Last news in Fakti

20 Септември, 2023 13:00 13 814 90

Сделката за “американските” бойни машини Stryker Dragoon - сливи за смет и кон за кокошка СНИМКИ

  • бтр-
  • страйкър драгун-
  • бойни машини-
  • stryker dragoon

Модернизацията на Българската армия тръгва на високи обороти… Сухопътните войски най-после ще бъдат оборудвани със съвременна бойна техника… 

Сделката за “американските” бойни машини Stryker Dragoon - сливи за смет и кон за кокошка СНИМКИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подобни патетични заглавия изникнаха за кратко в малко на брой медии наскоро, които следят сектора. Поводът беше информацията, че в началото на септември държавният департамент на САЩ е одобрил износ на 183 бронирани бойни машини Stryker за България на стойност до 1.5 млрд. долара (2.7 млрд. лв. по текущия курс на щатската валута към лева). В допълнение беше посочено, че американска делегация пристига, за да проведе преговори с българското Министерство на отбраната за бързо сключване на междудържавен договор за покупката на тези произвеждани в Канада машини. Това коментира Васил Кънчев.

Капан за наивници

Уви, зад приповдигнатите заглавия отново се крие поредна неизгодна за България сделка, която не просто няма да донесе желаната модернизация на Българската армия, а напротив - ще я обрече да ползва морално остаряла техника, застрашаваща живота на българските пехотинци, ако не дай си боже, се наложи те да ползват тези машини на бойното поле. Ако тази сделка се реализира в настоящия ѝ вид и не се отмени или поне не се подобрят параметрите ѝ, тя ще е в ущърб на българските национални интереси, отбрана и военно-промишлен комплекс.

Нещо повече, МО и бюджетът на държавата ще бъдат заставени да изплащат значителни допълнителни суми - десетки милиони долари, за елементарна поддръжка и следпродажбено обслужване на тези машини отвъд Атлантика, а високата цена, която ще бъде платена, ще свие бюджета за армията ни и ще я лиши от други наистина добри възможности за модернизация. Отделно, българската икономика и отбранителна индустрия няма да спечелят нито цент от тази сделка и вместо индустриално сътрудничество и ноу-хау за нови разработки и експорт, ще останат само зрители, наблюдаващи “мача” отстрани и инкасирайки поредната пропусната полза и възможност за технологичен прогрес.

Пет причини България да не сключи обявения договор за Stryker

Първият и най-очевиден капан е неприлично високата цена, която се предлага - над два пъти по-висока от тази по все още действащия и неотменен от българския парламент проект за инвестиционен разход (ПИР) за придобиване на бронирани бойни машини за пехотата ни, гласуван от българския парламент през 2019 г. за 1.22 млрд. лв. (0.67 млрд. долара). Показателно е, че при нереализирания ПИР компанията-производител на Stryker - General Dynamics (GD), чрез своето европейско поделение - GDELS, предложи 150 броя от най-модерната своя машина - Piranha 5.

Сега същата тази компания чрез централата си в САЩ оферира остарелите Stryker Dragoon за 2.7 млрд. лв. Пита се от къде идва тази фрапираща разлика и не е ли очевидно, че това ще е в ущърб на България, Българската армия, местната икономика, отбранителна индустрия и българското общество? Още по-интересно е, че според запознати с ПИР-а, одобрен в парламента, офертите на всички участници в него са били по-изгодни и на по-добра цена от тази, която се опитват да ни заставят да плащаме за Stryker-ите, т.е. не само машините на европейското подразделение на GD и финландската Patria са по-изгодни, но и останалите - френските Nexter и дори германските Boxer, считани за мерцедеси и най-скъпи в този сектор, са на по-ниска цена.

Успокоителните, с които апологетите на сегашната проектосделка се опитват да приспят общественото внимание е, че тези 2.7 млрд. лв. за Stryker-ите са само най-високата цена, която може да бъде платена, но практиката показва, че тези сделки винаги са съпътствани от допълнителни и значителни скрити разходи, които в случая далеч ще надхвърлят този таван.

На второ място, архитектите на тази сделка се опитват да баламосват българското общество, че ще дадем тази огромна сума за модерни бойни машини, така дълго чакани и бленувани от българската пехота, която е най-ангажирана в мисиите на НАТО по света, т.е. най-изложена на риск. Каква е реалността? Stryker Dragoon е модел от 90-те години на миналия век, който не отговаря дори на изискванията на утвърдения от Народното събрание (НС) ПИР и от който самата американска армия се отказа преди години, като предпочете да се превъоръжи с нов, по-модерен модел.

Тя има доста по-ниско ниво на защита на екипажа (3-то ниво), по-малка мощност на двигателя (360 к. с.), по-слаба маневреност, а боеприпасите за основното 30 мм оръдие могат да се доставят само от САЩ поради специфични изисквания, което изключва всякакво коопериране с български производители. Всичко това за 2.7 млрд. лв. ПИР-ът на НС изисква поне 4-то ниво на защита, 500 к. с. мощност на двигателя и 20% индустриално сътрудничество с българската отбранителна индустрия. Точно затова GD участва с европейското си подразделение, което произвежда Piranha 5, която е доста по-мощна и маневрена, с по-силна огнева мощ и с доста по-високо ниво на защита (5-то ниво). Цена - 1.7 млрд. лв. Според обявената информация предложението за Stryker е за 183 машини спрямо 150, изискани от ПИР-а на българския парламент, но резонен е въпросът дали тези Dragoon-и могат изобщо да бъдат основни бойни машини или всичките до една са само спомагателни заради ниските си показатели.

