Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 13:00 16 793 40

Изкуственият интелект си показа зъбките

  • изкуствен интелект-
  • тревога-
  • андрей киряков

Вече имаме първите тревожни сигнали какво предстои на човечеството

Изкуственият интелект си показа зъбките - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По-малко от година след официалното стартиране на ИИ (Изкуствен Интелект) вече имаме първите тревожни сигнали какво предстои на човечеството. Тези сигнали засега са такива, че предизвикват повече смях и усмивки, отколкото притеснения, но мислещите хора могат само да бъдат силно разтревожени.

ИИ по същество представлява самообучаващ се софтуер, т.е. самообучаваща се програма, която обаче при съществуващото днес огромно количество от данни и при зашеметяваща скорост на работа, прави това изключително бързо.

През лятото излязоха, станаха популярни, няколко песни създадени от ИИ. Единият от примерите е песента на Кулио „Гангстерски рай“ изпълнена от Франк Синатра. Тази песен никога не е изпълнявана от легендарния Синатра, а е изцяло плод на ИИ. Много е приятно да слушаш подобна версия, но... Но щом Франк Синатра може да изпълнява песента на Кулио, това на практика означава, че всеки би могъл да изпълни всичко! Стига да има достатъчно информация, достатъчна база данни. Това е доста стряскащо във всяко едно отношение!

Тези дни се появи и клип, направен чрез ИИ, в който говорителката на БНТ Аделина Радева съобщава една измислена новина. Все още имаме възможност, по отношение на качеството да разпознаем фалшификацията на ИИ, но още не е минала и година от неговото стартиране. А какво ще е след още една година, след две, след пет? Дори и не искаме да си го представим...!

В индуизма съществува понятие „мая“, което най-кратко се превежда като илюзия. Мая означава също светът на съня, съня на пазителя на вселената Вишну. На български тази дума е всъщност „омая“ – замайване, нереалност, илюзия, сън. Обратното на „мая“ (омая) е бдителност, будност, осъзнатост. Не се гледа добре на света във властта на „мая“, поне в индуизма. Такова време, когато светът е под властта на мая, се счита за лошо.

С напредване на ИИ нашият свят със шеметна скорост се е насочил към света обладан от илюзията, наречена мая (омая). Това със сигурност ще е краят на една епоха – непреодолимо изпълване на света с илюзия.

Засега е минала само една година и ИИ само си показва зъбките, а какво ще стане като порасне предстои да видим .


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    27 39 Отговор
    Абе, стига с тези страхове... Хората се приспособяват, а изкуственият интелект ще изчезне с първото по-сериозно изригване на вулкан. Панелките ще се запрашат и добивът на електричество ще стане 0. Интелект без ток си е направо акъл море...

    Коментиран от #9, #32

  • 2 Име

    9 3 Отговор
    Експлозията е избухнала близо до сградата на турското министерство на вътрешните работи в центъра на Анкара , съобщават турските медии.

    Според CNN Turk голям брой полицейски и медицински екипи са пристигнали на мястото на инцидента в района на Кизилай.

    Охраната на президента също е на място.

    Източници твърдят, че преди експлозията са били произведени няколко изстрела, но тази информация все още не е потвърдена. Според други източници е направен „опит за нападение“ от сив автомобил, но този опит е спрян.

    Съобщава се и за една жертва.
  • 3 Браво на автора

    17 3 Отговор
    За етимологичните паралели между мая и омая! Друг е въпросът, че когато Вишну спи, вселената - а следователно и материята (пракрити) - съществува в непроявено състояние (авякта).
  • 4 Горски

    52 2 Отговор
    Изкуственият интелект няма шанс пред естествения интелект на политическата класа в България
  • 5 Не зъбките си

    32 8 Отговор
    Изкараха Елита правителствата в сянка КОИТО ИЗОБРЕТЯВАТ ТЕЗИ ИЗВРАТЕНИИ И НЕНОРМАЛЩИНИ КОИТО СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ ЗАТРИЯТ ЧОВЕКА!СЕГА ВИ КЪПЯТ С ГОЛЕМИЯ ЧЕРПАК КАК НЕ БИЛО СТРАШНО ТОВА СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ ВИЖДАМЕ САМО ИИ ПО УЛИЦИНЕ КОИТО РАБОТЯТ ЗА ЕЛИТА И ЩЕ ОЧИСТЯТ ЗДРАВОМИСЛЕЩИТЕ ХОРА
  • 6 Кой знае кой или ,някой друг

    2 2 Отговор
    Глупаци...

