Last news in Fakti

24 Септември, 2023 16:00 2 044 78

Евгений Кънев: Религията е инструмент на руската политика още от времето на Сталин

  • руска църква-
  • сталин-
  • русия-
  • външна политика

А спомняте ли си идеята на Сталин - да ползва руската църква за разлагане на свободния Запад за целите на революцията?

Евгений Кънев: Религията е инструмент на руската политика още от времето на Сталин - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Казусът с руската църква в София има един много важен и слабо обсъждан аспект.

Независимо от целия вой на путинския хор как политиката не трябвало да се намесва в религията, всъщност религията е изцяло инструмент на руската политика, още от времето на Сталин.

След революцията през 1917 г, в началото се извършва погром върху религията и руската църква - обявила се още през 15 в. за дом на всички християни след падането на Константинопол. Затова и тристагодишната царска династия е носила името Романови - държавата станала Трети Рим.

За Ленин обаче религията е опиум за народите и им пречи да прегърнат новата религия: комунизмът. Затова и комунизмът - в опит да бъде по-привлекателен от християнството - обещава рай още на Земята, а не в Рая. Вярно - в бъдещето.

След смъртта на Ленин обаче, Сталин решава, че Църквата може да бъде важен инструмент на болшевизма. Въпреки че ограниченията за нейната дейност остават, тя е възстановена като институция, благодари на великодушния генерален секретар и започва да проектира съветското влияние в православния свят по света, където няма пряка съветска власт за целите на световната революция.

Тази роля е напълно разгърната при Путин и дори религията става сърцевина на новия руски консерватизъм, където вече Злото не се свързва с дявола и нарушаването на Божиите заповеди, а с “разлагащото” влияние на “колективния Запад” и “либерализма”. Така диверсионната работа в чужбина като “битка срещу Злото” вече не е само задача на ГРУ или новото КГБ (ФСБ), а и на служителите на руската църква, предвождана от служителя на КГБ Гундяев. Помните го - на когото Йотова коленичи и целува ръка, а Радев слушаше порицанията му като сгафил ученик.

Затова няма за какво да се учудваме - както че е изгонен предстоятелят на Руската църква у нас за шпионска дейност, така и че става чак сега след разкриването му в С. Македония. Просто виждаме и нивото на българските служби, които се задействат само с тласък отгоре или отвън.

Този руски консерватизъм стана сърцевина и на нашия патрЕотарски консерватизъм. Той запалва много млади хора като се самодефинира не чрез опозиция на руския консерватизъм, а на европейския либерализъм - представен като зелено-червен комунизъм, левичарство и т.н. до гейропа.

Хората, които признават Свободата всеки да се чувства като личност, както намери за добре - par excellence правата на човека - се представят самите те за леви, червени, либерасти, толерасти и пр. За новоконсерваторите те не може да са християни щом “позволяват” това. А всички хора трябва да живеят според каноните на Библията. Включително явно и големите мюсюлмански общности в Европа.

Борбата им е срещу “елитите” в Брюксел, които неизбрани убивали националната държава - друг начин за самоопределяне на новите консерватори. Проблемът на тази мантра е, че националната държава е в ЕС, именно защото се е ангажирала с ценностите на либералната демокрация - свободен пазар, върховенство на европейското право и правата на човека. И че Източна Европа, където този консерватизъм избуя разчита именно на еврофондовете - парите на ЕС. С други думи, борбата срещу “брюкселския елит”, който регулира отношенията и е гарант за ценностите на ЕС е битка срещу самия ЕС.

А спомняте ли си идеята на Сталин - да ползва руската църква за разлагане на свободния Запад за целите на революцията?

Е, днес е същото.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Професора

    51 14 Отговор
    Само този клюн не се беше изказвал по темата

    Коментиран от #40

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил

    21 13 Отговор
    Ленин - Сталин - Кокошинков
    Руснаците унищожиха цялата доставка от нивите ATACMS !
    Шегичка бе Уили.
  • 5 ФЕЙК

    43 14 Отговор
    Видите ли името ЕвгениЙ знайте, че е "пенкилер" и голяма подлога! Това ЕвгениЙ Михайлов, ЕвгениЙ Бакърджиев, ЕвгениЙ Дайнов, сега в кохортата изникна и този колтук ЕвгениЙ Кънев разбиращ от икономика, банково дело, вътрешне и външна политика, а вевече и от църковни дела! Що не стане протосингел на русенския или пловдивския владика ? Едно расо ще му прилича на очите и носа!

    Коментиран от #15, #45

  • 6 Е В Г Кънев е пълен Идиот!!

