Last news in Fakti

20 Септември, 2023 09:07 7 713 45

Колко е украинско украинското зърно…

  • зърно-
  • украйна-
  • американски-
  • компании-
  • сделка-
  • износ

В чия полза ще е сделката

Колко е украинско украинското зърно… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разрешаването на внос на зърно от Украйна, което бе прието от парламента след разгорещени дебати, ескалира в стачки и протести на зърнопроизводителите у нас, а и не само. Целият сектор земеделие, в който принципно всеки дърпа чергата към себе си и изтъква собствените си болежки, сега се обедини. Някак нетипично, но факт. В момент, в който Унгария, Румъния, Полша и Словакия планират да удължат забраната за внос на зърно от Украйна на национална основа, българските депутати решиха да го разрешат.

Много остро срещу ЕК се изказа преди дни министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Той изрази недоволство от начина, по който ЕС се справя с този въпрос и го нарече "измама". Той поясни, че ЕС убеди страните, граничещи с Украйна, да отворят границите си за износ на украинско зърно, като се говореше, че това ще помогне на гладните африкански деца. Вместо това, зърното с ниски цени унищожи пазара на страните в Централна Европа.

През март тази година пет страни от ЕС (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) се обърнаха към председателя на Европейската комисия с молба за намеса в кризата, предизвикана от вноса на зърно от Украйна. И това бе така до преди 15 септември, когато България излезе от петорката.

Помагаме ли на Украйна реално
Това е големият въпрос, когато говорим за украинско зърно. И защо е така?
На 1 юли 2021 г. в Украйна влиза в сила нов закон за земята, който премахна мораториума върху покупко-продажбата на земя. Тази реформа е поискана от Международния валутен фонд (МВФ) в замяна на нов пакет от финансова помощ. И какво се случва много бързо - почти 1/3 от украинската земеделска земя бе купена от американци, а преди това Китай получи на концесия значителна площ от нивите.

Добре е да се знае, че почти 55% от общата площ на Украйна е обработваема земя, а голяма част от нея е много плодородна. Дълго време беше възможно стопанисването само през концесия. Причната за това е, че украинското правителство прие мораториум върху продажбата и покупката на земя още през 2001 г., който след това беше удължаван много пъти, за да дойде 2021 година и да падне.

Малките собственици на земя
Земеделските стопани, които разполагат само с малки площи земя, респективно това да се занимаваш сам със земята си е нерентабилно, предпочитат да дават земята под аренда. Така малките имоти попаднаха под влиянието на големи земеделски компании, които използват земята срещу минимални суми.

1 юли 2021 г. донесе голямата промяна, когато под натиска на МВФ мораториумът бе вдигнат и по този начин отново се появи възможността за покупка и продажба на земя. Също така украинското правителство разреши на икономически субекти извън Украйна да купуват земеделска земя. Цените скочиха от 2500 до 10 000 долара на хектар, което все още е много добра стойност, като се има предвид високото плодородие на земята.

Кой налапа земята
Три международни консорциума с американски капитал, визираме времето през миналата година, се превърнаха в най-големите купувачи на земя в Украйна. Според Australian National Review три мултинационални компании са закупили общо 17 милиона хектара земеделска земя, което представлява 28% от обработваемата земя в страната. Трите гиганта са Cargill, DuPont и Monsanto. Компаниите от САЩ не са първите, които проявяват интерес към украинските земеделски земи.

Преди това Китай подписа договор за концесия за половин век за 9% от най-плодородната земеделска земя в Украйна, т.е. 5% от общата площ на страната.

Ролята на украинските земеделски земи е решаваща от глобална гледна точка, тъй като Украйна е един от най-важните износители на селскостопански продукти – 16% от световното количество царевица и 12% от пшеницата идва от там, според agrarszektor.hu.

Така че какво е зърното, което се изнася, и кой има интерес от това. Друг факт, който трябва да се спомене, е, че украинското зърно не е подвластно на изискванията и регламентите на ЕС. Става въпрос и за възможното отглеждането на ГМО продукти, използването на химикали, които в ЕС са забранени, азотни торове на ниски цени и т.н. Много земя, добра реколта, добри добиви, много зърно – остава пазарът. Къде ща се пласира. Африка е постоянен пазар, защото там има глад. Осигурявайки храна и вода, влияеш на правителства. Просто е.

У нас
Как изглежда това, че България разреши вноса на зърно от Украйна. Дали не послушахме някого, защото неговите интереси са много над просто зърнени, те са просто мултинационални. Унгария, Полша, Румъния и Словения явно умеят да устояват на натиск, за да защитят родното. А ние…


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 122 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    178 10 Отговор
    ПосолствоТО не одобрява такива статии сега троловете ще ви изкарат рубладжии.

    Коментиран от #5

  • 2 Колкото

    56 23 Отговор
    българското е българско ! От години внасят евтино и калпаво , а гълтат стотици милиони субсидии !
  • 3 ха ха ха

    141 9 Отговор
    колкото и правителството е Българско - разбра ли
  • 4 Право, куме, та в очи

    139 8 Отговор
    "Друг факт, който трябва да се спомене, е, че украинското зърно не е подвластно на изискванията и регламентите на ЕС. Става въпрос и за възможното отглеждането на ГМО продукти, използването на химикали, които в ЕС са забранени, азотни торове на ниски цени и т.н."

