: да, наистина, всичко това е в полза на управляващата партия, защото нищо не консолидира обществото около настоящите лидери така, както външна заплаха.

Но да се върнем на Лукашенко. Според него за всичко са виновни, разбира се, американците. Точно те утежняват положението, но поляците не са глупави хора, все пак братя славяни. Така че Минск е отворен за диалог. И там, както се казва, е вашата воля.

Какво може да се каже тук? Александър Григориевич е опитен политик, вероятно добре разбира как може да завърши конфронтацията с НАТО. Затова е по-добре да не пресичате „червените линии“. Освен това всичко казано по-горе изобщо не означава желание за прекратяване на кризата.

В крайна сметка може да се окаже, че говорим за класическата схема: ние сме бели и пухкави, готови да бъдем приятели с целия свят, но те се надуват и ние сме принудени да се защитаваме, както и да помагаме на нещастните мигранти. Междувременно Варшава обещава до есента да разположи части от нова пехотна дивизия на границата.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 МаДа

    17 19 Отговор
    Руските крадливи прасета им дай да правят мизерии.
  • 3 ХАХАХА

    12 3 Отговор
    А нима е лъжа ? Дали някой от т.н български "експерти" би могъл да го опровергае?
  • 4 БСП на Бунището

    13 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Всички,които изброи са Комунистически преврати в нормални държави ,организирани от Руските комунисти,а специално Македонско,отцепено от България в Македония 1945 година в условия на Окупация от Руската Червена армия...Бе ти пренаписа Историята бе,червен цървул...
  • 5 ХАХАХА

    8 5 Отговор
    Ратайте се активизираха ! 2 и 4 коментар!
  • 6 Видях в Интернет

    15 3 Отговор
    красиви кадри от движението на бронирани машини на НАТО, придружени от яки момчета с лакирани нокти и червило на устните но в камуфлаж за да не се различи Как са се гримирали, обиколиха интернет.

    Коментиран от #8

  • 7 Да те допълня

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Колумбия срещу Панама
    Северен Судан срещу Южен Судан
    Индия срещу Пакистан
    Сърбия срещу Косово
    Еритрея срещу Етиопия
    Бангладеш срещу Пакистан
  • 8 Само питам

    4 10 Отговор

    До коментар #6 от "Видях в Интернет":

    А видя ли пленения руски майор как плачеше и показваше на картата къде са секретните руски позиции?
  • 9 Лукашенков си вкара един голям

    8 6 Отговор
    руски таралеж в гащите! Аналогия - покрай Германия изгоря и Австрия през Втората СВ.
  • 10 БСП на Бунището

    7 9 Отговор
    То хубаво да говорите,ама тези Руски ядрени ракетни установки кво правят в Беларус и платената армия за Въоръжени Преврати на Руския Държавен Терорист..А и откраднатото от Украйна всичко се продаваше в Беларус от Руските Мародери....Братски славянски Народи,а????
  • 11 Матей преображенски

    5 2 Отговор
    Има ли някакво съмнение,никакво място за съмнение не остана,че американците са архи-разбойниците и главни инициатори за разрухата в България.Местните ашлаци са вторични,те се възползваха от толкова лабаво и се натъпкаха гушите.Цялата галимация идва от козяк,цялата кондика се диктува от там,това е сигурно ,макар да не сме видели жив американец тъдява.Достатъчно е да знаем ,че в базите им има хиляди войници и достатъчно бойна техника за да направят страната на дар-перан,ако се наложи,значи сме под окупация.Всичко дирижират ,и политика,и икономика,и финанси,външна и вътрешна политика,медии и пропаганда,налагат всичко което им скимне,изцяло във вреда на българския народ.В много страни се опълчиха и изгониха американците,това е първото и решаващо предусловия за да се развива една страна нормално или си остава прокажена колония.