Last news in Fakti

14 Септември, 2023 21:35 3 560 11

Българските експерти се изказаха за обръщението на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев

В обръщението на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев към народа на Казахстан са предвидени необходими мерки, насочени към решаването на възникващите остри въпроси в условията на текущата геополитическа ситуация

Българските експерти се изказаха за обръщението на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доц. д-р Теодор Дечев (Директор «Индустриални политики» в Асоциацията на индустриалния капитал в България-АИКБ; преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика - ВУСИ)

Преди 5-10 години светът не отдаваше особено внимание, нито пък оценяваше по подобаващ начин Транскаспийския международен транспортен маршрут (ТМТМ), или тъй нареченият «Среден коридор». В същото време последните геополитически събития, по-специално украинският конфликт, наложиха преосмисляне на транспортната политика на повечето държави, които участват в търговията и икономическото сътрудничество по оста Изток – Запад, Китай - Европа.

Всъщност, става дума за огромна геополтическа трансформация, която Казахстан не е поръчвал, но реагира на нея по крайно адекватен начин. Можем с чиста съвест да кажем, че в момента оста Казахстан – Азербайджан е двигател на тази геополитическа и геоикономическа промяна.

В този контекст отделянето на специално внимание от страна на президента на Казахстан – Касъм-Жомарт Токаев на развитието на Средния коридор и стремежа към съвместна работа с Азербайджан и Грузия по разширяването му, потвърждава намерението на страната да е в крак с геополитическите реалности. Тя ще стане транспортен хъб в търговската верига между Китай и ЕС, а и самата тя ще се възползва от «Средния коридор», защото стокообменът ѝ както с Китай, така и със страните от ЕС расте постоянно.

След «самоизключването» на «Северния коридор», значението на Средния коридор не просто нарасна рязко, той просто остана единствен. Всъщност, възможностите на «Средния коридор» бяха изпитани още по време на пандемията, когато «каспийският триъгълник» между пристаникщата Актау (Казахстан), Баку (Азербайджан) и Туркменбаши (Туркменистан) не спря да работи и за миг и допринесе в огромна степен за запазването на веригите на доставките в глобален план.

В своето обръщение президентът Касъм-Жомарт Токаев специално отбеляза развитието на сферата на транспортната логистика на Казахстан, в това число максимално използване на потенциала на Транскаспийския маршрут. Едновременно с това, продължава развитието и на коридора «Север – Юг», което поставя страната на един от глобалните търговски кръстопъти. Изпълнението на заявените в Обръщението идеи и планове ще позволи на Казахстан да стане един от най-големите транспортни хъбове и в регионален и в глобален план.

проф. д.н. Нина Дюлгерова

В съвременния свят терминът «държава» преминава през различни трансформации на етимологията. Едната теза е, че държавата все повече се превръща в ненужен институционален товар за демократичните общества, а другата – че тя е ефективен инструмент и институционален гарант в защита правата на гражданите. Република Казахстан е тази страна, в която последователно, устойчиво и професионално се развива и отстоява политическата система, която гарантира свободата и привилегиите на гражданското общество, основавайки се на устойчива, социална политика.

Обръщението на държавния глава на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, произнесена при откриването на втората сесия на VIII парламент, е ярко доказателство за последователността на осъществяването на водената от него и държавните институции политика. Девизът, който концентрира в себе си основните елементи на процесите в Казахстан е ключовата фраза «силен президент – влиятелен парламент - носещо отговорност правителство». В контекста на триъгълника на властта успешно се осъществяват реформи в различни области на обществения живот, категорично гарантирани от подготвените високопрофесионални, доказали своите качества, кадри. Положителните резултати от този подход се наблюдават в създадените в отделните министерства и професионални сфери екипи, които реализират необходимите за общественото развитие реформи. Цялостната административна дейност в различните институции отчита ефективна адаптация към предизвикателствата от вътрешно и външнополитически характер.

От съществено значение са и ясно очертаните параметри на социалната дейност на правителството. Те се проявяват в повишаване на заплатите на различните професионални групи. Не случайно в тази група са включени учителите, преподавателите и здравните работници, които са гаранция за създаването на здраво, грамотно и образовано младо поколение. Резултат от тази политика е бързото увеличаване броя на населението. За тази година са отчетени около 400 000 новородени, а броят на населението на Казахстан вече доближава 20 милиона.