    сега добавете и уран
  • 5 Инвеститор

    129 7 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Тази публикация обяснява всичко, дори и истината за войната в Украйна, а и не само там. "демократите" искат всичко, методите са без значение.

    Коментиран от #19

  • 6 Последния Софиянец

    117 9 Отговор
    Денков иска да фалира земеделците и да продаде земята на САЩ .

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 геноцид

    97 8 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Чакат да се обадят от посолството , за да свалят статията , която не е правилно ориентирана в техните интереси !
  • 9 Някой си

    13 89 Отговор
    На тоя баят пачка са броили латифундистите..па може и некой Майбах на старо да са му дали...личи си от далеко..
  • 10 бай Иван

    83 7 Отговор
    В чия полза ще е сделката

    В полза на три големи американски компании, които държат по-голяма част от земите на Украйна .
  • 11 Кую

    74 7 Отговор
    Получено от отрудени хора във полза на краварски корпорации. Затова е голямото навежда е на нашите хубавци. Получават заплата от там.
  • 12 Едни

    71 7 Отговор
    взеха земята на Украйна, украйнците умират за чужда земя. На нас ни е отредено да помагаме на първите като изкупуване продукцията и на вторите като им даваме оръжие и боеприпаси за да воюват по дълго време и да дадат повече жертви.
  • 13 Баце

    13 76 Отговор
    Добре е да защитаваш родното но ти пишеш за Америка и Китай. А всъщност е за пУтлер и рУсия.
    Защо обичате пУтлер и рУсия и мразите българите за жълти стотинки.

    Коментиран от #28

  • 14 Баце

    23 10 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Земята вече е руска и турска поне 80%. Дръж си твоята краварите плащат скъпо
  • 15 стоян

    8 55 Отговор
    До 10 ком - пише 30% от земята путинофилчо - и защо сте загрижени за украинската земя - путин не може да я вземе ли - украинците решават на кого да я дадат

    Коментиран от #18

  • 16 Eвала

    7 33 Отговор
    Аустралиан нейшънъл ревю..сайт за фалшиви новини на RT
  • 17 умен

    9 61 Отговор
    Хубаво пропагандно мнение. Леко пропуска някои факти като например, че вноса не е след началото на войната а е преди него. Напоследък и Румъния не я споменават като страна отказваща вноса на украинско зърно а само Унгария, Полша и Словения. Също пропуска факта, че руссия наводни пазара със собствената(или открадната от Украйна) пшеница, което доведе до срив в цената на световните пазари. Също се пропускат и изследванията дали съдържат забранени препарати културите, които се внасят.
  • 18 Национално ревю

    8 62 Отговор

    До коментар #15 от "стоян":

    Цялата статия е една руска лъжа и има опровержения от няколко големи американски вестника..в Украйна имат закон че не могат да продават или отдават земя на чужди лица и фирми..малки американски компании имали съдружие в 1.700 000 хектара руснаците написали 17 000 000..големи компании като монсанто дюпонт даже не си и помислят да инвестират там заради рисковете..общо земеделската земя в Украйна е 96 000 000 хектара..което значи под два процента
  • 19 любител

    38 5 Отговор

    До коментар #5 от "Инвеститор":

    прав си пич целия ЕС са едни марионетки на краварите изпълняват всичко и стават все по зависими за петрол газ храни оръжие и какво ли не. янките правят всичко това за да има една бедна и надупе-а европа а те прибират цялата печалба.
  • 20 Българин

    11 37 Отговор
    Хубавото на войната в Украйна е, че действията на Путлер вкараха путинофилите в авариен режим и ги принудиха да излязат на светло, за да бранят закъсалия си господар, кой с каквото може - писане на статии, "синдикални" протести, протести на "производители" с Майбаси и Бентлита, защитава е на "паметници" и др. Хубаво, защото преди работеха анонимно.
  • 21 Студопор

    37 3 Отговор
    Е кажете си истината тогава - американските ни господари са ни скръцнали със зъби да им купуваме зърното и да го пускаме нататък по веригата.

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Макробиолог

    4 0 Отговор
    Отивам да си прерережа вените
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стършел

    19 2 Отговор

    До коментар #21 от "Студопор":

    То да е само зърното( със съмнителното качество), а също скъпият американски ток, хартиените самилети, опитът да ,,изсрърбушат" Добруджа с шистовият газ итн!
  • 28 Име

    28 5 Отговор

    До коментар #13 от "Баце":

    Защо всеки път, когато се заговори за българския интерес и веднага смяташ, че хората са русофили. Аз лично мога да ти кажа, че нито руснаци, нито украинци харесвам, а вместо това обичам българите. Заради такива като теб има разделение. Животновъдството ни си отиде точно по този начин, а сега идва ред и на земеделието.

