Last news in Fakti

8 Септември, 2023 16:12 6 043 103

Основните разлики между Русия и САЩ

  • андрей киряков-
  • сащ-
  • русия

Продължаващият сблъсък на двата модела, ще завърши с победа на единия

Основните разлики между Русия и САЩ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента в държавата Украйна ние ставаме свидетели не само на военния сблъсък между различни сили. Ние ставаме преки свидетели на среща и сблъсък между два различни типа мислене, два различни начина на управление, на икономическо изграждане и изобщо на два съвсем различни начина на живот. Тук по най-тежкият и болезнен начин си дават среща източното и западното разбиране за света, колективизмът и индивидуализмът, държавното начало и частната инициатива, пряко олицетворени в противопоставянето на държавите Русия и САЩ.

Каква е най-основната разлика, от която трябва да започнем?

Най-основната разлика, която засяга всички системи на държавния живот, се състои в централизираната, държавна система на управление, която съществува в Русия и децентрализираната, федерална такава в САЩ. Действително и Русия е федерация, така както са и Съединените Американски Щати. Но в Русия всички основни лостове на икономиката, на културата, на държавността са под една шапка и винаги са били, за разлика от САЩ. Ето един типичен пример – руските железници – РЖД – са сто процента държавна компания, т.е. сто процента от акциите принадлежат на Руската Федерация. Железопътната транспортна система в САЩ, е разделена, основно на регионален принцип, между няколко големи частни компании. Тук не сравняваме качеството на услугите, а начинът на управление.

Както и в България имаме Българска академия на науките - БАН, така и в Русия имаме Руска академия на науките – РАН – основана още по царско време, в 18 век. И в България и в Русия те са държавни, на пряка издръжка на държавния бюджет. В САЩ такова животно като държавна академия на науките няма. Там всичко отново е в частни ръце, оставено на различни университети, технологични дружества, фондации, въпреки че има някакво, да го наречем „държавно” финансиране на науката. В САЩ липсва и фигурата на главния прокурор, каквато има в Русия, а станала добре известна и много коментирана и у нас, в последните години. Всички важни дела в САЩ, дори срещу бивши и настоящи президенти се водят от различни регионални прокурори, за съответния щат, които имат пълната власт по отношение обвинения към даден човек, нарушил законите.

Да не говорим и за това, че и Федералният резерв на САЩ е отново в частни ръце, което също ни прави силно впечатление тук в България, понеже нашата система на управление е много по-близка до централизирания, държавен руски модел, а беше изцяло същата, в не много далечното ни минало.

Къде е точният баланс между силната централизация и държавна намеса, от една страна и частната инициатива и предприемачеството, от друга страна и имали ли изобщо такъв, е много дълга тема. Но на въпроса дали централизираната или децентрализираната система на икономика и управление, е по-добра по време на война и военен сблъсък, всеки може сам да си отговори. В този смисъл, никой не може официално да забрани на Илон Мъск и управляваните от него многомилиардни и свръхтехнологични компании да помагат по различен начин на Русия, в конфликта с Украйна, за което той напоследък е многократно критикуван. От друга страна, просто е немислимо дори предположение, че държавната компания Роскосмос, която осъществява ръководство и контрол върху руската гражданска космическа програма, може да подпомага по какъвто и да е начин отсрещната страна.

Доказано е, че силната държава, силната централизация, прави гражданите по-пасивни, лишава ги от деятелност, от инициатива. От друга страна свободните, пазарни, икономически отношения създават едни по-предприемчиви и активни във всяко едно отношение хора. Западният свят винаги е гледал на колективизмът, на силната държавна намеса, в икономиката и политиката, като на нещо отрицателно. Противопоставена на тях е свободата на индивида, на частната инициатива, която води до цялостно развитие на обществото. Но именно това непрестанно развитие и потребление, същност на капиталистическия свят, довежда до постепенното изчерпване на ресурси и до настоящия конфликт в Украйна. Нуждата от нови пазари и непрестанната нужда от развитие, принуждава западните компании да отиват все по-нататък и по-нататък.

Има и една интересна особеност в начинът по-който се развива и разширява славянският свят – Русия, Украйна, Беларус, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, България и начинът на развитие и разширение на англо-саксонския свят – Англия, Германия, Австрия, Нидерландия, Дания, Норвегия и на латинския такъв – Португалия, Испания, Франция, Италия.

