Last news in Fakti

13 Септември, 2023 06:00 3 232 140

Защо бавят премахването на Паметника на съветската армия

  • паметник на съветската армия-
  • софия-
  • паметник-
  • столична община-
  • русия-
  • украйна-
  • българия-
  • нато-
  • вяра тодева

БСП не се вдигна да пази мавзолея с мумията на Георги Димитров през 1999

Защо бавят премахването на Паметника на съветската армия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Емилия Милчева

Игри с паметници по изборно време - или как се сломи решимостта да се премахне паметник на армия окупатор от Княжеската градина в София. Така накратко може да бъде описана сагата с Паметника на Съветската армия (ПСА), известен като Монумент на окупационната Червена армия (МОЧА). Дългата версия включва разминаване между думи и дела на областния управител на София-град Вяра Тодева, кадър на "Продължаваме промяната" (ПП); липса на ясно политическо решение на управляващите; предизборен флирт за широко ветрило избиратели; страхове от сблъсъци.

Какво всъщност иска Вяра Тодева

Тодева, която беше в първата партида назначени областни управители в средата на юли, още в началото даде политическа заявка, че преместването на ПСА ще бъде сред първите ѝ дела на поста. На 11 август в съобщение до медиите обаче тя мина в отстъпление, обяснявайки, че "с оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата, областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година". Известни общественици, според които "отлагането на демонтажа с неизвестен времеви хоризонт буди подозрение за конюнктурни предизборни съображения и липса на политическа воля", възроптиха с писмо до премиера.

Седмица след не-ангажирането, в интервю пред "Капитал" от 18 август областният управител на София-град заявява: "Това (премахването на ПСА, б.а.) е въпрос, по който столичани искат отдавна решение. И след като Столичният общински съвет вече два пъти взе решение, не виждам нито една причина да отлагам работата по този проект". Давайки интервюто, Тодева е знаела, че на 4 август, т.е. две седмици преди публикуването му, се е опитала да блокира първата стъпка от заличаването на паметника - премахване на разместени и компрометирани облицовъчни плочи с надпис. На тази дата тя внася жалба срещу решение на Административен съд София-град (АССГ), което отхвърля искане на нейния предшественик - назначения от служебната власт Митко Михайлов. Той се опитал да спре изпълнението на заповед на главния архитект на Столична община от 20 март т.г., който разпорежда на областния управител незабавни действия по премахване на споменатите плочи и ограничаване на достъпа до ПСА. На 1 септември тя оттегля жалбата си.

В пост във Фейсбук от 8 септември Вяра Тодева определя съобщенията, че е спряла демонтажа на ПСА като "дезинформация". Обяснението е, че съдебното решение било обжалвано с мотива, че не областният управител е адресат на заповедта на главния архитект, тъй като паметникът бил със статут на публична държавна собственост и собственик Министерството на културата. След като МС променил статута от публична в частна собственост, "са предприети активни действия за изпълнение на заповедта", обяснява тя.

Подобна обосновка буди недоумение. Министерският съвет променя статута на ПСА на 2 август, жалбата е внесена на 4 август. Не е възможно областният управител на София-град да не е знаел кога правителството ще вземе решение, тъй като промяната на статута става по предложение на Тодева и едва ли е имало съмнения, че няма да бъде прието.

Към днешна дата е изпълнена едната част от заповедта на главния архитект - изградена е ограда, която спира достъпа до паметника, но плочите не са премахнати. Но областната управа на София-град изработва План за безопасност и здраве относно ПСА, а областният управител уверява, че "въпросът за преместване на скулптурните фигури и барелефи се придвижва по възможно най-ускорения законов път"...

Кой е по-по-най евроатлантик

Съгласувани ли са действията на областния управител на София-град с премиера Николай Денков или с лидер(и) от коалицията ПП-ДБ? В публични изявления Денков е категоричен, че паметникът трябва да бъде премахнат и правителството ще съдейства "с каквото трябва".

С днешна дата настоятелни за премахването на паметника се оказаха не ПП-ДБ, а ГЕРБ, упорстващи в опитите да се докажат като автентични евроатлантици. Първото решение на СОС за премахване на монумента е от 1993 година и партията на Борисов можеше да задвижи процедурите през всеки един от четирите кметски мандата на Йорданка Фандъкова, когато и изпълнителната власт беше тяхна. Но СОС гласува за преместване на монумента три седмици преди изборите на 2 април - и то след зелена светлина от Борисов.

През август пък столичният кмет подписа доклад, с който да започне процедура за подготвяне на задание за архитектурен конкурс и план за Княжеската градина. Целта е да се съберат предложения как да бъде оформено пространството на мястото на паметника след неговото преместване. Разбира се, ръководството на Столична община е наясно, че областната управа не бърза с процедурата (вероятно от "Московска" 33 е изтекла и информацията за жалбата на Тодева). В крайна сметка парливата тема с демонтажа е в изпълнителната власт. Затова не е трудно ГЕРБ да симулира активност в навечерието на местните избори, когато десните избиратели в София са разединени заради фигурата на кандидат-кмета на ПП-ДБ Васил Терзиев и фамилните му ДС-тежести. На този фон от партията на Борисов все повече изглеждат като неподправени десни, а "Продължаваме промяната" са подозирани в опити да разширят ветрилото на избирателите на Васил Терзиев в София и с леви (меки) русофили и изобщо антиГЕРБ-електорат.

