Last news in Fakti

22 Септември, 2023 19:00 2 665 109

През 1908 България става независима. Независима ли е днес?

  • русофили-
  • българия-
  • русия-
  • история-
  • независимост-
  • 22 септември

Днес важният въпрос не е колко независима е държавата ти, а кому служи тази независимост

През 1908 България става независима. Независима ли е днес? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Независими ли сме 115 години след обявяването на Независимостта на България? Категорично да. Но сме разделение в разбирането си за независимост. Едните казват - още не сме независими от Русия, пълно е с русофили и кремълски подлеци. Другите казват - зависими сме от Вашингтон и Брюксел, елитът ни е послушен и продажен. А суверенно мъдрите заключават, че сме зависими ту от Изтока, ту от Запада - понеже сме малка държава и кротък народ. И в основата на тези отговори е идеалът на независимостта, изповядван като категоричен императив на самотен остров.

Независима България - от 1908 до днес

Обявяването на държавната независимост е кулминацията на формирането на нацията държава. В България я постигаме през 1908 година, възползвайки се от международната конюнктура - като този път, за разлика от Съединението, и Русия участва в сделката. После като независими се възгордяваме прекомерно от военната си мощ и след няколко национални катастрофи изпадаме в меланхолия, но формално си оставаме независими - първо окупирани, после изолирани и без войска. Бранейки формалната си независимост, с помощта на нацистка Германия понечваме да си довършим националното обединение, но отново търпим катастрофа, запазвайки все пак придобивката Южна Добруджа. После пък сме съвсем формално независими, превръщайки се фактически в 16-а съветска република.

Колкото повече се глобализираше светът, толкова по-малко независими ставахме. През 1915 година сами избрахме да застанем на страната на Централните сили, защото към този момент изглеждаше, че те ще победят, а цар Фердинанд и премиерът Радославов бяха германофили. През 1941 година избрахме Тристранния пакт, защото вече бяхме реваншисти към съседите, а и Германия щеше да мине през нас и без нашето съгласие. През 1944 година пък вече нищо не можехме да избираме - вместо нас решиха Ялта и Трети украински фронт. Когато през 1989 година балонът на комунизма се спука и съветската система се разпадна, България пак избра да тръгне на Запад - както след Освобождението. Но продължава да извръща носталгично глава назад, защото мнозина все още очакваха построяването на комунизма, който беше заменен с някакъв развит социализъм. После чакаха и капиталистически комунизъм, или поне развит капиталистически социализъм, но и него го няма. И понеже задълбахме в огромни социални и регионални неравенства, носталгията порасна до ревизионистко мърморене срещу прехода, ЕС и САЩ. Добре че и този път не се появиха партизани, способни сами да установят независима народна власт, но те обикновено изникват тогава, когато руската армия се приближи до Дунава.

Сега тя се появи на Днепър към Киев - така, както хитлеристките войски излязоха през 1939 година на Висла към Варшава. И партизаните наизскачаха - едни бълват змии и гущери срещу "посолството" и събират подписи срещу еврото, други ронят молитви за мир и вдигат 100-метрови пилони, трети кадят срещу джендъри и караконджули. Всички те жадуват за освобождение от най-независимата страна в света - Русия. Нищо, че тя днес отново се нуждае от свой Цар Освободител да премахне крепостничеството, което Путин надяна на мужиците. И че в нараненото си величие става все по-зависима. Дори от снарядите и ракетите на бедняшка Северна Корея. А днес Ким Чен-ун е по-независим и от Путин - за сметка на 25 милиона севернокорейци, които са стопроцентово зависими от него.

Кому служи независимостта?

Затова по-важният въпрос е не колко независима е държавата ти, а кому служи тази независимост. Днес близо 200 страни членки на ООН са независими, но милиони хора страдат от независимостта си, защото тя е в ръцете единствено на управляващите режими. Независимостта си струва, когато е благо за всички граждани. А във външен план това изключва държавата да е самостоятелна до изолация. Колкото е по-обвързана и интегрирана в света, толкова повече печели независимост, защото и други страни стават зависими от нея. Тази взаимозависимост е предпоставка за предотвратяване на войни и конфликти и за налагане на нечии интереси с твърда сила.

