Last news in Fakti

27 Август, 2023 15:00 1 688 8

Седмицата: Гордост и предразсъдъци. Арест и въпросителни

  • божков-
  • хазарт-
  • корупция

Бившият хазартен бос Васил Божков се върна в България след три години и половина укриване от правосъдието

Седмицата: Гордост и предразсъдъци. Арест и въпросителни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седмица, в която с едни се простихме завинаги, а други се завърнаха, седмица на много въпросителни, в очакване на обрати и развръзки, седмица, която напомни за тлеещото напрежение в управляващата "сглобка" и затвърди разрива между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Това коментира Виолета Ашикова за БНР.

Седем дни на гордост, обвинения, прехвърляне на отговорности след като 20-годишната Нургюл Сaлимова записа името си на световната шахматна сцена.

Бившият хазартен бос Васил Божков се върна в България след три години и половина укриване от правосъдието, след като прокуратурата започна серия разследвания срещу него, а държавата забрани лотарийния му бизнес. Той се изправи пред съда, като му бе наложена мярката "задържане под стража" по т.нар. "хазартно дело" с мотива, че има опасност да се укрие.

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков се завърна в България два дни след като стотици близки, приятели и колеги си взеха последно сбогом с Алексей Петров и ден след като за втори път Софийската градска прокуратура прекрати разследването за разпространените преди 3 години снимки с пачки и кюлчета, за които се твърдеше, че са направени в дома на бившия премиер Бойко Борисов. Изводът на прокуратурата - снимките са фалшиви. Борисов направи първи коментар за връщането на Божков от врачанското село Лиляче, където беше на среща със симпатизанти и с членове на младежката организация на ГЕРБ.

Поредно напрежение между изпълнителната власт и президентството. Държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ за освобождаването на Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР, с което блокира процедурата по неговата смяна. Според президента мотивите за исканото освобождаване са изцяло политически и са част от пълномащабната чистка в МВР.

На фона на откритата война между "Дондуков" 1 и 2 за рокадите в МВР - протестите и блокадите на жителите на Цалапица и близките на убития Димитър Малинов продължават с настояване за прозрачност на разследването и справедливост за извършителите на тежкото престъпление.

Само дни остават до края на лятната ваканция на депутатите. Очаква се новият политически сезон да стартира от 1 септември, но още от сега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че критиките към партньорите в "некоалицията" - ПП-ДБ са оформени в дълъг списък - чистката на всички нива, според Борисов, продължава. Упрекна ги и за покачващите се цени на горивата и не им спести критики за борбата с нелегалната миграция.

Започна процедурата по прехвърляне на пристанищния терминал "Росенец" към държавата, като "Лукойл Нефтохим" ще бъде заличена от Регистъра на пристанищните оператори. Според министър Гвоздейков не се очакват сътресения на цените на горивата след влизането в сила на закона за дерогацията.

Два месеца преди местния вот още една кандидатура за кмет на столицата е напът да се официализира. Представители на БСП-София и на коалиция "Левицата" обявиха подкрепата си за икономическия съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Пред Паметника на Съветската армия формациите обявиха, че ще се явят заедно на местните избори в София. Ваня Григорова направи медийно събитие, за да съобщи, че приема номинацията. Обяви мотото "София за всички" и представи "Манифест за един демократичен град“.

На терена на столицата разделителната линия се очертава Паметника на Съветската армия, където левите го бранят, а десните искат демонтажа му. Вече метални заграждения ограждат паметника по заповед на областния управител.

Седмицата подложи на изпитание огнеборците, десетки пожари горяха в различни региони на страната - Бургас, Хасково, Пазарджик, Стара Загора - без опасност за хората и домовете им. 36 огнеборци от Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и София заминаха за Гърция, за да помагат за овладяване на огнената стихия край Александруполис.

Младата шахматистка Нургюл Салимова спечели сребърния медал от Световната купа по шахмат за жени и предизвика широка обществена дискусия за развитието на спорта у нас. 20-годишната българка спечели любовта на цяла България, а родното ѝ село Крепча в област Търговище я посрещна снощи тържествено, с гордост и благодарности за големия ѝ успех.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    5 0 Отговор
    пак глупости как така се е укривал като всички знаят къде е. явно на някой изобщо не му се нрави да си дойде и да изпее за мръсотиите на доста герберчета и за това не го търсиха.