Плашене и пушилки

Възможна хипотеза за забавянето на демонтажа на МСА е опасността от ексцесии, които могат да възникнат. Яростни стълкновения преди местните избори с неизвестен край неминуемо ще се отразят на резултатите на ПП-ДБ - и в София, и в страната.

БСП не се вдигна да пази мавзолея с мумията на Георги Димитров през 1999 - тогава Висшият съвет на БСП се отчете с декларация. Но ПСА им е по-скъп от функционера на Коминтерна, след като социалистите са готови да го бранят с телата си и възстановиха счупената плоча на монумента - макар през август тя отново да беше счупена, този път от фенове на "Левски". До БСП в единен строй се нареждат и от "Възраждане", и от Левицата, които разпънаха палатки в подножието на ПСА. Всички те са подкрепяни от избиратели, които са срещу санкциите за Русия, не смятат, че Кремъл е виновен за войната и не искат да продължи финансовото и военно подпомагане на Украйна. Евробарометър разкри, че в България процентът на тези хора, които са признателни на агресор, е по-висок от средното за ЕС. Заради такива болестотворни симптоми премахването на Паметника на съветската армия е мярка от първа необходимост.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Спокойно

    23 69 Отговор
    Това ще е задача номер едно след местният вот.

    Коментиран от #12, #82

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ганьо

    75 31 Отговор
    Бавят го, защото иначе скоро ще го дЗидат двойно по-голям! Нещастниците искат да направят и 45 години с кравите и наркоманите!

    Коментиран от #135

  • 5 ТрампЛин

    32 79 Отговор
    Дните му са преброени, както и на ГАльоша, който стърчи на Бунарджика!
  • 6 007

    37 71 Отговор
    Срамно е преклонението пред окупатор, който никога не е зачитал твоите интереси и винаги е бил със Сърбия срещу България!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кочо

    62 29 Отговор
    Много красив паметник! Без него, София действително ще заприлича на картофено поле, както е предвиждал първия кръстоносец срещу комунизма и когото тук често цитирате съвсем избирателно!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да знайш

    84 25 Отговор
    Тази тъпа гъска повтаря лъжите на сороските НПО за измислената съветска окупация на България, в която не имало нито една съветска военна база след Девети септември.

    През 1955-та съветските войски напускат доброволно Австрия и предлагат същото да направят и американците в Германия, но Германия и до днес остава окупирана! А за антифашистките паметници - защитени са с резолюция на ООН... Антируската пропаганда на американците доби извратени размери и надмина многократно гьобелсовата фашистка пропаганда! Явно и САЩ ще приключат като Третия райх.

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кочо

    74 18 Отговор

    До коментар #2 от "Спокойно":

    Ти който си тръгнал да успокояваш, да не си сляп, че България се унищожава с нивероятни темпове, демографска криза, унищожени енергетика, промишленост, селско стопанство, здравеопазване, образование, армия, инфраструктура, загиващи села и градове, поголовно изсичане на горите! И всичко това се върши целенасочено последните 34 години! По заповед на външни сили чрез назначени български продажници! Сегашните еничари разрушават България напълно безогледно, разрушаването на паметника на СА е само символ на пъкленото им дело! Тези хора са тук да разрушат остатъците от България, няма да съградят нищо! Само разруха, крадене и алабализми! И проекти за ядливи чашки и обучаване на населението в ядене на насекоми! Всичко е напълно и пределно ясно! България се намира в период на унищожение по заповед отвън, чрез нашенски шарлатани и мяфиоти! Ако това не е видно за народа, то краят му е предопределен!

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Агроном - терминатор

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тоя команч обаче":

    Мераклията за ашладисване, виж запази си място в Пирогов предварително, че много като теб не успяха....
  • 15 Никой глупак

    50 11 Отговор
    Изправил се срещу народа си не е успял да живее вечно. Всички вие отивате в канала, ще останете в историята като предатели и никаквци.
  • 16 Кочо

    34 21 Отговор

    До коментар #12 от "Кочо":

    Прав си!Тодор Живков обезлюди селата, за да направи селяните столичани /голям грях/, а тези обезлюдяват и затриват България /демокрация/!

    Коментиран от #25

  • 17 Мечтател

    32 14 Отговор

    До коментар #10 от "Да знайш":

    То че ФАЩ ще хвърлят кърпата е ясно, чудя се само накрая дали Япония няма да им жулнат две -три бомбониери, ей така, с лека ръка и за късмет! Пък и имат да си връщат....
  • 18 Кочо

    26 9 Отговор

    До коментар #7 от "Пасъмас":

    Видях творчеството Ви и си пуснах ,,Альоша" в изпълнение на Георги Кордов и Зара!

