Last news in Fakti

20 Август, 2023 13:00 4 175 32

Евгений Кънев: Малък принос към спора има ли Ешерихия коли в морето или не

  • ешерихия коли-
  • замърсено море

Пътят е дълъг, но затова пък труден, към качествения морски туризъм

Евгений Кънев: Малък принос към спора има ли Ешерихия коли в морето или не  - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По повод спора за замърсената черноморска вода с ешерихия коли се сетих една история.

Мой приятел, собственик на търговски бизнес за химически материали ми разправяше как преди десетина години участвал в търг на тогавашния созополски кмет за доставка на пречистващи морската вода препарати.

Бил убеден, че ще спечели, защото дал цена по себестойност на доставка без никаква печалба за себе си - за да може да пробие конкуренцията. Но за негова огромна изненада, победил друг с цена около 20-30% по-ниска от неговата.

След време намерил контакт в общината и на четири очи и почерпка му казали, че всъщност такава цена е била възможна, просто защото не е имало… доставка. Имало е по документи получена стока, която била “изразходвана” в морето. Което на практика означавало, че платената сума от общината си е била поделена между “доставчика” и вероятно кмета.

По-късно кметът затъна в съдебни дела и загуби поста, но междувременно бе построена една от малкото пречиствателни станции по Южното Черноморие (мисля, единствена на юг от Бургас.)

Това добре обяснява както възможното наличие на бактерията, заради фекалиите, изливащи се в морето, така и нейното отсъствие точно в Созопол.

Отделно, да не забравяме руските “подаръци” за черноморската фауна - вчера излезе новина за популации мъртви делфини на украинското крайбрежие.

Пътят е дълъг, но затова пък труден към качествения морски туризъм. Но поне днешен Созопол е една светла надежда на мрачния хоризонт.

(Текстът е публикуван във Фейсбук страницата на Евгений Кънев)


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кое

    33 1 Отговор
    лято е нямало , че сега ?
  • 2 Въпрос

    44 1 Отговор
    Колко пречиствателни станции има по българския бряг и дали селища, хотели и заведения са свързани с тях?

    Коментиран от #5, #6, #19, #21

  • 3 оня с коня

    25 7 Отговор
    аз отписвам морето у нас тази година!!
  • 4 Бачо Кольо

    26 11 Отговор
    Абе този нали беше икономист, много приказваше против лева. Сега е еколог ли стана хахаха.
  • 5 Всичката

    30 4 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    мръсотия и зарази - в морето ! И никой не реагира .

    Коментиран от #20

  • 6 скоро,скоро!!!

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    5-6 а дали работят!!!
  • 7 Красимир Петров

    24 2 Отговор
    Корупцията е навсякъде.Ще ви дам истински пример.В 3 та градска болница имаше търг за помещение предназначено за аптека.Явиха се 3 фирми.1-Софарма с най-ниска оферта.2-фирма с по висока оферта.3-фирма с най-висока от предишните 2 фирми.Търга се спечели от Софарма с най-ниската оферта.Само да подчертая,че само на 200м от болницата Софарма имат друга аптека.Управителката на ДКЦ то изчака да проведе търга и веднага след това се пенсионира.И това ако не е корупция кое ли е.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 а ла Хуля Фишер

    21 4 Отговор
    Канализацията е гравитачна - тръба под наклон . Ако си построил комплекс на брега , единствения изход е да се източва под водата

    Коментиран от #22

  • 10 Град Симитли

    28 8 Отговор
    Голям принос!
    Къньо е една огромна "Ешерихия коли", т. е дестилирано л... но!!!
  • 11 мушингери

    31 1 Отговор
    Рейзито продължава да е кмета в сянка .Той коли и беси .Бяха го хванали за фалшиви фактури за 2 милиона -и нищо не му направиха !!
  • 12 Екологично чисти фекалии

    30 1 Отговор
    Алчността замърсява морето и не само, продажността замърсява медиите и не само...
  • 13 Има си коли не

    44 1 Отговор
    Ако тук имаше държава, много от плажовете щяха да са затворени, като опасни за здравето, а много хотели и заведения съборени, като незаконни постройки.
  • 14 Пепи

    12 3 Отговор
    Е това е маркетинг. Даваш цена по себестойност, само и само да не продаде друг.
  • 15 Кандидат Милионер

    19 23 Отговор
    Кво стана бе ,таварищи,що не пишете колко Пречиствателни са построили руските Окупатори и Тодор Живков за половин век,та да ги боядисаме..Или сега са виновни ЕС ,че не са ви дали Евро...

