Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Август, 2023 10:01 2 725 87

Ежедневните атаки с дронове в Москва: "Това е само началото"

  • москва-
  • русия-
  • дронове-
  • украйна-
  • война

Основната цел на този вид нападения е да се изпрати сигнал, че войната не е някъде далеч, а се връща обратно в Русия

Ежедневните атаки с дронове в Москва: "Това е само началото" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-малко три цели преследва Киев със зачестилите атаки с дронове на руска територия: те показват на руснаците, че войната е близо до тях, засилват психологическия натиск срещу Кремъл и объркват въздушния трафик.

Редовните атаки с дронове срещу Москва започнаха през май тази година. Броят им вече е 15, а през последните шест дни нападенията следват едно след друго и без пауза.

Какво смятат наблюдателите за целите и задачите, които си поставя Украйна с тези нападения? Израелският военен експерт Сергей Мигдал например откроява пред ДВ "медийния ефект" - да се покаже на цял свят, че Украйна не се предава и е в състояние да отвърне на руската агресия.

"Сигнал към московчани и руското ръководство"

Основната цел на този вид нападения е "да се изпрати сигнал, че войната не е някъде далеч, а се връща обратно в Русия", казва германската експертка по международни отношения Улрике Франке. По нейните думи този сигнал се отправя от една страна към жителите на Москва и трябва да им покаже, че "ръководството на страната не може да ги защити".

От друга страна посланието е и към самото политическо и военно ръководство на Русия. "Засега без отговор е въпросът дали тези атаки ще повлияят на средносрочните планове на руското военно командване", продължава Франке. Ако например на руската армия ѝ се наложи да отдели допълнителни системи за противовъздушна отбрана - за укрепване на защитата на столицата.

Атаките с дронове оказват и "психологически натиск" на руското ръководство "с надеждата да предизвикат някаква (изгодна за Украйна - б.ред.) реакция на руските власти. Става дума не само за защитни мерки, но и за допускането на някакви грешки, посочва Сергей Мигдал.

Парализират работата на московските летища

Наред с отправянето на сигнали, атаките имат и практически задачи, макар до момента да не са си поставяли за цел да унищожат някой конкретен обект в столицата, допълват експертите. Освен натиска спрямо ръководството, дроновете принуждават московските власти все по-често да затварят небето над региона.

"Ударите срещу Москва не целят да убият 100-150 души. Това е ненужно и безсмислено - целта е да се блокират въздушното пространство и логистичните артерии, да се парализира работата на летищата. Работи ли това?

"Да, несъмнено", казва израелският военен експерт Игал Левин. В коментарите си за атаките с украински дронове той отбелязва, че "Москва е най-големият транспортен възел на руската държава" и логистичните вериги няма как да се променят - за това ще са нужни години или дори десетилетия.

Според Франке засега тези нападения не представляват сериозен проблем за руската гражданска авиация. Но те стават причина за прекъсвания на работата на гражданските летища в Москва. Критично може да стане, ако дрон падне на някое летище в съседство с граждански самолети, казват наблюдатели. Сергей Мигдал например прогнозира, че тогава чуждестранни авиокомпании могат да се откажат да летят до Москва до прекратяването на военните действия.

Пропуските в противовъздушната система на Москва

Улрике Франке подчертава, че не бива да се надценява лекотата, с която дроновете достигат до Москва. "Не става дума за лятна разходка - не знаем колко точно безпилотни самолета са били свалени и какъв процент от тях е достигнал до Москва", уточнява тя. Според нея двете страни активно и постоянно се адаптират и променят тактиките си.

Въпреки това самият факт, че има успешни удари с дронове в Москва, вече представлява проблем, посочва израелският военен експерт Давид Шарп. А украинският му колега Михаил Самус припомня в тази връзка, че още от съветско време Москва е "най-защитеният район в Русия". Сега става ясно, че има пропуски в противовъздушната отбрана на столицата. Проблемът е в това, че системата е предназначена за защита от по-големи цели - като например балистични ракети, а не за защита от малки обекти като дроновете.

Освен това има пропуски при идентификацията на застрашаващите столицата цели. "За да удариш целта, първо трябва да я установиш - с радиолокационни станции, които би трябвало да са обединени в единно радиолокационно поле. Но вероятно в Русия такова поле няма - комплексите на противовъздушната отбрана покриват отделни обекти, но не и целия град", обяснява пред ДВ Самус.

Само началото?