    Коментиран от #32

  • 19 Не им ли минава през ума,

    46 13 Отговор
    че вече сме в списъка на вражестките държави за Русия, която е толкова близо до България, и че времената бързо се менят? Скоро ще има лов на вещици, и всички тези отворковци-краварски подлоги, ще се сополивят и друга песен ще запеят, защото САЩ залязва като световен хегемон. Русия доказа, че не си оставя магарето в калта, историята го показа. И тук ще има чистка както в Украйна, скоро всеки ще си получи заслуженото. Фитилджиите ще избягат на Запад, а такива като Милчева, друга песен ще запеят, даже ще стоят на стража пред паметника!?

    Коментиран от #24

  • 20 За 30 сребърника

    43 10 Отговор
    Ееех Емилийо на всяка манджа мерудийо и от паметници ли почна да обичаш...
    Божеее... за пусти центове, за 30 сребърника какво ли не се пише....
    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
    И понеже сте малко нюню добре сте заработили личи си по граченето!!!!

    Коментиран от #33

  • 21 Петко

    30 5 Отговор
    Продажници
  • 22 Кочо

    31 12 Отговор
    Ако им се струва толкова неприлично висок, да го намалим с 10 метра, белки се кротнат и рахатясат....!? Това са супер талибани! Дори са още по неприятни от Ислямска държава, която също като тях унищожава цивилизации! Това е Паметник на антифашизма, а не само на героичната славна Червена армия! Там са , освен Альоша - партизанка, партизанин, еврейка, комунист, антифашист, ятак, политзатворник, лагерист, ремсист! Целия европейски народ е там, без реакционерите!

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кочо, в голяма заблуда живееш,

    33 10 Отговор

    До коментар #16 от "Кочо":

    не Живков обезлюди селата, а новите "демократи"-бивши комсомолци на БКП, които направиха котилото СДС, какъвто е Иван Костов. Лично го чух да казва, вие не мислете за селяните, те ще се оправят сами(е оправиха се, дойдоха в София). При бай Тошо, имаше жителство, без специално разрешение на можеш да станеш жител на София. Тогава млади момичета от провинцията се женеха за болни старци-софиянци заради жителство и наследство, познавам такива. Дтес животът ни се джурка от шепа продажни краварски подлоги, но и тяхният край идва, нямат почва тук, ще се налапат и ще се чупят три господарите си!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Малко история

    12 29 Отговор
    На 3 март 1953 година паметника на Сталин, който се е намирал в същата тази Борисова градина е взривен от групата на 19 годишният Георги Константинов с прякор Анархията. Бронзовият Сталин с височина от 5 метра сочи уверено в бъдещето. Манерка с взрив сложена между краката на вожда и учителя на народите го събаря от двуметровият пиедестал.
    Това е единственият монумент на вожда на световният пролетариат, който е бил премахнат докато той е бил жив. Ако властите в София продължават да шикалкавят и да отлагат премахването на МОЧА нищо чудно група родолюбиви българи да предприеме радикални мерки за заличаването му .

    Коментиран от #50

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Опа

    17 6 Отговор
    Хората едвам свързват двата края...работете по това!

    Коментиран от #81

  • 31 Защо бавят спирането на лъжите на ДВ?

    24 9 Отговор
    ДВ лъжи от краварника, а и вие кои сте за да го решавате и обсъждате! Демократично е да има референдум по въпроса, но ще лъсне истината колко хора са фенове на краварите!
  • 32 Фелибелия

    16 19 Отговор

    До коментар #18 от "Кочо":

    Скоро Альоша ще го има само в песента, запази си я
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Възнаграждение

    19 11 Отговор
    По колко цента получава дамата за поръчковите материали в полза на родоотстъпниците и обругаване на историята ни?
  • 36 Госあ

    11 22 Отговор
    Не разбирам истерията, която се раздухва от русофилите. МОЧА няма да бъде разрушен, както направиха комунистите с десетки паметници а ще бъде преместен в Музея на тоталитарното изкуство и там всеки ще може да му се кланя, да му пали свещи, да го прикажда с тамян, да пее песни, да се снима за спомен, да държи речи и да прави всичко, което му дойде наум. Но мястото му не е в центъра на София.

    Коментиран от #38, #41

  • 37 Кочо

    13 13 Отговор
    Само съветските ли ще махате!? А руските кога ще ги отпочвате, че посолството напира!? Булевардите също чакат! Не си оправдавате парите, които господарите ви дават, еййй!!! Дондуков 1, Дондуков 2! Скоро ще си отидете от този свят и от небето ще гледате Альоша как стърчи в душите и паметта Ви! Голям срам и некадърност! Един монумент не можете да махнете грамотно! Пропуснахте исторически шанс по Виденово време! Сега хората виждат истината!

    Коментиран от #39

  • 38 Анти варварин

    22 9 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Само варварите са унищожавали културните ценности създадени от човек. Те са унищожавали историята на цивилизацията. Сега техните потомци пребоядисани като "демократи" унищожават всичко създадено преди тях.

    Коментиран от #42, #47, #49, #52, #54, #56, #58, #61, #67

  • 39 Българин

    11 19 Отговор

    До коментар #37 от "Кочо":

    Имаме проблеми единствено със съветските паметници и те ще бъдат премахнати. Колкото са те не се иска. Не може да стоят паметници, които са повод за развяване на руски знамена.

