Last news in Fakti

21 Август, 2023 10:01 2 563 36

Бай Ганьо - символ на изконната българщина?

  • бай ганьо-
  • домашно насилие-
  • истанбулска конвенция-
  • вежди рашидов

Може да се предположи, че консервативните грубости съответстват на отколешните нашенски патриархални възгледи, според които жената трябва да си седи в кухнята и да гледа децата, а ако не го прави, да очаква най-малкото заслужено презрение

Бай Ганьо - символ на изконната българщина? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днешните консерватори намират повече приемственост в изявите на бай Ганьо, отколкото в нравствеността на някогашните българи, пише Иво Беров.

Изведнъж, доста неочаквано, някои от самоопределилите се като консерватори влиятелни наши общественици (инфлуенсъри) по един или друг начин, повече или по-малко открито подкрепиха прочулия се със своите груби словесни изблици бивш почетен председател на Народното събрание и бивш български министър на културата Вежди Рашидов. Според тях Рашидов, макар и по свой начин, бил прям и откровен, наричайки насилените жени с обидни имена, докато други политици също споделяли неговото мнение, но си траели.

Това е не съвсем очаквана, но все пак обяснима подкрепа от страна на нашенските консерватори към едни отблъскващи прояви, доколкото най-яркият представител на съвременният консерватизъм - бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, също имаше груби и направо просташки изказвания по отношение на жените.

Може да се предположи, че консервативните грубости съответстват на отколешните нашенски патриархални възгледи, според които жената трябва да си седи в кухнята и да гледа децата, а ако не го прави, да очаква най-малкото заслужено презрение. Сякаш една консервативна приемственост. Но дали я има наистина?

"Ленче, дай на тоя тиквеник един тутманик"

Във великолепната книга на Димитър Маринов "Българското обичайно право" нашенци от старо време свидетелстват, че е било осъдително и неприемливо мъжете да обиждат или закачат жени по какъвто и да било начин. Смятало се за прегрешение дори когато някой мъж се изкашля многозначително към жена. Ето какво още можем да прочетем в книгата: "Ако момък оскърби жена или булка - виновен е много, и такъв всякога е изедвал по задник няколко тояги за акъл". И още : "Ако е мъж оскърби жена или булка - виновен е много - кобилицата играе, но после и старците го съдят". Следователно истинските български консерватори биха предложили за такива като Рашидов и Тръмп не защита, а "няколко тояги за акъл" по онова място, както и "игри на кобилицата". Но изглежда нашите консерватори намират повече приемственост в изявите на бай Ганьо или в тези на социалистическата продавачка с нейното: "Ленче, дай на тоя тиквеник един тутманик", нежели в нравствеността на някогашните българи.

И още едно поразително свидетелство от книгите на Маринов: "Имало е ... по някой турчин хаймана - защото умните турци и бейове никога не са се подигравали с вярата ни, който си позволявал да се изсмее на вярата ни или да се подиграе с попа и църковните работи, но такива са били връзвани, хубаво набити и изпращани у град при кадията, който ги наказвал наново" ("Жива старина", глава втора).

Разбира се, не така е било в смутни времена, при размирици и въстания. Но достатъчно често нашенските консерватори споделят простонародните патриотарски представи за "геноцид над българския народ" по време на турското робство и се подиграват на немногобройната прослойка умни и образовани българи, които не споделят тези представи и ги определят като "откъснали се от народа си "жълтопаветници".

Като никак не се притесняват от обстоятелството, че българските консерватори след Освобождението са били представители тъкмо на по-малобройната, но отбрана и образована част от населението. А и не притежват необходимия разум и далновидност да осъзнаят, че развитието на една държава е възможно единствено при условие посредственото множество да следва разбиранията на своите отбрани и образовани представители, а не обратното.

Противоречи ли възпитанието на българщината?