Славянският свят се разширява около себе си, но никога скокообразно. Русия от едно сравнително средно по размери княжество – Киевска Рус (оттам всъщност води началото си и Украйна), около град Киев в девети век, постепенно се разширява във всички посоки до Северно море и Тихия океан на изток, през деветнадесети век. Но Русия, а и нито една славянска държава никога не е имала колонии на други континенти или не е владеела територии, който да са през морета и океани, в буквалния смисъл на думата. Докато почти всички англо-санксонски държави и латински (романски) такива са имали колонии, в Африка, Азия, Латинска Америка, а някои имат малки отвъдокеански земи и до днес. Това също е една особеност, която се диктува от характера на населението, което живее в тези държави.

Западният модел на индивидуализация и частна инициатива, вече е навлязъл във всяка една точка на земното кълбо. Почти навсякъде по света, той е посрещан с одобрение и голямо желание. Същевременно, колективното начало печели не малко поддържници и симпатизиращи, сред гражданите на западните държави, изтощени от крайния индивидуализъм и безкомпромисните правила на капиталистическите отношения. Украйна, макар и за дълго част от СССР е по средата между двата модела. Например части от западна Украйна, като областта Буковина, са били част и от Австро-Унгарската империя. Затова, може би не е случайно, че там днес се осъществява сблъсъкът между двата модела.

Как ще завърши този сблъсък, този конфликт е трудно да се предскаже. Очевидно е, че икономическите принципи и откровената алчност, са надвили над всякакви морални правила и религиозни догми. Дали човечеството ще прояви разум, в началото на двадесет и първи век, за да прекрати този конфликт, е също трудно да се каже. Но така или иначе продължаващият сблъсък на двата модела, ще завърши с победа на единия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    64 43 Отговор
    Русия е дете на Великата Българска цивилизация,а САЩ на Протестантите сатанисти.Ясно кой ще победи.

    Коментиран от #11, #28, #43, #57

  • 2 Русофил

    57 69 Отговор
    Основното: Всички драпат да идат в САЩ и нито един в русията.

    Коментиран от #10, #55, #56

  • 3 КОТарАК

    42 68 Отговор
    основната разлика е , че РФ видя 5 долара в джоба ,и се помисли пак за голямата работа

    Коментиран от #86

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Най-голямата разлика между САЩ и Русия е

    49 50 Отговор
    че руският БВП е 2 % от БВП на света, а американският е 25%.

    Коментиран от #62

  • 6 Българин

    46 65 Отговор
    САЩ спаси СССР през ВСВ

    Коментиран от #23

  • 7 Пацо

    43 60 Отговор
    Русия е татаро монголоидна олигархия и кочина
  • 8 Последния Софиянец

    47 66 Отговор
    Предпочитаме Свободата на Америка пред Окупацията на Русия. Не ми се живее повече като севернокореец

    Коментиран от #83

  • 9 Българин

    39 62 Отговор
    ватенките са смешници пред САЩ

    Коментиран от #44

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    33 47 Отговор
    най-великата демокрация срещу неферната империйка
  • 13 Някой

    65 26 Отговор
    Стигнах до това, че в САЩ нямали главен прокурор и спрях да чета. Пълна лъжа, разбира се.
    А малко по-нагоре видях, как автора се кланя на частника. В България и Русия науката била под държавна шапка, а видите ли, в САЩ нямало такова животно.
    Спестих си нататък наратива как държавата е лош стопанин, а частикът - супер такъв. Стига ми останалата пропаганда по нашенските "медии"...

    Коментиран от #102

  • 14 ангей киртакоф

    24 21 Отговор
    България-славянска държава?да си изяде дипломата
  • 15 Руския фейк

    25 42 Отговор
    Русия от едно сравнително средно по размери княжество – Киевска Рус (оттам всъщност води началото си и Украйна), около град Киев в девети век"

    Руснаците, които управляват Русия нямат НИЩО ОБЩО с "Киевска рус". Това, че са ОТКРАДНАЛИ името на Киев, за да консолидират завоеванията не прави местните около Киев "руснаци"

    Какъв е тоя археолог, който лъже така нагло за реалните факти?

