Last news in Fakti

24 Септември, 2023 13:02 1 822 34

По какво си приличат Живков и Рейгън

  • тодор живков-
  • роналд рейгън-
  • политика

Тодор Живков е нашият пример в учебниците по политология как се управлява със сценични изяви. Само Роналд Рейгън мери ръст с таланта от Правец

По какво си приличат Живков и Рейгън - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големите държавници са големи актьори. Трябва да играеш на домашната и световната сцена под аплодисментите на свои и чужди. С овациите храниш народа, който все се оплаква, че е гладен.

Тодор Живков е нашият пример в учебниците по политология как се управлява със сценични изяви. Само Роналд Рейгън мери ръст с таланта от Правец. Двамата имат много общо помежду си. Родени са през 1911 г., започват кариерата си като актьори, по-късно влизат в коридорите на властта. Това припомня в коментар за в. "Труд" Росен Тахов.

Първата роля на Рейгън е през 1937 г. в холивудската кинолента "Любовта е във въздуха". До края на 1939 г. той има вече 19 филма. Същата година дебютира и Живков. Поставя пиесата "Три синджира роби" в търновското село Дъскот. Сетне отива в пазарджишкото Лесичево, където режисира "Хан Татар" и "Дъщерите на Ефремов". Следната 1940 г. е в самоковското Говедарци с "Хъшове" и друга класика.

От тези постановки най-сполучлива е "Хан Татар". В нея Живков изпълнява главната роля, като вгражда в образа шекспировски драматизъм. Спектакълът е посрещнат възторжено от публиката и критиката. Вестник "Подем" хроникира:
"На 23. ХІІ. 1939 год. сформираният местен любителско-артистичен ансамбъл изнесе с небивал и завиден успех пиесата "Хан Татар" от Никола Икономов. Пиесата е битова и успешно издържана и допада еднакво както за градска, така и за селска публика. Естествената, непринудена и вдъхновена игра на люб. артисти беше изслушана със затаен дъх от публиката и възнаградена с възторжени овации и чести аплодисменти от страна на публиката. Дадоха отлични игри г-жа Стибенка Ф. Софронова (у-ка при прогимназията) и г-н Тодор Живков в ролите: "Меглена" и "Хан Татар". Същите извикаха от публиката спонтанни адмирации и изтръгнаха затрогващи сълзи от умиление. Ний възхваляваме почина да се изнасят чести театрални спектакли на селската сцена, а също така и непосилния труд и създаденото дело на младия и енергичен режисьор г-н Живков."
Тодор Живков репетира по партизански пътеки, в землянки и мандри, на явки с пароли на уста. През октомври 1943 г. се провежда Втората мургашка конференция на отряда "Чавдар". Това е аудитория, която ентусиастът не може да пропусне. Веселин Андреев (Андро) описва актьорските умения на Тодор Живков (Янко):

"Очите му ту се усмихваха, ту се замъгляваха студени, щом заговореше за врага, в усмивката му имаше нещо хитровато, благоразположено и много бързо ставаше иронична или убийствена, цялото му лице бързо се менеше."

Андро е впечатлен от езика на жестовете, който Янко владее до съвършенство: "Дигаше показалец над главата си, внезапно го забиваше надолу, разперваше убеждаващо длани, призивно ги стискаше в юмруци, обръщаше се да срещне очите на всеки, едни живи, устремени движения. Очевидно имаше опит на трибунар, искаше с всичко да увлича."

След народната победа Партията оценява по достойнство актьора. Решава да го прати на парламентарната сцена. На 27 октомври 1946 г. са насрочени избори за Велико народно събрание. Високият форум трябва да смени Търновската конституция с Димитровска.

От 465 места опозицията печели 99. ОФ-партиите вземат 89, а ортодоксалните комунисти сядат на 276 плюс 1 – това на ботевградския избраник Тодор Живков. Много важен е този мандат, защото на Живков възлагат да изиграе исторически парламентарен спектакъл. Представлението е насрочено за 4 февруари 1947 г. Това е денят на Живковата мастерпиеса.

"Има думата народният представител Тодор Живков", вдига завесата председателят Васил Коларов. Актьорът започва монолог със сюжет "В котилото на порока". С ювеналовски патос рисува столицата като гнездо на политическия разврат. Както някога в балкана, Живков вдига показалец над главата си и внезапно го забива надолу.

"Тук – сочи той – са щабовете на продажната опозиция, които фабрикуват и разпространяват злостни слухове и лъжливи речи. Тук са международните шпионски служби, които фактически ръководят централите на Никола Петков и Коста Лулчев; тук са финансовите източници, чуждото злато, за съжаление, което прави от българи платени агенти на чужди сили. Тук се чувстваше най-тежко атмосферата на външния натиск."

Червеното мнозинство ръкопляска, а Никола Петков допълва от място: "Тук е огромната ти глупост!"

