Last news in Fakti

15 Август, 2023 06:00 2 959 71

МВР изостави малките населени места. И хората са гневни

  • насилие над жени-
  • цалапица-
  • мвр-
  • полиция-
  • полицаи-
  • убийство-
  • насилие-
  • българия-
  • протести

Постоянно увеличават заплатите в полицията, а тя напълно е изоставила малките населени места, чиито жители са тероризирани

МВР изостави малките населени места. И хората са гневни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

"Ако не се надигаме, кой ще ни защити?", риторично пита един от протестиращите пред Съдебната палата в София. Събралите се са жители на Цалапица и са тук заради убийството на 24-годишния Димитър Малинов. Хората не крият гнева си - те блокираха магистрала "Тракия", дойдоха пред МВР, бяха пред съда в Пловдив. Защото искат онова, което никоя власт в България не успява да осигури - справедливост.

Димитър е пребит до смърт и заровен в сметище край селото. Соченият за негов убиец e избягал в Германия 3 дни след убийството, а задържаните за "лично укривателство" близнаци са предпочели да останат в ареста поради заплаха от линч.

Полицията тотално се е изтеглила от малките населени места

Всички те са от Цалапица, голямо и живо селище близо до Пловдив, едно от петте в община Родопи, чието население се е увеличило през последните години. В него живеят около 4000 души, има много младежи и хора в активна възраст, което означава достатъчно силна обществена енергия и воля за протести. Но в стотици други български селца, обитавани предимно от старци, които местни лумпени тероризират за пари, цари примирение. Дори жалби до полицията не пускат, защото после ще стане по-лошо - ще ги пребият или ще запалят къщите им, а няма кой да ги защити.

Протестът на хората от Цалапица не може да бъде пречупен от ad hoc законови промени, каквито бяха приети след случая с 18-годишната жертва на домашно насилие от Стара Загора. Гневът им изригна спонтанно заради системно бездействие на полицията и тоталното ѝ изтегляне от малките населени места, където просто манкира дейност. Не може да ги залъжат с отстранените от постовете им старши комисар Васил Костадинов, шеф на Областната дирекция на МВР-Пловдив, и началника на РУ-Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев, който е на тази позиция близо 13 години, назначен в първия кабинет на ГЕРБ.

Известна е практиката на МВР да преназначава, вместо да уволнява, а Цалапица иска Керпиев да напусне системата заради бездействие при разследването, съмнения за протекции и сигнали срещу него, които били потулвани.

Несбъднати предизборни обещания

Идват местни избори в края на октомври и не е добре да има огнища на социално напрежение, затова властта пуска в ход обичайните залъгалки, за да успокои напрежението. Обичайни, защото са прийом на всяка власт. В следващите 2 месеца ще има денонощно полицейско присъствие в Цалапица, жандармерия през деня, специализирани полицейски сили през нощта. Също и 15 охранителни камери, като за догодина видеонаблюдението щяло да се разшири - стига да не забравят обещанията, щом спаднат градусите на напрежение.

"Полицейското присъствие" в малките населени места е болна и нерешена тема от години. Политическият цинизъм вероятно е изчислил, че в тези села живеят пренебрежимо малко избиратели и не си струва да се хаби ресурс - нито финансов, нито човешки. Каквито и мерки да се предприемаха, те винаги бяха временни, преди избори или след поредица нагли и жестоки грабежи, с каквито се прочу например плевенското село Мечка.

По време на всяко свое правителство Бойко Борисов искаше да бъде осигурено "полицейско присъствие" в малките населени места. В края на втория си кабинет предизборно дори лансира идеята за назначаване на бивши военни и пенсионери за полицейски сътрудници. Но каквито и отряди да се сформират, нищо не може да замени силите на реда и техните законови правомощия. Възможността за частна охрана на градове и села, предвидена в Закона за частната охранителна дейност, беше отменена след образувано в Конституционния съд дело. В противен случай можеше да се повтори в български вариант сюжетът от филма "Седемте самураи", в който селяни наеха седмина въоръжени мъже, за да ги защитят от нашествията на грабители.

Какво прави МВР?