    Коментиран от #46

  • 16 Последния Софиянец

    18 10 Отговор

    До коментар #11 от "Даката":

    Това го каза твоя лидер Денков вчера!Защо не си съгласен с него?
  • 17 Идва нов ред

    21 22 Отговор
    Китайския

    Коментиран от #18

  • 18 пмни

    21 5 Отговор

    До коментар #17 от "Идва нов ред":

    Този е най опасния
  • 19 Сталинчо

    34 44 Отговор
    Хора каво сравняваме едните са в 21 век другите в 15-16 , едните карат Буик друлите се пънат с лада няма място за сравнение

    Коментиран от #21, #47

  • 20 Патън

    27 36 Отговор
    Анализ за основните разлики се прави най-добре на опашките за визи .... винаги пред американските посолства и никога пред руските.

    Коментиран от #71

  • 21 Последния Софиянец

    34 24 Отговор

    До коментар #19 от "Сталинчо":

    Българската цивилизация е на 50 000 години защото спазва природните и човешки закони.А консуматорите от Запад ще изкарат максимум 200 години . Унищожават ресурсите безогледно и са извратени.

    Коментиран от #25

  • 22 уточнение

    55 19 Отговор
    Защо в този анализ не се споменава нищо за това, че този западен англосаксонски свят държи в робско подчинение цяла Африка, а доскоро и Латинска америка и далечния изток и благодарение на изсмуканите от там природни богатства благоденстваше. За 500 години колко университета и болници построиха на тези територии. И сега, когато колониите започнаха да се пробуждат започнаха и проблемите с икономиките на метрополиите.

    Коментиран от #27, #30, #75

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Румен Решетников

    12 16 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Колко американци и руснаци са живяли в Содом и Гомор, разбирач😂
  • 25 Охаа

    22 8 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Джанго вие постоянно рапортувате колко милиарда са на руска страна пък белият човек унищожил ресурсите видиш ли
    Ти кво мислиш че останалите живеят на въздух така ли..в момента има цели морета и реки в Азия без нищо в тях
  • 26 КАВО лошо

    38 24 Отговор
    написах че ме триете . САщ Се включи във войната когато видя опасност за СЕБЕ си . РУСИЯ си се спаси сама до нейните граници . К Ъ Д Е беха сащ когато падна цяла европа в ръцете на хитлер . ПО кротко о по истински за да не се повтори - с уважение .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Русия е създадена от българи

    30 30 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Но русия хвърли 48 500 ТОНА авиобомби над Русе, Добрич, Ст. Загора, Казанлък и стотици села, Обстрелва и разруши Варна с армада кораби, потопи пасажерският кораб Струма. 850 загинали от които 141 деца, обстрелва многократно северното ни черноморие, окраде хазната ни, архива, раздаде земите ни, връчи ни сметка за "освобождението" от 35.5 ТОНА ЗЛАТО, по нейно нареждане убиха десетки хиляди видни личности и интелектуалци, окраде ни урана и ценните руди и т.н.

    Коментиран от #45, #64, #68

  • 29 Гаглей

    26 27 Отговор
    Разликата между Русия и САЩ, е че всеки първи руснак мечтае да замине за САЩ а нито един американец не иска и да чува за Русия
  • 30 Уточнение на уточнението

    15 21 Отговор

    До коментар #22 от "уточнение":

    Твойте хора от колониите винаги ще продават на запад защото нямат заводи няма и да имат..ако си мислиш че Китай могат да се конкурират на пазара с западни компании си много далеч от реалноста

    Коментиран от #42, #50

  • 31 Българин

    17 22 Отговор
    Това руско мекере не знае ли какво означава колониална империя а не внушава някакви руски приказки "за славянския свят" ? Каква беше Източна Европа за болшевишка Русия ако те колония? Какво бяха всички тези с, появи с "народно демократични режими" в Близкия Изток, Африка и Латинска Америка? Киряков е руски хибридник от най-лошият вид.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Механик

    19 30 Отговор
    Американската мечта означава да живееш свободно и равноправно с всички останали хора в САЩ, означава възможност да станеш богат и/или известен, ако работиш усърдно и се стараеш максимално. Руската мечта е затънал да шия в лайната да завлечеш там всички останали!

    Коментиран от #65, #67

  • 34 Радио Ереван

    19 14 Отговор
    Попитали радио „Ереван“ какви са трите най-големи нещастия, които могат да сполетят един народ:

    Първо, да го бомбардират американците.

    Второ, да го окупират германците.

