Last news in Fakti

27 Септември, 2023 12:45 5 332 62

Атанас Зафиров пред ФАКТИ: Защо имаме дефектни ракети на въоръжение в българската армия, които ще даваме на Украйна?

  • атанас-
  • зафиров-
  • украйна-
  • ракети-
  • дпс-
  • борисов-
  • пеевски-
  • денков

Призовавам всички уморени, отвратени и обезсърчени от модела ГЕРБ столичани да изберат реалната алтернатива за София в лицето на Ваня Григорова, казва депутатът

Атанас Зафиров пред ФАКТИ: Защо имаме дефектни ракети на въоръжение в българската армия, които ще даваме на Украйна? - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Централната избирателна комисия (ЦИК) изтеглиха жребия за определяне на номерата на бюлетината на всички политически партии и коалиции, които са регистрирани за участие в местните избори на 29 октомври. №1 се падна на БСП за България, за ГЕРБ ще се гласува с №7, а за „Продължаваме промяната - Демократична България“ с №66. Възраждане е с №42, Има такъв народ - 21, а ДПС е с №57. Регистрирани в ЦИК са 58 партии и 9 коалиции. За местния вот, за „сглобката“, за оръжието за Украйна… Пред ФАКТИ говори Атанас Зафиров, депутат от „БСП за България“.

- Г-н Зафиров, БСП е опозиция не за първи път и трудно можете да прокарате ваше предложение, но за първи път имаме управляваща некоалиция. Кой управлява в нея…
- Управлява задкулисието и паралелната държава. Всъщност причините, които изведоха хората на улицата преди известно време, днес са отново актуални, даже лицата са същите. Имаме една формална власт, която обаче изпълнява решения, което се вземат в манастири, офиси, хотели и частни сбирки.

- Кой е по-важно да слушаме какво казва, за да знаем какво ще се случи – премиерът Денков, Бойко Борисов или Делян Пеевски?
- Тази редица, която изброявате, бих обърнал в обратен ред - от премиера Денков нищо не зависи. Той ще остане в историята като сламен премиер. Казвам го със съжаление, защото съм работил с господин Денков и уважавам неговата експертиза и качества.

- Бойко Борисов каза, че ГЕРБ вече е против смяната на националния празник. Това значи ли, че темата е приключена?
- Тя тази тема приключи още в момента, в който беше поставена. Обществената реакция беше толкова категорична, че едва ли има здравомислещ политик, който би продължил да върви срещу собствения си народ. Позицията на БСП от ден първи е категорична и последователна - 3 март е символ на възродената българска държавност и никой няма право за пипа с мръсни ръце тази българска светиня!

- Темата за войната в Украйна продължава да ни разделя. Даряваме стари БТР-и, дефектни ракети, поне патроните са ни в годност… Това помощ ли е, или се чистим от ненужна техника, което би трябвало да е добре?
- Всъщност, нищо не потвърждава тези твърдения. За БТР-ите освен че са стари, получихме уверение, че са в отлично състояние, т.е. тук говорим за чиста проба подарък. Дали са дефектни ракетите - предстои да разберем. Знам какъв е дежурния отговор – даваме неизправни ракети, които не могат да бъдат ремонтирани. Колко удобно! Утре ще кажем – даваме и самите зенитно ракетни комплекси С-300, защото нямат нужното въоръжение и са безполезни. А защо се е допуснало да има дефектни ракети на въоръжение в българската армия? Началникът на отбраната заяви, че е докладвал многократно, че има такива системи, които не могат да бъдат поддържани и е опасно дори да бъдат съхранявани. В зала се обърнах към вносителите от ГЕРБ и ПП с думите: „Това вчера ли го разбрахте, уважаеми! ГЕРБ десет години управляваше сектор отбрана, ПП – половин година. Вчера ли разбрахте, че има негодни ракети, заплаха за личния състав и какви мерки взехте това да не се случва?“
И какво е решението – даряваме тези ракети на Украйна, защото явно за техния личен състав не са никаква опасност? Може ли някой от МО да каже на народните представители в какво точно се състои неизправността на тези ракети – механични повреди, изтекъл експлоатационен срок, неправилно съхранение. Продължавам да задавам въпроса: „Как така тези ракети са негодни за използване, дори и за учебни стрелби, а минавайки границата с Украйна се превръщат в годни?“ Ако са от много време така и руската компания-производител е отказала ремонт (ако това е вярно), защо не ги ремонтирахте в Украйна преди да започне войната там? Мисля, че уважаемите представители на управляващото мнозинство дори от елементарно уважение към парламента и българското общество преди да ни поставят в условието на извънредност дължат поне някакъв отговор на тези елементарни въпроси. Защото тук вече не става въпрос да дарим някакво въоръжение с отпаднала необходимост, тук даряваме практически най-модерното въоръжение, с което разполага българската армия. Това е въоръжението, което защитава небето над българската столица и най-критичната инфраструктура на държавата!