    Коментиран от #29

  • 29 умен

    5 17 Отговор

    До коментар #28 от "Име":

    Нима животновъдите не искат евтин фураж? Нима българите не искаме евтин хляб? Това ли ти е "българската" позиция?

    Коментиран от #31, #45

  • 30 Галя от ПосолствоТО

    13 6 Отговор
    Може да е ГМО, но е демократично зърно , и е за предпочитане пред това на местните зърнари. Крайно време е да се разкарат и да направят място за нашите демократични корпорации
  • 31 Винкело

    17 3 Отговор

    До коментар #29 от "умен":

    Стига с тоя "евтин хляб" бе! Ям хляб за около 15 лева на месец. Колко да стане по-евтин, за 13 лева ли? Аман.

    Коментиран от #33

  • 32 АМЕРИКАНСКО Е ЗЪРНОТО

    17 4 Отговор
    отгледано с химикали на укаринска земя...Затова е тоя вой
  • 33 умен

    10 5 Отговор

    До коментар #31 от "Винкело":

    За пенсионерите и 50 стотинки са много. Смени хляб с олио или със сирене или кисело мляко(все неща пряко свързани със зърното). Складовете им пълни от миналата година и цена тогава двойна а ние плащахме по 5-6 лв/литър. Да са продали тогава. Това е бизнес! има и силни години, има и слаби години. Ако не са си заделилил пари за черни дни, да фалират и да идва следващия!
  • 34 Историк

    9 9 Отговор
    Поляците вече признаха, че забраната за внос на украинско зърно няма нищо общо с качеството му.

    Поредната путинофилска опорка увисна.
  • 35 Всъщност

    16 7 Отговор
    Точна и ясна статия за тези които не са знаели : "зърното" не е "украинско" , а американско ! От най-големите щатски производители на ГМО продукти . Затова щатските слугини у нас скубят коси , че още не приемаме украинския боклук .

    Коментиран от #36

  • 36 умен

    3 6 Отговор

    До коментар #35 от "Всъщност":

    хем викаш американско хем украинско било. Последно американско ли е или украинско? Или е и еврейско и соросоидно?

    Коментиран от #40

  • 37 Одит

    7 2 Отговор
    Пропусна Полша! Огромни територии изкупиха в западна Украйна.
  • 38 1212

    2 7 Отговор
    Като не искат да внасят да не ползват и субсидии. Всички субсидии да се върнат!!!
  • 39 Айде

    8 0 Отговор
    Не е въпросът само за зърното! Селското стопанство в България умря и от 35 години няма адекватно държавно управление там! Крадливи тъпанари властват!
  • 40 Луд

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "умен":

    От Манагоа е, какво не рзбра.
  • 41 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    3 5 Отговор
    Как бе открадната българската земя от руските Акционерни дружества с инвестициона цел,които я дават на своите зърнали под аредна ?

    То тия бандити не просто лъжеха хорицата, ами насила и с измами им купуваха земите на безценица . Видях какво става и в Северозапада ! За по 100- 120 лева им "изкупуваха" земята, а само ваденето на скиците струваше по 40 лева на парцел . А който не искаше да продава, ами просто в договорите за продажби го подписваха в негово отсъствие измамници (кметове, мними пълномощници и даже съдийки по вписванията ) .

    На мен една кметица в Белоградчишко ми вика . Няма нужда да идваш, аз ще те подпиша . Майка им мръсна , така продадоха в Белоградчишко над 3 000 броя парцели, подписала собствениците една съдийка по вписванията от Белоградчик (че там все още нямаше нотариуси), Везенкова се казваше и после, след като разкрих тези измами само аз си върнах 63 декара, а на тази маймуна й дадоха само три години условно .

    Тия договори с липсата на подпис на продавача в него не се обявяват от съда автоматично за нищожни , години наред трябва да водиш дела за това . А, ако междувременно фалшивият купувач е бил юридическо лице, фирма и го е препродала на трето лице , и се е заличила - гълташ вода . Не може да водиш дело за обявяване на договора за нищожен - защото няма срещу кой . Така откраднаха над 70 % от земята .
  • 42 СВИДЕТЕЛ

    2 0 Отговор
    Да видим небето,как самолетите летяха цял месец без следи след тях а сега от 3 дни здраво "димят"пръскат яко и никой не пита никой не коментира нито пък са по летищата при пилотите да задават въпроси ...да се качат и да показват и да питат...НО АКО НЯКОЙ Е ТОРМОЗИЛ ИЛИ БИЛ КУЧЕ всички журналисти там и ден нощ експерти какво изживява кучето..а от пръскането хората ,растенията всичко е зле и не се изследва...БРАВО...

    Коментиран от #43, #44

  • 43 До паниката

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "СВИДЕТЕЛ":

    Земята е плоска човече. А тези яко ръсят с химия и ни чипират. 😂😂😂
  • 44 Някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "СВИДЕТЕЛ":

    Продавам каски срещу кемтрейлс..евти.ни.. на тебе ще ти подаря една... мноо са лъскави, направо со като слънчо в главата в топъл есенен ден..
  • 45 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "умен":

    Сега като ще плащаш по - висока цена за зърно, по - щастлив ли си?