    Трето, да го освободят руснаците.
  • 35 но соммент

    15 15 Отговор
    да сравним Маями с Владивосток , все едни 5 звезден хотел с външна тоалетна 🤣

    Коментиран от #48

  • 36 Мишел

    32 14 Отговор
    Западният модел на индивидуализация и частна инициатива, образецът на непрекъснатото развитие на обществото , върхът на който е САЩ, живее много добре само на кредит, за сметка на останалия свят. С отслабването на западните армии и с увеличаване броя на притежателите на ядрено оръжие, това време приключва. А с него приключва и западната цивилизация.

    Коментиран от #38, #41

  • 37 Наблюдател

    12 13 Отговор
    Това същество е върл путинист, национален предател и българофоб.
  • 38 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    5 8 Отговор

    До коментар #36 от "Мишел":

    И дядо ти и бащата ти чакаха заредя на Запада
  • 39 Бевърли Хилс

    13 12 Отговор
    Да сравним Северна и Южна Корея , да сравним Бевърли Хилс и Рубльовка 😂🤣🤣
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 И те така от век насам,

    7 14 Отговор

    До коментар #36 от "Мишел":

    От 1917 в Русия, после Мао, Ким... ама СЕСЕРЕТО утече в канала, да видим другите кога и как, иначе запада умира, да...

    Смешни бяхте, вече само жални вопли издавате крепостниците...
  • 42 Мишел

    17 8 Отговор

    До коментар #30 от "Уточнение на уточнението":

    Китай, Индия, Виетнам, Индонезия,... са все бивши колонии и имат стотици пъти повече заводи от бившите метрополии.
    Колкото до бъдещото технологично развитие, Австралийския институт за изучаване на развитието на стратегистратегическите изследвания в света изнесе данни, че през 2022г Китай води в 37 върхови стратегически направления в науката и технологиите, а САЩ в 7 направления.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ъхъ

    16 5 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    прав си ипсилютну...:))) особено на фона на Кенсигтън авеню у Филаделфия или на Сънсет булевард...най-смешни са на фона на фентанил айлънд, дето е цвета на американската нация...и разбира се няма как да не са смешни на фона на щатския закон, че кражба от магазин до 1000 доларя не е кражба...и негрите по 5 пъти на ден крадат...:)))
  • 45 Стар Русенец

    26 5 Отговор

    До коментар #28 от "Русия е създадена от българи":

    В Русе не е падала руска бомба нито през първата, нито втората св. война. 48500 тона - вероятно имаш предвид англо-американските бомбардировки над София.

    Коментиран от #90

  • 46 хахаха

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "Руския фейк":

    я като си толкоз всезнаещ, кажи откъде се пръква първия киевски княз? :))))
    и друго - понятието Киевска Рус е въведено в историческата наука в 19-ти век....:)))
  • 47 Ъхъ

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Сталинчо":

    изока се един ганьо от волската каруца...
  • 48 хахаха

    16 3 Отговор

    До коментар #35 от "но соммент":

    нито си ходил в Маями, нито във Владивосток...
  • 49 един

    14 3 Отговор
    Когато не дадеш свобода на човека да твори и да печели достойно от труда си,недей очаква развита държава!В основата на всяка една развита икономика стои най-вече човека и неговата предприемчивост и ум!
  • 50 уточнение

    19 7 Отговор

    До коментар #30 от "Уточнение на уточнението":

    Ако смяташ, че ние продаваме злато на Канада, а не ни го крадат, бих се съгласил с останалото, казано от теб.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 уточнение

    25 6 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    А ти знаеш ли, че белгииският крал Леополд е имал СОБСТВЕНА колония - Белгийско Конго, в която не е имало никакви закони и над 10 млн от местното население са убити и осакатени по негово лично нареждане. Или мислиш, че в САЩ не е имало робство.

    Коментиран от #53

  • 53 ами

    23 7 Отговор

    До коментар #52 от "уточнение":

    той горкия надали знае, че в Брюксел, в зоопарка е имало клетка с африканци...премахната е чак през 1958 г.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Смотльо,

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Па оди ,що си още тук .Аз не желая да ида в обора .Хайде,беж.
  • 56 Дори и

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    тея от Кремъл.
  • 57 Основната разлика между двата свята е:

    12 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    При капитализма, борбата е да няма бедни.
    При социализма-да няма богати.