- Свещеници-шпиони – това нова конспирация ли е, или църквата също е част от глобалната война?
- Не е изключение в световната практика чужди разузнавания да работят под религиозно прикритие. Дали и случаят тук е такъв - предстои да разберем. Затова от БСП искаме изслушване на премиера и ДАНС, както и да се запознаем с истинския доклад, който е утвърден от председателя на ДАНС и въз основа на който са наложени принудителните административни мерки. Защото имам притеснения да не получим нещо друго!

- Следени от 2019-а, а изгонени днес. Така ли работи ДАНС?
- Също е практика подобни обекти да бъдат разработвани с години, с цел установяване на цялата мрежа. Дали тук случая е такъв - предстои да видим. Едно е ясно - ако чужди граждани осъществяват действия, несъвместими с официалния им статут, действията на българската страна трябва да бъдат безкомпромисни. Независимо от позицията, която заемат съответните лица.

- Ясни са кандидатите за кмет на София. Васил Терзиев и Антон Хекимян са подкрепени от водещите политически формации. Шансовете на Ваня Григорова…
- Ваня Григорова също е подкрепата от водеща формация, защото БСП е лидер в лявото политическо пространство и като такава преценявам шансовете и за добри. Призовавам всички уморени, отвратени и обезсърчени от модела ГЕРБ столичани да изберат реалната алтернатива за София в лицето на Ваня Григорова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще Ги Ядът

    70 2 Отговор
    Навярно ракетите щом са дефектни,това си е Хуманитарна Помощ
  • 2 Пуфи

    17 29 Отговор
    Питай Каракачанката, той ги уреди на тройна цена
  • 3 наистина много интересно

    44 4 Отговор
    Защо може да имаме дефектни ракети доставени преди 20-30 години, като живота на една ракета е 10 години? Вие знаете ли?
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 3 Отговор
    Извинете но
    Бна Нямаме
    от 1990 Година

    Коментиран от #42

  • 5 Урюрвкос

    46 9 Отговор
    след това ще кажат че удара по пазара в Константиновка е бил с българска ракета правена в петък след обяд и ние трябва да понесем отговорност
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИСТИНАТА

    25 51 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    ГЪЗрожденците не са русофили!
    ГЪЗрожденците са примитивни
    фашизоидни путинофили!
    Те се гордеят със своя лидер, варненски циганин!
    Лидер на най-простата част от населението.
    Историята ще го запомни като лидер на байганьовщината
    и събирателен образ на глупаците в България.
    Таваришч Копейкин!

    Коментиран от #21

  • 8 Смех в блатото

    35 20 Отговор
    "А защо се е допуснало да има дефектни ракети на въоръжение в българската армия?"

    Предлагам да съдим природните закони, и по-специално физичните и химичните, че си позволяват да състаряват нашите безаналогови ракети.

    Смятам, че господин кандидата от БСП даже трябва да го сложи на предно място в предизборната си програма!
  • 9 техническа грешка

    49 7 Отговор
    Те, дефектните ракети ще останат за нас, а ще пратим останалите.... После ще кажат, че е станала грешка...
  • 10 разбира се

    10 25 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Оставете България на мира и най-после и при нас ще започне дългоочаквания Преход. Вече 34 години го чакаме. И западните ни партньори вече няма да гледат на нас като на руски Троянски кон.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЗАЩО ЛИ ? ЗАЩОТО ЛЪЖЕТЕ ЧЕ СА РАЗВАЛЕНИ

    47 9 Отговор
    ВЪВ ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО СТЕ БАНДА ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НАРОЧНО СТЕ ГИ РАЗВАЛИЛИ

    37 7 Отговор
    МОШЕННИЦИ ДОЛНИ , ЗА ДА ГУШНЕТЕ КОМИСИОННИ ЗА НОВИ !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хээаьяь

    53 8 Отговор
    Само малоумник ще повярва, че ракетите са дефектни ! Но защо финансираните от САЩ партии в парламента подаряват държавата ни ? Защо нямаме политик като Орбан например, който да защитава поне малко и националните ни интереси ? Ясно е, че сме територия на САЩ, но все пак ?