Така по един чудат начин българският консерватизъм се приближава до възгледите на левите партии. Но сходствата между ляво и консервативно не спират дотук. Известно е, че за левичарите държавата има предимство пред личността. Нашенските консерватори, за разлика от либералите, споделят приблизително същите начала. Освен това консерваторите, също като левичарите, одобряват намесата на държавата в икономиката на България (за разлика от либералите).

Въпреки тези неоспорими сходства между консервативното и лявото, нашенските консерватори се оплакват от "либералния фашизъм" (явен оксиморон) и от "политкоректността", защото тя накърнявала правото им на свободно слово, без да уточняват какви точно послания им забранява "либералната цензура". Може би да наричат слепите "кьорави". Но може би най-вече да наричат ромите "цигани". Всъщност тази политкоректност не е съвременна, нито жълтопаветна - още навремето тя е била известна под наименованието "възпитание". Което възпитание може би противоречи, според нашенските консерватори, на изконната българщина.

При всички случаи изобилието от противоречия във възгледите и посланията на българските консерватори няма как да не предизвика съмнението, че тези възгледи не са следствие на искрени убеждения, а търсене на удобна политическа ниша.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В ДНЕШНИ ВРЕМЕНА....

    12 19 Отговор
    БАЙГАНЮ Е РУСУФИЛЮ ОТ
    ЛВАДИТЕ НА РОЖЕН....😁..
    ВМЕСТО ДИСАГИ С ЧАНТИЧКА ДИАГОНАЛ
  • 2 Дойче Зеле

    11 8 Отговор
    не знае, че бай Ганьо не е само символ, а традиция и род на блъгарина! Ганьо - аГан, оган - огън, Георги, Гьорги, Гори, Горе, варъ-варъ (варвар), горещ-горещ, роден от блискъ (блясъка) на светлото Слънце и негова рожба. Толкоз за Дойче Зеле.

    Коментиран от #4, #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ужас

    28 8 Отговор
    Според Беров по време на турското робство османците са се държали много добре с българите и с уважение към вярата ни. Колко ниско падат някои "хора" в опит да се харесат на задокеанските си господари!

    Коментиран от #8, #21

  • 7 О Бор

    23 4 Отговор
    пореден шорошки пасквил, имащ за цел да плюе по България
  • 8 Да, да,

    21 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ужас":

    само, където са клали българи като прасета масово и групово в центъра на село или града, последвано от изнасилвания и горене на покъщнина. Туркиеристията не хваща дикиш в спомените на българина и неговите измъчени от османците предци.
  • 9 интересно

    8 2 Отговор
    Защо българина се обижда когато го наричат Бай Ганьо?
  • 10 DW да си гледа Германистан

    16 4 Отговор
    Кончита Вурст - символ на изконната германщина?
  • 11 Накъдрено

    15 4 Отговор
    Пълна идеологическа боза! Посредственост, с претенции...всякакви.

    Коментиран от #14

  • 12 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    18 3 Отговор
    НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ЩЕ КАЖАТ ИЛИ НАПИШАТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ И ИВО БЕРОВ. ТЯХНАТА Е ЯСНА : ВСЯКА КРИВА, УСПОРЕДНА НА ПАРТИЙНАТА ЛИНИЯ Е ПРАВА. ИНАЧЕ БАЙ ГАНЮ Е ЖИВ. ЖИВ Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПЛАНКТОНА. ПРЕЗ 2009-ТА, 1700 000 ГЛАСУВАХА ЗА БАЙ ГАНЮ. А ТАМ, В ТОЗИ БАЙ ГАНЮ СЕ ВИЖДА ВСИЧКО ОТ КОЕТО МОЖЕ ДА МУ СЕ ПОВДИГНЕ НА НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК. КОРУПЦИЯ, В НАЙ ПРИМИТИВНА ФОРМА, ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЕЖНИЯ ПОЛ, ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПРИЯТЕЛИ ИЛИ КЪМ ТЕЗИ КОИТО СА РАБОТИЛИ ЗА ТЕБ, РЕЧНИК И ИЗКАЗ. И КАКВО ОТ ТОВА. АКО УТРЕ ИМА ИЗБОРИ 650 000 ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА БАЙ ГАНЮ. Е, КОЙ Е ВИНОВЕН ?!
  • 13 Мисля