Колкото България е по-интегрирана в най-мощните организации за сигурност, за демократично и за икономическо развитие - НАТО и ЕС, толкова повече добруване тя може да осигури на своите граждани. И не губи суверенитет, а го споделя с другите - дава част от своя, те ѝ дават част от техния. Суверенитетът на диктаторските държави накрая се свежда единствено до ядреното оръжие, затварянето на границите и опоскването на природните ресурси от управляващата клика. Хайде да не бъдем независими като Северна Корея, Беларус и Русия!


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    97 12 Отговор
    САЩ не допускат независими държави в завладените от тях територии. А ние все още сме там...

    Коментиран от #6, #109

  • 2 Последния Софиянец

    97 6 Отговор
    Пет американски бази и без армия.

    Коментиран от #106

  • 3 Зависими сме

    75 0 Отговор
    От кофти образование и здравеопазване
  • 4 Разбира се

    89 2 Отговор
    Независима е, от нея нищо не зависи.
  • 5 КОТарАК

    11 81 Отговор
    никоя държава не е напълно независима. всички сме колелца от голяма машина.само тр. да премахнем руските сачми , които пречат на прогреса

    Коментиран от #18, #55

  • 6 Кучето на танкиста

    57 2 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    Не бе, те искат да сме независими, демек от нас нищо да не зависи и май го постигат.
  • 7 Селянин

    66 1 Отговор
    Независима ли е България днес?
    Не зависима е.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гордостта на Тара

    68 5 Отговор
    Резнаха ни аеца резнаха ни армията сега и левът. Копаят ни злато .. нашето в Лондон..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Коментар

    55 4 Отговор
    Независими ли сме?Отговор:НЕ.
    Въпросът тук е "защо"?

    Коментиран от #19

  • 12 глупости

    44 0 Отговор
    нито сме обединени нито независими а разделени и зависими в момента няма един български народ а население с наи различни интереси
  • 13 Така така

    52 7 Отговор
    Американската колония може само да си мечтае за независимост срам и резил. Какви българи е имала тази страна, а днес ......всъщност тези българи ли са!?
  • 14 Мда

    7 33 Отговор
    Ревльовците пак нацвъкаха глупостите си.
  • 15 Галя от посолствоТО

    50 3 Отговор
    Ха ха, вие сте каквото ви наредят от Козяк. За този уикенд нареждането е да се правите на независими. Позволяват се гръмки речи и духова музика, но не прекалявайте със зарята.
  • 16 Естествен Интелект

    53 6 Отговор
    Кравешка колония с управление от швабарски фондации.
  • 17 ИЗПЪРДЯНКО

    12 55 Отговор
    Радев и ченгетата около него, се опитаха да направят от България руски васал, но в последно време виждаме стъпки в правилната посока на отхвърляне на кремълската зависимост. Петата колона на Путин в България се пропука сериозно след нанесените и удари и със сигурност русофилията изживява последните си дни на наша територия. Дори не става въпрос за идеология, а за демография. Процесът е необратим.
  • 18 Естествен Интелект

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Разтръскай глава и може да изпаднат....
  • 19 Хаха

    26 1 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    Отговора е лесен
    Защото определени хора не искат да сме независими,като от сорта на нуждите за нефт и газ
  • 20 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    49 6 Отговор
    Каква независимост?!
    Никога в историята си България не е била толкова неоколониална зависима! Никога в историята нейни лидери не са получавали указания за всяко действие от съответните посолства!
    Никога не са ни размахвали за всяко нещо пръст, както правят днес всякакви европейски институции !
    Никога чужди посланици не са излизали по улиците да ни напътстват за всичко като се почне от това да възприемем отклоненията им чрез гей парадите и се стигне до указанията на г-н US посланика към студентите от СУ как да свалят правителството и с коя държава да сключим един или друг договор!
    В хилядолетната ни страна не е имало чуждестранни бази! Днес има такива бази и то като в колониална страна, получени от външната сила безплатно!
    Никога в България не е имало толкова чуждестранна агентура, която да насочва всичко от мислите на масите чрез НПО-тата и медиите до действията на политиците чрез компромати, заплахи или просто вербуване!
    Българската армия и нейните ракети са унищожени в по-големи мащаби, отколкото след Ньойският договор, а либералните неоколониални пропагандистки слуги ни казват колко сме свободни и независими.
    Никога преди последния четвърт век българите не са служили като наемни войници на войните за чужди сили!
    През последните десетилетия българската армия е като колониалните войници на Англия, рекрутирани от колониалните й територии през ХІХ и първата половина на ХХ век!
    Обслужва войните на чужди държави с парите на физически изчезващия бълг