    Коментиран от #25

  • 19 Сандо

    36 11 Отговор
    А какви велики бойни успехи ще постигнат укронацистите с тия дефектни ракети?Най-вероятно ще ги шитнат на черния пазар на някой балък.Иначе поглеж се взривили при пуска и избили цялата демократична общност наоколо.
  • 20 Българин

    49 10 Отговор
    Това продажно правителство иска и една игла даже да няма руска.Даряваме годните оръжия за да се харесаме на американците и Украйна.А това,че били дефектни и неизползваеми е само прах в очите на народа.За всеки е ясно.Това правителство е вредно за България.В момента ни управлява ДПСПеевски.Докъде я докарахме!!!

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сатана Z

    42 7 Отговор
    Разбира се ,че ракетите не са дефектни,,но Укрошпионина Тагаренко иска да разоръжи България и да остави без защита нашите стратегически обекти.Подарявайки ракетите на укронацистите,след това ще подари и комплексите за изстрелване барабар с радарните станции.
    Американците ни освободиха през 1989 и ни поробиха назначавайки еничари ,които да унищожават нашата държава
  • 24 Бедни ми краварю

    4 16 Отговор
    а здравите ли да им дадем бе,чоджум?Ние пак с празни джобове ли да стоим?Аааама ха,аман от прокраински терлици!Не ставате!

    Коментиран от #27

  • 25 Оне

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "хээаьяь":

    "ще повярва, че ракетите са дефектни !"

    Мисля че и руските генерали така са коментирали, когато са крали от отпусканите им за модернизиране и превъоръжаване бюджети: само ХХХ ще повярва, че тия боеприпаси от 50те не са вече годни. Я да краднем парите за нови боеприпаси, старите си стават.
  • 26 Боклук

    23 7 Отговор
    Пеевски или Пепа Пиг дърпа конците на марионетките Денков-Тагарев-Петков.Турция ни превзе без една пушка да пукне!
  • 27 Мдааа

    16 25 Отговор

    До коментар #24 от "Бедни ми краварю":

    Словакия и Румъния дадоха техните, помните ли?

    А помните ли, че тогава зеления руски чорап вдигаше стойки, че без нашите не можем?

    Сега Словакия и Румъния имат Пейтриъти, а ние имаме .... абе нещо стискаме там.

    Коментиран от #55

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 нннн

    29 6 Отговор
    ПосолствоТО каза, че ракетите са дефектни и трябва да ги ПОДАРИМ, а после да си платим за скъпи, но демократични.
  • 30 ТаУмВзе

    8 3 Отговор
    Вижте му Лицето на тва!
  • 31 инж. Ганчо Илков

    12 22 Отговор
    БСП - лява Партия? Колко, Лява и колко чисто Българска е тя? Болката и за Русия следва да се разглежда в два Аспекта. Към Руския Народ и към моментния Управленчески Диктаторски Режим. За кого милее БСП?. За Народа, като Лява Партия, или Режима носещ Агресия и Терор. Що се отнася за Въоръжението на Българската Армия, помислете - на кой Стандарт следва да отговаря - на ГОСТ, или на НАТО. България направи своя Избор - ЕС и НАТО. БСП живее с Илюзията за Светлото Социалистическо Бъдеще. Тази Илюзия доведе до съществуващото Политическо Пространство - Хаус и Нищета. АОНСУ създаде сегашните ни Политици, които вместо Демократични Промени играят ролята на Разпределители на Материалните Блага.
  • 32 прав е

    37 6 Отговор
    Зафиров. Ако ракетите са дефекти, те е следвало да бъдат утилизирани, а не съхранявани. Истината е, че даваме годни ракети, които скоро може да ни потрябват. Лошото е, че може обосновано да се предположи, че скоро ще изпратим и ПВО-та си под предлог, че нямаме ракети за тях, а Украйна вече имат. Апропо, Кирил Петков дължи публично обяснение какво прави днес в посолството на Великобритания? Допустимо ли е британският посланик да ходи в ЦИК, а лидерът на управляващата партия да ходи предизборно в посолството, при това по време, в което в НС се решаваше дали да се дадат ракети на Украйна? Тези са толкова долнопробни, че изгубиха всякакво приличие и дори не мислят, че трябва да се прикриват. ДАНС - имаме чужди шпиони в Народното събрание, при това доскоро с двойно гражданство!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 9 Отговор
    AMИ HACKO , AMИ СВИНЧО ....,.... ПИTAЙ ЗЕЛEHИЯ ЧOPAП .......
  • 36 15292894

    29 6 Отговор
    Дефектни саминистрите ,не ракетите
  • 37 Дедо ви...