Украйна няма ракети като "Кинжал" или "Искандер" и ударите по Москва и по руския тил с малогабаритни безпилотни самолети, които пренасят само няколко килограма експлозив, са "тактика на слабата страна", признава Мигдал. "Значението на атаките не е толкова голямо, те няма да унищожат нито руските летища, нито руската авиация. В този смисъл много по-голямо практическо значение има използването на бойни и разузнавателни дронове от различен тип на фронта", уточнява той.

Въпреки това експертите очакват Киев да продължи с тази тактика и дори да засили атаките с дронове на руска територия и в частност по Москва. "Това е само началото", убеден е Шарп. Мигдал пък допуска, че в бъдеще атаките с дронове срещу Москва вече няма да бъдат единични, а масови.

"Да си представим, че долетят на три, а 30 или 300 дрона от всички страни. Ако на Украйна в резултат от тези нападения ѝ се отдаде да изведе от строя основните московски летища, това ще бъде голяма победа за Киев и поражение за Русия, което ще накара властта да преосмисли нещата", смята Мигдал. "Въпросът е накъде ще тръгнат - дали да търсят компромис и преговори, или ще реагират неадекватно."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За протокола

    31 21 Отговор
    "Руски разработчици създадоха лазерно оръжие и успешно го тестваха за отблъскване на различни видове атаки на дронове на относително близко разстояние.
    Бойният лазер от инфрачервения спектър изгаря и дезактивира аеродинамичните елементи или изгаря тялото на дрона заедно с бордовото оборудване."

    Коментиран от #9, #10, #16

  • 2 добре че е

    42 16 Отговор
    Путин иначе краварите ще унищожат света
  • 3 Русофил

    18 34 Отговор
    30 или 300 дрона от всички страни е добро начало. ПВО-то на руснаците ще лудне

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахаха

    29 12 Отговор
    Лошо е. Но скоро ще приключат тия нападения с дроновете.

    Коментиран от #78

  • 6 СССР

    16 13 Отговор
    ще бъде възстановен другари и другарки

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Клоуни

    37 6 Отговор
    Тъпашка статия но напълно препокриваща се с интелектуалния капацитет на ДВ
  • 9 Име

    29 8 Отговор

    До коментар #1 от "За протокола":

    Автобус с украински туристи катастрофира край град Триест , Северна Италия . Това съобщава изданието il Piccolo .
    И в слънчев бряг са много украинските туристи.
    А ние пращаме БТР-и
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Калпазанин

    33 9 Отговор
    Дойче зелеееее и вие ще ревете, в момента мечока се защитава но не сте виждали разярен мечок подгответе се всеки случай да не ви плсмнат редакциите в прибалтийските републики и Полша за Румъния и бг нямс да ви казвам какво ще става, ние сме си свалено бельо, не ги мисля и говедата как ще се изнасят от Европа и този ще е завинаги

    Коментиран от #68

  • 12 Путин

    12 27 Отговор
    е луд диктатор и убиец
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анализатор

    10 31 Отговор
    Някога, в един хубав ден, един дрон с експлозиви ще падне върху Кремъл...
    Буммм...
  • 15 Блогър от Москва

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ти кат си русофил ,до пишеш срещу Русия?Да не си шизофреник
  • 16 Ха ха ха

    12 29 Отговор

    До коментар #1 от "За протокола":

    Руските разработчици, още една тоалетна не могат да разработят.... Всичко разработено в пРоссия е крадено.....

    Коментиран от #22

  • 17 Блогър от Москва

    14 10 Отговор

    До коментар #6 от "СССР":

    Грешиш.Руската империя ще бъде въстановена

    Коментиран от #27

  • 18 Име

    13 8 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Ще дойдат,ще дойдат.
    Скоро и в България ще дойдат
  • 19 Ти трасформира ли се👈

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Чакаш ти на опашка за смяна на пола!

    Коментиран от #65

  • 20 Анализатор

    10 21 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Те руски разработчици създадоха и Москвича и Запорожица, а от хубавия Фиат направиха Лада...
    Толкова си могат...

    Коментиран от #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Блогър от Москва

    14 7 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха":

    Веднага тъ обоих.Що Щатите гие страх от хиперзвуковите ракетки на Русия,Кииац? Щото не могат да направят

    Коментиран от #30, #84

  • 23 Аййййй

    16 7 Отговор
    Киев скоро ще падне
  • 24 Гаглей

    7 26 Отговор
    Зеленски е велик човек, украинската арми е най велика на света

    Коментиран от #42

  • 25 пак казвам

    22 5 Отговор
    Рано или късно някой може да се наиграе на война и да не забравяме че едните правят всичко каквото могат и използват всичко което имат и им дадат а другите действат все още твърде умерено .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анализатор

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Блогър от Москва":

    Нека първо я унищожим напълно, пък после китайците могат да направят плах опит да я въстановят...

