Last news in Fakti

22 Септември, 2023 10:01 4 562 31

Хърватия: тъмната страна на туристическия бум в страната

  • туризъм-
  • хърватия-
  • туристи-
  • острови-
  • загреб-
  • ес-
  • околна среда-
  • море-
  • замърсяване на въздуха

Загубата на биоразнообразие, замърсяването на въздуха, морето и подземните води са само някои от последиците от масовия туризъм

Хърватия: тъмната страна на туристическия бум в страната - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хърватия е много търсена туристическа дестинация. Тази година туристическата индустрия в страната очаква приходите да надхвърлят дори тези от предпандемичната 2019 година, когато бяха реализирани рекордни постъпления от туризъм. Основната причина за този туристически бум е, че от началото на годината Хърватия е част от Шенгенското пространство - ще рече, че на повечето туристи вече не им се налага да минават през гранични контроли. Пътуването до Хърватия се улеснява за европейците и от факта, че страната прие еврото.

"В сравнение с предишни години и периода преди пандемията, в първата половина на 2023 имаше ръст на туризма", обяснява говорител на министерството на туризма. Това се случва благодарение на екскурзиите през уикенди до исторически градове, които много туристи от други шенгенски държави предприемат. В последните години туризмът вече е отговарял за близо 20 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Хърватия и се е превърнал в сериозен фактор за икономиката, особено в крайбрежните региони.

Еврото улеснява пътуванията

Присъединяването към еврозоната от своя страна увеличи прозрачността на пазара, тъй като съотношението между цена и качество вече е по-ясно за туристите, казва още говорителят на министерството. Освен това несигурността, свързана с колебанията на валутните курсове, е изчезнала. Това улеснява туристите при планирането на техните пътувания и бюджета им. "Присъединяването към Шенген и еврозоната носи значителни ползи за хърватския туризъм", казват от министерството. "Особено като се има предвид, че около 80% от туристите с нощувки в Хърватия идват от Шенгенското пространство и почти 60% от еврозоната."

В Загреб обаче признават, че новият наплив на туристи носи със себе си и нови проблеми. В последно време има все повече оплаквания за това, че цените се повишават. "Наясно сме с това", казва говорител на министерството. Причината обаче не се крие в смяната на валутата, а по-скоро в световната инфлация. Анализи показват, че цените се покачват и в други средиземноморски държави, които отдавна са част от еврозоната. "За съжаление има и случаи, в които въвеждането на еврото се използваше като претекст за повишаване на цените". Такива практики се наблюдават от местните власти. В Хърватия обаче все още можете да заредите автомобила си с най-евтиния бензин в Европейския съюз.

Критики от природозащитниците

Едно е ясно: увеличаващата се популярност на страната с нейните 1880 километра брегова линия, повече от 600 острова и туристически центрове като Дубровник, си има и лоша страна. Отрицателните последици от масовия туризъм са неизбежни. Като в Истрия, в северната част на страната, където се стичат най-голям брой туристи. Според природозащитниците от организацията "Зелена Истрия" проблемите варират от неадекватна инфраструктура, например при събирането на отпадъците, през незаконното строителство и изграждането на цели селища, използвани само през летния сезон и пустеещи през останалата част от годината, до приватизацията на плажовете. Така местните хора се оказват без свободен достъп до крайбрежието, казва Дуня Миков от "Зелена Истрия". Изкуственото "разкрасяване" на плажовете също е неприемливо. Все по-често места, които всъщност са скалисти, се запълват с пясък, за да се улесни използването им от туристите.

Загубата на биоразнообразие, замърсяването на въздуха, морето и подземните води са само някои от последиците от масовия туризъм за околната среда. "Но кой следи за това? Кой се грижи за това? Всичко се случва твърде бързо. Няма никаква реакция от страна на контролните органи и няма санкции за тези, които не спазват закона", казва Миков.

Сертификати за устойчиво настаняване

Екологичната организация "Sunce" също е загрижена за това как ваканционната индустрия може да се развива устойчиво в бъдеще. "През последните години Хърватия отбеляза значителен ръст в туризма", казва говорител на групата. Според него е предизвикателство да се намери баланс между големите тълпи и опазването на природните ресурси и културното наследство. Неотдавна "Sunce" разработи проект за сертифициране на Далмация, с който се награждават особено устойчиви туристически обекти в региона. Правителството в Загреб подкрепя проекта.

Хората в столицата също разбират, че не могат да се справят с този наплив без да се работи по въпроса. Правителството вече планира нов туристически закон, който да контролира развитията, като се опира на обективни данни. Освен останалите мерки е планиран и туристически данък. Събраното от него трябва да отива за опазване на околната среда. Този данък обаче ще бъде наложен чак през 2025 и само в областите, които имат проблеми, свързани с бума на туристи. "Масовият туризъм определено не е това, което искаме", казват хората там. Хората в Загреб обаче все още са доволни, че посетителите в страната се увеличават.