    Коментиран от #14

  • 7 Милен

    11 11 Отговор
    Айде да се обучава по-бързо тоя интелект, че най-накрая да докараме комунизма. Интелекти ще бачка а ние ще си бичим айляк по цял ден 😂

    Коментиран от #8

  • 8 от бъдещето

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "Милен":

    Комунизмът умре, омаята ще го последва...

    Коментиран от #16

  • 9 тиририрам

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Дори запрашаване не е нужно, Ще ви съберем "интелекта" с един магнит.
  • 10 Гост

    36 2 Отговор
    Светът отдавна е във време на мая. Още от първите филми, та до днес. Холивуд постоянно облъчва нови и нови поколения с фалшиви ценности и фалшиви герои. Някой да ми обясни, какво ще стане, когато този ИИ си направи извод, че хората са консуматорска раса, без която той ще е по-добре?
  • 11 Гост

    32 1 Отговор
    От мързел ще затриете света. Все търсите нова технология, която да върши вашата работа, защото вас ви мързи все повече и повече. Консуматорско общество.
  • 12 233222

    11 11 Отговор
    Стига сте плашели хората,това някой му го е задал,и той си е свършил работата.
  • 13 Програмист

    15 16 Отговор
    Стига сте плашили хората. ИИ е просто скриптове, код написан от човешка ръка. Мъртъв и немислещ, а тъпо изпълняващ това, което си му накодил.

    Коментиран от #19

  • 14 Българин

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кой знае кой или ,някой друг":

    Само на тези от ,Kensington Ave. Philadelphia, PA. Camera 2, изкуственнит интелект не може да помогне.
  • 15 Прометей

    17 1 Отговор
    ,,...омая“ – замайване, нереалност, илюзия, сън. Обратното на „мая“ (омая) е бдителност, будност, осъзнатост. Не се гледа добре на света във властта на „мая“, поне в индуизма. Такова време, когато светът е под властта на мая, се счита за лошо.
    ------------
    Ако заменим ,,мая" (нереалност, илюзия, сън) с думата ,,пропаганда,която означава същото , бих запитал : Защо по цял ден ни заливат с ,,мая"? Защо бдителност, будност, осъзнатост се цензурира? Защо?
  • 16 Милен

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "от бъдещето":

    Е па как ще е умрел като никога не се е раждал?
  • 17 миризлив пръч

    8 1 Отговор
    Спи нета,и ИИ ще духа супата.
  • 18 Когато липсва естествен

    21 5 Отговор
    Изкуствен интелект НЯМА, това е софтуер създаден от човешкия ум! И няма скоро да има! Това което журналята наричат ИИ, може само тях да ги остави без работа!
    Поне такива грешки ще ни спести - "със шеметна ..."
  • 19 00014

    19 5 Отговор

    До коментар #13 от "Програмист":

    Не знам какъв "програмист" си, но специалистите казват за ИИ -- самообучаващ се.

    Коментиран от #20

  • 20 Програмист

    16 4 Отговор

    До коментар #19 от "00014":

    Пиша 1000 реда идеален код. ИИ не трябва да го пише наново, а взима най-доброто съществуващо. Но това пак е код. Като да избереш най-бързия автомобил. Но не създаваш автомобила. ИИ не е живо, не се връзвайте!

    Коментиран от #23, #26, #30

  • 21 80% интелигенция!

    4 0 Отговор
    Скоро и ще си го навири и...ду.пи да ви е яко....
  • 22 Някой

    11 5 Отговор
    Гледам смеете се. Знаете ли колко прогнози и.а във фантастични романи от миналия век. Неща, които са били супер нереални, чак да се чудиш, как ми е хрумнало на автора. Е, днес децата вече си граят с някои от тези играчки, описани в книгите преди десетки години. Та спомнете си филма ТЕРМИНАТОР. Точно същото е. Изкуствен ителект, добрал се до пусковите механизми. И напускал атомните бомби.

