Last news in Fakti

21 Септември, 2023 19:01 2 676 5

Как селските региони в Германия привличат работници

  • германия-
  • работници-
  • работа-
  • заплата-
  • селско стопанство-
  • земеделие

Разказваме за някои добри практики в Германия

Как селските региони в Германия привличат работници - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руините на замъка Розенщайн се извисяват царствено върху скала над малкия град Хойбах. Пейзажът, видим от замъка, не навежда на мисълта, че градчето е център на машиностроенето.

Кунджан Пател споделя, че тъкмо сериозните възможности за професионална реализация на инженери като него го привличат в Източен Вюртемберг. Около 450 000 души живеят в този регион на площ над два пъти по-голяма от тази на Берлин. В региона има много успешни компании, включително и над 300 от секторите на производството на инструменти, машини и съоръжения.

Това е един от многото селски региони в Германия, които същевременно имат икономическа значимост. Според германското правителство около половината икономическо производство на страната, което според последните данни е на стойност около 3,9 трилиона евро, се произвежда в селските региони.

Тъй като много млади хора се местят да живеят от селата в градовете, населението тук е дори по-застаряващо, отколкото в градовете. Това е и една от причините регионите като Източен Вюртемберг да се опитват да привличат работници. При това не само от германските големи градове, а и от чужбина. Но мигрантите, за разлика от местното население, нямат семейни връзки в провинцията. Много от тях се опасяват и от по-лоши възможности за професионална реализация, както и от ограничен социален живот в по-малко разнообразната и по-консервативна среда.

Местните университети играят ключова роля

Кунджан Пател работи за производителя на висококачествени осветителни системи “Рихтер Лайтинг Технолоджис”, чието седалище се намира в Хойбах. Компанията, намираща се в града с 10 хиляди души население, казва, че има 110 служители, идващи от 34 държави. Пател се е присъединил към нея през 2019 година. Нает е, след посещение с международна група студенти от близкия Университет в Аален, където по това време е следвал магистратура.

Убеждаването на чуждестранните студенти да останат след дипломирането им е сред най-ефективните начини за привличане на чуждестранни кадри с висше образование в региона, обяснява Маркус Шмид от Индустриално-търговската камара на Източен Вюртемберг. В противен случай малките и средните компании не биха разполагали с почти никакви възможности да привличат потенциални кандидати за работа от чужбина, допълва Шмид пред ДВ.

За големите световни компании, базирани тук, това не представлява толкова голям проблем, посочва експертът. Те могат да си позволят сложни кампании за набиране на работници, а освен това разполагат и с разпознаваем бранд. "В момента можем да удовлетворим нуждата си от квалифицирани работници включително и чрез дейността ни на международния пазар на труда", казва Георг фон Ерфа, шеф на отдел "Човешки ресурси" в "Цайс". Компанията, специализираща в оптиката, предоставя повече от 40 хиляди работни места в цялата си мрежа, но седалището ѝ се намира в Оберкохен - град с 8000 жители.

Малките компании трябва да полагат усилия

С много по-малко ресурси Бернд Рихтер, собственик на “Рихтер Лайтинг Технолоджис”, е трябвало да намери свой начин за изграждане и задържане на разнообразната работна ръка в компанията. Рихтер полага и много усилия в лично качество. От време на време дори посреща нови служители и в своя дом.

Рихтер казва, че "никога не иска да изключва нищо", що се отнася до наемането на служители. Владеенето на немски език например за него не е основен критерий. Официалният работен език в компанията му е английският. Това удовлетворява напълно Кунджан Пател. Той казва, че изучаването на немски е било най-голямото предизвикателство в живота му в Германия. На служителите на компанията се предлагат и безплатни уроци по немски език.

Според кмета на Хойбах Джой Алемазунг имигрантите трябва да се чувстват не просто толерирани в града, но и приемани. "Когато някой говори с мен и аз не се почувствам различен, тогава се чувствам у дома", заяви Алемазунг пред ДВ. Той знае за какво става въпрос. Кметът се е преместил в Германия от родината си Камерун като студент. Кунджан Пател е доволен от своя начин на живот в Източен Вюртемберг. "Социалният живот е добър", казва той, допълвайки, че има много събития, дори и извън работата. Това би трябвало да е добра новина и за шефа му. Когато става въпрос за набиране на работници за Източен Вюртемберг, в крайна сметка трябва да се разбере "кой наистина намира удовлетворение тук", казва Бернд Рихтер.

Автор: Филип Бубенхаймер


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    13 5 Отговор
    Меркел ги привлече с бяла женска плът +хомомъже и "Вир дафен шас"

    Добре дошли в ислямски германистан !
  • 2 Гориил

    17 1 Отговор
    Германия се надява на източни работници.Историята се повтаря.
  • 3 факт

    6 1 Отговор
    Глупости на търкалета.
  • 4 В какъв смисъл

    10 1 Отговор
    Отговор:
    С 50 € на ден за 12 часа работа в оранжериите..
    Видял съм го с очите си, и не ми се искаше да вярвам!
  • 5 Стоян

    3 0 Отговор
    Кмета от Камерун . Дали немците са го избрали или и там е препълнено с безработниТанганайци с немски паспорти и на социални помощи