Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Август, 2023 23:00 3 068 27

Грузия беше генералната репетиция на Русия за войната в Украйна

  • бесарабски фронт-
  • грузия-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • кгб-
  • нато-
  • владимир путин-
  • репетиция-
  • михаил саакашвили-
  • ссср

Кремъл искаше да се увери каква ще бъде реакцията на Запада и каква ще бъде реакцията на самото грузинско общество

Грузия беше генералната репетиция на Русия за войната в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Репетиция на невъзможното
© Виталий Портников

Петнадесетата годишнина от руско-грузинската война днес изглежда като една от най-тъжните годишнини дори не от миналото, а от бъдещето. Всъщност тогава си имахме работа с генерална репетиция на руските усилия да опитомят цялото постсъветско пространство. Кремъл искаше да се увери каква ще бъде реакцията на Запада и каква ще бъде реакцията на самото грузинско общество в бъдеще. Не стоеше въпрос за поражение във войната: руската армия имаше възможност да завземе цялата територия на страната, но беше малко вероятно тогавашният президент на Русия Медведев и фактическият владетел на Русия Путин да направят това. Като начало им трябваше политическа тренировъчна площадка.

Защо Грузия беше избрана за подобна провокация след поредица от "цветни революции" също не е трудно да се разбере. За разлика от Украйна, където проруските сили имаха силни позиции в обществото, тогавашният президент на Грузия Михаил Саакашвили ги маргинализира. Той маргинализира и собствените си съратници от "Революцията на розите". Кремъл улесни този първи голям преврат в постсъветското пространство, защото Путин, за разлика от своя предшественик Елцин, искрено мразеше Едуард Шеварднадзе, патриарха на съветската и постсъветската политика, „заради предадената ГДР“. Освен това президентът на Грузия, бивш член на Политбюро на ЦК на КПСС, беше неудобен партньор, който знаеше как да маневрира на ниво, недостижимо за бивш полковник от КГБ. Путин имаше нужда от човек на неговото ниво – и той избра „революционния триумвират“ за бъдещото ръководство на Грузия, в който предсказуемата и лоялна Нино Бурджанадзе трябваше да играе първа роля.

Но Кремъл сгреши. Импулсивният и харизматичен Саакашвили, готов да обещае на сънародниците каквото и да било, веднага стана любимец на цялата страна, Бурджанадзе не претендираше да бъде първа цигулка, а мисията на тогавашния министър на външните работи на Русия Игор Иванов - именно той беше този, който убеди Шеварднадзе да подаде оставка и да предаде властта на "триумвирата" - се оказа безрезултатна. Саакашвили, от гледна точка на Путин, не оцени щедрия му „подарък“ – отказът на Москва от контрола над де факто независимата по това време Аджария – и уверено пое на Запад. Безсмислено беше да се надява на възстановяване на политическия контрол над Грузия, но за използване като постоянен полигон ставаше идеално.

Какво видя Путин в резултат на тази намеса? Първо, в това, че Западът изобщо не е във възторг от възможността за пряк конфликт с Руската федерация и следователно в постсъветското пространство може да прави каквото иска. Излишно е да казвам, че много е сгрешил. Дори днес, на 18-ия месец от войната на Русия срещу Украйна, нашите западни съюзници категорично отричат възможността за такъв пряк конфликт. Самата формула, че Украйна ще стане член на НАТО едва след края на войната, е пряко следствие от нежеланието да се влиза в пряка конфронтация с Русия при каквито и да е условия, докато самата Русия изглежда вече се готви за хибридна война с страните от Централна Европа.

Освен това Путин се убеди в собствената си безнаказаност. Тук можем да говорим за сериозна грешка - санкциите срещу Русия от страна на цивилизования свят наистина достигнаха гигантски размери. Но и тук обаче не съм склонен да повярвам, че руският диктатор е изхождал от напълно погрешни постулати. Русия излезе от войната с Грузия без никакви санкции. Когато Крим беше превзет през 2014 г., Западът щеше да парира проблема с лични санкции срещу сътрудниците на Путин - въпреки че това беше първият случай след Втората световна война, когато една страна анексира територията на друга. И след нападението на Донбас истинските сериозни санкции започнаха едва когато руснаците унищожиха малайзийския MH-17. А сега да си представим, че блицкригът на Путин не беше спрян – дали санкциите срещу Русия щяха да придобият същите безпрецедентни размери?

