Last news in Fakti

21 Септември, 2023 13:03 3 147 28

Яница Петкова пред ФАКТИ: ГЕРБ реално управляват, но без да понасят негативи

  • яница-
  • петкова-
  • галъп-
  • избори-
  • герб-
  • дпс-
  • борисов-
  • пеевски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е този, който ръководи парада и определял правилата на играта, казва политологът

Яница Петкова пред ФАКТИ: ГЕРБ реално управляват, но без да понасят негативи - 1
Снимка: Евронюз България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли водещата коалиция в правителството да се преформатира. Реално нито ПП-ДБ, нито ГЕРБ, нито ДПС имат интерес от свалянето на кабинета. Нито една от тези три партии, на които се крепи парламентарното мнозинство, няма интерес от промени. Но какво ще е след местния вот… Пред ФАКТИ говори политологът Яница Петкова от „Галъп интернешънъл“.

- Г-жо Петкова, кой с кого в неакоалицията си играе на управление. Всяко изказване на Бойко Борисов предизвиква полемика?
- Всяко изказване на Бойко Борисов предизвиква реакция. Това прави впечатление. Факт е, че тези, които са в момента лицето на управлението, реагират на неговите изказвания. Ако някой си играе с някого, то изглежда, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е този, който ръководи парада и определя правилата на играта. Виждаме, че с наближаването на местните избори, с всяко наближаване на определената дата за ротация Борисов става по-активен от своите коалиционни партньори. Така той успява да изиграе картите си, а политическият негатив да се поеме от ПП-ДБ. И вярвам, че това ще е така, докато Борисов не усети подходящия момент, за да осребри тези свои действия.

- ДПС в коалицията ли е… Според Борисов – да, според Пеевски – не…
- Борисов каза, че ДПС е част от коалицията, но след това малко промени словореда си в това изречение. Видно е, че решение в парламента без ДПС не може да бъде прието, не може да бъде взето - дали става въпрос за Конституцията, дали става въпрос за нещо друго от текущия дневен политически ред в страната. Решение без ДПС не може да мине, а това го чухме и от „Демократична България“ в лицето на Христо Иванов. Той призна това и каза, че ДПС е фактор, но допълни - за да бъде постигната стабилност. Независимо дали са в колекция, или не, без ДПС решение не може да се вземе. Те са основен партньор.

- Зърнари на протест, енергетици на протест. Някак случайно ли съвпадна това?
- Това със сигурност не е случайно, но има много условия как в един предизборен момент да има протести. Хората обичат да казват своите искания в момент, в който вече се организира един даден протест. Обществената енергия, която може да се оползотвори в такъв момент, за да реализират различни сектори своите искания, е голяма. Плюс това трябва да се работи и по бюджета на страната за следващата година, а в такъв момент всеки иска да бъдат взети предвид и неговите искания. Така че е логично да излязат различни сектори от икономиката на протести. Не мога да кажа твърдо, че такива протести са уговорени или някоя политическа формация седи зад тях.

- Ще стигнем ли до ротация след местния вот, или може да очакваме предсрочни избори?
- По-скоро ми се струва, че ще се върви към ротация и то както беше планирана.

- Но след ротацията идват изборите за европейски парламент…
- Така е, те са през пролетта на следващата година. Според мен се изчаква да се видят резултатите от местните избори. Ако преди 2-3 години имаше една доста сериозна обществена умора от управлението на ГЕРБ по места и по-скоро се очакваше, че в големите градове може би хората ще поискат промяна, то към днешна дата не е съвсем така. ГЕРБ може да затвърдят своята власт по места. Тук е интересно това, което се случи през последните години, и урокът, който научи партията на Борисов. А урокът е - когато партия държи цялата власт твърде дълго време, се натрупва умора, те пропадат и така се създават условия за възникването на други партии - както беше в случая с появяването на „Продължаваме промяната“. Ако ГЕРБ решат да си вземат властта преди да е дошъл точният момент, това отново ще подейства като стимул за техния политически опонент. Затова сега изчакват - може би дават време на ПП-ДБ да "стъпят накриво". По-скоро си мисля, че ще се върви към ротация. Ако след това се появи удобен момент да се вземе властта, със сигурност може да се тръгне и към предсрочни избори, но най-вероятно ще се изчакат и европейските да минат. В момента ГЕРБ фактически са основната сила при вземането на политическите решения в кабинета. Това буквално ги прави управляващи, макар че лицето на кабинета е друго. Всички негативи от управлението са за ПП-ДБ, а изпълнителната власт реално е в ръцете на ГЕРБ и ДПС, защото без тях не може да бъде взето решение. ГЕРБ реално управляват, но не с техни лица и така негативите не падат върху тях, не понасят негативи. Предполагам и очаквам, че тази ситуация ще е удобна за ГЕРБ и ДПС до пролетта.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 загуби има

    7 1 Отговор
    но не ги слагат Отпред на каруцата . Алексей Петров умря , Бойко постави крак на кабинета със стачка и НЕОПИТЕН премиер , Изгониха на служебното правителство знакови министри и полицейски началници, врътнаха зелински , насилието от месец е видно а борбата с него е без резултат .
  • 2 ИНЖ

    9 2 Отговор
    Абе тая кукличка в живота си управлявала ли е сергия за дъвки поне??? Какви са тия "задълбочени анализи"??? На Бг ѝ трябва Управление!!!
  • 3 милото момиче е пило "Белина", май....