    26 5 Отговор
    Ама как го измислихте това с развалените (повредените) ракети?! Това да не ви е салам, че да се развали, бе, драги политици! Защо ви е срам да кажете истината на народа?! Защо си мислите, че сте много умни и успявате да баламосвате народа!
    Що разпускате държавата по капли, пък ни обяснявате, че сте велики стратези, а не пудели под диктовка?!
  • 38 ВОИНИК ОТ РАЗЧЕТА НА С 300

    24 6 Отговор
    ДОСКОРО ТЕЗИ РАКЕТИ ПАЗЕХА КОЗЛУДУИ И СОФИЯ И НЕ БЯХА ДЕФЕКТНИ, А СЕГА ПОСОЛСТВОТО КАЗА ЧЕ СА ДЕФЕКТНИ И НИЕ СЕ СЪГЛАСИХМЕ КОЗЯЦИ СТАВАТЕ ЗА СМЯХ ПРЕД НАРОДА

    Коментиран от #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ама как така дефектни ракети?

    6 8 Отговор
    Нали са руски?!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Граничар със Судаев

    7 23 Отговор
    На комунист да обясняваш, че всяка ракета има елементи и химически съединения със срок на годност, е все едно на първокласник да обяснявашщ висша математика. Служил съм в ракетни войскси и знам, как командирите блягаха като дявол от тамян от утгилизация на ракети. Правеха я в СССР и струваше майка си и баща си. Какво, по-добре ли е да ги събираме някъде и да чакаме "пушиач" да "разтреби" с тях района. Ракети на 20 и повече години и да са годни са абсолютно опасни и за ползване и за съхранение. Украинците може да имат годни ракети на които да липсва специфична част. Да разкомплектоват нашите или ако имат кураж направо да ги ползват. За нас е най-благоприятно да се махат от наша територия. Проблемът на днешното ПВО са дроновете. Един дрон струва 500 €, а една зенитна ракета 50 000. За каква защита на столицата и АЕЦ говорим с наличните комплекси ?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ухнаесз

    23 4 Отговор
    Тя работата е още по дебела. Без съгласието на производителя, нямаме право да даваме на никои нищо дори пирон. Ако се осмелят предателите да го направят, освен резила, най верочтно и ще бъдем осъдени и ще я платим системата още веднъж. Има договори подписани и тези Генерали ако не знаят, трябва до края на деня да ги разжалват и уволнят. То това да не е да даваш фафли. Съвсем неграмотни и некадърни управляващи, и армията и тя с калинки пълна.
  • 47 Даа!

    21 6 Отговор
    Тук са дефектни- там ще се окажат годни! А защо са " дефектни"( пунта Мара)?Дефектни,за да са безплатни. Не върви,( ще стане огромен скандал), да даряваш годно.Ще ги изпратят до болтче- със цялата придружаваща техникаРЛС и други.След което,ще ни убеждават,колко е важно да закупим срещу 6-7 милиарда зелено,аналогични системи.От кого- ясно е предварително.Тя- самата сглобка е монтирана с тази цел.Лукойл,Руската църква, всичко качествено от МО- към 🤡,и задължително безплатно.А 🤡 няма пари да ги плати.Батковците нямат желание да платят.Е,минава в графа" негодно" съответно безплатно.