Втората основна формула, която очертава основните направления на държавната дейност в сферата на промишлеността, селското стопанство и природните ресурси, е енергия - топлина – вода. Амбициозни, но и с висока степен на реализация са проектите свързани с решаване на въпроса с недостига на вода. Сериозно предизвикателство пред обществото е въпросът за изграждането на АЕЦ в страната. Въпросът предизвиква нееднозначни реакции, което определя и предложението на президента Токаев неговото решение да мине през референдум. Казахстан активно се адаптира към използването на различни възобновяеми източници. Делът на възобновяемата енергия в общото производство се е увеличил до почти 5% през последните пет години, което е в унисон с приетият нов екологичен кодекс и Стратегия за постигане на въглеродна неутралност до 2060 г.

В обръщението на казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев ясно се акцентира върху най-важните за една държава елементи – кадри, образование, екология. Този документ може да се приеме като своеобразен пример за държавност ориентирана към същността на една страна, а имено защита на обществото и отделната личност.

Георги Вацов (член на редакционната колегия на списание «Сигурност»)

В неотдавнашното Обръщение на президента към парламента и народа на Казахстан са предвидени всички необходими мерки, насочени към решаването на възникващите остри въпроси в условията на текущата геополитическа ситуация. Като особено важна задача държавният глава отбеляза провеждането на общонационален референдум по въпроса за строителството на АЕЦ. Свободното обсъждане на тази чувствителна за хората тема безспорно ще повиши международния имидж на Казахстан и ще даде импулс за по-нататъшно демократично развитие на страната.

Президентът К.Токаев засегна и такива ключови въпроси като данъчното облагане, развитието на индустрията, в т.ч. творческата, цифровизацията, агропромишления комплекс, «водната сигурност», за успешното решаване на които бяха посочени и необходими конкретни мерки.

Особено внимание бе отделено на социалната сфера. Една от важните форми за работа в тази област е въвеждането на единна доброволна система за акумулиране на капитал от държавата с цел получаване на качествено образование за деца от над 5-годишна възраст. По този начин ръководството на страната се стреми да положи здрава основа за изграждане на силна и икономически мощна държава в бъдеще.

Камен Величков (експерт от Института за икономика и международни отношения)

Казахстан съзнателно и стратегически вярно пое по пътя на социалната, политическата и икономическата модернизация. Обявените наскоро в обръщението на президента К.Токаев мерки са потвърждение за това.

След като внимателно прочетох текста на обръщението бих искал да отбележа следните 3 насоки:

1. Строителството на АЕЦ. Притежавайки огромен запас от уран Казахстан се стреми да диверсифицира икономиката си и постепенно заема своето място в световната икономика. В същото време приемане на решение по такъв важен въпрос на национален референдум е доказателство за ангажимента на властта за демократично развитие.

2. Водната сигрност. Президентът К.Токаев в своето обръщение към народа специално обърна внимание върху предстоящия в близко бъдеще остър недостиг на водата. В този контекст, създаване на отделно специализирано ведомство (бел.-Министерство на водните ресурси и напояването) потвърждана сериозното намерение да се вземат решителни мерки за осигуряване на водната сигурност.

3. Дигитализацията. Извън съмнение, Казахстан има голям кадров потенциал, достатъчно количество ресурси, за да се превърне в ІТ-държава. Президентът К.Токаев нееднократно в своите изказвания повдига въпрос за развитие на ІТ-технологиите и поставя пред правителството цел Казахстан да стане ІТ-хъб в региона.

Като цяло президентът К.Токаев, който в миналото е известен дипломат, ясно начерта и определи по-нататъшен курс по пътя на модернизацията на икономиката на страната, пълното изпълнение на който, разбира се, ще затвърди за Казахстан статута на голяма икономическа сила.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Странни

    5 5 Отговор
    Дитирамби за един евразийски автократ..

    Коментиран от #4

  • 3 Обаче

    10 9 Отговор
    Заиграе ли се с рушляците ,пиши го денифициран

    Коментиран от #6

  • 4 Платил си е.

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Странни":

    Пускат го.
  • 5 ........

    6 4 Отговор
    Имат си една хамериканска лаборатория и са им пуснали сибирска язва...на стратегическо място са между китайците и руснаците.
  • 6 Пръц

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Обаче":

    Заиграе ли се с американците.Питай Пригожин
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кцлдлд

    5 1 Отговор
    Нито дума за религия!!!!

    Коментиран от #11

  • 10 А ние

    8 0 Отговор
    При положение че сме на идеално геостратегическо местоположение и можем да сме портал за много пътища към ЕС,с нашите празни кратуни бълващи празни приказки отново сме извън играта
  • 11 Номад

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кцлдлд":

    Ииии? Какво ви засяга?В Казахстан живеят всички религии заедно в мир и съгласие!А ви не можете да понасяте нито помаците,нито турците, защото са изповядват ислям.