И това не е всичко - в случая на Stryker Dragoon предлаганите противотанкови ракети, с които ще бъдат оборудвани машините, са с далекобойност 2.5 км, при това лазерно насочени и с пряка видимост, което е огромен недостатък на бойното Поле. ПИР-ът на НС изисква обсегът им на действие да е минимум 4 км. и да са с електрооптично насочване, което позволява прицелване отвъд границата на видимост.

На последно място, изниква въпросът къде е изискването за индустриалното сътрудничество в настоящия нов проект за Stryker и защо българският военно-промишлен комплекс не е ангажиран по никакъв начин с този проект? В ПИР-а имаше изискване за 20% такова, което най-грубо означава, че 20% от стойността на проекта трябва да се върне в българската икономика по линия на поръчки за български компании от отбранителния сектор, включване на български компании във веригата на продажби на доставчика на машините, ремонт и поддръжка на територията на български предприятия и други проекти, от които българският военно-промишлен комплекс се нуждае, за да увеличи допълнително способностите и износа си. Това ще са и пропуснати приходи за държавния бюджет, за когото политиците винаги отбелязват, че средствата не достигат, за българската икономика и индустрия, респективно за българския гражданин под формата на доходи, заетост и перспектива за развитие. Промишленото коопериране в проекта за Stryker Dragoon отсъства.

Също така, кое налага бързането сега да договорим Stryker за няколко дни, след като 15 години този проект се протака и отлага? Да не би нашите пехотинци да се очаква да воюват по бойните полета в Украйна в следващите месеци? Освен това бързото сключване на договор сега за Stryker не означава бързо производство и доставка. Напротив, целият военно-промишлен сектор в Европа и САЩ се задъхва от голям поръчки покрай военния конфликт в Украйна и изнемогва. Ще има да чакаме много години, ако не толкова за Stryker, то за противотанковите ракети, които са съвместими с тези машини например и без които последните могат да се окажат безполезни МПС-та.

Оставяме настрана проблема, че вместо с конкурс, който обикновено гарантира най-добри условия за купувача, МО залага директни двустранни преговори със само един доставчик. В това би имало логика, само ако се залагат по-добри условия. Вместо това управляващите се готвят да платят най-високата цена за машините с най-ниските показатели, които не отговарят дори на условията на проекта, гласуван от НС и не могат да осигурят адекватна защита на българската пехота, ако не дай си боже се наложи наши войски да бъдат на бойното поле с тях.

Прахосани милиарди в ущърб на българския интерес

Ще проспим ли поредния проект с прахосани милиарди в ущърб на Българската армия, българската икономика и общество, ще допуснем ли да се рискува живота на български военни, за да може шепа хора да извлекат незнайно каква полза, ще позволи ли българският законодател някой да сключва договори през неговата глава, какво извинение ще намерим и този път, за да се оправдаем пред българските граждани и ще се намери ли кой да отстоява българските национални интереси или отново ще бъдем зависими от външни фактори и сили дори за нещо сравнително елементарно в нашето съвремие, каквото са бронираните бойни машини, още повече, че все пак България е произвеждала такива?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 131 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    185 18 Отговор
    Дреме му за българите на украинеца Тагарев.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да не задръстват магистралите . по малки

    44 3 Отговор
    машини . по малко бройки . малка армия да се учи . учение на шабл, а после в полша . То неможе с катери на брега бе . Виждат се от космоса .
  • 4 Последния Софиянец

    134 11 Отговор
    Един Страйкър ще ни излезе на цена колкото най скъпият танк Ейбрамс.
  • 5 милиционер

    61 5 Отговор
    имаме прекрасни примери от 30-те години, когато всички "врагове с партиен билет" биват "неутрализирани"....време е !
  • 6 ,у,уеиш

    144 11 Отговор
    За пореден път "съюзниците" ви го набутаха....тъпо племе!

    Коментиран от #8

  • 7 Българин

    21 146 Отговор
    Кой е "Васил Кънчев"?

    Псевдоним на Мутрофанова?

    В статията откриваме всички типични за руските опорки лъжи и полуистини, тъй че явно е някой от пасоля или назначен на хранилка оттам.

    Коментиран от #15, #21, #60, #82

  • 8 Българин

    25 128 Отговор

    До коментар #6 от ",у,уеиш":

    Набутват ви го руските ви господари, които ви тъпчат с фейкове.