Хората в Цалапица са толкова гневни от бездействието на полицията, че искат доживотни присъди за убиеца (или убийците) на Димитър. Не полицията, а доброволци от селото открили на записи от камери, че на 20 юли Димитър е качен в черен мерцедес, оказал се на бащата на братята близнаци. Разкритията отприщиха възмущението на местните хора, които поискаха да бъдат арестувани и нападнаха с камъни и дървета къщата им. Пред телевизионните камери жители на Цалапица споделиха, че братята са тормозили и други младежи от селото и потърпевшите са повече. Получиха временно "засилено полицейско присъствие" и още камери, както и уверение, че избягалият в Германия заподозрян за убийството е "локализиран". Обаче не е заловен.

Какво всъщност прави МВР? Всяка година протестира за по-високи заплати - и ги получава. Също така отчита спад на престъпността и повишаване на разкриваемостта, както се вижда от стратегията за превенция на престъпността 2021-2030 г. Насред таблиците в нея за периода 2010-2020 г., които показват спад на кражбите, грабежите, измамите, посегателствата на МПС, има и две, при които тенденцията е обратна - домашното насилие и престъпленията, свързани с наркотици.

Онова, което запали искрата в Цалапица обаче не беше самото убийство, а затишието и мудността на МВР. Досущ като при 18-годишното нарязано момиче от Стара Загора, чийто случай липсваше от полицейския бюлетин, а институциите щяха да си мълчат, ако не бяха близки на семейството. След ареста на братята от Цалапица, хора от селото се осмелиха да проговорят публично за техни прояви като побойници.

"Ако Вашите деца растат тук, бихте ли ги оставили да растат сред такова общество, с такива изверги, каквито са възпитали тия родители?", запита жител на Цалапица пред камера на пловдивското издание "Марица". Полицейското присъствие няма да поправи обществото, нито ще превъзпита нечии деца. Но ако обществото не вярва на МВР, че ще го защити от изверги, за какво изобщо му е МВР?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма да се върне

    41 11 Отговор
    Бай Тошо. И така, докато ромеите ни претопят…

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А населението

    49 2 Отговор
    изостави България , която буквално е на изчезване .

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Та те

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Няма да се върне":

    повечето отдавна са в чужбина ?
  • 7 Пешо

    59 0 Отговор
    Мвр е паразитна структура. Тотално деградирала, дефектирала и абдикирала от основните си функции.да се закрива!!!

    Коментиран от #9

  • 8 …..

    20 7 Отговор
    Демокрация, а…
  • 9 Шуробаджанащина ,

    39 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    милиционерщина и корупция !
  • 10 плюс минус

    47 0 Отговор
    Колкото повече се увеличава състава на полицията,
    толкова повече намаляват полицаите на терен.

    Коментиран от #52

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Веднъж

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Супер":

    стига ! А само глупакът не се учи от грешките си .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    27 11 Отговор
    АКО ГЕРМАНИЯ НЕ КРАДЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ВСЯКА ГОДИНА ПО 4 МИЛИАРДА ЕВРО МИНИМУМ
    ......
    И ГЕРМАНСКИТЕ ФИРМИ НЕ БЯГАХА ОТ ПЛАЩАНЕ
    НА ДАНЪЦИ В БЪЛГАРИЯ СЪС ЗАКОНИТЕ ЗА ДВОЙНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ
    .....
    ЩЯХМЕ ДА МИЕМ УЛИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ С МЛЯКО
    ..... ЖЕСТОКАТА ИСТИНА
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 подлого

    10 26 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Същия като лидера си от Изхождане....целта ви е да подарите България на дядо ви Иван... предатели долни

    Коментиран от #36

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кого пазиш бе?

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Супер":

    И как? Я си покажи мутрата да те видим!

    Коментиран от #21

  • 21 Пази

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кого пазиш бе?":

    трибуквието си !
  • 22 бл.134 в Zап. парк

    10 5 Отговор
    Слава на Украйна . И без война ,без 4-5 града сте по зле от Украйна . Изостави ! Не на богаташите в Бояна и Драгалевци трябва да им се пазят милионите
  • 23 Механик

    26 5 Отговор
    Аз пък знам сега какво ще стане след тия писаници.
    МВР-то ще се активира по малките населени места. И ще завалят глоби за това, че караш без фарове, не си сложил колана, караш си "балаканчето" без каска и пр. "милиционерщини".
    И точно тия дето сега вият на умрело, че МВР-то го немало, първи ще зареват отново на УМРЕЛО, че МВР-то ги глобява.
    Щото на тия протестъри не им стига акъла да проумеят, че където МВР-то си "гледа работата", там настава хаос и беззаконие. А за смъртта на тоя дрожер, МВР-то и да си е гледало работата, пак не е можело да помогне. Няма как на всеки наркоман да му зачислят по един милиционер.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ха ха