    12 5 Отговор
    Напънал се Беров пък нищо не излезнало.Само звук и мирис на боб със зеле.
  • 14 Кое

    2 10 Отговор

    До коментар #11 от "Накъдрено":

    е посредствено? Точка по точка, м? Авторът цутира, доста добра аргументация привежда.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За всички

    12 2 Отговор
    Добре го е написал за шавливите мъже,нооо би било добре да непише и за шавливите жени щото такива си ги е имало и в турско,и в царско,и в соцвремето и най-паче сега. Корветите са си корвети независимо от времето и затова Рашидов е прав за всички лицемерки от ми тууууу...
  • 17 Ха Ха

    6 1 Отговор
    Цялата емоционалност на българина, неговите надежди, копнения и житейски стратегии са потопени в езика и се изразяват чрез него. . Носталгията на изгнаника, на емигранта, на пътуващия Бай Ганьо-съвременен българин произлиза от някакъв сантиментален спомен или от видението на съхранен в детството пейзаж, тъгата е нарастваща и постоянна, защото на него му липсва словесната среда, майчинската употреба на езика. (особено на майка) Българинът по - принцип си е консервативен, кой иска жена с леки нрави. - никой от българите, те са им само за удоволствие временно. Българките са били много достойни и морални устои. - и бих перефразирал израза "Ленче, дай на тоя тиквеник един ТУПАНИК "
  • 18 Знае цената

    13 2 Отговор
    Бай Ганьо е типичен образ за всяка нововъзникваща национална буржоазия. Възникващите навремето буржо а в Европа също са били презирани за парвенюшкия им вкус, който и сега може да се види в архитектурата и облеклото. Американците от средната класа и сега се обличат парвенюшки безвкусно. Бая ви Ганя дразни сегашните либерастдемократчета защото не цепи басма на авропийците и не е склонен да им бие теманета. Знае цената на розовото масло и въобще не му пука.
  • 19 Затова

    12 1 Отговор
    Даааа... българското общество в по-голямата си част е консервативно все още. И това обаче важи и за мъжете и... и за жените. Те младите момчета и затова не щат да се женят защото не щат да им висят корвети на шията, па да им спретнат и присъда за изнасилване отреди 15 години.

    Коментиран от #22

  • 20 Некой си

    12 2 Отговор
    Иво беров, след като цитира българите от старо време, защо не споменава, че същите българи са били вярващи християни?
    И да каже въпросният беров какво пише в Библията за любовтя между двама мъже!
    Същата любов, която днес беров защитава с пяна на уста... на публични места, по възможност много шумна.
  • 21 Един

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ужас":

    Паисий Хилендарски се обръща в гроба си,заради такива като това журналистче!
  • 22 Точно

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Затова":

    В десетка!
  • 23 тоталитарна цензура

    6 1 Отговор
    "Браво" на медията - аргументирани неудобни мнения, получиули над 20+ одобрения минути, които с нищо не нарушават правилата на дискусията, бяха надлежно изтрити :))
    Чудесен начин да "оборите" неудобните ви мнения, другаре нискочели.

    Няколко реда н постинг с дребен шрифр, забутани с ъгъла на страницата, разбива матераил от няколко хиляди думи, поставен на чело?
    Сами признавате 2 неща:
    1. Не сте прави
    2. Не ви бива
  • 24 като ви гледам цензурата

    11 1 Отговор
    Ако Алеко беше жив и си беше позволил да ви опише с цветната си сатира, вие лично бихте го застреляли.
  • 25 ЖИВ Е ЖИВ Е ГАНЬО

    4 1 Отговор
    седи в парламента в борбата си и пак за длъжности и митници а братята цигани успешно го заместват из Европа даже по яко вече сме като нарицателно в Белгия,Франция и Скандинавията и то в най богатите им селища ако не знаете историята му се повтаря и то по яко и негативно
  • 26 Този Беров е един .... пъ..пеш!

