Last news in Fakti

27 Август, 2023 10:00 10 421 26

Mоллите в Иран свалят чалмите срещу сделка със САЩ?

  • иран-
  • аятоласи-
  • молли-
  • чалми

Гледайки грандиозния растеж на Дубай на 50 морски мили от дома, иранците започнаха да разбират зашеметяващата цена на пропуснатите от тях възможности

Mоллите в Иран свалят чалмите срещу сделка със САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Инерцията на помирението между Иран и Саудитска Арабия продължава. На 18 август 2023 г. иранският външен министър беше топло приет в Джеда от саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман (MBS). В Близкия изток томахавката на войната между шиити и сунити изглежда заровена, поне временно. Това пише в свой материал за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Рено Жирар, цитиран от news.bg.

В този диалог между перси и араби, чиито мисловни модели са много различни, неизбежно остават недоразумения и неразбирателства. Иранците, например, биха искали кралството да се включи по-активно в намирането на политическо решение в Йемен, дори ако това означава свикване на регионална среща на върха, където шиитските хуси и сунитските южняци да преговарят под погледа на своите арабски и персийски съседи. Но спорадичните трудности по досието Йемен (където прекратяването на огъня се поддържа от година и половина) са дърво, което не трябва да скрива гората. А гората е общото желание на иранците и саудитците да работят като партньори, а не като врагове. Софтуерната промяна сред иранските лидери отива дори по-далеч. Без да го обявяват публично, но го правят известно чрез различни дискретни канали, моллите сега искат да договорят голямо споразумение с Америка. Санкциите значително наказват иранската икономика.

Гледайки грандиозния растеж на Дубай на 50 морски мили от дома, иранците започнаха да разбират зашеметяващата цена на пропуснатите от тях възможности. За четиридесет години "революционен" режим, колко стотици милиарди долари са загубили в сравнение със своите съседи, сунитските петромонархии от Персийския залив? Освен това моллите разбират, че приятелството им с Китай и Русия няма да ги отведе много далеч. Китай купува петрол и газ от тях с голяма отстъпка и им предлага пълната си гама от промишлени стоки. Но партньорството между Техеран и Пекин ще си остане на това ниво. То никога няма да се равнява на стратегическото партньорство между Техеран и Вашингтон от 1943 до 1979 г., което позволи на Персия да се развива както никога досега. С Русия моллите също поддържат повърхностно приятелство. Разбира се, те споделят общ враг - демокрацията в западен стил. Разбира се, Русия и Иран не подкрепят моралните уроци, които западняците упорито им дават. Но такава негативна идеологическа връзка не е достатъчна, за да се създаде силно партньорство. Реалността е, че Русия и Иран са две конкурентни сили в търговско и геополитическо отношение. Търговски те се конкурират на международния пазар на въглеводороди. Геополитически те са съперници около Каспийско море и в Сирия. Не е сигурно, че това съперничество винаги ще остане толкова приятелско, колкото днес. Исторически, географски, икономически най-добрите възможни партньори за иранците са европейците и американците. Това означава ли, че иранският режим би бил готов да се откаже от това, което е от четиридесет години насам, а именно авторитарна теокрация? Разбира се, че не.

Но ако Западът се откаже от намеса във вътрешните му работи, той е готов да сключи споразумения с тях и да ги спазва. С администрацията на Обама през 2015 г. той сключи сделка, при която срещу отмяна на санкциите спря обогатяването на уран. Иран беше спазил перфектно сделката; Америка на Тръмп се оттегли едностранно. И Байдън не възобнови първоначалните условия на споразумението от 14 юли 2015 г. (наречено JCPOA). Днес иранците умножават малките жестове, за да дадат знак на западняците за своята добра воля. Те спряха да говорят, че Израел трябва да бъде премахнат от картата на Близкия изток. Те инструктираха Хизбулла да не се противопоставя на споразумение за начертаване на морските граници между Ливан и Израел. Те освободиха четирима ирано-американци, които бяха арестувани под предлог за шпионаж. Те намаляват доставките на оръжие за Русия. Вероятна е хипотезата за предстояща "голяма сделка" между иранци и американци по всички щекотливи теми (ядрена енергетика, балистика, Сирия, Ирак, Ливан). Първият компромис може да бъде намерен по отношение на президентските избори в Ливан, където Хизбулла вече няма да се противопоставя на центристка кандидатура.