    Коментиран от #90

  • 9 ЗАТВОРЪТ Е ДОБРО МЯСТО

    105 6 Отговор
    за придобиване на качества като честност, разум, и почтенност. Все неща, които липсват на нашите домашни евроатлантици

    Коментиран от #12

  • 10 Перо

    80 11 Отговор
    След като слугинажа плати тройно за изтребители от 1976 г., по-скъпо и от цената на Ф-35 и огромни суми за спомагателна техника, обучение и инфраструктура, защо сега не направи дубъл! Военната свиня, /Н-к на ДАНС/, нямаща си понятие от национална сигурност е жив труп, нито разследва тези сделки, нито информира НАТО, че македонските служби активно работят против БГ и вербуват северномакедонци с български произход, без оглед на това, че е забранено за страните от НАТО. Вместо да тича по полигоните и гарнизоните, Радев го уреди за куфар в София, подобно на други боклуци в НСО!
  • 11 Е ама друго си е да купиш 5 броя Стайкер

    85 7 Отговор
    и да подариш 100 "морално остарели" БТР
  • 12 Българин

    14 95 Отговор

    До коментар #9 от "ЗАТВОРЪТ Е ДОБРО МЯСТО":

    Не знам на "евроатлантиците" да им се налага да лъжат 24/7, за разлика от на путинофилите, които буквално това работят.

    Коментиран от #16, #37

  • 13 Сега наясно ли сте защо

    93 4 Отговор
    близките 30 г няма да има достатъчно нови детски градини и ясли

    Коментиран от #19

  • 14 3468

    105 4 Отговор
    Това правителство трябва да бъде махнато
  • 15 Тизе

    58 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Да не си с псевдоним , на Кире тъпото ?
  • 16 Хайде без българщина

    40 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    че не ясно откъде пишеш. може и от Анадола
  • 17 ДА АМА ТИЯ ГОРЯТ ПО-ТАКА

    52 6 Отговор
    Украинците го установиха по практичен начин в Донбас
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не не сме

    36 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сега наясно ли сте защо":

    Наясно сме ,че заради уедряването на земеделието до безкрайност в полза на едни едри земевладелци.София се напълни до козирката е за това няма детски всичко се бута по голямите градове.
  • 20 Кашик

    13 71 Отговор
    Заради лобисти и путинисти армията ни е толкова зле въоръжена. Лустрация му е майката.

    Коментиран от #28, #70, #85

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Че Гевара

    70 6 Отговор
    Морално остарели кочини,където и в Африка не ги искат.Ама,Ганьо е милионер.Ама,дай,та дай 😂
  • 23 Галя от ПосолствоТо

    63 6 Отговор
    Бе я плащайте, без да разсъждавате, тия кютюци на кой друг будала да ги продадем ? То и без това , след като Тагаренко засили контингент за 404 , няма да ви останат войници за бронетранспортьори
  • 24 ИНЖ

    7 60 Отговор
    Абе няма подходящи машини - все ще им намерим косури!!! Дай да си пазим БТР-ите от времената на СССР. Нищо че са музейни експонати и не се знае дали ще запалят....
  • 25 бай Ставри

    67 6 Отговор
    Страйкър вече са овладени от украинските въоръжени сили. Така че веднага щом ги платим, вероятно чрез кредит с висока лихва от американска банка, ще ги получим от складовете за старо консервирано въоръжение на САЩ. След това, ще ги дарим на украинците. Въпросът, който единствено не е ясен е с екипажи или без екипажи ще ги даряваме.
    Слава Тагаренко !!
  • 26 защо

    21 11 Отговор
    Фактии, преразказвате интервюто на Каракачанов при Карбовски от 18.09. Малко етика бре. Или не знаете какво е етика?

    Коментиран от #33

  • 27 дайте да дадем

    57 5 Отговор
    Щом господарите са казали, ще ги купим! Дори да са само чертежи като самолетите! Милиардите са важни!
  • 28 Перо

    26 5 Отговор

    До коментар #20 от "Кашик":

    Ти си бил в КЕЧ-а, или строителни войски, какво разбираш от армия? Едно време не допускаха джендърия и меки китки в армията!
  • 29 Ха ха ха

    7 48 Отговор
    Четейки тези бръщолевения , човек разбира само едно : че руските проксита у нас много обичат да се крият зад анонимни статийки ..... жалки напънчета разни .

    Коментиран от #32

  • 30 Някой разбирач пак

    10 46 Отговор
    Първо това е машина тествана в бойни действия близо 20 години с безброй подобрения в процеса на развитие н платформата
    Второ..страйкър драгун е последния модел с 30 милиметрово оръдие в образен корпус за защита срещу мини
    Трето двигателя вече е 500 конски сили
    машината очевидно има предимство в градски условия заради бързото си придвижване

    Коментиран от #31, #42, #47, #72

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 УжасТ

    17 2 Отговор

    До коментар #26 от "защо":

    Трябва да се преразказва само са казали тулупа, Киро парапета, Байдън и Емили тротинетката:)))
  • 34 Ами

    28 6 Отговор

    До коментар #18 от "Ей проруски Тръбачи":

    И да обиждаш и да не обиждаш,фактите говорят сами и ,който трябва,разбира за какво иде реч.Явно нито си запознат,нито искаш "да вденеш" къде е "заровено кучето" Направи усилие и изслушай интервюто на Каракачанов пред Карбовски и си направи изводите.Мисля,че един бивш военен министър,няма да говори лъжи и да изнася неверни факти.