    Коментиран от #8

  • 2 🇧🇬🇪🇺💯

    3 2 Отговор
    Червената Армия ликвидира Нацистките Лагери на Смърта,1933/1945 , да запазим Паметника на Червената Армия защото утре ще дойдат за Вас от Нео Нацисткото Дясно в България, бивши БКП, ДС Нео Нацисти?

    Всички изброени в моят пост са интернирани в Лагерите на Смърта по времето на WWII - Адолф Хитлер затова че са които са.

    Призовавам всички Лезбийки, Евреи, Масони, Тамплиери, Цигани, Евреи, Гей, Свидетели Йехова, Политически Затворници, на Протест срещу разрушаването и преместването на Паметника на Червената Армия проектиран от две български Лезбийки.
  • 3 🇧🇬🇪🇺💯

    0 3 Отговор
    Как България се озова в кръговрата на Комунистическо Фашистката Чума?!

    Александър Втори Освободител започва да пише Конституция на Русия заради което е убит (13.03.1881) от Елитът на Русия!

    Александър II Освободител, през 1862 г. дава свобода на Крепостните Селяни в Русия но не им дава земя за частно ползване?!
    Земята е принадлежала на Помешчиците и Елитът които не са имали никакво намерение да се разделят с владенията си.

    Комунизмът Марксизмът Лененизъм е Руска Измишльотина базираща се на Чумавият Ленин-Кашчей (След Крепостните Общини и Колхози) по времето на Царя - Александър II Освободител, който през 1862 г. дава свобода на Крепостните Селяни но не им дава земя за частно ползване?

    Земята е принадлежала на Помешчиците и Елитът които не са имали никакво намерение да се разделят с владенията си.

    Ново Освободените Крепостни Селяни се формират в Общини - Колхози в които са работели земята на Помешчици и Елитът на Русия за да могат да преживеят - същите тези Общини-Колхози Чумавият Ленин - Кшчей взима за Еталон на Комунистическото Общество в Русия в които натирва Руснака след 1917 г., вече Държавна Земята в Колхозите, Земя иззета от Руският Елит, Владимир Илич Улянов - Ленин дефакто възобновява Колхозите и Крепостните Общини в пре революционна Русия.

    В самата Теория на Комунизмът е трябвало да бъде добавен Руският Опит и Прочит на Владимир Илич Улянов на Комунистически Терор и Практиката от Пре Революционна Русия на новоосвободени крепос
  • 4 🇧🇬🇪🇺💯

    0 1 Отговор
    В самата Теория на Комунизмът е трябвало да бъде добавен Руският Опит и Прочит на Владимир Илич Улянов - Кашчей на Комунистически Терор и Практиката от Пре Революционна Русия на новоосвободени крепостни селяни работещи в огромни общини колхози земята на Руският Елит.
  • 5 Перо

    2 0 Отговор
    Главната причина за натрупаните за нула време десетки обвинения е, че е имал бизнес контакти с руски фирми! Сега ще отпаднат 99%! Ще остане само далаверата с тиквата и Горанов за данъците!
  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    България от провалена фашистка държава се превърна в провалена комунистическа държава, в провалена капиталистическа държава всичко това благодарение на институционалната корупция и кражба?
  • 7 С две думи

    1 0 Отговор
    „Има нещо гнило в Дания“ ...би казал Шекспир, а любител на хидравликата пък би казал, че Алексей Петров и Васил Божков са като скачени съдове - щом единия се изпразва другия се пълни и сега след смъртта на Трактора Васил Божков съмнително бързо се прибра в България след 3,5 години по луксозни хотели в Абу Даби, само за да ги замени със следствения арест.Може пък луксът да му е омръзнал, знае ли човек...може пък да иска да е на по-сигурно място, или пък е решил да каже каквото има да казва...неведоми са пътищата човешки.Едно е сигурно - има и нещо гнило в България, всески тук го знае, но дали ще има и някой да го изрече и на глас и в съдебната зала, много се съмнявам!Относно Ваня Григорова - хубаво е човек да има амбиции, но само когато са солидно подплатени със покритие и не са избрали за ракета носител куц кон.А за Нургюл Салимова само добри думи и огромен респект!От мен толкова
  • 8 Аааааааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "любител":

    Тоя коментар не струва.
    Виж Петъка на Доктора във fb е съвсем друго ниво, заслужава си четенето!