В момента Иран и Америка имат интерес от такова споразумение. Моллите знаят, че никога няма да успеят политически да успокоят образованата младеж в големите си градове, ако не им предложат реални икономически перспективи. А това изисква отмяна на санкциите. Интересът на администрацията на Байдън е да стигне до президентските избори през ноември 2024 г. с голям дипломатически успех. Защото ако има споразумение, то ще завърши с фанфарно отваряне на посолствата в двете държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    54 6 Отговор
    Мечтите са безплатни. За сега...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фон дер Миндер

    61 10 Отговор
    В тая статийка нема и грам смисъл
  • 4 Гост

    59 13 Отговор
    Статията е абсолютно некомпетентна, ЗАЩОТО иранците НЕ СА саудитци, българи, франсета и т. н.
    Продаването и купуването на държави не е в техен стил!
    Американците са се объркали, плановетв им за"демокрация" в Иран, ЩЕ СЕ ПРОВАЛЯТ❌

    Коментиран от #19

  • 5 Дааа

    30 6 Отговор
    спокойно умните и образованите , ще ги затъпят с чалга ала играни, за да ги управляват по-лесно и до като се усетят и "демокрацията" ще гътне 10-20 милиона иранци... Както в България. 30 години демокрация- последни по бедност, бананова република, само малцинствата са добре... НПО..

    Коментиран от #25

  • 6 Само питам

    38 4 Отговор
    А стига глупости . За това ли арабите натириха бидоня и едва не теглиха един бой на Джонсъна ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пишете проверени ФАКТИ

    36 1 Отговор
    Не може заглавие да съдържа въпросителен знак. Или съобщавате проверена новина, или не пишете статия. Това е журналистиката.
  • 9 Да Бе, Да Бе,

    25 5 Отговор
    Празни брътвежи. Всеки вкусил жилото на атлантическите ястреби, вече си знае подхода и интереса в името на свободата и независимостта

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Мдаа

    15 1 Отговор
    Там са с чалмите,с тук с чалъмите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сандо

    24 2 Отговор
    Напоследък западняците си измислят изгодни за тях неща и сами си вярват в тях.Нарича се още самозаблуда.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 По умен

    7 19 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    По-добре западняци от източни изпадналяци.

    Коментиран от #17

  • 16 Васил

    6 15 Отговор
    И гащите да си свалят нищо няма да стане докато се кланят на една книга наречена корана!
  • 17 Мда

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "По умен":

    Така е дали ще умреш от Ковид изтърван от някоя лаболатория на демократите в името на демокрацията е по-добре.
  • 18 Кую

    12 3 Отговор
    Утре пускат молба за приемане във миролюбивото краварско НатУ.
  • 19 Казуар

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Смяташ, че иранската демокрация на брадатите ще завладее света, няма да стане, цивилизованите хора ще я заобикалят.
  • 20 Да Бе, Да Бе,

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "Пеперуда":

    И как пък ги виждаш аятоласите да се хванат на хорото с Колективния Запад сега, когато вече не са сами в борбата с атлантическото зло. Няма как да стане. Пътят им подчертано е с БРИКС, и най-вече с Русия и Китай, които ги спасиха от Демо(н)кратично разорение подобно на сирийското. Разбира се, в политиката има много празни ходове, но днес е очевидно, че дори Саудитска Арабия се дърпа от атлантическите хегемони - очевидно за тези, които не се само-заблуждават.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Май мун

    11 1 Отговор
    То и ние имаме в изобилие банани
    след сделката.
  • 22 Дърпат

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Да Бе, Да Бе,":

    Се я , като знаят че са следващите
    след ЕС за ограбване
  • 23 Реплика

    14 3 Отговор

    До коментар #20 от "Да Бе, Да Бе,":

    Днес, на Колективният Запад му се иска да "прибара" всички поддръжници на Русия поради ескалиращата с нея война. Само че приказката за лъжливото овчарче вече е добре известна.
  • 24 Байо

    12 1 Отговор
    От пълно съчинение до алабалистика.Светът се променя около нас,само ние си стоим на едно място
  • 25 Гогича

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Тя демокрацията в България дойде от Горбачов бе дебилски. И Демократите бяха до един с партийни книжки и ченгета. Чалгата ,Митко Пайнера да не я домъкна от Брюксел. Още края на 80-те въртяхте гюбеци на Лепа Брена ,Цеца и Драгана. ЮготурбоФолк. От който остана само фолка ,както от СССР остана Раша и други. И понеже сме много бедни ,Сърбия и Раша имат по нисък БВП на човек от населението от нас. Ама повече милиардери. Олигарси!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.