    Коментиран от #36

  • 35 Печелят ги от яйца ВМРО разбират им

    10 15 Отговор

    До коментар #32 от "Слушах":

    Тази машина има 20 варианта
    В щатите ги ползват като високомобилни бригади включително с 105 мил оръдие инженерни командирски с минохвъргачка
    медицински даже последните са зенитни
    каракачана да уточни за кой модел говори защото този точно драгун е с в образен корпус..след инвазията в Ирак почти всичките са така

    Коментиран от #39

  • 36 Няма начин

    6 17 Отговор

    До коментар #34 от "Ами":

    Един бивш военен министър не трябва да ходи при Карбовски
  • 37 Истината

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    От всички коментиращи в сайта само ти киснеш 24/7 тук! Факт и то лесно докажим!
  • 38 българка

    27 5 Отговор
    Нашите политици не трябва да забравят никога, че в международната политика няма приятелства, а само интереси! Колкото руснаците са ни братя - толкова и всеки друг по света, включително и американците!
  • 39 Хахаха

    26 7 Отговор

    До коментар #35 от "Печелят ги от яйца ВМРО разбират им":

    Абе не го знам с какъв модел е и какъв корпус има, но преди две години като видяха афганистанските козари американците зарязаха пейтриъти, мейтриъти, абрамси, мамраси и хукнаха към самолетите за евакуация:)))
  • 40 Болни сме

    33 4 Отговор
    Ако вземем подобна машина. Цената е колосална, излиза, че една машина струва около 10 милиона 😄😄😄 Вие нормални ли сте?!?
  • 41 123

    22 4 Отговор
    Американците няма равни:)
    Фентанил под завивките в детска ясла в САЩ: Дете почина, а други три са в болница
    Полицията твърди, че наркотиците, иззети от детската градина, са могли да убият 500 000 души
  • 42 такава е истината

    6 22 Отговор

    До коментар #30 от "Някой разбирач пак":

    И да им обясняваш на московско увредените , полза няма , те разбират само то неконвертируеми копейки и нищо повече .

    Коментиран от #74

  • 43 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    23 0 Отговор
    На тази цена трябва да добием Pirahna 5! Или - Patria! Boxer GTK ще ни излезе по скъп, а не е ясно дали е "по добър". Едно обаче е ясно - трябва да отговарят на поне STANAG 4! Защото ако не отговарят - тази "сделка" е абсолютно прецакване на Армията!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    5 27 Отговор
    ТЪЙ УБИЙСТВЕНА В СВЕТА, ТЯ Е МАЙКА НА ТЕРОРА, НАЙ-УЖАСЕН ЗА СВЕТА .

    Само за 35 години от комунистическата си революция 1917 г. до 1953 г. това кръволошко чудовище избива 53 милиона от поробените от него народи и нации . 10 милиона избити по време на „революцията им“, 36 милиона по време на чистките на Сталин, 7 милиона от гладомора срещу украинците – общо 56 милиона .

    Няма съседна на Русия държава, нация, народ, който да не е бил нападнат, поробен, ограбен и избит от нея . Над сто народа са жертвите на нападенията това кръвожадно чудовище – Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария (1956 г) , Чехия и Словакия (1968 г), България (1916 и 1944 г.) , Китай, Афганистан, Чечения, Грузия, Украйна и всички от бившите съветски републики и сегашни такива в състава й - якути, буряти, евенки, чукотци, уйгури, казахи, узбеки, таджики, азери, туркмени, киргизи, арменци, българи, татари, калмики, балкирци , индианци и ескимоси в Аляска и много други , а естествените етнически граници на Русия са само северозападните й европейски земи – Московска, Лениградска , Новгородска и Псковска област . Всички друго до Далечния изток и на юг са завладяни, поробени и окрадени от нея народи .

    Ама по други крещи, че били колонизатори . А тя е най-голямия и най-кръвожадния такъв .

    И КАК НЯМА ВСЯКА СВОБОДО-ЛЮБИВА ДЪРЖАВА ДА СЕ ВЪОРЪЖАВА ДО ЗЪБИ, ЗА ДА СЕ ЗАЩИТАВА ОТ ТОВА НЕНАСИТНО ЧУДОВИЩЕ ?

    Рейгън я рухна, сега й предстои същото .

    Коментиран от #86

  • 46 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    5 25 Отговор
    Ами тия "коне за кокошки", изобщо нямаше да тръгнат , ако Путинландия не бе нападнала толкава вероломно и кръвожадно Украйна . А по времето на СССР ние давахме 14 % от БВП -то ни за оръжия руски смотани , та заради тези непосилни разходи за нула време рухна соца и СССР-то и фалирахме .