    Коментиран от #44

  • 28 КАКВО ПРОМЕНЯ ТОВА

    10 3 Отговор
    А ФРОНТА?????
  • 29 За протокола

    6 3 Отговор
    "Специалисти от Главната военна клинична болница „Бурденко“ разработиха и представиха на форума „Армия-2023“ прототип на устройство, способно да извлича метални фрагменти от мозъка с помощта на електромагнит."
  • 30 Ха ха ха

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Блогър от Москва":

    Не мога да ти отговоря, защото не ти разбрах нищо.....стига с тоя македонски език.....

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 фен

    23 8 Отговор
    Това е началото на края. За НАТО. Чао, САЩ!
  • 33 Анализатор

    8 18 Отговор

    До коментар #31 от "Блогър от Москва":

    Снаряди за Украинската артилерия...
    И други неща, които сибирските варвари дори не са виждали...

    Коментиран от #36, #37

  • 34 Блогър от Москва

    14 6 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха ха":

    Това не е македонски.Редактора в телефона ми е руски и поправя думите писани на български.Мисли че са грешка.Само Русия и Китай имат хиперзвукови ракети
  • 35 Факти

    8 4 Отговор
    Разпръсква фалшиви новини като разгонен кон с.....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Активна симулация

    13 5 Отговор
    Много активно се симулира дейност от укрите. Явно нещата на фронта са отвъд много зле. Те са катастрофални за укрия
  • 39 Хахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Блогър от Москва":

    Чушкопек произвеждат. Пак е нещо.

    Коментиран от #48

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Павел пенев

    15 5 Отговор
    Според фашизираната медия DW това е само началото, а според мен -това е краят на укронацистите, преди подписване на Договора за капитулация.
  • 42 никого не задържаме насила

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гаглей":

    Прав ти път ! Можеш по всяко време да се включиш !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Блогър от Москва

    10 6 Отговор

    До коментар #27 от "Анализатор":

    Монголо татарите ,поляците 1612,Кримския хан ,забравих му името,които е опожарил Москва наполеон1812,Америка Англия ,Франция ,Германия ,Япония През 1918г ,Хитлер През 1941,пак Америка През 1991г и те са мислели че с Русия е свършено...

    Коментиран от #47

  • 45 Атома

    10 5 Отговор
    Тия зорлем си търсят атома…
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Анализатор

    13 0 Отговор

    До коментар #44 от "Блогър от Москва":

    Мога да ти посоча 10 пъти повече държави, които са искали да унищожат България, но както виждаш има я от 681г. до сега и е единствената държава в Европа, която от този период до днес не си е променяла името....

    Коментиран от #54, #55, #59, #64

  • 48 Блогър от Москва

    6 3 Отговор

    До коментар #39 от "Хахаха":

    Ами да .Чушкопека е по сложен от компа Правец,камионите Мадара,електрокарите Балканкар и всички високо технологичнт неща от Бай Тошо.България ще се оправи когда-то му направят памятник!!!!
  • 49 А такива

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Анализатор":

    Аналлизатори като теб ще прдължавт да бъдат пациенти на психиатриата.
  • 50 Бравос

    9 3 Отговор
    КАКВА СТРАХОТНА ТАКТИКА АМ ЧИ ТОГАВА ХИТЛЕР ЩО НЕ ПОБЕДИ АНГЛИЯ БЕ ИЛИ СССР АКО ТОВА РАБОТИ Е И КИЕВ ДА НЕ Е НЕДОСЕГАЕМ ИЛИ ЛВОВ А КПП ТАТА С ПОЛША А МОСТОВЕТЕ НАД ДНЕПЪР ЖАЛКА КАРТИНКА
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Давид срещу Голиат

    7 1 Отговор
    Дронове срещу балестични и крилати ракети
    Докато руснаците помагат на Иран така ще е

    Коментиран от #69

  • 54 Селянин

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Анализатор":

    Ако наредят от посолствоТо и това може да стане.....
  • 55 Реалист

    13 3 Отговор

    До коментар #47 от "Анализатор":

