Last news in Fakti

30 Септември, 2023 06:00 1 994 15

Северна Корея записа ядрения си статут в конституцията. Какво означава това?

  • северна корея-
  • ким чен ун-
  • ядрени оръжия-
  • китай-
  • азия-
  • южна корея-
  • пхенян

Тази година Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на оръжия, а отношенията й с Южна Корея и САЩ са много напрегнати

Северна Корея записа ядрения си статут в конституцията. Какво означава това? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Северна Корея обяви вчера, че записва статута си на ядрена сила в конституцията, съобщи Франс прес, като се позовава на местните държавни медии. Решението на управляващите кръгове в КНДР предизвика разнопосочни реакции сред анализаторите дали това е стъпка към ново изостряне на напрежението на Корейския полуостров, или не, но с него Пхенян показва на международната общност, че ядреният ѝ арсенал не подлежи на преговори, пише БТА.

"Политиката на КНДР на изграждане на ядрени сили стана неотменима част от основния закон на държавата, която никой по никакъв начин не може да пренебрегва", е казал на заседанието на Върховното народно събрание севернокорейският ръководител Ким Чен-ун според Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Тази година Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на оръжия, а отношенията с Южна Корея и САЩ са много напрегнати - всичко това се случва в условията на опасения, че Пхенян може за пръв път от 2017 г. да направи нов ядрен опит, седми поред от 2006 година.

Преди година парламентът прие закон, обявил Северна Корея за държава с ядрено оръжие, а Ким заяви, че този статут е "необратим". Този нов закон позволи и превантивната употреба на ядрено оръжие. Сега обаче, попарвайки още повече надеждите за ядрено разоръжаване, парламентът отиде още една крачка напред, записвайки статута на ядрените оръжия в конституцията, отбелязва Франс прес.

"Това е историческо събитие, даващо мощно политическо средство за забележително укрепване на способностите на националната отбрана", заяви Ким, цитиран от КЦТА. Той добави, че САЩ, Южна Корея и Япония са образували "тристранен военен съюз, чийто резултат в крайна сметка беше появата на азиатска версия на НАТО - източник на война и агресия". "Това не е просто риторическа или въображаема заплаха, тя е напълно реална", каза Ким.

Тази година Северна Корея извърши поредица изпитания на забранени оръжия; последното бе на 13 септември, когато Ким се готвеше да замине за Русия за среща с президента Владимир Путин, бяха изстреляни две балистични ракети с малък обсег.

Миналия месец КНДР за втори път неуспешно се опита да изведе разузнавателен спътник в околоземната орбита. В отговор на всички тези действия Южна Корея и САЩ укрепиха отбранителното си сътрудничество и организираха общи учения, във военноморската част на които се включи и Япония.

Отношенията между двете Кореи са на най-ниското си равнище от години, а дипломатическите усилия за обсъждане на ядреното разоръжаване на Пхенян са в застой.

На 2 септември Северна Корея организира учение със "симулация на тактически ядрен удар", при което макети на ядрени бойни глави бяха поставени на две крилати ракети с голям обсег, които бяха пробно изстреляни по посока на океана, както съобщи КЦТА.

Тогава в информацията на официалната севернокорейска агенция се казваше, че това е било "учение за противодействие", организирано в отговор на съвместната военна активност на американските и южнокорейските сили, които според КЦТА са изострили напрежението в региона.

Посещението на Ким в Русия - първото му зад граница от началото на ковид пандемията - разпали страхове на Запад, че Москва и Пхенян ще пренебрегнат санкциите и ще сключат оръжейно споразумение.

Предполага се, че Москва се интересува от покупката на севернокорейски боеприпаси, които да използва в боевете в Украйна, а Пхенян - от руска помощ в развитието на неговата осъдена от международната общност ракетна програма.

СТЪПКА КЪМ НОВО ИЗОСТРЯНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО ИЛИ НЕ

Според анализатори вписването на ядрения статут на КНДР в конституцията е символичен ход, с който Северът казва на света, че намерението му е да поддържа постоянни ядрени сили и че това не подлежи на преговори, отбелязва Ройтерс.

"Новата студена война в региона на Североизточна Азия и военното напрежение на Корейския полуостров само ще се изострят", каза пред Ройтерс Ян Му-джин, професор в сеулския Университет по севернокореистика.

Във вторник южнокорейският президент Юн Сук-йол предупреди Пхенян, че ако реши да използва ядрени оръжия срещу някой от противниците си, ще последва "съкрушителен отговор". Това изявление не бе направено на случайно място – то дойде от военния парад за 75-годишнината от основаването на Южна Корея, който беше най-големият за последните десет години и видимо имаше за цел да покаже сила.

Други анализатори смятат, че във вчерашното решение на Върховното народно събрание на КНДР няма нищо сензационно.