    Ама тогава никой не излизаше от комунистическата банда да протестира против това толкова смотано, ама скъпо руско оръжие, чиито покупки ни докараха бързо-бързо до гладната Луканова зима .
  • 47 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    29 1 Отговор

    До коментар #30 от "Някой разбирач пак":

    Пич, тази машина претърпя последна модификация през 2017. Няма версия с 500 кс двигател. Ползва 350 кс Катърпилар и скоростна кутия Алисън. Твърди се, че е добре защитена, но отстъпва на повечето съвременни машини като примерно Pirahna 5. За Patria - да не говорим. На тази платформа - Patria - поляците си направиха техния Rosomach който побърка талибаните в Афганистан. Когато твърдиш нещо, дай и източника. Нищо не подкрепя казаното от теб. В допълнение - Striker-а не е и амфибиен. В България имаме доста големи реки все пак. Нещо в тази оферта вони!
  • 48 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    28 1 Отговор
    И да не забравяме, че нашите съседи - Румъния - взеха новата Pirahna 5! Пита се защо се пробутва на България морално остаряла платформа, която не търпи вече никакво развитие?
  • 49 Бронетранспортьорите Рила 8х8

    33 1 Отговор
    На IAG дето догодина ще се произвеждат в Бургас, защо изобщо не се обсъждат като опция. Собственикът д-р Антон Стефов е готов да предложи в пъти по добри условия. По важното е, че всичко ще се прави в България - от българи за българи! Включително бъдещи ремонти и модернизации.

    Коментиран от #50

  • 50 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    22 1 Отговор

    До коментар #49 от "Бронетранспортьорите Рила 8х8":

    Не знам дали IAG е опция пич! За момента са правили бронирани лимузини и май MRAP. Нямат опит и трудно могат да създадат "звезда". Но, тук според мен се намесиха американците които просто сложиха кръст на идеята за наш ВПК. Това е много гадно, и някой трябва да обясни защо се случва. Ако ще купуваме техни - то трябва да е поне Pirahna 5.
  • 51 Гонзо

    8 6 Отговор
    Доста едностранно и тенденциозно написана статия. Но запитването към американците за тези машини беше направено от служебния кабинет на Радев. Един вид купуване на индулгенция- не ни закачайте дето купуваме руска газ.
  • 52 Ку-ку

    9 10 Отговор
    Статията е мн подвеждаща, партенка.
    1) През 2021 г. Министерството на отбраната изпрати писма до фирмите, че прекратява процедурата за купуване от 2019 г. за 1.22 млрд. лв., тъй като "ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от НС". - и преди ни беше скъпо, а всички знаем че цените от 2019 досега на всичко са 50-100% нагоре...
    2) ПОТЕНЦИАЛНАТА покупка е на стойност 1,5 милиарда долара. Става въпрос за 183 машини от различни модификации на типа "Страйкър“, включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация. Тагарев обясни, че това са МАКСИМАЛНАТА СУМА, която ще бъде платена, и МАКСИМАЛНИЯТ БРОЙ машини, които ще бъдат закупени.
    От цената за България вероятно ще бъдат приспаднати средствата, отпуснати под формата на военна помощ по линия на програмата Foreign Military Financing (FMF), a също така най-вероятно и стойността на 100-те жандармерийски БТР-а, които страната ни се готви да даде на Украйна.
    Stryker Dragoon, допълнителна модулна бронировка (включително противоминна), верижни евакуационни машини, както и 33 модерни команднощабни машини, които в реално време ще осигуряват комуникации и контрол на бойните действия на ниво бригада.
    По неофициална информация на "Капитал" при първоначалните подготвителни разговори с представители на САЩ е ставало дума не за $1.5 млрд., а за около $1.1 млрд. (т.е. до 2 млрд, лв.), които България в крайна сметка да плати на фина
  • 53 Ку-ку

    13 10 Отговор
    Ако подобна цена действително бъде спазарена, това ще е сериозно постижение за министър Тагарев и неговия екип, особено ако става дума за 183 новопроизведени машини. Също така по непотвърдена информация американската страна е обещавала доставка на всички Stryker-и в рамките на 24 месеца, което би било безпрецедентно на фона на лавинообразно нарастващото търсене и дефицит на оръжейни платформи след началото на руската инвазия в Украйна.
    Заради отлаганата с години модернизация на сухопътните войски в момента българските данъкоплатци може би ще бъдат принудени да платят приблизително двойна цена, за да получат оперативно съвместима и боеспособна натовска армия по стандартите на НАТО.
    В този контекст е показателно например как още през 2017 г. съседна Румъния успя да договори придобиването на цели 227 колесни бойни машини от типа Piranha 5 в сделка на стойност около 900 млн. евро. или 1.8 млрд. лв. Грубо казано, Piranha 5 е следващото поколение на Stryker. За изминалите шест години Букурещ е преминал на следващо ниво и вече произвежда машините в съвместното румънско-швейцарско военно предприятие Uzina Mecanică București (UMB). Така втората партида от още 150 бройки Piranha 5 за румънската армия трябва да струват от порядъка на 620 млн. евро - цена, за която българското министерство на отбраната в момента може само да мечтае.
  • 54 Ку-ку