    39 19 Отговор
    Подобни неща могат да бъдат написани от ИВО ИНЖЕВ, ДИЧЕВ, ДАЙНОВ, Илиан В, това, са Топ идиотите, които пищат по подобен начин!!
  • 7 Толкова лъжи и манипулации

    25 9 Отговор
    На едно място като можаха да се съберат ето само едно от тях

    Просто виждаме и нивото на българските служби, които се задействат само след натиск отвън


    Откровено признание че всичко у нас става след натиск отвън дори не е натиск едно леко намигване е достатъчно
  • 8 Религията е опиум за народите-Ленин

    18 12 Отговор
    Цели поколения в Бг след 9-ти се възпитаваха в атеизъм и отричане на Бог! И сега същите тези "възпитатели" и техни наследници са първи в църквите на големи празници! Да ги види народа по телевизоРа, колко са праведни християни!🤣🤣🤣 А правят така, защото се учат от кремълските пътеводители!🤣 И затова много служители в църквите са агенти на Москва...
  • 9 Българин

    24 11 Отговор
    Платеният козяк и от теология ли разбира? Професор по Фсичкология на козяк е тоя
  • 10 Още един генчо

    17 4 Отговор
    🤑 немам думи
  • 11 Българин

    18 7 Отговор
    Този човка е винаги мерудия щом стане дума да се пю.е по руснаците.
  • 12 стоян георгиев

    22 8 Отговор
    Този Евгени е част от соросовия хор.
  • 13 Хххххххххх

    18 6 Отговор
    С това показахме 3 факта:
    1. Само обвинение е достатъчно да те признаят за виновен. Забравете принципа ,,Невинен до доказване на противното"
    2. Разрушаваме отношения градени с десетилетия.
    3. Изолираме се от международната сцена.

    Коментиран от #18

  • 14 Феликс Дж

    12 10 Отговор
    единстевното приятно нещо тук е портрета над "статията". СТАЛИН - страшилището за всички враговете на народите и тяхното добруване.

    Коментиран от #34

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Утилитарна религия

    14 10 Отговор
    Путинянството е пуснало по руските телевизии попове, които разпространяват ерес - робството и подчинението било най-висша ценност и предназначение на людете.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хххххххххх

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Русия е във външния нужник":

    Утре когато никой няма да иска да работи с България, пак ще си говорим.... ако главата ти е на раменете ти.
  • 22 Такой Большой

    8 5 Отговор
    Този е надал вой, все едно го минал "целия путинистки хор", начело с диригента с голямата пръчка.
  • 23 Е.С.

    8 7 Отговор
    Гнусна пропаганда!
  • 24 Тодор

    7 5 Отговор
    Съвсем кратко трая удовлетворението ни, че премахнаха халюцинациите на Слатински тук.
    Ето, появи се Женя - железният воин на новата вяра.
    Явно ФАКТИ нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили...
  • 25 Спартак Термопилов

    11 7 Отговор
    Религията дали е била някога инструмент на руската политика не е важно в момента по простата причина че българина на практика не е религиозен и никога не е бил толкова религиозен че попове да му повлияват на мирогледа. Ако някой твърди обратното просто лъже. Че.... лично аз твърдя че руската църква като инструмент на руската политика няма никаква роля на някакъв значим фактор който може да е повлияе на националната ни сигурност и всички останали шпионски простотии са Шменти капели и уйдорми.

    Коментиран от #28

  • 26 Евгений Кънев,

    10 6 Отговор
    Просто няма смисъл да хабиш мастило даже за подобни абсолютно малоумни писания. Единствено доказваш пристрастие и нисък интелект
  • 27 А50

    11 11 Отговор
    Абе женя, да те питам разните мормони и евангелисти с каква мисия са в България. В зората на демокрацията се построиха стотици нови джамии в България и това никак не те притеснява, но една българо-руска православна църква ви извади очите. И казваш папата не се бърка в политиката никога и никъде, а за руските попове освен обвинение за хибридна война на Путин друго не чух, е то значи и 70% от българите сме хибридни войници на Путин щото сме против джендеризма и простите еврочиновници

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Колко стройно

    10 5 Отговор
    Написани глупости от типа: Размислите на един луд .... Малко факти, малко вицове , сглобен бълвоч за 5 минути и за кво трябва да мине това и авторът даже не знае....

    Коментиран от #61

  • 31 Високо технологичните злобари 🚀🌕

    9 6 Отговор
    Евгении, ти си уникално смотан човек. Толкова си смотан и повярвал си, че чак изпразни кухината в главата. Сега поне е по-леко на раменете. Сампщту.
  • 32 !!!?

    14 6 Отговор
    Партията-кърмилница на Радев ни учеше, че Религията е опиум за народите !!!?