Следователно грешката на руския президент не е свързана толкова с подценяването на вероятната реакция на Запада, а по-скоро с надценяването на собствените му военни възможности в Украйна. Но това вече е съвсем различна история.

Най-важният тест обаче се оказа изследването на нагласите на самото грузинско общество. Саакашвили, който винаги гравитираше към еднолично управление на държавата и бързо губеше популярност в навечерието на нападението, успя да обедини Грузия около себе си по време на войната и цивилизования свят около Грузия. След войната обаче той вече "доизкарваше" президентския си мандат, блестящата му кариера приключи. Фактическият наследник на Саакашвили, Бидзина Иванишвили, пое курс на предпазливо съжителство с Русия, подкрепян от огромното мнозинство от своите сънародници. Руските туристи наводниха ресторантите на Тбилиси и плажовете на Батуми, руският бизнес започна да доминира в много важни сектори на грузинската икономика дори при Саакашвили. За сегашното грузинско ръководство Виктор Орбан се превърна в идол и защитник. И дори войната на Русия срещу Украйна нищо не промени тук, само влоши ситуацията.

Не съм сигурен дали това развитие ще бъде репетиция за бъдещето на Украйна. Тук Путин може да сгреши, както при блицкриг. „Умиротворяването“ дори не с грузинската държава, а с голяма част от грузинското общество обаче може да стане предпоставка не само за големия атентат на 24 февруари миналата година, но и за убедеността, че Кремъл дори няма да рискува нищо в случай на продължаване на голямата война на изтощение - все пак украинците ще бъдат принудени да се съобразяват с Русия и нейните възможности след войната и като цяло, подобно на грузинците, "няма къде да ходят".

Източник: Zbruc.eu

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    19 19 Отговор
    А грандиозния финал в Берлин.

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Малко факти

    24 3 Отговор
    За Грузия не знам знам че имаше опити за преврати в Беларус , Казахстан, Грузия общо взето навсякъде около Русия и не мисля че това е случайно.

    Коментиран от #15

  • 4 Тед

    25 11 Отговор
    От първата до последната буква лъжа. Прочетете документите на ООН за Грузия. Защо ли Сакашвили лежи в затвора? А да Путин е виновен. :)
  • 5 Реалист

    25 8 Отговор
    В Грузия се видя, че НАТО е въздух под налягане!

    Коментиран от #16

  • 6 стоян георгиев

    19 9 Отговор
    ФАЩ освен, че изкараха шамарите 2008г на грузинците друго в Грузия не свършиха.
  • 7 Урюрвкос

    10 3 Отговор
    Елцин, искрено мразеше Едуард Шеварднадзе заради това че подари 46хил кв км богата на морски дарове част от съветската икономическа зона на Щатите и получи къща в центъра на Виена.
  • 8 Апчих

    18 3 Отговор
    Толкова дълго ни убеждаваха, че луд психопат се бил събудил една сутрин с непреодолимо желание да избива украйнски мирни граждани, че сега е твърде късно и трудно да бъдем убеждавани в някаква логическа връзка между минали събития и днешните събития....
    Но така става когато леенето на неверна пропаганда промие мозъците.
  • 9 ха ха хааа

    15 17 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Тоя път финала е в Масква ...🤭😁
  • 10 Путин

    9 15 Отговор
    Меко казано настъпих мотиката със украйна че май ще се и нокалъирам
  • 11 Рошав таралеж

    17 9 Отговор
    Пълни глупости. Грузия беше опитна мишка на САЩ.

    Коментиран от #12

  • 12 хххх

    9 14 Отговор

    До коментар #11 от "Рошав таралеж":

    И грузинците ли са се готвили да нападнат Русия, та затова руските войски я окупираха?

    Коментиран от #14

  • 13 Гост

    11 0 Отговор
    Глупости. Вижте само каква любов хранят към Саакашвили, последно го бяха били по Гърция някъде.
  • 14 ежко

    14 8 Отговор

    До коментар #12 от "хххх":

    Не, просто нахлуха в Южна Осетия, която е спорна територия.С какъв акъл, като са една шепа хора, просто не ми го побира акъла.Не знам какво са им говорили американците и как са ги убедили,че могат да си я вземат със сила,ама накрая изядоха хурката.Същото чака и Украйна.
  • 15 Гориил

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Малко факти":

    Естествено, че не е случайно.Руснаците искат да ги контролират.
  • 16 Урюрвкос

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Грузия не е в НАТО.