    4 12 Отговор
    3) The US Army was looking to improve firepower of the baseline M1126 Stryker. This significantly increased firepower of the Stryker while preserving its mobility. The first upgraded vehicle, designated XM1296, was delivered for testing and evaluation in 2016. First operational vehicle was delivered to the US Army in 2017. - това стара машина ли е???
    Kongsberg unmanned turret with an Mk.44 Bushmaster II 30 mm cannon. This added around 2 tons of weight to the vehicle. The new cannon has significantly increased lethality, range and accuracy over the previous M2 heavy machine gun.
    4) 90 машини за пехотата XM1296 Dragoon (ICVD), 17 машини за пехотата M1126 (ICV), 9 машини за инженерните части M1132 (ESV), 33 командни машини M1130 (CV), 24 машини за медицинска евакуация M1133 (MEV), 10 машини M1135 за ядрено, биологично и химическо разузнаване (NBCRV), 5 броя тежки и леки камиони-прицепи (HEMTT и LET), 5 броя влекачи (MCRS), 2 броя камиони M1120A4 HEMTT, 5 броя влекачи M984A4 Wrecker HEMTT, 107 броя 7,62-милиметрови картечници M240 Coaxial. Това е максималната оферта.
    5) Значи машините са достатъчно добри за страните от НАТО, но за нас не стават?
    6) Mowag Piranha V (designed by General Dynamics European Land Systems) Armoр: 14.5mm AP resistant. Maximum Add-on ( 25mm AP resistant). - същата броня и скорост като стария модел M1126.
  • 55 Ку-ку

    5 15 Отговор
    М1296 Dragoon тежи 18.5 тона, затова двигател с 350 коня му е достатъчен за развиване на скорост от 100 км/ч, докато Piranha 5 тежи 30 тона и му е нужен двигател 586–644 за да я постигне. Обсега на Dragoon е 483 км, и 550 км за Piranha 5, идентичен.
    7) Пояснявам - поръчваме новата версия XM1296 Dragoon, а не старата M1126 Stryker
    8) В края на статията се пита защо бързаме с поръчката, да не би да планират да ги пращаме с наши военни в Украйна - поредните тераруски плашения и всяване на паника, естествено че няма да пращаме наши военни в страна, която не е членка на НАТО...
    В следващото изречение пък се казва, че ако чакаме още други ще направят поръчки през това време и ще видим машините на кукове лято, което напълно противоречи на предното изречение от автора...
    Що ни манипулирате?

    Коментиран от #57

  • 56 Данъкоплатеца

    18 2 Отговор
    След чертежите сега безполезна и остаряла техника, която ще стои складирана докато ръждяса, ако междувременно не подарим на някого. Ето затова българина е беден, защото е лакей по душа. Могат ли тези остарели да се пробитата на друга натовска държава? Не само на България, държава, където живеят йсмените.
  • 57 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    13 3 Отговор

    До коментар #55 от "Ку-ку":

    Сега остана да ме убедиш, че 18.5 тонната машина е по добре защитена от 30.0 тонната Pirahna 5! Втората е по STANAG 4 докато за Striker-a се разработваха допълнителни защити. И да, Румъния казваш е на следващо ниво - като купи Pirahna 5. А ние на "следващото ниво" какво ще произведем - Striker 5? Защото платформата вече е спряна от производство в Америка. Специално за нас ли ще го "възстановят"? Да не забравяме и активната защита. През 2018 Щатите спряха Iron Curtain преценявайки платформата за неперспективна. Коя НАТО-вска държава в Европа ползва тази машина /ако не броиш македонците и латвийците/? След онова "чудо" на Текстрон дето го сдобихме, май ще сме най екзотичната армия в Европа? Има тенденциозност - но май в твоите писания - освен ако не си Тагарев? Убеди ме, че купуваме бойна машина. Защото за мен това е евтин и некачествен компромис. А защо - дали за комисионна или защото не ни харесват - това вече е друг въпрос?

    Коментиран от #59

  • 58 Ний ша Ва упрайм

    21 3 Отговор
    подарихме скрап на колела сега ще купим скрап за 2 000 000 000 каймета! Някои е за Народен съд!
  • 59 Ку-ку

    2 12 Отговор

    До коментар #57 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Не съм специалист, това са цитати и инфо от нета, оборващи тотално глупостите от статията. Нещата са в начален етап и предстоят сериозни преговори и мн промени, докато се конкретизират, цени, бройки, срокове и т.н. на тоя етап са само догадки. Аз не искам да даваме пари за тенекии от всякакъв вид, но заради Россия целият свят е принуден да харчи пари за железа, вместо за благосъстоянието на народа си.
    Тия машини най-вероятно няма да видят бойни действия, както почти всички съветски тенекии, които сме купили и сега се чудим как да се оттървем от тях. В тоя ред на мисли не мисля, че ни трябват най-скъпите и най-добрите машини.
    Що не коментираш манипулациите от статията, как ще ги пращаме в Украйна, или това че се предлагат рекордни срокове на доставка, плащане накрая, че Румъния е поне 6 години пред нас. Dragoon е APC бронетранспортьор, а не бойна машина на пехотатата IFV като Piranha 5.
    Като бонус за България е предвидено част от производството на бронираните машини. да бъде извършено в български военни заводи. Крайната цел е страната ни да стане регионален център за ремонт и поддръжка на тези бойни машини.
    It offers only limited ballistic protection, reaching only STANAG 4569 level 1 in the base configuration. With applique armor the protection can be boosted up to level 4 (resisting 14.5 mm AP ammunition fired from 200 metres distance); the Dragoons turret is fitted with bolt-on armor, however the exact protection level has yet to be revealed.
  • 60 Стойко

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Постоянно ли си надрусан или си без мозък по рождение ? И престани да петниш името на България след като не си българин аСороскиГендар
  • 61 да де

    11 1 Отговор
    и с кой ще воюваме , щом купуваме подобни машини ?
  • 62 Тц тц тц