    Коментиран от #46, #75, #138

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Госあ

    10 15 Отговор

    До коментар #38 от "Анти варварин":

    Да ти припомня, че комунистите сте премахнали десетки паметници и сте преименували десетки населени места. Така например Варна и връх Мусала сте прекръсти ли на Сталин, Перник и станал Димитрова, Шумен е наречен Коларовград, Карнобат Порянонгрод, Царево е станало Мичурин. Така, че варварите сте вие. И тези "културни ценности" няма да бъдат унищожени, както направихте вие я ще бъдат преместени.

    Коментиран от #48

  • 43 Госあ

    9 14 Отговор

    До коментар #41 от "Кочо":

    Музея на тоталитарното изкуство ще приеме и вас русофилите. Заедно със знамената и палатките.
  • 44 НАБЛЮДАТЕЛ

    9 5 Отговор
    Кирчо, Кокорчо, Пинокио и другите подобни са толкова неспособни. Кога са свършвали нещо въобще, освен някоя кражба.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Кочо

    15 4 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    3 март да не би да е съветски паметник! Сега така приказвате, след това друго правите! Нищо няма да махкате, защото сте глъми и не можете да обясните на малките защо е диктисан този монумент там! Вие сте ИДИЛ, трето качество! И азбуката ще махнете, както се опита вашият идеолог Петър Стоянов като президент! Преди 9 септември под натиск на актуалните господари отменихте 24 май, сега ще го парвите национален празник! Много сте непостоянни, но това не е учудващо при вашата обърканост, лицемерие и слугинаж във всички времена и посоки! А сте скътали партийни книжки и от ушите ви стърчат петолъчки с червени звезди!

    Коментиран от #51

  • 47 Паметници премахнати от русофилите

    10 3 Отговор

    До коментар #38 от "Анти варварин":

    Паметник на Тодор Александров. Кюстендил. Всичко за Македония.

    Паметникът е открит на 1 ноември 1928 г. Първоначално паметникът е разположен източно от централния градски площад, в парка пред сградата на общината. През 1934 г. деветнадесетомайската власт го премества в дъното на парка, а през 1946 г. новата комунистическа власт го разрушава.

  • 48 Кочо

    11 4 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    Това сте вие и вашите предшественици, но сега актуалният ви началник е друг брат!
  • 49 Паметници премахнати от русофилите

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "Анти варварин":

    Паметник на Гюро Михайлов и неговите храбри другари открит на площад „Цар Крум” в Пловдив на 27 ноември 1938 година. Представлява композиция, в която Гюро Михайлов е представен в цял ръст, застанал на пост до касата, а около него са бойните му другари, които страдат от разразилия се пожар, но подкрепят своя събрат. Бронзовата композиция е поставена върху каменен саркофаг, който съхранява тленните останки на героите.

    Премахнат през 1962 г. Тленните останки на героите са събрани в кашон.

    Коментиран от #63

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българин

    7 10 Отговор

    До коментар #46 от "Кочо":

    Празнуването на подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. и обявяването на този ден за празник и то национален е смешно и нелепо! Русия много добре знае, че Санстефанският договор НЯМА КАК да бъде одобрен от Велики сили. Споровете възникват от неспазването от страна на "Освободителката" на предварително сключените споразумения с Австро-Унгария – по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г., Будапещенската конвенция от 1877 г. и Лондонското споразумение от 30 май 1878 г. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция,
    НА БАЛКАНИТЕ ДА НЕ СЕ СЪЗДАВА ГОЛЯМА ДЪРЖАВА
    Съгласно текста на Райхщадското споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“
  • 52 Паметници премахнати от русофилите

    10 4 Отговор

    До коментар #38 от "Анти варварин":

    Паметник на загиналите юнаци легионери през Балканската и Междусъюзническата война в София. Открит е на 9 юни 1931 г, - празника Свети Дух.
    Съдбата на паметника след 1944 г. е печална. Той се приема за символ на Българския великошовинизъм и поради тази причина комунистическата власт издава тайно нареждане той да бъде разрушен, което става през 1947 година.

  • 53 Нали

    11 8 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    си фен на Кравария! Бори се за премахване на сороските НПО, подобно на краварския Закон за чуждите агенти от 1938-ма...

    Коментиран от #55, #136

  • 54 Паметници премахнати от русофилите

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "Анти варварин":

    Кръст паметник на Христо Ботев и четата му издигнат през 1939 година на връх Околчица. През 1947 година комунистическата власт заменя кръста с петолъчка. Възстановен през 1991 година.

    Коментиран от #66

  • 55 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #53 от "Нали":

    Фен съм на България.
  • 56 Паметници премахнати от русофилите

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "Анти варварин":

    Първият паметник на Христо Ботев, и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България, въобще.Открит през 1890 г. във Враца - на същия площад, на който 14 години по-рано са излагани главите на ботевите четници. Демонтиран през 1955 година след като подразнил окото на възпитаника на Специална наказателна група към ЦК на БКП (т.с.) Вълко Червенков .Около паметника се провеждат всички чествания от подвига на Ботев и неговата чета през 1876 г. чак до 1955 г. Тогава новото величие на комунистическия режим Вълко Червенков е на посещение във Враца и не харесва творението на австриеца Еберлайн.