    Коментиран от #22, #60

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    46 3 Отговор

    До коментар #20 от "33 г. US колония стигат, времето е наше!":

    Обслужва войните на чужди държави с парите на физически изчезващия българин.
    Никога оцеляването на българина не е зависило толкова много от мащаба на експлоатацията от чуждестранни сили - като се почне от чуждите корпорации, овладели природните ресурси,Софийски вода,Златото ни, мине се през чуждите ЕРП-та и американските тецове, през моловете, пълни с чужди продукти, убили българското производство и се стигне до разрешенията дали да имаме и от къде да получаваме газ, петрол и какво ли не, а там отиват парите на днешните роби - към чуждестранните господари!
    Фарсово, смешно, неадекватно звучи патосът на речи и празнословията на политици на тема «независимост»!
    България днес е колониална страна!
    Нужна ни е нова битка за независимост!
  • 23 В никакъв случай

    49 4 Отговор
    Не, не е независима. Обидно е, че сме колония. Бяхме горда развита икономическа държава преди 30 година. Сега си ближем раните, усмихваме се през сълзи и се подчиняваме. Горко ни!
  • 24 Бгто е

    36 1 Отговор
    Зависимо ОТ ПОСОЛСТВОТО на х,америте
  • 25 В.В.П.

    34 2 Отговор
    Зависима от турските партии ,и американските бази ..6 млн несретника ,50%циганя ...Цените рипат като диви...Ганю ,вярва най вече на сладки приказки по вестниците ...Колко е богат и известен..Прочут и преуспял...Ахаха ..
  • 26 фбр

    36 3 Отговор
    Напълно зависими от козяшкото ПОСОЛСТВО !
  • 27 В.В.П.

    33 3 Отговор
    Денко пееераза ли е независим...???Ама ,айде моля..или Тагаренко..а
  • 28 Мда

    9 36 Отговор
    Независими сме!
    Плащаме 3 млрд за тръба, независимо че нямаме полза от нея!
    Плащаме 3 лв. за литър гориво, независимо че е скапано и струва два пъти по-малко,
    с което пълним джобовете на Лукойл, независимо че не плаща данъци!
    Кланяме се на паметници, независимо че са на окупатори.
    Възхваляме строй, независимо че е избил десетки хиляди българи!
    и т.н.
  • 29 В.В.П.

    26 1 Отговор
    Уж България ,пък се управлява от турци ,с турски имена ,които не говорят български...Това ли е Независимост??
  • 30 Матей преображенски

    26 3 Отговор
    нИЙ СМЕ окупирани и колонизирани от сащ,виждате чии войски се ширят тук,след като ни закриха казармите и пратиха и последното въоръжение на У,крайна,всичко що мърда от икономика е под концесии кон за кокошка,безконтролен внос от всякъде,сега ще докарват и украински боклуци,на ръба на войната сме,но първо ще се мине през украинизилаща фашизация,за да няма протести и помен от съпротива,така направиха в Украйна и я превърнаха във фашистка кочина.
  • 31 3.14К

    24 4 Отговор
    Тоя безродник стойнев като пише за DW, колко независим и свободен може да е. Между другото министерството на културата в Украйна е препоръчало Русия да се пише с малка буква.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Матей преображенски

    24 3 Отговор
    И при хитлеризма и при зеленизма фашистите си остават гадни фашкии.
  • 34 Русофобите да прочетат манифеста на Ферф

    17 3 Отговор
    и да се окачат на първия клон
  • 35 Град Симитли

    12 2 Отговор
    Леб за партийни агитатори/като хер стойнев/ винаги е имало и ще!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 мафия

    20 1 Отговор
    Държавата България е независима от .... Своя НАРОД! Но е в плен на продажници и чуждопоклонници!
  • 38 Търновец

    22 0 Отговор
    България не е независима и не вървим към Запада а по точно към Латинска Америка - има двама собственици на земя с общо около милион декара земя или около една стотна част от цялата територия. Затова ли се биха и умряха Левски и Ботев и Караджата? С все повече хора потъваме, Ху
  • 39 Опа

    20 0 Отговор
    Днес смешно звучи дори въпросът за независимостта.

    Коментиран от #52

  • 40 рерт

    23 2 Отговор
    Какви независими сънувате ПРОСТи О киро в прав тескт ви го обясни ко каже ПОСОЛСТВОТО това Е Демек КОЛОНИЯ краварска
  • 41 Румелиец

    8 7 Отговор
    Време е да забравим за това измислено име "българи"... то никога не е съществувало!