Живков използва системата на Станиславски, но и похвати от Брехт. Чрез "ефекта на отчуждението" се абстрахира от реакциите на публиката, концентрира вътрешната си енергия и постига максимални внушения. Живков игнорира Петков и минава в конкретика:

"Ще ви съобщя само някои от провокациите на опозицията в София. Опозицията оглуши света със своя предизборен митинг. Даже и тук се заяви лично от Никола Петков, че това е най-грандиозният митинг, който е ставал в България."

"Това е вярно, 100 000 души", потвърждава водачът на опозицията. "Около трибуната – стиска юмрук Живков – покрай лидерите личаха все отбор юнаци, осъдени от Народния съд и помилвани германски агенти, уволнени за фашистка дейност офицери и чиновници, стари политически грешници, спекуланти и прочие, натруфени дами, зози и суинги. Повечето от знаменосците на опозицията – това бяха бивши ратници и легионери."

"И четири танка имаше там! Не ги ли видяхте?", суфлира досадният Петков. Тодор Живков поема глътка въздух: "Много от гражданите, за да се овладеят, хапеха устните си и мълчаха, а тия, които не можеха да се въздържат и викаха "Да живеят Сталин, Тито, Димитров!", бяха малтретирани."

Моноспектакълът продължава един час. Такива като Никола Петков, които не отбират от сценично изкуство, се подиграват. Ценителите на Мелпомена обаче възторжено аплодират таланта. Без значение на партийната окраска. Опозиционерът Кочо Бонев например възкликва: "Този е добър за шпикер на радио "София"!"

Парламентарната изява на Тодор Живков е прицелена стратегически. Представлението е пролог към ликвидирането на българската опозиция. Няколко месеца по-късно отнемат депутатския имунитет на Никола Петков. На 16 август 1947 г. е осъден на смърт, екзекутиран е на 23 септември. Другите инакомислещи са командировани по затвори и лагери.

Пусната е Желязната завеса, която след четири десетилетия актьорът Роналд Рейгън ще вдигне.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Социализъма, капитализъма и тъпизъма

    23 18 Отговор
    Рейгън беше подставено лице на задкулисието, посредствен и като актьор и като президент марионетка. Особено тъпо изглеждаше, когато трябваше да представи програмата "междузвездни войни", при която сателити щяха да свалят всички вражески ракети с лазер. Не може да се сравни с полупроводниците на бай Тошо.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тодор Живков

    21 26 Отговор
    управлявал страната през най големият и възход след освобождението, така ще остане в историята

    Коментиран от #6, #21, #30

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мое та пратя

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор Живков":

    при правешкия джуровец
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    23 6 Отговор
    Оценявам иронията в сравнението между двамата "актьори". Доносникът на Гешев-агент "Овена" ,всъщност беше селски хитрец, който имаше дарбата да се върти, като пумпал и да се измъква от всяка ситуация. Дори Горбачов едвам успя да се справи с него, като му скрои "дворцовият преврат" през 1989г. За негово съжаление, скоро и на него "пияните пучисти" му извъртяха номер от който се възползва Елцин. Рейгън беше от друг мащаб. Като Холивудски актьор-средна работа, но като "актьор" на международната сцена, беше от най-висока класа. Появи се в точният момент на точното място.
  • 9 Краси

    21 16 Отговор
    Бай Тошо може и да е бил актьор, но е оставил нещо зад гърба си.
    Всяка година по шест завода. Жилища макар и панелки за хората. На море или планина се ходеше с по двадесет лева карта в която влизаше не само спането но и храната по три пъти на ден.
    За бензина да не говорим колко беше евтин.
    Палиш москвето и кеф ти на работа през седмицата, кеф ти на излет събота и неделя. По селата животни, животни и градинки колкото искаш.

    Коментиран от #11, #19

  • 10 Правешкият цървул

    21 17 Отговор
    закопа България, сосе руснаците, за век.
    Лустрация и всички креоостници пошли на х...й!
  • 11 Да, три фалита

    19 14 Отговор

    До коментар #9 от "Краси":

    и робство на блатото!
    Невероятно наследство от един цървул.

    Коментиран от #12

  • 12 Краси

    15 11 Отговор

    До коментар #11 от "Да, три фалита":

    А сега какво е. От девет милиона сме останали четири и то без война.
    Затъваме в блатото.

    Коментиран от #15, #17, #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Електра

    11 5 Отговор
    Приличат си по това, че и двамата мразят комунистите, но на нашия галош, това не му пречеше да си царува вечно, в името на комунизма и социализма...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Роза

    15 3 Отговор
    Да,Живков умееше да лавира и на това дължи дългия период,в който управляваше.Той добре се разбираше с дядката Брежнев,с когото се целуваха по парадите,та чак околните хора от неудобство извръщаха очи.Но с времето Живков остаря и почна да прави грешки,най-фундаменталната от които беше възродителния процес,който създаде лош престиж на БГ на световната сцена.А и ръководството в СССР се смени и дойде Горбачов,с когото Т.Ж. хич не се разбираше.Лично моето мнение е,че не трябваше да ни привързва толкова много към съветската колесница.Спомням си виковете и скандиранията " Вечна дружба!","КПСС-БКП","Винаги верни на Партията" и т.н.По медиите не можеше да се каже нищо критично за Т.Ж. и за партията,което беше много дразнещо.Много хора от елита се устроиха около него,а после станаха първи "демократи"!Каквото е било,вече не може да се повтори,както и Т.Ж. вече не може да възкръсне!Историята след време ще оцени и грешките ,и заслугите му към БГ!