    Коментиран от #58, #89

  • 58 ами

    12 6 Отговор

    До коментар #57 от "Основната разлика между двата свята е:":

    това беше един кратък, но много смешен виц
  • 59 Гоччо

    7 7 Отговор
    ...както и има два начина на живот - жизнь и life
  • 60 няма по

    15 7 Отговор
    голяма минавка от това федералния резерв да е на частни банки !!! тоест частните банки печатат парите и ги отпускат на америка срещу лихва !!!! освен това частните оръжейни фирми естественпо надуват цените на оръжията които продават на америка докатпо русия си произвежда оръжията в държавните фирми без свръхпечалби !! да не говорим , че белите в америка са МАЛЦИНСТВО , без здравна осигуровка която е скъпа никой не те лекува а пък таксите за образованието....сами знаем колко задлъжняват американците със стъдентски заеми

    Коментиран от #82

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Жица

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Най-голямата разлика между САЩ и Русия е":

    И къде го прочете това
  • 63 горски

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "Едуард Петров":

    В началото имаше само Тъмнина.Тъмнината се сгъсти и от нея се появи Духът.Понеже нямаше къде да се опре,се опря на собственната си мощ.....
    И после следват Библии и прочие учения за възникването на света.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Моряка

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Механик":

    Този фалшив Механик пак краде псевдонима на истинския.Мисли ни за баламурници.Да ама не!
  • 66 куку

    3 0 Отговор
    Няма сблъсък и победител , съжителстват си
  • 67 Моряка - продължение

    7 5 Отговор

    До коментар #33 от "Механик":

    То пък една свобода!В училище, по улицата или в магазина,свободно можеш да умреш.

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 НЯМАШЕ ТОК И СЕ ВКЛЮЧВАМ В КРАЯ на,диспу

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Моряка - продължение":

    ЗА БЪЛГАРИЯ ЛИ СПОРИТЕ,А🤔.....
  • 70 Врачанин

    3 4 Отговор
    Разликата е както при магарето и елитен кон.
  • 71 хаха

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Патън":

    Иначе казано, робите правят апашки за да робуват на господарите, а причината е проста – мразят свободата, както мразят и живота си.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 патриот

    5 4 Отговор
    Да не забравяме обаче, че нашата мисия е, с цената на всичко да опазим, суверенитета, териториалната цялост и уважението на всички приятелски страни към нас, за да продължим да се развиваме, като равноправна, цивилизована и просперираща страна!
  • 74 Урюрвкос

    8 2 Отговор
    автора просто и ясно го пише---сблъсъкът между двата модела----разбирай Украйна номер 1 католическа и парче от Австро-унгарската империя и Украйна номер 2 православна и парче от Руската империя. Не случайно по времето на СССРето се е развивала Украйна номер 2 там са заводите и човешкия ресурс (от 11 града с население над 500хил души 9 са в православната част).
  • 75 Професор

    7 12 Отговор

    До коментар #22 от "уточнение":

    Виж сега, ще ти отговоря така: Западната цивилизация построи ВСИЧКИ болници и университети в Африка, Азия и Латинска Америка. Дотогава, (т.е., преди тази цивилизация да се настани при тях) хората там се занимаваха с ловуване на антилопи и събиране на корени за храна (Африка), лекуваха се с шамани и черна магия, и се изяждаха по организиран начин (Южна Америка). А сега да те питам нещо. ТИ, лично, ще живееш средно около 74 години. Най-малко от ВСИЧКИ в Европейския съюз. Кажи ми, СПОРЕД ТЕБ, ти и твоите прадеди умни ли са били/са, щом твоята 50000-годишна цивилизация ти предлага именно ТАЗИ продължителност на живота? Или, според тебе, ДРУГИ НЕЩА са важни, не продължителността на живота?
  • 76 Професор

    8 6 Отговор
    Авторът е малограмотен. Не разбира нищо от устройството на САЩ, вероятно е прочел "Сблъсъкът на Цивилизациите" от Самуел Хънтингтън (да, има я на български) и е слушал малко от хлевоустите анализи на "професор" Иво Христов от АОНСУ. Трагикомична история. Оланкоолу, САЩ ИМАТ федерален главен прокурор, който даже се води и федерален министър на правосъдието. За сблъсъкът между индивидуализма и колективизма, чети Айн Ранд. Индивидуализъм без християнство не работи, както и капитализъм без християнство. Християнство плюс колективизъм, но без капитализъм ражда социалистическо-комунистически утопии и експерименти. Затова твоята страна е ПРОВАЛ, а Америка НЕ Е. Твоите приятелчета неотроцкистчетата разбраха тези прости истини, и сега се борят за да АНИХИЛИРАТ християнството в Америка, но нещо не им се получава. Обаче се опитват...
  • 77 КАЛАШНИКОВ