    Коментиран от #31

  • 16 Хахаха

    18 2 Отговор
    Нема им стъпя на ганьовщинята, в Гърция всичко ми е точно. Чистота, зеленина, обслужване, цени и отношение непостигани на бетономорието.
  • 17 Бг Туриста

    24 2 Отговор
    О т повече от 20 години не съм дал и лев на наши мутрохотелиери. Почивам в Гърция, Турция, Хърватска, а от няколко години открих и Албания. Струва си, дори и да е по-скъпо от мутроморието, пак ви излиза по-евтино. Никога не съм имал проблем с паркиране, с ешерихия коли, с шезлонги и чадъри или с напраскани батки вечерта в таверната, които на втората ракия са под маста и реват като гигенски биволи..ШШШей...шшш..ти мене познааш ли ма бе... та така...
  • 18 Ами,

    16 3 Отговор
    Как си представяте пречистване на отпадните води на конгломерат с над 500 000 души започващ от Елените и свършващ след Ахелой само с една микро псов в Равда. Естествено, че огромната част от тях се нагнетява директно в морето. А тия изградените по малките населени места са работили само при рязането на лентичката от Тикваров или подобен. Кметовете им се чудят как да осигурят пари за отоплението на детските градини и училищата ние искаме да има и за пречистване.
  • 19 Отговор

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Царево има, но разрешенията за строеж , издава ни от Общината и новото строителство са повече от капацитета.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Край

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    По нашето крайбрежие има повече пречиствателни станции от гръцкото и в пъти повече от по турското. Проблемът е че нашето море е 2 пъти по ниско солено от техните и е перфектна среда за развитие на всякакви организми. Солеността на нашето море приближава тази на физиологичния разтвор а солеността на Средиземно море е като на саламура.

    Коментиран от #24

  • 22 Коко Н

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "а ла Хуля Фишер":

    Гравитачна е на земята.Под водата не става.
    Ходи да се учиш.
  • 23 Проблемите искат решения!

    12 1 Отговор
    Как да не реагират? Всички яростно отричат очевидното и най-вече институциите, които трябва да прилагат законите в обществена полза, и на които плащаме здраво. Но това под масата от "бизнеса" очевидно е повече и по-сладко. Време е да се погнат корумпетата, а не да се дъвче корупцията като усещане. С цензура няма да стане.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 СССР

    11 3 Отговор
    Аз съм сиганин на социални помощи във Франкфурт и в момента ги харча на Слънчака! Само ние сме на морето и не ни пречат л@йната! Ама щом и на българите ви харесва, значи сте по-големи сигани от нас!
  • 26 Тома

    18 2 Отговор
    Туристическия бранш щял да съди хората които казаха истината за мръсната морска вода.Тогава се обади човека с пържолите и каза че тези са му осъдили к.......а когато са го плашили със съд
  • 27 сведетел

    4 2 Отговор
    ТОВА АКУ И ТУК Е КОМПЕТЕНТНО .
  • 28 ЕШЕРИХИЯ КОЙ ЛИ

    2 1 Отговор
    КЪНЕВ КАЗАХ ТИ В ТОАЛЕТНАТА ИЛИ В ДУПКА НА ПЛАЖА А ТИ НЕ В МОРЕТО ТА В МОРЕТО Е НА ТИ СЕГА
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 знайко до незнайко

    2 0 Отговор
    Спряхме,ДА УРИНИРАМЕ,в морето,ЗАТУЙ,СЕ Е ОБЕЗСОЛИЛО,ПЛЪЗНАЛИ са Еколи.
  • 31 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кандидат Милионер":

    Казвам ти две.Направете и вие поне две като хората,но не можете вие сте олиго...и.Когато са ги правили комунягите нямаше толкова хотели и нямаше толкова смрад като сега от такива като теб .Бояджийо.

    Коментиран от #32

  • 32 Не мисля

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Ем ходил съм на море и през соца . Пак си имаше зарази и то хич не малко . Не ми разправяй , че сега е по-зле с ешехията и салмонелата . Редовно се подрис...ахме и други дертове имаше . По-малко се говореше и то само от уста на уста . По вестници и телевизия всичко беше розово и възхваляващо . Сега има много информация и но облъчват от всякъде само с отрицателни неща . Затова станахме толкова черногледи . Ако не наблягаме толкова на лошото , ще прогледнем , че имаме и много хубаво . Но пък винаги трябва да насъояваме за още по-добро . Особено и като имаме добри примери около нашата къщичка . Курупцията е най-големият бич . Лошото е , че повечето хора в нашата държава са податливи на нея . Който и да ни управлява , ще е човек от нашия народ и ще бъде като предния . Ще минат още много поколения , докъто се отървем от нея и мисленето си от соц времената , когато всичко ставаше с връзки