    Според поклонника на сталинския соцреализъм паметникът е твърде буржоазен и нарежда да го махнат. Верните изпълнители правят това през нощта и една сутрин централният площад осъмва без своя символ, устоял на превратностите на времето 65 г. До издигането на обещаната нова скулптура на площада е поставен временен бюст на Ботев.

  • 57 Селянин

    7 6 Отговор
    Все едно пък ако се махне младите семейства, студентите, пенсионерите ще започнат по-добър живот
    Точно заради фашистките им задачи ще бъдете разпръснати като пилета укро-фашисти
  • 58 Паметници премахнати от русофилите

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Анти варварин":

    Паметник на незнайния македонски четник в Горна Джумая-Благоевград.През август 1933 година по повод честването на 30-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание паметникът е тържествено открит.паметници в България.
    Разрушен от комунистите през 1946 година. Възстановен през 1991 година.

  • 59 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор
    Защо няма нито дума за паметника на САТАНИЗМА в центъра на София ❓
    Да, това не е Света София ❗
  • 60 Нямате срам

    16 5 Отговор
    Погледне източника , статията е от или за Дойче веле едно от двете посолства диктува на продажните българи които тази псевдо журналистка ! Срам поне от майка ти и баща ти нямаш ли моме , ами дедите ти !!!
  • 61 Паметници премахнати от русофилите

    6 4 Отговор

    До коментар #38 от "Анти варварин":

    Паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията Бургас. В памет на Коджакафалията (бащата на Бургас) след смъртта му е издигат паметник от черен мрамор. Намирал се в махалата, която бургазлии знаят като Коджакафалийската.
    През 1950 г. комунистите сриват горната част с каменния кръст,
    заличават името на покойника и на постамента от скъп камък
    издълбават буквите ГЕОРГИ ДИМИТРОВ, поставят отгоре и бюста му,
    това е снимка от 1998 г.
    След демократичните промени там е поставена паметна плоча за Александър Георгиев.

    Коментиран от #137

  • 62 Някой

    7 6 Отговор
    Щото ще катализира предстоящата революция. Т.е., премахване на марионетното правителство на Посолството.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Размисъл

    7 6 Отговор
    И това минало оправдава ли сега варварското отношение към културата? На ниво планктони сте!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Някой

    10 7 Отговор

    До коментар #54 от "Паметници премахнати от русофилите":

    Това ли са оптиките от Козяк днес? Много бързо ги преписваш. Че от редакцията и снимките ти пуснали бързо бързо.
    Постовете ти приличат на организирана акция.

    Коментиран от #72

  • 67 Паметници премахнати от русофилите

    8 4 Отговор

    До коментар #38 от "Анти варварин":

    Бюст паметник на цар Борис III Обединител Попово.Издигнат през 1943 г., но е съществувал твърде кратко време – до февруари 1945 г. После бюстът е демонтиран, изчезва и до днес не се знае къде е.
    Възстановен на 03.10. 2017.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ама

    13 7 Отговор
    Всичко ни е наред, до паметници и празници опряхме?! Ко не напишеш за мизерията, за високите цени, за скапаното здравеопазване, за скапаните пътища, за десетките нередни и скапани неща в тоя държава, а???
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Пепе-ец

    12 5 Отговор
    Дайте да ги излъжем ПАК и да вземем повечко ала-бала гласове на изборите, а после и Паметника ще махнем, и други добри дела ще направим.
  • 72 Паметници премахнати от русофилите

    9 7 Отговор

    До коментар #66 от "Някой":

    Преди няколко месеца отново ги пуснах. Понеже русофилите много обичате да говорите за история, памет и нейното опазване и, че е варварство да се премахват паметници си направих труда да извадя само част от паметниците, които вие сте разрушили. И защо русофилите винаги намесвате Козяк?

    Коментиран от #85, #118

  • 73 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #70 от "Факт":

    В интерес на България и българите е тези жалони на робството и руската доминация да бъдат премахнати.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Паметници премахнати от русофилите

    7 4 Отговор
    Освен паметници свързани с българската история и български национални герои русофилите са разрушили и десетки паметници и бюстове на Сталин и Вълко Червенков. Но днес обичат да получават, че историята независимао каква е трябва да бъде опазвана и те трябва да се подменя. На снимката паметника на Сталин в морската градина във Варна, която е преименувана на Сталин.
    В нощта срещу 13 март 1962 г. паметникът на Сталин е бързо демонтиран при изключителни мерки за сигурност от страна на милицията. За 20 минути паметникът е разрушен, мястото е почистено, разрохкано, посят е райграс и са поставени цветя в саксийки от разсадника.

    Коментиран от #92

  • 78 АРЕС

    5 4 Отговор
    Факти,фактически вие сте гнусни соро...... подлоги и нищо повече.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Паметници премахнати от русофилите

    8 6 Отговор
    Паметника на Сталин пред Народният театър в София също е премахнат от тези, които сега разпъват палатки и искат да запазят МОЧА.