    Коментиран от #102

  • 42 Истината е : !!!!

    24 2 Отговор
    22 септември 1908 година в Търново..........С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.............че .... българите са се обявили дефакто срещу решенията на големите европейски държави , както и сега могат да се обявят срещу Нацистката Атлантическа Окупационна Власт на ЕС и НАТО
  • 43 Истината е :

    20 2 Отговор
    22 септември 1908г. е Ден на Съпротивата срещу решенията на големите европейски държави ! Срещу тогавашният ЕС и ЕК . Това е истината. А Берлинският договор тогава е бил същият като Европейският договор сега. Но сега е по зле !
  • 44 Галя от Посолството

    21 3 Отговор
    Каква независимост, бе, смешници...Слагайте слушалката в ухото като сапунения ака-демик и изпълнявайте!
  • 45 За съжаление

    5 21 Отговор
    Раша все още ни има за васали.
    Руският бич е по-тежък от турският - Раковски.
  • 46 Онзийййй

    17 4 Отговор
    НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ,!!!!! ТОГАВА ЩЕ СМЕ НЕЗАВИСИМИ СЕГА СМЕ ЖАЛКА КОЛОНИЯ , ПУШЕЧНО МЕСО ЗА АРМИЯТА НА НАТО !!!!

    Коментиран от #51, #62

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хахахаха

    6 12 Отговор
    Русофили, България никога не е била и не може да бъде независима! Няма независими държави, даже и С. Корея е зависима, Майбаха не диктатора е немски, значи е зависим от Германия. България не може да бъде независима, ние сме малка държава, каква икономика може да има България независима? Ти даваш на комшията домат, а той ти дава краставица, това ли ще е икономиката? По-важно е от кого е зависима. България, ако не е зависима от ЕС, ще е зависима от Русия! А спор няма, по-добре е да сме зависими от ЕС. Та вие виждате, че мощна икономика като Великобритания, пропадна когато излезе от ЕС и пак не може да се каже, че са независими, вие искате България да е независима!

    Коментиран от #61

  • 51 Хахахаха

    4 6 Отговор

    До коментар #46 от "Онзийййй":

    Тогава няма да си независим, тогава ще си зависим от Русия. На Путин не му е нужна твоята независимост!
  • 52 Хахахаха

    4 7 Отговор

    До коментар #39 от "Опа":

    Вижте, едно време е било по-лесно да са независими държавите. Икономиките не са били на това ниво, което е сега. Каква икономика и какво производство е имало преди 150 години в източна Европа? Производство на домати и краставици? Ъъъъ и пипер? Е, сега е различно.
  • 53 Русофоби прочетете

    16 4 Отговор
    Манифестът на цар Фердинанд с който обявява независимостта.
    Започва с благодарност към Руския цар.
    След това се окачете на първия клон

    Коментиран от #57, #58

  • 54 Единственото независимо решение

    12 2 Отговор
    на България е превземането на Одрин благодарение на ген.Георги Вазов,служил до подп.в Руската армия
    Та така за независимостта.
  • 55 Йорго

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Пръдна ли вече от духането на зелето ?! Обран бустан си Феликс !

    Коментиран от #97

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хахахаха

    4 9 Отговор

    До коментар #53 от "Русофоби прочетете":

    Мдааа. На ЦАРСКА РУСИЯ. Тази ЦАРСКА РУСИЯ другар НЕ СЪЩЕСТВУВА, защото дойдоха на власт хората на Путин и унищожиха ЦАРСКА РУСИЯ! Точка.
  • 58 Ти прочети, спори с Ботйова, крепостнико

    2 14 Отговор

    До коментар #53 от "Русофоби прочетете":

    Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии."
    (Христо Ботев, в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)

    "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"
    (Захари Стоянов, в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)

    "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския…."
    (Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)

    "Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"
    (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)

    "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в

    Коментиран от #59, #63, #67, #74

  • 59 Придължава:

    3 8 Отговор

    До коментар #58 от "Ти прочети, спори с Ботйова, крепостнико":

    ...най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование."
    (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.
  • 60 Фактите

    1 20 Отговор

    До коментар #20 от "33 г. US колония стигат, времето е наше!":