    4 3 Отговор
    Ганьо Сомов е един работлив българин от село, устремен към просперитета и Запада! Алеко е учил в Русия и там е прихванал най-заразният нихилизъм - руският. Затова народът си измисли един нов Ганьо - полов атлет, силен, мъдър !
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дойче Зеле":

    Алеко пише сборника с българофобски пасквили "Бай Ганьо" в Прага нa мacичкa в кaфeнeтo зa хoмoceкcуaлиcти......
    Caмият сборник с пacквили нa Aлeкo e гaврa...Дoкaтo прeдприeмчивият бългaрcки рoдoлюбeц „Cтрoи cъврeмeннa Бългaрия” и oтглeждa чeляд, то пък Aлeкo cи прaви „мъжки пaртитa” пo пoлянитe нa Плaнa плaнинa coфийcкo.

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Случка

    10 1 Отговор
    В първите години на демокрацията в нашето семейство имаше разговор за бай Ганьо и Андрешко. Пред децата казах,че бай Ганьо със всичките му кусури ми е симпатичен защото продава със самочувствие розово масло,знае си цената и не се подмазва на европейците. Андрешко пък въобще не е борец за социална справедливост ,а просто един кръшкач,върбов клин изсулващ се ит задължения кам държавата,както в тия години това беше масова практика. Единия ми син взел ,че изразил такова мнение в час по литература и станало голям скандал и цафара в бележника. След някой ден учителката обаче размислила и му изтрила двойката от дневника и му казала,че за първи път се натъкнала на такова незевисимо мнение от ученик.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мани Мани !

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А Иван Вазов да не би да пише " Под Игото " в България?!
  • 31 ЯВНО

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    От един цивилизован град, като Прага, Байганьовщината се вижда много по-ярко - със всичките му мурафети и кусури.
  • 32 Гост

    2 0 Отговор
    Бай Ганьо не е символ на изконната българщина, а е карикатура на изостаналият феодален роб, подчинен на порядките от времето на "едно петвековно присъствие".
    ДВ, от безсилие започнахте да обиждате българите и да им се подигравате. Явно, пр0пагандата не върви по план и почнахте да показвате зъбки. Нямаше нужда, ние си ви знаехме какви сте.
  • 33 Гост

    2 0 Отговор
    Беров, кого лъжеш ти бе? Кои турци не са се подигравали с вярата ни? Онези, които са клали българи, за това, че не са склонявали да носят 4@лм@ ли?
    Или онези, които са избили хората в баташката църква и са я подпалили?
    Я се спри малко с турк0филията, че взе да прекаляваш с методите, докато браниш еЛЖиБиТитата. Ако за тебе целта оправдава средствата, значи не си много либералне, както се опитваш да се докараш.
  • 34 Гост

    1 0 Отговор
    Да ти обясня и нещо друго, Бер0в:
    Знаеш ли ти, в колко български села има родове, в които през турско е била отвлечена мома от местният бей и е била насилствено потурчена? Почти всички от тези родове имат една и съща история. След отвличането на момата от бея, братята го намират, убиват го и бягат в друго село, като така дават началото на нов род в другото село.
    Едва ли си наясно с това. Няма как, като само седиш у градо и цъкаш каквото ти хрумне.
  • 35 Гост

    1 0 Отговор
    Бер0в, остави ни нас, консервативните българи, да си живеем без х0м0та, без прайд0ве и без еЛЖиБиТита. Хвани си 4емадана, па се разкарай у свободната ти Европа, където наволя ще се къл4иш на всеки прайд и никой няма да ти пречи. Нас ни остави, да се мъчим в тази хетер0сексуална България, с неразбираемите за вас Християнски ценности.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.