    Коментиран от #23

  • 17 Редник

    13 11 Отговор
    Добра статия, със добър анализ. За мен изводите са грешни. Не Русия провокира Запада, а обратно. Западът покани Грузия в НАТО. Първата провокация. Западът подтикнат Грузия към Осетия. Втора провокация. И руснаците да стоят отстрани и да ръкопляскат ли? А днес грузинците се осъзнаха и стоплиха отношенията си с Русия. Щото имат обща граница, а не имагинерни псевдо приятели през морета и океани. Е, кой разбунва света. Този, който има над 400 бази, който прави революции, който лъже и краде цял свят. Янки гоу хоум! Първи го казаха латиноамериканците. Защото им писна от тези кръвопийци.

    Коментиран от #26

  • 18 Бизнеса на САЩ и Запада е ВОЙНАТА

    2 7 Отговор
    А на Русия и членовете от БРИКС Бизнеса е БИЗНЕС !
  • 19 Фашистите от БФ са тук с нови лъжи

    6 6 Отговор
    БФ ненормалните Урки
  • 20 1234

    5 3 Отговор
    стига манипулации, даже ЕС призна, че Грузия започна войната. от сайта на Ройтерс 2009 год: БРЮКСЕЛ (Ройтерс) - Независим доклад обвини Грузия в сряда за започването на миналогодишната петдневна война с Русия, но каза, че военният отговор на Москва е надхвърлил разумните граници и е в нарушение на международното право.
  • 21 Стига лъжи

    4 5 Отговор
    Стига лъжи.
    Путин ви е виновен, че сте се родили. Съдете го за издръжка.
  • 22 Така така

    3 3 Отговор
    Този свят, налагащ санкциите ама изобще не е цивилизован, това са алчни диваци маскирани като либерал демократи
  • 23 Така така

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Урюрвкос":

    Това няма значение важното е, че натовските инструктори и подареното натовско оръжие беше в Грузия и целта беше да се използва срещу Русия........е използваха го :)))) Сега ,защо ревете ? Заслужили са си отговора Украйна съшо ония цивилизованите в кавички също ше си го получат след време
  • 24 хахаха

    0 0 Отговор
    Аджария....в нея живеят грузинци мюсулмани...от десетина-петнайсет години де факто Аджария е турска територия, макар юридически все още да е грузинска...някои може и да не знаят, но потеклото на Ердоган е от Аджария...:)
  • 25 без имена

    0 0 Отговор
    може ли почти всичките ти съседи ,да са ти врагове? кой има изгода и кой е виновен?
  • 26 Истината за Грузия

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Редник":

    Видяхме е в Украйна, много ви се иска САЩ,НАТО и Евро съюза да напуснат България и бившият соц лагер,носталгия ,която стане ли реалност,ще цъде пагубна да Источна Европа,особено за България, хибридната война,цели това,няма икономическа логика, са се замени с Европейският съюз Брикс,насилие в с 1.5 бедни с Евро атлантическият с богати граждани,мизерията постепенно ще се прехвърли в Европа,както след 1945 г.Плана Голгота разработен в Москва. Николай Колев Босия, четете го.
  • 27 ,...........

    1 0 Отговор
    Поредната евроАтлантическа статия с лъжи! 2008г Грузия нападна Южна Осетия,избиха почти целият състав на руската гранична засрава м/у Грузия и Осетия,после грузинците избиха над 1500 мирни жители в Цинхвали! Путин прати армията 3 дена по-късно ,за което отнесе много критики ,имайки в предвид ,че 95% от осетините са руски граждани.Та,Саакашвили беше насъскан от СаЩ, и малко помислете,след като го изгониха самите грузинци по-късно американците след Майдана го назначиха за губернатор на Одеса! И от там го изгониха ,сега е съден в Грузия за измяна и лежи в лудница. Не лъжете,че Путин е бападна Грузи....американски помя....ри