    17 0 Отговор
    и какво ще прави мвр в малките населени места ? ще бият останалите за да си продадат земята на местните величия ? или ще ритат слабите за да върви отчетността
  • 26 Хе-Хе

    31 1 Отговор
    С МВР на село дори е още по зле! Ако слизат от патрулката, то е колкото да пият кафета безплатно в единственото заведение и да се задяват със стопанката му, която е от етноса! Етноса вече завладява всичко, предстои кметския пост! Лочат, задяват се с циганките и никой не го интересува дават ли касова бележка и имат ли фиксирана цена или закръглят нагоре, че по лесно се смята....! Всички хулигани са им приятели, или уж информатори и наглеят още повече! На дознателя и прокорора като пуснат някоя по засукана Изаура и ойде коньо у ряката! Факт! А ти, който разправяш, как ако ги пратят в селото ще глобяват - да! Докато спират и прибират СУМПС на един 66 годишен човечец с 0.80 промила и го лишават за 6 месеца, на 10 метра от тях обират къща, без да се притесняват от камера и патрул! А може би с тяхна протекция крадат заедно лаптоп и всичко, което им хареса!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Псевдоним

    14 1 Отговор
    В скоро време МВР ще се позиционира само около жълтите павета, където да охранява политиците.
  • 31 Рибкиии...

    11 2 Отговор
    Прили ча до сущ, на "Open Source" СовиД сертификатите. "100 проекта в гитхъб" помогнете, да ви сложим въжето. Та и тия сега! Вдигнете се на стачка, "да ви турим чатало" После ще има
    - Ама вие, сами ревахте за МВР, че било абдикирало. Сега ревете, че синджира е дебел и имате вечерен час! Нищо, че ние, разрушавахме структури кате "МВР, Животновъдството, Туризма и прочие. Вие вярвайте, че като се върне, ще е за вашо добро МуХхАХахАххаА....

    Честно... С такава елементарна стръв, само шарани се ловят. Ама то, какъвто е куц рибаря, такива са му и слепи, рибите!
  • 32 Отново ви изолзват политици

    10 1 Отговор
    Участвате в нечий сценарии за бутане на управляващите.
    Спомняте ли си преди десетина години как по площадите почти всеки ден някой се палеше "спонтанно", защотото му бил скъп тока? Борисов подаде оставката на правителството си и изведнъж тока спря да е скъп. А сега е три пъти по скъп, но спонтанни самозапалвания няма.

    Мислете с главите си.
  • 33 То пък като имаше полиция,

    24 0 Отговор
    голямата полза!? Всички знаят кои са под чадъра на полицията, и полицаите също, и всички си затварят очите. Този убиец от Цалапица как избяга от България, с помоща на полицията. Храним търтеи!
  • 34 За протокола

    5 3 Отговор
    Местната власт трябва да получи по-голяма финансова и всяка друга самостоятелност. По този начин ще може сама да си организира общинска полиция, да си я ръководи и финансира, ще може да си организират по-добре здравеопазването и всичко друго. И кметовете, висшите полицаи и т.н. трябва да се избират с пряко гласуване.

    Коментиран от #35

  • 35 От протокола

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "За протокола":

    И като всеки кмет си направи ОПГ частна полиция, по-добре ли ще заживеете?

    Коментиран от #43

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Датиебамайката

    5 6 Отговор

    До коментар #36 от "Слава на Великият Путин":

    комундел платен!
  • 39 разбира се

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Слава на Великият Путин":

    Велика е могучая с пожизнен цар с безаналоговото IQ127.
    Мадона е с IQ140.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 За протокола

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "От протокола":

    1. Централната власт ще има контрол над местната.
    2. Целта на мажоритарните избори е именно да не се допускат такива кметове и ОПГ-та.
    3. Както опитът показва, при сегашната система подобни кметове и ОПГ-та съществуват на много места и понеже "Бог високо, а цар далеко" те си живеят безнаказано и със закрилата на разни политици и партии години наред. Достатъчно е само да правят "услуги" на тези политици и партии.