  • 81 Ивайло Мърлячев ДБ

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Опа":

    Премахването на паметника е храна за демократичната душа бе. Аз затуй отслабнах. И ся искам да го саборят да има ко да ям
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 фен

    5 7 Отговор
    Бе най - ще живеем, ако махнем американското посолство. Ами споко, и това ще стане.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Баста

    5 6 Отговор

    До коментар #72 от "Паметници премахнати от русофилите":

    Тирадата ви означава ли, че грешките в миналото трябва да се повтарят и сега? Това мислене е на ниво планктон.

    Коментиран от #86

  • 86 Паметници премахнати от русофилите

    4 8 Отговор

    До коментар #85 от "Баста":

    Истеричната защита на МОЧА и палатките на какво ниво са?
  • 87 ако се опитат ги чака воина

    9 5 Отговор
    историята трябва да се пази за поколенията,без история няма народ

    Коментиран от #88, #89

  • 88 Наблюдател

    7 9 Отговор

    До коментар #87 от "ако се опитат ги чака воина":

    С подобни паметници може да има единствено робски народ. Именно поради това ще бъдат премахнати.

    Коментиран от #100

  • 89 Само питам

    7 3 Отговор

    До коментар #87 от "ако се опитат ги чака воина":

    Кой ще направи войната? Радев, Мая Манолова, Костя Копейкин начело на шепа попикани старци ще тръгнат да правят преврат ли?
  • 90 ЙЙЙЙ

    7 6 Отговор
    Защо бавят премахването на Паметника на съветската армия
    ЗА ДА ВИ Е ГАДНО НА ЦЕЛИЯ СГЛОБКА-ПОСОЛСТВО- ДОЙЧЕ ВЕЛЕ БОК ЛУК.
  • 91 Българин

    6 4 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят датата на освобождението си национален празник, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.
  • 92 Вале-каро

    7 3 Отговор

    До коментар #77 от "Паметници премахнати от русофилите":

    Не сте прави.Онези паметници са разрушени от тези които сега искат разрушаването на ПСА.Тези са научени само да рушат.

    Коментиран от #97

  • 93 Българин

    7 3 Отговор
    dw фашисти, избихте милиони, а наричате освободителите окупатори! Гнусни сте!

    Коментиран от #95

  • 94 гост

    5 10 Отговор
    Така и не чух солидни аргументи в защита на тази грозотия, въпреки , че не си падам фен на разрушаването. Чия памет почитаме, защо я почитаме , трябва ли да я почитаме или просто се борим за едни гласове по изборите . И да не го премахнат сега , този паметник ще си отиде в историята заедно с последните му бранители по естествени причини. Новите поколения нито ги интересува Съветската армия , нито Русия , само са чували , че сме били 45 години със Съветския съюз и не сме прокопсали . Наистина не мога да ги разбера тия , който с такъв плам го защитават.

    Коментиран от #116

  • 95 Само питам

    4 12 Отговор

    До коментар #93 от "Българин":

    Кога русофилите сте били българи? Когато за да угодите на Русия свалихте княз Батенберг и правихте бунтове във войската? Или когато по заповед от Москва взривихте църквата Света Неделя? Или когато признахте московското творение "македонска нация" и биехте българите в Пиринско да се запишат като македонци в паспортите? Или когато хранехте прасетата с българи? Или може би когато искахте България да стане 16 република на СССР? Никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #106

  • 96 Фащ,

    9 4 Отговор
    които сеят фашизъм, ще имат съдбата на Третия райх! Идва нов свят, честен и справедлив...
  • 97 Асо Пика

    7 6 Отговор

    До коментар #92 от "Вале-каро":

    Напротив, онези паметници са разрушени от бащите на тези, които сега защитават МОЧА.

    Коментиран от #104

  • 98 справедлив

    10 3 Отговор
    мръсни американо гейски тъпанари
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Подобни паметници

    11 4 Отговор

    До коментар #88 от "Наблюдател":

    има в цяла Западна Европа. И извън нея... Събарят ги само захлебилите от американската антируска пропаганда локални фашисти!

    Коментиран от #117

  • 101 справедлив

    6 2 Отговор
    боклуцииииииииииии
  • 102 правилноят въпрос е

    9 3 Отговор
    защо искат събарянето на който и да е паметник???
  • 103 Софиянец

    10 4 Отговор
    ПСА е най-българския паметник в новата история на България! В редиците на съветската армия загиват над 30 хиляди БЪЛГАРИ в борбата с кафявата чума идваща от запад! Благодарение на тяхната саможертва България се измива от срама да е част от фашистка германия и запазва границите си след края на войната!

    Коментиран от #108, #109, #115

  • 104 ти ли си асо бе двойка спатия

    9 3 Отговор

    До коментар #97 от "Асо Пика":

    събаряли били ?!? майко мила няма народ който да си трие историята само тозй който се управлява от чужди зли сили желаещи само едно и това е заличаването ни като народ!!!