Андрей Ланков, руски професор и кореист, който е експерт по Северна Корея и преподавател в сеулския университет "Кунмин", каза пред Си Ен Ен, че това действие не представлява "някакъв значим нов ангажимент". "Те просто обявиха, че ще увеличат производството на ядрени оръжия. Но това не е изненада, понеже те така или иначе постепенно и неотклонно извършват подобни дейности", заяви Ланков. Според него по същество с конституционния текст просто "е била повторена една дългогодишна официална позиция на Северна Корея".

Но освен новината за записването на ядрения статут в основния закон през последните дни от Северна Корея дойдоха и други новини, които привлякоха внимание. В сряда Пхенян обяви решението си да изгони от Северна Корея редник Травис Кинг, американския военнослужещ, който влезе в новините през юли с бягството си в КНДР. САЩ съобщиха, че военният вече е задържан под стража от американските власти, след като преди това е бил експулсиран от КНДР в Китай.

Друг акцент от речта на Ким пред парламента беше изказването му, че "най-неотложната задача пред правителството в момента" е предприемането на големи икономически реформи, и призова земеделския отрасъл да работи по-усилено за осигуряването на благополучието на народа. През последните десетилетия Северна Корея премина през множество продоволствени кризи, включително глад през 90-те години, които често пъти бяха следствие от природни бедствия. Международни експерти предупредиха, че строгото затваряне на границите на КНДР по време на острата фаза от пандемията от КОВИД-19 е задълбочило проблемите с гарантирането на продоволствената сигурност на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 4 Отговор
    значи че краварите може да опитат вкуса на ядрената мощ
  • 2 Източна ромелия

    15 5 Отговор
    Значи, че Ким Чен Ун си е опекъл работата. Да му мислят сащисаните
  • 3 всичко се нарежда

    9 2 Отговор
    Таман съвпада с получаването на руската военно-технологична подкрепа.
  • 4 Един

    8 13 Отговор
    Значи, че мизерията и диктатурата в С.Корея продължават. На гол тумбак чифте ракети.

    Коментиран от #5

  • 5 Антитрол

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Един":

    То и в България диктатурата и мизерията продължават ама нямаме даже и ракети - последните ще ги дадат на Украйна. Та според теб ние кога ще можем сами да си направим ракети - засега най-голямото ни постижение е чушкопека ама иначе за жълтопаветниците сме голяма работа - горди членове на ЕС и НАТО ..... и колония на краварника.

    Коментиран от #7

  • 6 Фалиралите либерасти

    8 1 Отговор
    нали щяха да свалят и Ким отвътре? Санкциите работят ли? Хахахах
  • 7 Един

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Антитрол":

    Каква мизерия, бе, при нас няма мизерия. Поне сме с много по-висок стандарт и свободи от С.Корея. А за какво ни е да си правим сами ракети? По кого ще стреляме? И не може ли да си купим от някой, ако ни трябват ракети, вместо да откриваме топлата вода?

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Сандо

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Един":

    А ти откъде знаеш какво е в Северна Корея - от западните свободни и демократични медии,достигнали неподозирани върхове в лъжите,манипулациите и цензурата?Махнете санкциите от държавата им,оставете хората да живеят както им харесва,защо им се бъркате в живота?И те просто предупреждават света,да не им посягат,нищо друго,даже никого и не заплашват.А колкото до България - изобщо нямаш представа от живота на територията.

    Коментиран от #11

  • 9 Ха ха ха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Един":

    В аквариум ли живееш? Голем стандарт, няма що, когато има толкова бездомници. За какво ни били ракетите? По - глупаво "разсъждение" едва ли би имало. Който не храни своя армия, храни чужда. Затова сме окупирани от 4 амерски бази, на връх Перелик още една, негласно, а искат и още една.

    Коментиран от #12

  • 10 УААААААУУУУУ!

    5 0 Отговор
    И велик вой, рев, и парцок се надигна от пресвободната земя, джендарийска. Ким Ядреноракетния никак не желаеше да ги слушка и напук разви ядрения си потенциал. Това е толкова недемУкратично! Никой няма право да бъде свободен, независим, недемУкратичен и недай си, Рогати, богат. Това е изконно право само на мекокиткестия свят. Каква несправедливост!
  • 11 Един

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Ти да си виждал дебел севернокореец, освен Ким?

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Един

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха ха":

    Ти май бъркаш съюзнически отношения с окупация. А бездомници има по цял свят. Малка група бездомници не определя облика на една страна. Очевидно е.
  • 13 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Един":

    А ти колко северокорейци си виждал?А виждал ли си поне снимки от столицата им?Защото изобщо не прилича на тая нашата родна кочинка,в която се къпете в евроблагодат!

    Коментиран от #14

  • 14 Един

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Споко, виждал съм.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.