    Коментиран от #57

  • 48 Ай стига с тия номера

    19 4 Отговор
    Нищо не е вярно всичко си е точно сега занимават народа с изборите а през това време си дават оръжието сигурно "С300ще замине нали не са го купили те какво че дават на хората /по стройли и купили всичкото оръжие на БНА мизерни пенсии тук всичко изчезва скрито покрито шепа управници търгуват с БЪЛГАРИЯ
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ставри

    18 4 Отговор
    Защо ли?Защото с тези крадливи,алчни и нагъзени на Посолството политици скоро ще сме дефектна и ненужна нация,не само на Балканите,а и в Европа!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Матей преображенски

    7 2 Отговор
    Как ли ги е яд ,дето унищожиха ракетите на БНА,Скъд,Фрог и други ,РСЗО,ЗА ТАНКОВЕ И бтр-и ,да не говорим,с хиляди,бойни самолети миг-от всякакви модификации и Су и так далее,огромни количества боеприпаси хиляди тонове ги издишахме,дето ги взривяваха на полигона Змеево или напрово в складовете,като оня до София.
  • 53 Матей преображенски

    12 3 Отговор
    Щяха да се скъсат с подаряване,нон-стоп,то артилерия,бойни кораби,подводници даже,а сега ,гола вОда,единствено военните заводи,по чудо оцелели от разрушителната вакханалия,сега отсрамват родните фашисти и американисти.
  • 54 България и Русия имат договор от 2002

    16 3 Отговор
    Без писмено съгласие на Русия ние не можем да предаваме оръжия на трета страна,получени по военно тех.сътрудничествонот Русия
    Член 4 от договора
  • 55 абе онзи

    13 3 Отговор

    До коментар #27 от "Мдааа":

    никакви "пейтриъти" няма Словакия, имаше временно командировани там, но си ги върнаха обратно, откъдето дошли. Словакия подаряваше на Украйна на поразия, а в момента отчитат, че армията им е фактически обезоръжена и "добри съюзници" помагат за осигуряване на "националната сигурност". Какво следва- милиардчета за нови пушкала, които едни чичовци са готови услужливо да приберат.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Същото

    11 4 Отговор

    До коментар #47 от "Даа!":

    Същото е положението с БТР -те. Лъжат.Нуждаят се само от смяна на гумените съединения и евентуално гумите. Укрите ги искат да форсират Днепър защото имат водогребен винт и плават бързо. Ред
  • 58 Коч Ина

    11 3 Отговор
    защото...защото сме идиоти. Посолствени идиоти
  • 59 Ехааа

    10 5 Отговор
    Писна ни от простотии! Ние вече нямаме армия, той взел с повредени ракети дани занимава. 30 години един патрон не са купили, само крадат. То не бяха самолети, то не бяха въртолети, то не са ракети все за ремонт и за нищо не стават. Само пари се кратат и нищо. Баце издруса 2 милиарда за хвърчила, които ще доплащаме сигурно още толкова. Да вземат и да дарят всичко на Украйна, че да ни излезе поне без ремонт! Нашата "велика" армия националния стадион не може да напълни! А ако някой грумне, не можем я събра!
  • 60 Куп Тор

    5 4 Отговор
    ако посолството каже, и извънземни ще открием в армията си, на служба в Грудово от 1998-а
  • 61 Гръч

    7 3 Отговор
    С тези ракети укрите обстрелват съседните натовски държави и си мислят,че правят 3та световна,но целия свят ги разбра,колко са извънредно прости.С С300 не могат да уплашат Русия,защото лесно я откриват и унищожават,но за интриги и невинни жертви става
  • 62 Артилерист

    5 2 Отговор
    Американският агент Тагарев направо се подиграва с хората. Обикновената практика с ракети и боеприпаси, на които срока на годност е пред изтичане, е те да се подложат на масирано използване на учения, за да се тренират разчетите и командния състав с реални боеприпаси. Присъствах на пуск с бояновския ракетен дивизион, преди да го изпратят в Ловеч за нарязване. Ракетата беше на границата на срока и хората от артилерийско въоръжение цяла вечер се търкаляха под нея да я проверяват, за да кажи началника им сутринта: "Аз се подписвам, че тази ракета ще тръгне"! И тя не само "тръгна", но и нацели имитатора на целта. Тагарев лъже безсрамно, както за БТР-те. Машините са по-стара модификация, но те не са използвани, тоест те са чисто нови и са годни или за незабавна експлоатация, или за ускорено подобряване. Тагарев лъже и обезоръжава ПВО комплексите. Ние сме свидетели как бързо се изчерпват ракетите и боеприпасите на бойното поле. Русия е преминала към производство на военно временен режим, а украинците издишат и чакат доставки отвън. Тагарев ли ще търсим да компенсира липсите, ако се наложи?