    Коментиран от #35

  • 33 Град Симитли

    4 7 Отговор
    Генчо Мазньо де Торквемада!....
    .... Изгори руските попове на клада, Генчо!
  • 34 Роза

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Феликс Дж":

    Никакво страшилище не е вече Сталин!Горки го характеризираше като "дребния човек с тигрови очи"!Но тигъра е хищник ,нали?Храни се само с плячка!Той се опита да върне света към мрачните средни векове,ама не му се получи!В една биографична книга за Сталин прочетох,че имало огромна статуя на Сталин от червен мрамор,от която след смъртта му правели надгробни плочи!Архаична е вече личността на този грузинец,издигнат от случайни обстоятелства,а най-сталинистката държава-Сев.Корея-виждаме какво представлява-барутен погреб с гладни и зомбирани хора,живеещи само от един парад до друг!Отдавна го няма на света Йосиф Висарионович,и може би благодарни ще останат само актьорите,които с успех са играли ролята на Сталин в многобройните филми и пиеси!

    Коментиран от #73

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 !!!?

    17 8 Отговор
    Путинофилството е секта наричаща себе си "Русофили" с главна цел - провокации, бойкот, саботаж, подривна дейност, дестабилизация, метеж, диктатура на съветските възрожденци !!!?

    Коментиран от #37, #59

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Русия е раждала

    11 6 Отговор
    И ражда само из.верги
  • 39 А50

    7 7 Отговор

    До коментар #29 от "Истина":

    Истината е, че 500г в по нашите земи е преминала много силна селекция на предатели и чуждопоклонници като вас слагачи на силния на деня. Но все пак истинските и достойни българи сме повече от вас, но вие изплувате на повърхноста като най-леката фракция
  • 40 555555

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    Нали знаеш,като нямаш аргументи започваш да плюеш като раздразнена камила.
  • 41 555555

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    За кои леви филии говориш-не е тайна даже и за такива като теб че идолите на които се кланяте са били отявлени пандишпани-Ленин ,Тротски ,Сталин,да не изреждам и други.
  • 42 ⚜️Просветен⚜️

    5 4 Отговор
    Колко проницателни размисли! Нищо , че религията е инструмент още от времето на Ирод! Точно пък Йосиф Висарионович ще набедим за лош! То западното общество в лицето на Ватикана изобщо никога не е ползвало и виждало религията като инструмент! Само Висарионович е лош!

    Коментиран от #47, #52

  • 43 ха ха

    4 1 Отговор
    абе в тоя ; опият за народите ; който е на 2000 години има десетки пъти повече истина от демокрацията ви , и не се закачайте със служителите на Шефа да не роните горчиви сълзи
  • 44 SDEЧЕВ

    8 2 Отговор
    Никой не написа- поповете са направили това и това и затова им бием шута.Снимали мисирките портрет на Сталин и се обясняват в прозаичен стил. Открехнете ме какво свършиха брадите за да им бият шута

    Коментиран от #50

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Никой

    9 3 Отговор
    Евгений Кънев, Илиян Василев, Радослав Бимбалов, Калин Янакиев, Евгений Дайнов...да не пропусна някого, са щатните всезнайковци, изразители на волята божия, солта на земята.
    Отдавна избягвам всичко от и за тях.
  • 47 555555

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "⚜️Просветен⚜️":

    Разделяй и владей,най древния принцип който владее света,малцина са устояли ама като гледам ти не си между тях.

    Коментиран от #54

  • 48 Хорхе Сантер

    3 3 Отговор
    Какво общо има съветския вожд Сталин с "руската политика"?
  • 49 Хаха

    6 3 Отговор
    Е, тоя същия "прогнозира", че войната "няма как" да продължи до месец април 22-ра година, защото струва над 10 млрд долара на ден на Русия и същата трябваше да е "фалирала" дотогава! Абе незнам кой му плаща заплата на тоя пишман експерт за глупостите... Явно тякое нпо има доста излишни пари за пилеене!
  • 50 Как така никой не написа

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "SDEЧЕВ":

    Аз написах още преди два дни че тези попове са изследвали състава на свещите които се палят в българските църкви

    Коментиран от #76

  • 51 генчо, генчооо,

    3 1 Отговор
    бред сивой кобылы
  • 52 Йоско не е просто лош

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "⚜️Просветен⚜️":

    Той е над дявола, капиш, червений?

    Коментиран от #55

  • 53 8888

    3 2 Отговор
    Ватикана създаде канали и помогна на хиляди нацисти да избегнат правосъдието , укривайки се в Южна Америка .
    Гнусни нашенски лакеи ! Ако им заповядат и майка си ще експулсират .
  • 54 ⚜️Просветен⚜️

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "555555":

    Ти хубаво гледаш , но едно е да гледаш , друго е да виждаш! Коментара ми гласи единствено и само, че религията е лост на политиката от билейски времена и че е лицемерно да обвиниш Сталин, а да премълчиш всичко останало! То е като да криеш небостъргач зад топлийка! От един определен ъгъл и разстояние ще го скриеш, но отстрани целия свят ще вижда! Хубаво е манипулациите да са логически издържани според Гьобелс! Не се получава, когато и третокласник вижда иронията и липсата на логика и последователност!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Гост