    Коментиран от #53

  • 44 ганев

    8 0 Отговор
    БРАВО БЕ ТАКАВА ТОТАЛНА ЦЕНЗУРА И ДИКТАТУРА И В СОЦА НЯМАШЕ............ИЗТРИХТЕ МЕ ..ЗАЩОТО КАЗВАМ ИСТИНАТА.....Б Р А В О
  • 45 Асен Василев

    10 1 Отговор
    "...Важното е местните избори да ги направим с нашето МВР..."

    Замазват ви очите за да подменят управленсия състав на цялото МВР, за да стане от "нашето".
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 неверието е

    1 0 Отговор
    структура действаща като фирма! Има ли интерес се задвижва, иначе не!
  • 50 Тома

    6 0 Отговор
    Важното е че най много полицаи спрямо населението има при нас като всяка година искат увеличение на заплатите си
  • 51 късата памет е болест

    7 3 Отговор
    "Защото искат онова, което никоя власт в България не успява да осигури - справедливост."

    Не лъжете ! Имаше власт която ни осигуряваше една идея по голяма справедливост но вие се отрекохте от нея ! Наяжте се сега с демокрация , алчни тва.. !
    Плюейки едно време комунизма и социализма не знаех че идва феодалния строй !

    Коментиран от #54, #55

  • 52 Ветеран от Протеста

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "плюс минус":

    Състава на МВР е около 60 хиляди полицаи и жандармерия.За сравнения Българската Армия е 20 хиляди...при 300 хиляди Роми в България кое по- напред да опазят - горите ли,селскостопанска продукция по полето ли,къщите по селата от разграбване или възрастните живеещи там и то Денонощно и събота и неделя,щото Злото не спи и няма почивен ден...Как си я Въобразяват тая работа - незнам...

    Коментиран от #56

  • 53 от трън та на глог

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "За протокола":

    Нищо няма да се промени , т.е ще се променят само цифрите в сметките на Толупа , Парапета и Изцъкления !
  • 54 и каква справедливост не осигуряваше?

    2 6 Отговор

    До коментар #51 от "късата памет е болест":

    Нямахме правото да припарим на 15км до държавните граници, да не би случайно да сме решили да избягаме от социалистическия Рай? Граничарчетата получаваха домашен отпуск за отстреляни в гръб българи, ако случайно решат да се пробват да напуснат. Лади имаше без ред само в Кореком. Детски храни също. Всичко се продаваше само на богоизбрани под тезгяха. Където се раждаше, там си и умираше, защото нямаше право да смениш населеното място. Във всяка екскурзиа (обикновено до соц страните) пътуваха по един или двама от ДС да следят за морала на екскурзиантите и да не би някой да "изпадне" от автобуса по пътя.

    Опорките ви ще проработят след 50 години, когато измрем хората преживели и онова време.
  • 55 Умен по цялата глава

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "късата памет е болест":

    Айде стига с тоз Комунизъм бе...Точно Комунисти и комунистически Олигарси приватизирали Народната собственост прогониха 3 милиона зад граница...Точно защото не бяха Наказани с Лустрация сме в това положение....
  • 56 добре де

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ветеран от Протеста":

    как се оправят гърците с по-малко полицаи на глава от населението и с хилядите острови?
  • 57 политика

    6 1 Отговор
    Държавата сякаш съществува само в София! Дори Парламентът приема закони, които могат да се прилагат само в София! Там се "изляха" десетки милиарди през годините на Прехода. Средната заплата е драстично по-висока от тази в останалата част на страната! Това е неравноправие и дискриминация!

    Коментиран от #59, #60, #61

  • 58 Ето какво е полицията!

    7 0 Отговор
    "Задържаният полицейски шеф в Разград получавал по 200-300 евро на човек"- какво коментирате, пълните си времето? Щом шефовете са такива, какво чакате от подчинените им? Цялата управа на България е МАФИЯ, МУТРИ в селото!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ти да видиш

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "политика":

    Държавата ли регулира средната заплата в провинцията? Защо се навивате да работите за 350лв?
  • 61 Хе-Хе

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "политика":

    И прогнозата за времето по телевизиите сякаш е само за София!
  • 62 Нямаме Закон за НПО

    9 0 Отговор
    Пишат за ромското насилие без да го споменават, което е в пъти по-голям проблем от измисленото домашното насилие.
    Но грантове се отпускат за протести и закони за домашното насилие, за ромското не.