    С такова продажно правителство утре като нищо могат да ни наредят да се казваме "Североизточна Македония".
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Блогър от Москва

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Анализатор":

    Ама все е на " три морета" и е фактор в световната политика,нали?Май е субект все пак.Щото дори в Шенген не ви приема "приятели е Ви"
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Редник

    6 1 Отговор
    Война е и всички средства за разколебаване на противника са позволени. Но победителят е ясен и всички вече са наясно. Дори Байдън..
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Блогър от Москва

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "Анализатор":

    Това май е единственното достоинство.И е спорно.Княжество България,Народна рРепублика България,Республика България.Я сравни :Россия,Российская империя,СССР,
  • 65 А ти трасформира ли се джендо👈

    0 6 Отговор

    До коментар #19 от "Ти трасформира ли се👈":

    На московлийска подлога киснеща пред дюкяни на посолстоТО им.

    Коментиран от #70

  • 66 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "Хахахаха":

    Представяш ли си? С 300 лева заплата и са на 5 място в света по покупателната способност на населението? Изпревариха Германия!
    А сега прецени, колко са ти сметките и твоите възможности?

    Коментиран от #77

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Калпазанин":

    Напротив, виждали са. Дедите им - фашисти със сигурност са им го разказали. Който е живял.
  • 69 Помагат на Иран ?

    4 4 Отговор

    До коментар #53 от "Давид срещу Голиат":

    Неможещите московлии си купуват дронове от Иран.

    Коментиран от #72

  • 70 Блогър от Москва

    4 0 Отговор

    До коментар #65 от "А ти трасформира ли се джендо👈":

    Пред посолсоТо киснат само демократи,навсякъдн по света
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Блогър от Москва

    6 1 Отговор

    До коментар #69 от "Помагат на Иран ?":

    Московлиите винаги се учат,не как вас.И започва та правят по добри танкове ,самолети ,автомати

    Коментиран от #74

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Да прав си

    2 6 Отговор

    До коментар #72 от "Блогър от Москва":

    Винаги се учат от по-добрите. Сега се учат от Иран
  • 75 Пригожин

    3 8 Отговор
    Укрите трябва да удрят летищата ,и никой няма да лети до бл дистан ,а и от там така орките ще се наслаждават на руский мир
  • 76 Руското ПВО

    2 6 Отговор
    Пази само бункера на утин водкаджиите да д,,,,с вятъра
  • 77 Малиййй

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от "Хахаха":

    И какво ще си купи в Германия с 300лв "богатият" руснак🤣🤣🤣🤣
  • 78 Говорит Москва

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Така е, когато ушанките са приберат в блатото.
  • 79 Ццц

    7 3 Отговор
    Колко дълга статия в защита на типичен тероризъм. Нямаше ги такива, когато шепа брадати, тренирали на Чесна, отвлякоха 2 Боинга и се разбиха в небоснъргачите в Ню Йорк. Тогава се целеше същият медиен ефект и надежда за изгодни за арабите решения на американското правителство и бяха отговор на дългогодишната американска агресия срещу народите им. Вместо защитни статии, американците започнаха 10 -годишна война, сменяйки режимите на няколко държави. Сега обаче същото се изсъква като световна заплаха за човечеството. 🤣 Лицемерието е огромно и може да бъде подкрепяно само от морално деградирали и лицемерни хора.

    Коментиран от #85, #87

  • 80 Булба67

    3 1 Отговор
    От Днвпър до Лвов само мравките ще останат
  • 81 Пешо

    6 3 Отговор
    Скоро няма да има Одеса, Киев, и други големи градове.Незнаете какъв ще дойде след Путин,а като гледам заявките май и поляците отиват на заличаване.

    Коментиран от #86

  • 82 Най-добре

    3 0 Отговор
    да се нанасят пропорционални щети, но украинците не са такива хора.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Тавариш

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Блогър от Москва":

    пиши си на руский, че се излагаш.
  • 85 Тс, Тс, тс,

    2 3 Отговор

    До коментар #79 от "Ццц":

    Най-големият световен терорист се нарича Русия!
  • 86 Гошо

    3 4 Отговор

    До коментар #81 от "Пешо":

    И аз съм за путин. Никой досега не е успял така бързо да съсипе руската държава. Даже и от ЦРУ трябва да го пазят.
  • 87 Бряг бря

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "Ццц":

    А да избиваш, мискинино мирни граждани на жп гарата не е тероризъм!!! Маа.а ви дивашка