    Коментиран от #20

  • 17 Стършел

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "Краси":

    Затъваме от последователите на селския хитрец, които и до ден днешен ни пеят интернационализЪма! А правешкия хитрец(тези, които сме по-стари), го слушахме и виждахме, колко е умен, когато нямаше листове пред него!

    Коментиран от #18

  • 18 Хсхахахаха

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Стършел":

    Той и по листовете сричаше и все се измъкваше с гръмкия си смях Ха ха ха ха ха.
  • 19 ТрампЛин

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "Краси":

    Он си мечтае още за “москвето” и евтиния бензин!

    С пот и сълзи съградихме, ний Берлинската стена.
    За да трябва да прескачаме, търсейки на Запад Свобода!
    За панелка с лихво точки, се записваш да ти дойде ред.
    А пък в този списък и не знаеш, ти отзад ли си или отпред!
    В Мототехника отиваш след като си чакал пет лета.
    Вземаш Ладата и осъзнаваш, веч’ не трябва ти кола!
    Ти си остарял от чакане, пътник си за онзи свят.
    А за там кола не трябва, нито пък панелка брат.
    Питам се сега след толкоз чакане, толкоз списъци и срам.
    Как на някой му се струва, че живяли сме във Храм?!?

    Коментиран от #27

  • 20 Готин американец или просто Киро

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Роза":

    Много точно описано
  • 21 Студент по история

    10 11 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор Живков":

    Периода от 1944 до 1990 е абсолютно падение на българската държава, управлявана безидейно от необразовани комунисти, налагали терор на населението.

    Коментиран от #34

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аз съм веган

    10 7 Отговор
    Бай Тошо си беше природно тъп. Идеален за ссср. Тука едва ли не го хвалят. Жалка работа.
  • 24 ТрампЛин

    11 6 Отговор
    Приличат си, Рейгън потопи ссср, а Правешкия селяк България!
  • 25 Ха-ха-ха...

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Жител на Евротериторията България":

    Да! - Титан на Простотията и идол за невежите простаци.
  • 26 Реалист

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Краси":

    Краси, едно време попитаха един мой колега какво ще направи ако разрешат на българските граждани да пътуват по света. “Ще се покатеря на някое дърво за да не ме стъпче първоначалната вълна от емигранти, а после ще му мисля.” Настоящата цифра на българското население показва, че не тънем в блатото от вчера…
  • 27 Ми мечтае си,

    7 5 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    Щото го е хванала деменцията. Кеф ти не знам къде си,особено пък на работа с москвето,ъхъ, кеф пък на разходка през почивните дни. Само дето не помни, че разходката била до село да помогне нещо на родителите, че багажникът трябва да се напълни, оти заплатите "големи" и "от пиле мляко имаше", или на "конфуто" накрая на града пак по същата причина. Лежането под москвето пък изобщо не го включвам в екстрите на онова време. Ама прасето си сака калния гьол и това е.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 пий кислол

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Жител на Евротериторията България":

    и отивай в неребето
  • 30 Гост3

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор Живков":

    Аман от простотия!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Професор

    4 3 Отговор
    Вижте сега, може да се правят всякакви сравнения между село Дъскот и Холивуд, между Говедарци и Бевърли Хил и между село Байрям Дере и град Лос Анджелис, между програмат "Междузвездни войни" и програмата на "Златния Орфей", между американска къща с двор и панелна боксониера с килер, обаче в едно Бай Тошо е уникален -- по време на "съпротивата" хората в България са били или легални, или нелегални. Единственият полулегален е бил Бай Тошо -- той се е криел, обаче никой не го е търсел. Ето това се казва уникално постижение.
  • 33 Анонимен

    1 0 Отговор
    Те номер 9 се обърнаха комунисти някои, сега са капиталисти. Децата им на 53 г са в системата, а старите имродители обиколиха Европа и сега имат в Гърция. И ще работят до 57 и някои до 60. Късмет, но и помощ от мен, но и едно благодарим не получих. А има юристи, лекари са на ръба, не може за тия работи да се сърди, а и разни хора разни идеали, който се е родил роб и роб ще си отиде от тоя свят. От учене и скромност полза няма. Който е нахален, пробивен и има пари ще живее в България.
  • 34 зеленски

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Студент по история":

    ти май си спал по история