    9 6 Отговор
    КАПИТАЛИЗМЪТ И ЛИБЕРАЛНАТА СЛОБОДИЯ си отиват- Спете спокойно деца!!!
  • 78 руснаците са хора а другите са

    11 4 Отговор
    някакви ГМО организми
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Сравнителен анализ

    7 13 Отговор
    Най-важното е пропуснато да се каже - в свободния свят хората живеят десетки пъти по-добре от руския свят. Едва ли някой иска да се премести в руския или севернокорейския свят. Дори и Копейкин.
  • 82 Прав си

    4 7 Отговор

    До коментар #60 от "няма по":

    Най добре са в Куба и Северна Корея!
  • 83 Тъпунгер

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    И ся кат си под американски контрол как живееш-бетер от авганистанец
  • 84 дядото

    4 2 Отговор
    този конфликт може да завърши с победа на единия,а може и с гибелта на човечеството.
  • 85 Смяна на местата

    3 2 Отговор
    Дааа... различни са .Русия стана консервативна държава,а САЩ се превърнаха в стожера на левичарството - първи закон на диалектиката, борба,единство на противоположностите и смяна на полюсите. Сигурно щото и географските полюси вървят към смяна на местата.

    Коментиран от #93

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Самарин

    6 4 Отговор
    Президента на Русия,е с атлетична фигура,чист ум,а този на САЩ,е един амортизиран старец,който в определени моменти,не знае къде се намира.
  • 88 Диоген

    1 0 Отговор
    Хора, не си губете времето.Четете книгите на Айн Ранд.Родена в Петербург,един от най-значимите мислители на 20-ти век.Разбира се, че като американски гражданин! За да Ви стане ясно.
  • 89 Абе

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Основната разлика между двата свята е:":

    Ти сериозно ли го мислиш това. Ако няма бедни при капитализма, няма да има богати. Защото бедните работят за богатите и ги правят още по богати.
  • 90 русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    2 6 Отговор

    До коментар #45 от "Стар Русенец":

    Какви американски бомбардировки над София бе мушмул ?Русия бомбардира ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и всички градове включително Русе !!

    Коментиран от #92, #94, #95, #98

  • 91 Борко

    2 1 Отговор
    Бля,бля,бля. Погледнете какво направи Китай и всичките Ви глупости отиват на кино!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Професор

    4 1 Отговор

    До коментар #85 от "Смяна на местата":

    Консервативна, консервативна, колко да е консервативна с над 75% държавна собственост върху средствата за производство? Русия НЕ Е капиталистическа страна, затова си остава бедна, а ти си оставаш недоразбрал...
  • 94 евро джендър

    2 1 Отговор

    До коментар #90 от "русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО":

    А турците изораха на баба ти Задния двор
  • 95 Роки

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО":

    Това нещо на Костенурките нинджа ли си го гледал ха ха,брей че ти коя гимназия си завършил, онази изгорялата май
  • 96 Иван Иванов

    1 1 Отговор
    Факти предоставят факти с анализ на първокласник, дори не дочетох статията. В Русия държавата да ва пари за иновации, в САЩ просто ги крадеш от държави, които дават пари за иновации. Федералния резерв на САЩ е в частни ръце - факт, но това е най-лошото което може да се случи и то не на САЩ, а на държави като България, обезпечението на нашата валута е в ръцете на някой?!?! Факти нещо не са проучили, само се търси сензация колко лоши са Руснаците?!?! Убеден съм, че след малко поста няма да го има, както предния път, даваш факти и Факти премахват мнението :)
  • 97 086

    1 1 Отговор
    Изводът е грешен. Тук и днес не може да има победител, всичко е въпрос на договорки. Колкото по-бързо се разберат полюсите, толкова по-малко ще страдаме обикновените хора.
  • 98 Глупак

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО":

    И глупак номер 1.
    Тичай за центове.
  • 99 Зеленски

    1 1 Отговор
    СССР спаси САЩ и целия свят през
    ВСВ от фашистката чума
  • 100 васко

    0 0 Отговор
    още в училище... ако бях написал отлично съчинение, за 6+, при толкова правописни грешки щях да получа 4, и то със забележки
    а това е писано от "журналист" - човек с претенции за "вишо образувание", при това един от входящите му изпити е бил "български език" 🤔
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 кольо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Не бе,държавата е страхотен стопанин,няма що ! Нали видяхме 45 години за каква мизерия става евъпрос !
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.