    Коментиран от #33

  • 23 00014

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "Програмист":

    Защо мислиш, че еволюцията може да бъде само на биологична основа? Мисля, че истинските програмисти трябва да имат малко по-широк поглед - иначе казано, развинтена фантазия. И ИИ така се е появил.
  • 24 За протокола

    11 1 Отговор
    ИИ се самообучава, но проблемът е с каква информация. Как може да се гарантира, че това е правилната такава, при изобилието от фалшива такава в Интернет.
  • 25 незнайко

    10 2 Отговор
    Като порасне ще се стигне до филма МАТРИЦАТА !!! Този филм не е създаден напразно а ни показа бъдещето !!! Явно някой го знае това БЪДЕЩЕ !!!
  • 26 незнайко

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Програмист":

    Прав сте, че не е живо , но може да управлява компютрите и съответно нашето съществуване ! Ако реши да спре помпите на охлаждащата вода за реакторите познай какъв апокалипсис ще настане на ЗЕМЯТА ! Това е елементарен пример .
  • 27 Джони със голямата тупалка

    6 4 Отговор
    Направо ми се до ходи по голяма нужда от тази статия
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Коментар

    4 5 Отговор
    Използват ИИ за пропаганда.Това нещо може да подпали война.
    Примерно когато искаха да бутат паметника на Съветската армия по социалните мрежи бяха пуснали ботове да агитират бутането.
  • 30 Пилотът Гошу

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Програмист":

    Значи си много бос по темата. Въпросът е до какво има достъп ИИ. Един ден ще получи достъп до опасни системи и тогава ще видиш дали е реален. Няма нужда даже да са военни системите....
  • 31 Валери Стоилов

    0 0 Отговор
    Каквото сме посяли такова ще поникне ! Фундамента на нашето общество е базиран на относителни явления ( политиката се ръководи от идеологий (комунизъм , капитализъм ... ) , обществените дела са базирани на морал , демокрация ...) . Явления са също справедливост , честност , достойнство , мерзост ... Ала защо търговията , лихварството , точните науки работят с величини ( числови стойности) ? Еми не му е лесно на ИИ когато даже точните науки са също отностелно точни (математиката също е базирана на приемания = отностелно а не абсолютно точна ) . То да се не окаже , че и ние сме продукт на трети страни ...
  • 32 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Без ток изчезва и биткойна и каквото се сетите още свързано с НСР.
    Има нещо друго което е по-тревожно.Технологиите прогресират с голяма скорост,но човека си прави едни и същи неща всеки ден и се върти в един омагьосан кръг,т.е. след като продължават войните и икономическите кризи и рецесии,кой спомага да се развиват те,а човек живее все по-кратко и е вечно болен?
    Знаете ли всъщност какъв е превода на 666?
    Това е компютъра, това е вашият Бог,който движи света.
    Вече излезна и филм по кината свързан с ИИ.
    Какво искат да ви подскажат с него?

    Коментиран от #34

  • 33 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    Библията след като е компютърна програма и истинската информация е кодирана.....
  • 34 Валери Стоилов

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Просветен илюминат":

    666 = 6 протона , 6 неутрона , 6 електрона = въглерод един от основните елементи на живота ( в десеттична бройна система )
  • 35 Фен на ЦСКА

    5 0 Отговор
    Някой казват стига сте плашили хората или всявате паника сред народа. Но за мен това ви е истина с тоя изкуствен интелект хората се правят на богове но това ще им излезе солено и то много солено. След някой време изкуствен интелект ще ръководи 99% от всичко на тази планета и тогава горкони защото наистина ще станем роби на ИИ!
  • 36 Будител

    3 1 Отговор
    ИИ е самоубочаващ се , но има човек , който му диктува..има цензура и зададени въпроси които не са удобни не ги коментира...примерно, задавам му въпрос - терорист ли е Зеленски , отговаря ми- Не желая да говоря юо темата, моля задайте друг въпрос по друга тема...
  • 37 Будител

    2 1 Отговор
    Та колко да е изкуствен ИИ , след като е създаден от човек и все още се контролира от човек
  • 38 Будител

    5 0 Отговор
    И ако бъде предизвикан апокалипсис от ИИ...кой ще е виновен???
    ..
    Пак човека...
  • 39 Не знам си кой

    7 0 Отговор
    Като малък обичах да чета. И то много и различни жанрове литература. Но особено много харесвах първо приказките на различни народи и на второ място фантастика. За нула време някой неща станаха реалността. Сега гледате филма Дюн . Аз пък го четох още далечната 87 година на миналия век. И както има 10 божи заповеди там беше описана 11 която гласеше, не създавайте машина по свой образ и Подобие. Така че мислете му.

    Коментиран от #40

  • 40 Лето Атреадис

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Не знам си кой":

    Трябват ни навигатори от Гилдията. И Меланж.