    Коментиран от #110

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 странно

    3 2 Отговор

    До коментар #95 от "Само питам":

    вие джендърите защо засягяте теми в които си нямате ни най-малка представа ??? или казваш то като сърби а няма кой да чеше и се полудява…
  • 107 DW и Емилия Милчева!! Занимавате

    10 3 Отговор
    Народа с Глупостите си, за Разлайване на кучетата и за Отвличане на вниманието на хората от Истинските Проблеми в Държавата, а те са Много!! Корупцията на всички нива,! Липса на Работеща правосъдна система!! МАФИИ, ОПГ та, Министри и лобита работещу за Чужди държави и Служби,!! Най бедната държава в ЕС и най Пропадналата!! "Милчева, Стегнисе, стига пиши Глупости!!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Истината

    11 5 Отговор

    До коментар #103 от "Софиянец":

    Абсолютна истина! Ако не бяхме посрещнали руската армия с хляб и сол сега България щеше да свършва до Пловдив!
    Отново в резултат на безродници като сегашните!

    Коментиран от #112, #134

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 O-краiнец

    7 2 Отговор
    Фашагите от рано пак са забутали паметници! Достойно поведение на безродници и изтривалки пред чужди интереси!
  • 112 Българин

    6 7 Отговор

    До коментар #109 от "Истината":

    Руските и русофилски митове и легенди ги знаем. Но не са истина а само фалшифицирана история.

    Коментиран от #119

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Кмитева

    6 3 Отговор
    Аз се чудя на тази авторка това либе най-голямото й предизвикателство в живота? Защо толкова иска да се разруши този паметник? Като разрушиха мавзолея, на негово място има паркинг . И защо в Германия на никой не му идва наум да руши паметници? Отговорът е ясен за мен. а за Вас?
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Да знайш

    6 4 Отговор

    До коментар #94 от "гост":

    Да ти напомня - до 1989-та, т.е. по времето на социализма, България е 15-та по развитие в света (на второ място по образование и на пето по здравеопазване) и че всички големи инфраструктурни обекти и заводи са построени с помощта на Съветския съюз и труда на българския народ.

    За сравнение - след 1989-та, по време на т.нар. американска "демокрация ", България е вече на 90-то място по развитие в света, обезлюдена, без армия, с унищожена природа, и заграбени и изнасяни навън за стотинки от американски и канадски фирми подземни богатства..., в американския си период България остава със съмнително образование и здравеопазване, с нулеви постижения в спорта и културата.

    .......

    Защо ли се крие истината и се изопачава историята на страната от плащащите на корумпирани бг политици сороски НПО? Не смяташ ли, че сороските НПО и ЦРУ-Козяк по този начин промиват мозъци...? Промити мозъци, необходими на Сащ за постигане на заветната им мечта да унищожат Русия? Но без Сащ да пострадат...

    Коментиран от #120, #124

  • 117 Истината

    4 5 Отговор

    До коментар #100 от "Подобни паметници":

    Защо лъжеш? В цяла Европа подобни паметници, строени от сложните от съветската армия на власт комунисти са премахнати!
  • 118 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Паметници премахнати от русофилите":

    И как ти и тези като теб се различавате от тези, които си цитирал?! Нали сте по-демократични, по-лоялни, по-цивилизовани?! Докъде ще ни докара този реваншизъм?!

    Коментиран от #122, #128

  • 119 Виж пост 116

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Българин":

    и ще разбереш, че лъжеш.
  • 120 Ти да знайш

    5 1 Отговор

    До коментар #116 от "Да знайш":

    До 1989 година, понеже беше социализъм и бяхме с братска Русия,
    пиех по кило ракия и сутринта без проблеми отивах на работа. Имах желязна ерекция и задоволявах жените по няколко пъти на нощ. След 1989 година понеже ползвам само
    западни боклуци, които са некачествени и скъпи се напивам от 200 грама, боли ме главата и го ползвам само да отвес. Затова мразя САЩ и Запада, искам ЕС и НАТО да се разпаднат за да ползвам отново качествените руски продукти и всичко да е като преди 1989 година
  • 121 Вън сащ от България

    5 3 Отговор
    Бавят го, защото войната на източният фронт запецна.
    Някои не са забравили какво се случи на източният фронт през ВСВ и последвалият Народен съд.
  • 122 Само питам

    2 4 Отговор

    До коментар #118 от "Гост":

    Ти правиш ли разлика между Паметник и символ на руската доминация и окупация? Задай си въпроса защо в страните от Запада няма подобен проблем с паметниците на американската или английската армии. Защото просто няма подобни гигантски монументи в централната част на градовете, които да символизират тяхната доминация. Има паметници в гробищата, където са погребани техните загинали войници. Единствено руските монументи са тези, които са поставени за да покажат, кой господства над окупираните някога страни. Затова е естествен стремежа към тяхното премахване.
  • 123 Сивата котка

    3 2 Отговор
    Дойчето едва се възспира да не попита: що не се вдигне паметник на оня с малките мустачки?
  • 124 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #116 от "Да знайш":

    Знам , знам , живял съм го този живот . Може ли да си 15 икономика в света с индустрия от 60 те години , защото заводите и фабриките ни бяха морално остарели още в момента на построяването им. , Ако ние сме били на 15 място, на кое място е Съветския съюз , защото цялото оборудване ни беше руско. Защо САЩ ще иска да унищожи Русия ? Дай ми някакъв аргумент , но не ми обяснявай за полезните изкопаеми и богатствата на Русия.
  • 125 Име

    6 4 Отговор
    Защо бил вдигнат шмайзера, защо бил със шапка и други подробности.