    Коментиран от #63

  • 63 Другари

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Нямаме Закон за НПО":

    БСП е против джендъризъма и домашното насилие в истамбулската конвекция. Не можем да скачаме срещу електората си и за това няма да споменаваме ромите.
  • 64 Анонимен

    1 1 Отговор
    Ромите какво са ви виновни. Търсете вина от политиците, а за друго от хората, възпитани бъдете млади хора, полицаи и всякакви, а неабаити и не ви трябва политика, назнапил ви рр за полицай и на държавна, а не ахааа бб няма никога.. Вие не сте ли деполитизирани, а др полицай недей прави забележки, че тържат за циганите. Изпусната млада младеж, учете ги от малки на труд, нашите са имали пари, но щом искате и на 13 г работихме, а други студенти по живково бяха българи на строежите. Дайте работа на ромите, има и такива не им се работи или ще му работя много, а ми дава 20,30,50 лева. Има две страни жакбоподател и ответник, но при убийства при живков ги осъждаха до живот, строг режим, тъмничен, а и ги убиваха някои крадци на банки и сие, но щом сме към ес сорос, как е забогатял сорос, вземал от бедните, сега как е. Капитализъм, капитал им трябва на Министри по финанси и 240 депутати. Кой оцеее оцелее, но жалко много млади си отиват с тия крадци горе служебни и всякакви преди тях и след тях. Крадат ви от закъка и добре че са отвън, та народните представители да се оправят любовници млади и от двете страни
  • 65 Анонимен

    0 1 Отговор
    На всяка улица има камери. Животът е коренно променен, а и в системата на мвр. Нищо общо нямат с предилните, сегашната полиция, това че ги оставят до 60 години да работят си е ок за тях. Радват се. Да се оправят и едните и от улицата. Не всеки беден е, иска да е богат, но мая нямате ли от родители българи, примирете се, има начини, има младежи сами потеглиха към терминала и са минали през л, айната, за да са малко по ок от бг Еконт Еврофутбил, на морето ченж, пазачи в банки на морето. Всеки гледа на мекото хляба, но няма, примирявате се или раницата и извън Бг. Не чакайте горе, може, ако бб рр доги пеевски са ви братя или пари на майките им давате на село у къща, никой да не разбере. Далавери кой му се дава, да дава, а ако съм аз, с тия пари отивам навън и шапка не свалям на изброените. Утре ще ви назначат и изгонят и ще пиете една студена водица а те по халкидики ще се радват с вашите пари и млади любовници.
  • 66 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    ИЗБОРНОСТ, МАЖОРИТАРНОСТ..МАНДАТНОСТ !!
    Няма ги и корупцията на всички нива в държавните служби се шири на воля. За това "коня отиде у ряката" !!!
  • 67 БПФ

    5 0 Отговор
    Всички ушеви началници, садии, прокурори, уличени в престъпно бездействие, трябва да бъдат осъдени и нахвърляни по затворите за много години. В НК са предвидени 10 години затвор. Селата трябва да бъдат прочистени от бандити, дори ако трябва да се обяви военно положение и да се действа с военновременни мерки. То затова вече и зеленчуци внасяме, защото по селата хорицата дори в двора за себе си не могат да отгледат нищо и спят с кокошките в стаята !!!
  • 68 До авторът.

    0 1 Отговор
    Много хубаво го е написал ама не е открил генезиса А той е в непрекъснатото рязане на щатове 30години и затова това се случва.Все реформа.Полицаите също са потърпевши.Авторът дали би писал за без пари.Кучето като не го храниш и биеш не слуша.Иначе е обратното.
  • 69 Тотю

    0 0 Отговор
    Те си получиха увеличението на заплатите, защо да се напъват?
  • 70 Анонимен

    0 0 Отговор
    Асан от отвъдното сме в очакване да ни помогне. Там са добри хора, а на повърността алчнииии и ненаситни на милиони..
  • 71 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Разбира се ,че има оттегляне на властта от периферията към центъра,така прави загиващ организъм,кръвта се отдръпва от крайниците за да запази жизнено важните вътрешни органи.Но това става постепенно,незабележимо,все още по главните пътища профучават фатмашки таратайки за да всяват респект,просто така се разкарват,безцелно.Няма арести на крими-типове с висящи дела,на шантави ци-га-ни и необяснимо и светкавично забогатели парвенюта,просто си гледат кефа и чакат да стане някое тежко произшествие,на пътя или другаде.