    Бяхме 45 години под руско робство.Днес България е по независима отвсякога,колкото и да не им харесва на разните му там русофилски петопоклонници

    Коментиран от #66, #107

  • 61 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 2 Отговор

    До коментар #50 от "Хахахаха":

    Много си прав, че България никога не е била независима! Ако не си към някоя голяма империя или група държави - хряс и си схрускан! А иначе французойката (демек Европа) е по-изискана от рускинята и повече ни командори. И по-скъпо ни излиза. И като си помисля поредната дивотия, която се мъти в Европа - след 60 години да ходим на шофьорски изпити през 5 или 7 години, направо ми иде да зарежа французойката!
  • 62 русия враг на България

    4 12 Отговор

    До коментар #46 от "Онзийййй":

    Бъди благодарен,че не сме с русия,че вече щеше да си вкаран във войната и да си станал на пушечно месо паляк..

    Коментиран от #65

  • 63 Хммм

    11 1 Отговор

    До коментар #58 от "Ти прочети, спори с Ботйова, крепостнико":

    А кой плати на Турция парите за нашата независимост а после опрости заема?
  • 64 Абе троле

    11 1 Отговор

    До коментар #47 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    кви комунисти те гонят по времето на 1908 и събитията за Независимостта ни ?
  • 65 Хммм

    6 2 Отговор

    До коментар #62 от "русия враг на България":

    Беларус да не би да е вкарана във войната и да е пушечно месо?
  • 66 Ех, тревопасно

    17 1 Отговор

    До коментар #60 от "Фактите":

    на те не ти ли е ясно, че ние за американците сме едни туземци, едно пушечно месо.
    Съюзници ама друг път.
    Сорос го е казал през 90-те години на миналия век - от нас технологиите, от източно-европейците живата сила.
    Което сега става с украинците. На чаш по лъжичка, на ден по паничка въоръжение, колкото да се бият и умират, но важното е руснаците да губят, макар и по-малко.
    Па ти си мисли колко си европеец, демократ и пълноправен техен съюзник.
    Те западняците имат два неоспорими таланат - да изнамират местните предатели и да ги инсталират за управници, примерно както в Индия, една малка Великобритания да управлява цяла Индия.
    И второ, да промиват мозъците на чифтокопитни като теб, било то с индийски сапунки, било то с ферми и на торти черешки.
  • 67 Абе троле

    7 10 Отговор

    До коментар #58 от "Ти прочети, спори с Ботйова, крепостнико":

    Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии."
    (Христо Ботев, в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)

    Това не са думи на Ботев, макар че, са в ръководения от него вестник !
  • 68 Същият

    18 2 Отговор
    Независимост е термина,който явно ни е позволено да ползваме ясно от къде.А като сме независима държава не направим така,че основните промени да стават след гласуване на референдум.Да ама не,както казваше Петко Бочаров.Тогава питам аз това независимост ли е.Аз бих в затирил тази псевдодемокрацив на бунището.И това ще стане,когато следващият ,,бащица" ни изкомандува поредното политическо посмешисте.Жалка мила Родина.Упрсвниците ни яки предатели утре ще си тръгнат с господарите,както в Афганистан,а ние отново ще сме лспнишарани.
  • 69 123

    13 1 Отговор
    НЕ сме независими, а скоро няма и да ни има на картата!
  • 70 Емо

    14 0 Отговор
    Държава, в която 60-70 % от гражданите са работещи бедни, не може да бъде независима. Когато си зависим от някаква скапана работа, за която ти подхвърлят корички хлаб колкото да си платиш разходите, няма независимост за обикновения човек, тогава как да е независима държавата?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 на приказки сме силни

    8 4 Отговор
    Ние сме една сбирщина от подлоги -и сме наведени в конкретния исторически момент, било към Германия, чиито съюзник бяхме, било към СССР, на когото искахме да сме съюзна република, било към САЩ комуто слугуваме сега! НИКОГА не сме имали самостоятелна политика и суверинитет! НИКОГА!!! Подлоги сме и такива ще си останем! Кой от т.н. наши герои не е предаден от българи? Дори История славянобългарска е написана (по скоро преписана от архивите в Атон) едва през1780 г.!!! На всичко отгоре агенти на ДС откраднаха оригинала от Атон и брахме срама, за да го върнат в манастира!
  • 73 КАРАУЛ

    14 0 Отговор
    В НАЙ ТЕЖКАТА И БЕЗНАДЕЖДНА ЗАВИСИМОСТ СМЕ.ТОВА Е КРАЯТ.