    8 2 Отговор
    Как така ГЕРБ управляват, като имат само един министър и то по външните работи? Не само старите, ами и младите политололози вече толкова изнагляха в полза на Промяната, че "всичкото грантаджия" се опитва да извини тоталната некадърност на ПП-ДБ и да омаскари останалите.
  • 4 Янице, май хубаво плащат от

    9 1 Отговор
    "Посолството" и "софтуерните фирми на ДС"?
  • 5 ДПС,ГЕРБ,ППДБ най-голям враг наБългария!

    10 4 Отговор
    Умеят да се покриват крадците мафиоти, пазят се един на друг!
  • 6 истина е

    7 4 Отговор
    Вместо в затвора - пак на софрата да краде и трепе !! Тази територия никога няма да стане бяла !
  • 7 абе

    6 2 Отговор
    Петкова бива ли да си толкова наивна тежка е короната ама не се дава на хамали да я носят
  • 8 един

    6 4 Отговор
    На тая кака не е ли ясно,че ако ще и да докарат България до фалит ГЕРБ не понасят негативи,защото нейните гласоподаватели са захапали държавния кокал и ще грезат докато остане и последният жив данъкоплатец който да ги издържа!И не,ГЕРБ не "управляват" както преди,когато шефа им не стъпваше в Парламента,когато строеше без да пита никой Турски Поток,когато наля 150млн.лв. държавни пари в частната банка ПИБ и т.н.!А да ми каже сега Яница Петкова, има ли го сега този пладнешки грабеж,или и на нея са и запушили устата с някоя пачка или прилична заплата!Аман от българска келепирщина!
  • 9 ДПС,ГЕРБ,ППДБ най-голям враг наБългария!

    4 2 Отговор
    Решението е намаляване на държавните служители с 80%!!!
  • 10 Тома

    4 2 Отговор
    Всичко е театро за пред стадото и го карат само да блее.Ще видите като дойдат кинтите каква любов ще настане между тях

    Коментиран от #17

  • 11 Васко

    4 2 Отговор
    А защо веднъж не попита някой .Защо да иска някой от Герб ПП или ДПС избори???? Няма дори и една причина за това. Трите партии имат огромно мнозинство Един без друг не могат и за това и са склонни на отстъпки Всеки да получава това което желае И трите партии са Евроатлантически Всичко пасва 100% Защо им са избори???? А и какво ще се промени за тези три партии с това??? ..Нищо!! Пак ще трябва да правят същата коалиция. Защото алтернативата са само руски партии бсп възраждане Итн леви че и радев. Тази сглобка ще управлява дълги години Няма друга логика.
  • 12 АЛФА КЕНТАВЪР

    2 3 Отговор
    мафията е овладяла Държавата
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 3 Отговор
    ЯНИЦЕ , ОЩЕ ЛИ НЕ СИ РАЗБРАЛА , ЧЕ ........ БОЙКО Е ПОЛИТИК ........ ЯСНО !

    Коментиран от #14, #19

  • 14 АЛФА КЕНТАВЪР

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Политик мутра и престъпник крадец лъжец рекетьор

    Коментиран от #25

  • 15 Матей преображенски

    1 3 Отговор
    Те ще го отнесат големия негатив,здрав,прав,корав,какво си мислят,че ще им се размине ли,половината преход към нищото те са начело и бастисват държавата.
  • 16 Сипиро

    3 3 Отговор
    Реално нито Боко тиквата,нито плъх Денков,нито Киро простото циг@нче ,нито ококорения гей управляват.
    Истинските управници на България са посланниците на украйнското ,британското и другите западни посолства с премиер-губернатор на колонията България -посланника на САЩ Кенефф Мертенс..
    Това са истинските управляващи в момента България.
  • 17 не позна

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тома":

    Ха ха ха ха ха ха!
  • 18 Гражданин

    0 0 Отговор
    Управлява ни ссср, щом всички комунисти от бкпдс децата им българи са у меверето, а другите са с пачките при пеевски, не бъдете наивни, или дс или тати трябва да има гараж за ремонт на коли поне колите са по добре от ДСто ви. Важно съобщение. Те са били на колко преди 17 години след завършване на висле, да предполижим на 25,сега плюс 17,са на 42. Хубаво си подредиха къщичката с пеевски, те дс не са прости и кой ли ден дпс ще му се изхращи в суратя на другаря пеевски. Хората за една джанка ще ви убият, а за милионите на пеевски, най много да му пуснат някое черно грозен кюпек да го обезобрази
  • 19 Дама Пика

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    По-скоро е политически труп.
  • 20 Още един

    1 0 Отговор
    политолог ... няма оттърване от тия лйновози !
  • 21 стоян

    0 0 Отговор
    Красива жена на снимката - ама в анализите не я бива
  • 22 Фактъъ

    1 0 Отговор
    Яница, мила и ти си с връзки. Много на запад завършили са тролове за хиляда лева по банков път, дано си вдянала. Тук са всичко останали деца с големи връзки и много други избягаха и добре размислили навремето, че в Бг няма сигурност за нищо, ако бате бойко и амет не са ви бащиците
  • 23 Хихихи

    0 1 Отговор
    И Тя, Яница иска кюфтето на бойко или меди. Вземи бре бойко в Нс, да ти краси банката.
  • 24 Дрън дрън та пляс

    1 0 Отговор
    банкята и шиши са на власт , ппп дббб изгърмеха
  • 25 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "АЛФА КЕНТАВЪР":

    А (П)PEZИДEHT , ШПИOHИH И KPЪCTHИК НА МАФИЯTA .......

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.