    4 2 Отговор
    Нима в прогнилия либерален свят не се използва църквата, ай де по кротко
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ха ха

    3 2 Отговор
    Интересно ще бъде да изведад от някоя джамия агент.Ще наблюдавам с интерес какво ще стана след това
  • 59 Виждам смотан, че голям страх

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "!!!?":

    Те тресе от тази секта "Русофили" ....... Кажи човек как може да ти се помогне ? С хапчета, някаква превенция или специализирана помощ ????? При теб явно ситуацията е сериозна и действително трябва да ти се помогне...
  • 60 А кой е инструментът на търговците на ро

    5 3 Отговор
    ..на роби от Африка, продавали и търгували хора като животни - краварските зверове...много бързо забравихте "Чичо Томовата колиба"....
  • 61 Биби

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Колко стройно":

    Основната цел е да се пише против Русия, друго не може и да се очаква от човек, който дълги години е работил за американците.
  • 62 Путин -Пионката на неокомуниста Сорос

    4 4 Отговор
    В Русия християните са малцинство,преобладават атеистите ,Путин е евреин, обслужва интересите на Сорос и Ротшилд
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Евгений Кънев,

    3 1 Отговор
    Нали знаеш че не си у ред ? То не беше Ленин, то не беше Сталин..... и кой точно от тях е руснак не разбрах ?
  • 65 Евгений Кънев,

    2 3 Отговор
    Нали знаеш че не си у ред ? ... Затова вика и триста годишната царска династия е носила името Романови - държавата станала Трети Рим....... Романови-Рим ....... що не си пиеш лекарствата бре историка ?.....
    .
  • 66 Мисля

    4 2 Отговор
    Абе тоя да не е акционер в сайта?Всеки ден по пет пъти като някой обран поп мрънка.На всички досади,плащат ли му се тези несвързани изцепки?
  • 67 Християнският народ

    5 3 Отговор
    Сталин все пак е учил духовна семинария и за разлика от фанатиците болшевики Ленин и Троцки си е давал сметка колко силно е християнството в руския народ. След разгромното лято на 1941г. Сталин нарежда веднага да се отворят всички църкви защото е наясно,че не фанатичните болшевики ще спасят Русия от нацизма , руският християнски народ.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Западните елити

    2 2 Отговор
    са носители на хитлеровия фашизъм - не на свободата! И те като предшествениците си в ролята на бясно куче пак си чупят зъбите, с които се опитват да ръфат Руската мечка.
  • 72 Мракобесието

    3 2 Отговор
    на фашистка България се завръща по тези земи. Чрез инсталираните от ЦРУ Козяк българоубиици Борисов Петков. Изгонват дипломати и духовни служители без никакви доказателства и обяснения като денонощно се води злонамерена пропаганда за промиване на мозъци срещу Русия. И това с години чрез опорки, спуснати от Фабриката за лъжи ЦРУ!
  • 73 Сталин

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Роза":

    счупи зъбите на бясното американско куче Хитлер, сега и Вова прави същото с другото им бясно куче Зеленски. Необратимо вее идва нов свят - честен и справедлив, без американски диктат и хегемония.

    Коментиран от #77

  • 74 Контрольор

    1 1 Отговор
    Религия???
    Източното православие не е религия а ВЯРА....
    Преди да пишеш или говориш се информирай поне за елементарните неща......
  • 75 кална вена

    1 1 Отговор
    нали комунягите бяха атеисти бе....последно!?
  • 76 И аз да кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Как така никой не написа":

    Не чу ли, че е класифицирана информация, затова не съобщават. Как си представяш някой да си позволи да изрита руснаци от зомбирана България без да има предостатъчно основание? Не помните ли как се бяха туткали и потривали полицаите от ДАНС, които трябваше да арестуват оня левак, дето чрез жена си рускиня снасял секретна информация на руското посолство? И записи имаше как инструктира агентите, и на жена му, ама на вас путинофилите все не ви се вярва! И този път нашите служби реагираха чак когато нямаше как повече да крият сигналите и да се правят на недочули и недовидяли
  • 77 Айде бе!

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "Сталин":

    Хитлер-американско куче! Изплиска легена! Американците помогнаха на Сталин да се справи с Германия и изобщо не е сигурно как би свършила ВСВ без тази помощ! Четете, бе- даже копчетата за гащи на съветската армия са били американски! И у нас има от времето на баба ми такива- от бакелит, черни или кафяви и пише " for gentleman". Да не говорим за джиповете Вилис и самолетите

    Коментиран от #78

  • 78 Само и само

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Айде бе!":

    Така е. И копчета, и шоколади, и презервативи, и гърли, и майките си ще доставят само и само да не мрат на бойното поле.