    Бил на окупатор - нямам спомен да е имало войски в България, освен по време на войната и след нея.

    В крайна сметка е паметник на победата - независимо от идеологиите, загивали са хора, пък ние в България - да се правим на интересни.

    Авторката е дълбоко гузна - защо Чърчил отива на крака при Сталин да го моли за помощ и за войници - да помагат, нали е бил тиранин.

    Смесват се нещата и е грозно - все едно е нямало никаква война.

    Коментиран от #127

  • 126 Перо

    8 5 Отговор
    “”Столичани искат решение”! Кои столичани и колко? Ще се види на референдум! Аман няколко човека да решават за няколко милиона, подобно на НАТО и ЕС! Референдума решава всичко, другото е тоталитаризъм! Не може да се отклонява вниманието от престъпленията, които извършва ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС!
  • 127 Любомир Далчев

    3 3 Отговор

    До коментар #125 от "Име":

    „Дори ако художествените достойнства на творбите по паметниците са много големи, това не е мотив паметникът да остане – да оправдае неговото съществуване и особено сега.“,
  • 128 Наблюдател

    4 3 Отговор

    До коментар #118 от "Гост":

    Ами тогава да върнем паметниците на Сталин в Борисовата градина, Народният театър и Морската градина във Варна. Да върнем отново името Сталин на град Варна и на връх Мусала. Незнайно защо самите комунисти ги премахнаха, значи и те не са зачитали историята
  • 129 НАП

    9 1 Отговор
    Тая дето се прави на голЕмата журналистка, що не напише за участието на Алексей Петров в сглобката и кой го уби - ето една важна тема! Защо не пише как ПП/ДБ заклеймяваха и плюха Бойко, а сега се целуват с език?!
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 българин

    4 2 Отговор
    каквото и да премахнам или не пак си оставаме скапано крадливо племе
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 ссссс

    2 3 Отговор

    До коментар #109 от "Истината":

    Ако не бяха руските окупатори сега България щеше да е два пъти по-голяма ! Ама жалко,че и до ден днешен останаха предателите като тебе..
  • 135 България мрази русия

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ганьо":

    Ама верно ли бе българофобче ? Вие 14 процентната антибългарска шайка ли ще вървите против България ? Тази скрап на окупаторите ще бъде взривена а ти ще чистиш след това колхоз !
  • 136 Комунист това е диагноза

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Нали":

    Абе кремълски термит, човекът с ник-нейм "Българин" ти сочи и дава факти, че между Русия и Австо-Унгария е имало сключен договор още през 1976 г., с който тия две държаве постигат съгласие на Балканите да не се допусне създаването на голяма Българска държава - може да го прочетеш този договор, има го на много сайтове - ама ти го обиждаш, наричайки го кравар, и не знам си още какво .

    Това ли ви е изметския руски мир /свят ? Като не можеш да оповергаеш фактите , нападаш изложилия ги !
  • 137 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Паметници премахнати от русофилите":

    Бог да те благослови , човече ! Положил си огромен труд за изнасянето от тебе на безкрайната истина за варварствата на червената русофилска комунистическа измет у нас , унищожила всички паметници на българските ни национални герои, унищожила всичко българско, унищожила и националните ни идеали .
  • 138 Аватар

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    На мен ми е любопитно какво е предвидено за финансиране на премахването на паметника и кои фирми ще се заемат с това.Партиите,които взеха това решение и гражданите,които го подкрепят биха ли създали фонд за преместването му с лични вноски?Когато държавата все още няма Национална детска болница е цинично да се финансира с държавни средства това политическо мероприятие.Могат да сменят само плочата на паметника с подходящ евроатлантически текст- ще излезе значително по- евтино на данъкоплатеца.
  • 139 Лао Цин

    3 0 Отговор
    Не сте отдавна ,нито DEUTSCHE нито welle.Финансирате се от чичо Сам.Събрали сте котило от дърти комунисти,станали 4 хилядници.Същите утре ще възхваляват и Великият кормчия срещу юани.
  • 140 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Винаги ще се намерят хора, които ще обичат нещо и ще мразят друго нещо. Има една сградав София, на която рубинената петолъчка бе смъкната с хеликоптер. Тя стана ПАРТИЙНО СЪБРАНИЕ № 1.
    А бе съборете я !! Как така ще я правите ПАРТИЙНО / наричате го още и "народно", защото е построено от народа може би/ СЪБРАНИЕ??
    Събаряйте , не се пипнете.!! Падне ли паметника, ще падне и цената на бензина. А пък колко ще им е топло на софиянци........Дано имат повечко термо-одеяла и дебели шаячни гащи !! Може и руски /ватени, памуклийки / и валенки - много топлят !!
    По неписан закон, има ли в Европа война, зимите стават много студени, със сибирски студ и ветрове като на връх Еверест. Дръжте се ! Един преди време рече " НЕМА ЛАБАВО !
    И онзи паметник на връх "Св.Никола" съборете !! ПЪРВИ АПРИЛ искам за национален, най-велик, народен празник !!! Тогава вече България ще цъфне като казанлъшка роза !!