    Коментиран от #108

  • 74 Ееех

    13 2 Отговор

    До коментар #58 от "Ти прочети, спори с Ботйова, крепостнико":

    И преди съм ги чел тези искарани от контекста цитати . И смятам че нищо не доказват. Това са лични мнения на тези хора. Но следващия път напиши какво са направили другите държави за България. Какво е направила Англия за България, Франция Германия...И когато ми покажеш техните заслуги за българския народ, може да плюеш .
  • 75 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    9 1 Отговор
    Попитай тия 3,5 милиона дето са емигрирали.
  • 76 1234

    2 15 Отговор
    България вече 80 години е колониален придатък на Русия,която смуче ресурсите на държавата,правят франчайз с Дънди метълс и милиардите заминават за Русия,същото е и с лидъл и другите супермаркети,

    Коментиран от #84

  • 77 борис

    6 0 Отговор
    Брътвежи!
  • 78 Констатация

    15 3 Отговор
    Статията, де факто, призовава: Не ни трябва независимост, а атлантическо подчинение
  • 79 ПРАВОТО НА ИЗМАМНИКА

    5 12 Отговор
    Русия прилага двоен стандарт .

    Чеченците през 90-те год. поискаха независимост . Мордор ги нарече терористи и руските орди нахлуха в Чечения . В две войни срещу чеченския народ рашистите избиха над 200 000 мирни граждани и унищожиха , сравнявайки с земята чеченските градове и села .

    Рашистите оправдаваха жестокия си военен отговор срещу чеченците, казвайки , че чеченците нямали право на независимост , защото след Договора за разпадането на СССР това била международна призната руска територия, а не чеченска .

    Украйна, нейната суверинитет и територия също бяха признати с Договора за разпадане на СССР, като при това, то с Будапещенския меморандум от 94 г. срещу предаването от Украйна на Русия на третия в света по сила свой ракетно-термоядрен потенциал , Русия се задължи да бъде гарант за украинския суверинитет и територия .

    Е, добре де, ама като руските сепаратисти в източна Украйна станаха терористи , започвайки с оръжие в ръка да отцепват територии от Украйна и украинците, защитавайки държавата си, целостта и суверинитета си , се защитиха срещу руските терористи също с оръжие, то Рашистия запя друга песен .

    Т.е. веднага се отрече от същите тези договори, по силата, на които самата територия на Русия бе определена с тях, отрече се, че неруските народи в Русия нямали право с оръжие в ръка да обявяват своята независимост. Е, ами той така отвори кутията на Пандора в самата Русия и тя ще се разпадне на съставните си народи /части .

    Коментиран от #82

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ТрампЛин

    2 10 Отговор
    Абсолютно независима и Свободна да взема собствени решения! Ако въпроса е дали сме свободни като изпуснато бясно псе, каквито са русия, Иран, Сев.Кореа, и африканските диктатури-НЕ! Не сме! Членове сме на ЕС включващ цвета на Демократичния Свят, живеем и спазваме Законите и Моралните норми на Цивилизования Свят!!!

    Коментиран от #83

  • 82 Уточнение

    12 2 Отговор

    До коментар #79 от "ПРАВОТО НА ИЗМАМНИКА":

    Само че, забрави да посочиш кой сръчка чеченците да се борят за независимост. Голяма Русия винаги е била и ще бъде "трън" в очите на Колективния Запад, но това е действителността още от времето на Екатерина Велика
  • 83 Уточнение

    10 1 Отговор

    До коментар #81 от "ТрампЛин":

    Ти, осъзнал се, предполагам знаеш, че България е на опашката на твоя цивилизован свят и повярвай винаги ще бъде там. Щом си доволен от това, дерзай, но има причини това да е така
  • 84 Хммм

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "1234":

    Толкова е объркано всичко в главата ти, че няма изгледи за подобрение
  • 85 Макробиолог

    8 1 Отговор
    Честно,дъвъ пропагандата е от ранга на тая от ранния соц....споделен суверенитет??не е истина,гайс.....нашите власти не могат да инспектират харизаните бази на бг територията, камо ли нещо от татък Атлантика ...тука който фактор е дошъл,все е добре дошъл....
  • 86 Веселин Стойнев!! Маниполираш Спекулираш