Автор: Йонас Мартини


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германец

    24 5 Отговор
    Тая година всички държави правят туристически бум, само га нювците пак са на минус хахах

    Коментиран от #5

  • 2 За това

    14 21 Отговор
    И ние трябва да приемем евро.

    Коментиран от #4

  • 3 Исторически парк

    27 7 Отговор
    В последно време има все повече оплаквания за това, че цените се повишават. "Наясно сме с това", казва говорител на министерството. Причината обаче не се крие в смяната на валутата
    Да добре 🤣🤣🤣🤣🤡🤡🤡

    Коментиран от #10, #17, #21

  • 4 Последния Софиянец

    24 12 Отговор

    До коментар #2 от "За това":

    Мислех да ида на екскурзия до Хърватия но след приемането на еврото цените са ужасяващи и се отказах.

    Коментиран от #6, #9, #23

  • 5 Министерката на тОризъма

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "Германец":

    Не е така, цяла зима хотелите ни са заети с платежоспособни туристи, на които държавата ни плаща и ще продължи до 2025 г.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ивелин Михайлов

    22 1 Отговор
    Когато няма мутри, туризмът върви

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Исторически парк":

    В отговор на инфлационния натиск меринджея на ИстЕрическия парк обеща на балъците поне още пет години да не видят и лев дивидент от имитациите на акции с които са се набълбукали!

    Коментиран от #11, #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да проверим цената на горивото

    12 1 Отговор
    Цъкаме на Fuelo . net, избираме Хърватия и четем:
    Average fuel prices in Croatia on September 22, 2023
    Unleaded: 1,60 €/l
    Diesel: 1,56 €/l
    LPG: 0,92 €/l
    Май не са с най-ниските цени на горивото в Европа.

    Коментиран от #20

  • 13 Този господин Мартини

    15 4 Отговор
    защо не се опита да напише подобна статия с възхвала на еврото в Полша, Чехия или Унгария. Ами, защото там никой няма да му я публикува. Тези страни и медиите им имат национално достойнство и защитават националната си валута, като не позволяват чужди платени журналисти да се намесват грубо във вътрешните им работи. За какъв туризъм в България може да става въпрос, той не знае ли, че Черно море вече е фронтово?
  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    и Там има голяма престъпност

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Моля Стъпвал съм даже и в Румъния когато беше Социалистическа Републикасъщо и в Кндр на Ескурзия през 1977 Година и в Рсм тогава в Сфрю
  • 17 Механик

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Исторически парк":

    Чети и си помисли. Ако искаш да имаш повече посетители, трябва да влезем в шенген и да приемем еврото. Хората в чудо са се видели от западни туристи. За руски туристи трябва да направиш исторически парк на алкохола.

    Коментиран от #19, #24

  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    По Леко с обидите Защото в Животът Никои Нее Застрахован и не се Присмивай над индвалидите Защото Всичко се Връща

    Коментиран от #28

  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Факт Точно а тук има Менте Ник Българин които обижда и това е СТАМАТ троли за които му плаща и обижда без с да се Съобразява но си е за негова Сметка
  • 20 мани мани

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Да проверим цената на горивото":

    добре са си цените, но проблемът ти е, че умножаваш по 1,96 ... там ни идва скъпо, защото сме бедни цървули с лв. ... и в гърция ни е скъпо ...
  • 21 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Исторически парк":

    Пазарна Икономика Търсенето Повишава Цените
  • 22 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    СТАМАТЕ Всичко се ВРЪЩА
  • 23 мани мани

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    цените са си нормални, но ние с тоя ненормален бъхлив лв. сме за никъде из европата ... като минем в евро и ще ни е по-добре ... и ня ти е скъпо там ... но ти не искаш, закоту тря даваш юро на тъпаците дет са се хванали да ти бачкат ... по-добре ти е да им даваш няколко стотачки или макс. 1000лв. ... не ти оттърва да си даваш еврата, понеже парите ти сега са в евро и $

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Исторически парк

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    всяка година изплащам дивидента и моите 1800 акционери са много по-богати от тебе, троле ;)
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    тук се Пише а Фактите неса глупости а и обидите се Връщат и Вие ти обиждаш Хората които са индвалиди
  • 30 К. Николов

    3 0 Отговор
    В цял свят туризмът се държи от престъпни елементи. От Маями до Бангладеш. От Малдиви до Рио Де Жанейро. Поставени лица на правителството и тн. Само ти си мислиш че майка Тереза и Пинокио са в бизнеса извън България.

    Коментиран от #31

  • 31 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "К. Николов":

    Факт е