    13 1 Отговор
    Егати!На това му се казва "прецакване".Защо го направихте?Не стига,че сме най-бедните в ЕС ами и още по-бедни искате да бъдем...
  • 63 алооо

    8 4 Отговор
    Вижте си статията за Брадлитата - отидоха на сафари а се оказаха жертвите хахахахахахахахаха
  • 64 Търновец

    13 2 Отговор
    Американски войници от Ирак и Афганистан наричат Stryker ковчег и смъртоносен капан. Главни инженерни недостатъци: много слаба подова броня която не предпазва войниците дори от импровизирани саморъчни мини на партизаните, в Американски списания е описан случай една по силна мина под пътя в Афганистан разбива няколко Stryker. Друга слабост е слабата маневреност - според Американски полеви командири Stryker не може да се използува за бой и бе може да транспортира войници в пресечена местност. А реалната цена е само 2 милиона долара за базисния модел. Търсете Марк Perry - военен експерт. Stryker го няма в класациите на топ 15 бронирани машини за пехотата. Гърци, Унгарци, Британци, Австралийци, Латвийци купуват Немски Boxer u Lynx 41 имат и активна защита срещу ракети и снаряди
  • 65 От написаното

    13 1 Отговор
    В статията за това какво е купил другаря Тагарчук ми остава надеждата, че и тези БМП да си останат на хартия като самальотите.
  • 66 Другият един

    12 2 Отговор
    Онзи ден прочетох е че падналия f 35 струвал 85 милиона долара Някой от тези умните и красивите дето се мотаят 35 г в парламента задават ли си въпроса този най скъп американски самолет защо е няколко пъти по евтин от нашите купени нарисувани на хартия Тези оръжейни сделки са като онази сделка българската дето през ПСВ нашите родни мошенниците купили сто милиона бракувани патрона и изпратили българската войска да се бие пак за германски интереси Историята се повтаря и пак една банда краде на поразия и никой не и търси сметка че обслужва чужди интереси не български

    Коментиран от #69

  • 67 Александър

    0 2 Отговор
    Задължително новата машина трябва да е предвидена за управ ление и обслужване от мързели ви шкембести неграмотни малоу мници! Дълги години служих в армията и знам колко техника разсипаха смотаните ви родите ли! Така е, когато е дефектно сем ето!
  • 68 Жоро

    2 8 Отговор
    След толкова ватнешки глупости написани в тази "статия" няма довод да не купим най доброто....А най добрата машина за пехотата е
    Stryker в всичките си модификации!
    Ясно е че интересите на Матушка и "нашите " национални предатели русофилите е България да няма силна и модерна армия!!
    Само че сега няма да им се получи!

    Коментиран от #73, #75

  • 69 Жоро

    1 5 Отговор

    До коментар #66 от "Другият един":

    Абе неграмотен русороб :D Ама си и смешен...защо не вземеш да прочетеш че цената на F-35 е над 250 милиона долара,според модификацията....
  • 70 Нашенец

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кашик":

    Кашик си и кашик ще си останеш
  • 71 Нашенец

    2 0 Отговор
    Че си кашик кашик си макар казарма да не си видял
  • 72 Нашенец

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Някой разбирач пак":

    Къде някъде в Африка срещу някое въоръжено с лъкове племе ?
  • 73 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    10 1 Отговор

    До коментар #68 от "Жоро":

    Жорко, а я коментирай моля друго - тая сделка е договорена от Служебното правителство на Радев! Което със сигурност е искало "най доброто" за България! Това ли ще е "модерната" ни армия - сбор от екзотики излезли от въоръжение? Коя европейска държава от НАТО - като изключим 54 бр.в Македония за Баг да прости, и Латвия - използва Straiker бе? Те не искат "най-доброто" за себе си, а? Това е спряна от производство платформа, която 2018 година спира да се подържа и развива поради "липса на перспектива". Това ли е модерната армия? Отказахме топ ъф дъ топ - Patria която можехме тук да произвеждаме и купуваме тея вехти съндъци с 350 кс двигател? Ти май не си особено умен, или пък си "наточен" специално? Аз съм най големия русофоб който ще срещнеш тук, но това нещо не е "бъдещето" на армията ни, а старо и негодно оръжие.

    Коментиран от #76

  • 74 Нашенец

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "такава е истината":

    Абе от къде извирате бе Мало умници
  • 75 Йотата ничтожний

    5 3 Отговор

    До коментар #68 от "Жоро":

    Кои ватници сигурно ония дето палят стакери и коментират че хубаво горели
  • 76 Ку-ку

    2 5 Отговор

    До коментар #73 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Кога ще проумееш, че няма да купуваме базов "Straiker", а последната модификация DRAGOON, влязла на въоръжение в американската армия през 2018 год.??? Сигурно специално за нас ще възобновят производство, щом казваш че са спрени от производство, хаха...
    Militarytoday .com
    Top 10 Armored Personnel Carriers
    1 Patria AMV XP
    2 Patria AMV
    6 M1296 Dragoon
  • 77 Бай Тошо

    7 2 Отговор
    Че те кажи речи на цената на самолетите им.
    Машала.
    Машала и на българите решили се на тази стъпка.
    Колко ли парички ще влезнат в сметките им?
    Американците знаят как да оценят тази стъпка!
  • 78 Дедо Чочко