    11 1 Отговор
    Демокрация, Независимост!! Иаме Партокрация, начело с Мариоетки Мутренско, ДС Уптавение! Явно и Задкулисно управляващи Държавата!! ИМАМЕ Най Голямата Корупция в ЕС, най бедния и болен народ!! ДЕМОКРАЦИЯ, Независимост, всичко това е Вятър!!
  • 87 Човек

    1 7 Отговор
    В днешния глобален свят независимост не съществува, особено за малка държава като България. Въпросът е от кой да бъдем зависими и изборът между Запада и Русия е много лесен. Всички държави, зависими от Русия са безкрайно по-бедни, корумпирани и несправедливи в сравнение с тези, зависими от Запада. Руското влияние е равносилно на мизерия. Само Запада може да ни помогне да се отървем от руската чума и най-голямата глупост, която можем да направим, е да му обърнем гръб под фалшивият лозунг на руските агенти за "независимост", която е просто илюзия.

    Коментиран от #91

  • 88 Джеронимо

    5 1 Отговор
    Де да беше вярно ... мечти...
  • 89 Българин

    6 1 Отговор
    Тая подлога защо като е платен родоотстъпник не му изтриете глупавото писание.
  • 90 ууу3

    10 1 Отговор
    КАКВО НИ Е НЕЗАВИСОМОТО , ЩОМ АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ПЛАЩАТ НИКАКЪВ НАЕМ ЗА БАЗИТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ ???
  • 91 Аватар

    6 1 Отговор

    До коментар #87 от "Човек":

    33 години Западът ни помага и ,,резултатите" са видими.Сравнително малка група хора просперират,прокарвайки външни икономически и политически интереси,в следствие на което България има икономика на услугите и доходите на работещите са смешни.Като противопоставяте руското влияние на западното подтиквате към черно- бяло мислене,което е в основата на днешната пропаганда.А пропагандата от своя страна е перфектен инструмент за контрол ,защото независимите и свободните ,които нямат самостоятелно мислене,често могат да променят курса,а това е възможност за нарушаването,разбиването и изтриването на установените порядки и норми.Разликата между диктаторските държави и демократичните такива е единствено в продължителността на управлението на политическият им елит.Печелившите винаги са на върха на пирамидата и при диктаторите и при демократите.
  • 92 Дани

    7 0 Отговор
    Да.Нищо не зависи от нас.
  • 93 Не сме независими естествено

    7 0 Отговор
    Нацистката Атлантическа Окупационна Власт вилнее
  • 94 патриот

    1 9 Отговор
    Независимо, че сме били 500 години под турско владичество, проблеми от страна на Турция, по отношение на независимостта си, нямаме никакви, но Русия продължава да ни потиска ежеминутно и ежесекундно!

    Коментиран от #100

  • 95 Ами да

    1 2 Отговор
    Написаното е ясно и аргументирано! Но за нормални хора! Не е за глупаци и зомбита!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 345

    2 0 Отговор
    В никакъв случай
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Инфо куй

    3 0 Отговор
    Зеленски показа при посещението си ,че не сме независими !!!!
  • 102 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Румелиец":

    Вижте на историческите карти България на цар Иван Асен втори и на цар Калоян - Търновци каква България направихме на три морета. А сега каква България е? А Търново умря Румен Рашев, Петър Христов и пуделът му, Митьо Пищова - мафия от пришълци грабят, вечерно време колко бездомни се събират на гара Търново
  • 103 Свободни и независими в Европейския съюз

    0 0 Отговор
    Много ясно и точно написано за тези които могат да го разберат."Хайде да не бъдем независими като Северна Корея, Беларус и Русия!"
  • 104 345

    2 0 Отговор
    Независима ли А какво е това независимост.след като кой откъде дойде все ни командва и ние траеме като сещайте се
  • 105 Геро

    1 0 Отговор
    Независима от 1918 до 1941г. Сещате се защо. Останалото време ЗАВИСИМА.
  • 106 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да така е! За голямо съжаление НЕЗАВИСИМИ СМЕ, ТЪЙ КАТО ОТ НАС НИЩО НЕ ЗАВИСИ!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 УРАКУЛ

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "КАРАУЛ":

    За съжаление е така. България ще бъде спомен.
  • 109 да да

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    господин стойню..сигурно сън не го хваща..защо..защо Русия ни е освободила..защо не бяха сащ или прусия...Боже каква мъка..каква любов към нато...каква вяра в демократическите ценности..няма лошо..ако тях има..