Last news in Fakti

17 Август, 2023 10:50 5 483

Пейчинова: В България много по-лесно може да градиш професионална кариера, защото ние сме развиваща се икономика

  • човешки ресурси-
  • hr-
  • таня пейчинова-
  • tesy

Човек, който показва, че може, че има желание и е трудолюбив, винаги ще има професионални успехи

Пейчинова: В България много по-лесно може да градиш професионална кариера, защото ние сме развиваща се икономика - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кое е най-важното за младите специалисти и кой е най-удачният вариант за стартиране на работа? Какви са предимствата от стаж в компания с 30-годишен опит? Отговор на тези и други въпроси дава в интервю за ФАКТИ HR директорът на TESY Таня Пейчинова.

Госпожо Пейчинова, как се промени пазарът на работна ръка през последните години, отчитайки пандемията в резултат на коронавируса и войната в Украйна?

Коронавирусът не знам дали оказа съществена промяна в общата среда. Това за мен са естествени процеси. Живеем в доста динамични времена и те са тези, които дават тласък на промените. Бизнес средата е в синхрон с промените, които настъпват в света. Съответно и професиите се видоизменят, което също дава отражение на пазара труда.

При нас съществени промени от гледна точка на професиите няма. Изискванията за тези професии се променят. Производството става все по-автоматизирано и съответно ни трябват все повече специалисти, които да могат да работят с такъв тип автоматизирани системи и роботи. От една страна, имаме нужда от много повече инженери, а от друга страна от висококвалифицирани оператори, които да умеят да работят с машините.

Казвате „роботи“ и „видоизменение на професиите“. Къде е мястото на изкуствения интелект? Все по-често се говори как той ще „изяде“ работата на хората.

Много държим на естествения интелект. Той ни е много важен при подбора на персонал. Вярвам, че в компании като нашата не би имало човек, който да остане без работа, заради автоматизиране на машините. Напротив, това ни помага да разширим производствата си и съответно да имаме нужда от повече хора, защото мащабът на бизнеса става по-голям. Ако един процес се автоматизира, то тези хора, които работят там, ще бъдат пренасочени към нещо друго. Ние имаме много програми за вътрешно обучение, така че да може да подготвим, хората които работят при нас за следващите предизвикателства, които биха стояли пред нас като работодател.

Имаме програми, които са насочени и за хора, които не са част от екипа ни, но ако бъдат одобрени могат да участват в тях. Впоследствие, като придобият квалификация да могат и да работят при нас.

Във връзка с последното, което казахте, относно обучението, знаете, че имаме програми за дуално обучение. Какво е вашето мнение още от последните години на средното образование да се насочи в определена професия бъдещият служител?

Смятам, че практиката за учениците е изключително важна. Дуалното обучение е нещо, в което бях въвлечена още в самото начало, когато се правеше законодателството за България. За съжаление, при нас то се прилага най-вече от немски компании (те имат едно добро ноу-хау от компаниите майки), но от гледна точка на законодателство не смятам, че сме подготвени за тази система.

Ние не използваме дуалната система, но много работим с техническите гимназии. Идеята е да помогнем на учениците още в училище да изберат професията си. Избор, който неминуемо е труден.

В момента на стаж в ТЕСИ имаме млади хора в различен етап от своето професионално образование, чиято цел е да усетят на практика, това което изучават в академична среда. По този начин те имат възможността съвместно със своите ментори да участват в различни корпоративни проекти.

Много от компаниите с дългогодишен опит последните 1-2 години изпитват затруднение с набирането на персонал. Какво е вашето виждане по тази тема, т.е. липсата на работна ръка ще се задълбочава ли или проблемът ще бъде решен?

Времето ще покаже. Факт е, че на работодателите им трябват хора с умения и най-вече да са трудолюбиви. Днес професиите са по-различни. Лекотата, с която младите хора работят в интернет средата, някак си им създава погрешното впечатление, че много лесно се прави кариера и се изкарват пари, което не е така. Дори да се случи, то това е нещо кратковременно. Необходими са усилия и постоянство, за да изградиш първо уменията, след това да можеш и да ги прилагаш.

Оттук идва и един логичен въпрос т.нар. „крадене на специалисти“. Как се предпазвате тези специалисти, които добре сте обучили да не отидат в друга компания и от друга страна, ако вие забележите някой добър специалист в конкурентна компания, как го привличате?

За един инженер е голямо предизвикателство и тръпка да може да участва в целия цикъл на производство – от суровите детайли до вече готовия продукт. Това е нещо, което ние имаме – пълен производствен цикъл.

TESY е компания, която се развива много динамично и за хора, които искат да градят професионално развитие, има много възможности. Човек си тръгва тогава, когато няма възможности. Когато имаш една добра здравословна среда и възможност за развитие, тогава не търсиш развитието другаде, а го правиш, в компанията, в която се чувстваш добре.

Вашият съвет към младите, които нямат опит, но имат високи очаквания и изисквания за възнаграждение?

Темата е доста дълга и може да се разисква с различен привкус. От гледна точка на възнаграждения съм спокойна, че тези, които получават нашите служители са на добро пазарно ниво.

Младите хора съветвам да са с широко отворени очи и сърца, за да могат като отидат в една компания, да попият от нейните знания, от опита на по-зрелите си колеги и всичко ще дойде с времето си.

Трябва да са готови, че в началото на своята кариера е възможно и да не стартират на заплата, която са очаквали, но е важно да натрупат опит. Всичко останало идва с времето – и позицията, и заплатата. Човек, който показва, че може, че има желание и е трудолюбив, винаги се възнаграждава добре.

Трите най-важни фактора при подбора на персонал за Вас кои са?

Много е важен личностния профил – така че, хората които идват при нас да могат да се чувстват добре в средата, да споделят ценностите на компанията – плам, иновации и доверие. След това анализираме и професионалната подготовка. Разполагаме с добри програми за обучение и вярваме, че всеки може да бъде научен на това, от което имаме нужда. Знанието, което имат нашите служители е най-ценният ни ресурс.