    8 1 Отговор
    За каква армия говорим,ако е за Българската армия то е смешно да кажем че имаме такава.Има няма колко 2500+-200човека и то какви.А тези които са в сделката казват--да го дохат войниците.Важното е париците в сметката МИ.
  • 79 Киро КАНАДЕЦА дали има пръст в далаверат

    6 2 Отговор
    "Американска делегация пристига, за да проведе преговори с българското Министерство на отбраната за бързо сключване на междудържавен договор за покупката на тези произвеждани в КАНАДА машини. "
  • 80 Боклуци

    4 2 Отговор
    Сър са управляващите.
  • 81 Бай Ганьо

    9 2 Отговор
    Имахме завод за мтлб и още куп верижни машини който са в пъти по добри от тези страйкари.Но завода вече е изравнен с земята благодарение на тези сатрапи САЩ!!!
  • 82 Ежко

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Информацията може да се провери,но когато мозъка ти е увреден, "само НАТО" и "само САЩ" върши чудесна работа!
  • 83 Интересна статия,

    0 3 Отговор
    но кой е този така осведомен и анонимен "експерт",по бойна техника,финанси и най вече видимо по мразене на САЩ." българската пехота, която е най-ангажирана в мисиите на НАТО ",А а тази му мисъл просто кърти.Жална му майка на НАТО,дето чака само на българската армия да е най-ангажирана в мисиите.
  • 84 Тон

    4 1 Отговор
    Тези машини са 1000 процентов боклук!
  • 85 Тон

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кашик":

    Много си фрост
  • 86 Диоген Спиридонов

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    Хахаха! С тази елементарна манипулация можеш да заблудиш някои зомбирани западняци, отдавна загубили способността за критично мислене. Но по тези географски ширини все още повечето хора имат историческа памет и мозъците им не са промити от пропагандата (да, за съжаление те проценттно намаляват, но все още сме далеч от Запада, който вече е тотално дебилизиран). На всеки с повече от две работещи мозъчни клетки му е ясно, че в написаното от теб небрежно (или умишлено?) си подменил "СССР" с "Русия". Там е работата, драги приятелю, че Русия НЕ Е СССР. Днешната РФ е възродената ЦАРСКА РУСИЯ - това, което СССР разруши. И това го направиха не руснаците - те бяха жертвите (справка - % на етническите не-руснаци сред ръководителите на т.нар. "ВОСР-1917" и на последвалите погроми през първите няколко години).
    И след като там не им се получиха нещата, същите тези хора се прехвърлиха отвъд океана и превзеха една друга империя (този път бавно и полека, за да не бие на очи) и я използваха като бухалка през последните десетилетия. Но тези щастливи и безгрижни (за тях) времена вече свършиха. Някои от тях, напълно разбираемо, не искат да приемат този факт, на други не им достига умствен капацитет да го осъзнаят. Въпросът е ти самият от коя категория си...
    Приемам, че си от първата и че просто се изживявяш като голям хитрец, който "с лекота ще ги преметне заблудените овце"... No pasaran, amigo! Опитай "на запад"!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Йоан Асен

    3 0 Отговор
    Позорна сделка. Първа грешка: купуваме стар модел машини. Втора грешка: купуваме ги новопроизведени, че да ни е срам цели 40 години. Тези две грешки в комбинация така се потенцират, че стават грешка на квадрат. Още грешки: слабо бронирани, слабо въоръжени, с много слаб и шумен двигател, нелогично висока цена, липса на потенциал за модернизация, защото скоро няма да бъдат на въоръжение в никоя голяма държава, просто всички бягат от тези машини, почти липса на индустриално сътрудничество. Така сделката не води до модернизация на армията, а до задълбочаващо се технологично изоставане във времето. Общо глупост на седма степен. А румънскити сделки са интелигентност и доблест на седма степен. Доблест означава воля и мъжество да защитаваш интересите на собствения си народ, качества непознати за нашите политици. Решението беше крайно некоректно към толкова много фирми, които положиха усилия да участват в конкурса. Затова всички европейски фирми и държави толкова много ни мразят и ни смятат за неадекватен народ. Просто никой не може да си обясни нашето поведение- когато ти се предлагат по-добри и по-евтини европейски машини с индустриално сътрудничество, да купиш по-лоши и по-скъпи американски машини почти без индустриално сътрудничество. С такива политици да умреш от срам, че си българин. Мисля, че българската прокуратура и европрокуратурата трябва да проверят дали тази сделка не ощетява в особено големи размери България. Ще гледаме Шенген и Еврозоната през крив
  • 89 Йоан Асен

    1 1 Отговор
    Ще гледаме Шенген и Еврозоната през крив макарон. Сделката за Страйкърите ми изглежда като активно мероприятие на Русия срещу България -изчерпва ни финансовия ресурс без да повишава отбранителните ни способности, отдалечава ни от Шенген и Еврозоната и засилва противоречията в Европа.
    И само да напомня-тази позорна сделка се активира от служебното правителство на Радев и по-специално от тогавашния министър на отбраната Димитър Стоянов
  • 90 Бинго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    БУДАЛА