Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 17:00 2 020 35

Евгений Кънев: Общото между енергийния и земеделския протест? Искания, които трябва да бъдат платени от държавата

  • енергетици-
  • земеделци

Държавата да гарантира работните места и заплатите на всички заети, независимо от количествата продукция и нейната пазарна цена - поне до 2038 г. Т.е осигуряване на социализЪма в сектора

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Общото между енергийния и земеделския протест са искания, които трябва да бъдат задоволени непазарно, а силово чрез държавата или за сметка на държавата. Т.е за сметка на всички нас. Затова и рекетьорски се ползва работното оборудване чрез държане на българските граждани на заложници по пътищата.

Причината е допускането на решаването на пазарни проблеми по непазарен начин от самата държава. Когато тя е представлявана от политици, които я разглеждат като софра - чрез трупане на загуби за държавата те си купуват спокойствие във властта и бързо връщане в нея, когато я загубят. Пак за сметка на всички нас.

Борисов - “опарил се” от протестите през 2013 г - си плащаше за всяко напрежение - дори с безумна дерогация (освобождаване) на държавния ТЕЦ от задължението да ограничи вредните емисии, което ЕС отхвърли. Радев за година нищо не направи, за да не дразни електората - затова се наложи изготвяне на териториалните планове само за месец без време за детайлно обсъждане, за да се спази последният срок на ЕС. Е, сега Денков трябва да вади кестените, защото все някой трябва да придвижи държавата напред, а не само да пълни джобове.

В какво се състои на практика искането на миньорите?

Държавата да им гарантира работните места и заплатите - на всички заети независимо от количествата продукция и нейната пазарна цена - поне до 2038 г. Т.е осигуряване на социализЪма в сектора.

Все едно съкратените работници да получават гаранции за своите работни места, независимо дали едно предприятие се автоматизира или не.

Все едно сегашната държавна администрация да поиска гарантирани работни места, независимо дали се въвежда или не електронно правителство.

Все едно журналистите във вестниците да искат гарантирани работни места, а вестникът им да се издава, независимо дали хората четат интернет или не.

Накратко: енергетиците искат държавата да им осигури закрила срещу пазара, модернизацията и технологичния прогрес, която да бъде платена от нас.

А ако за това се проведе референдум - какви ли ще са резултатите?

А представяте ли си някоя социологическа агенция да зададе точно този въпрос:

“Съгласни ли сте да гарантирате с данъците си и здравето си работните места на въглищните централи до 2038 г?”

Не можете, нали?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Платени не от държавата

    31 6 Отговор
    а от нас - народа, храним политически искания и интереси
  • 2 аве

    19 3 Отговор
    След 1.1.2025 дотирането на Мариците ще е незаконно.
    Как ще стане до 2038ма тогава?
  • 3 ТИР

    13 31 Отговор
    Напускайте магистралите бе, кой ще зареди магазините за да ядете

    Коментиран от #26

  • 4 да де

    36 6 Отговор
    Тоя мазник Кънев говорейки някои верни неща икономисва истината, че точно политиците наливат пари в "правилните" фирми.
  • 5 Българин

    21 14 Отговор
    Евгени- българско име, видите ли обаче ЕвгениЙ значи е от русофилско потекло. ЕвгениЙ е свикнал да обслужва чужди господари, той е ефтин и лесно заменим....като тоалетна хартия
  • 6 Русенец

    24 1 Отговор
    Всеки лев, платен от държавата, е платен от българският народ.
  • 7 Милен

    32 4 Отговор
    Сега остава и другарят Кънев да обясни какво пазарно има във въвеждането на квотите за въглеродни емисии и акцизите за горивата, туй пазарни похвати ли са?
  • 8 Абсурдно унищожение!

    30 4 Отговор
    Много пазарно ликвидираха Козлодуй. Много пазарно подариха реакторите за Белене и осуетиха строежа на новата атомна централа там. И още по-пазарно държавата гарантира печалбите та ВЕИ-тата...до 2032.
    Разрушават енергетиката ни безсрамно, за да усвоят лично едни милиарди.
    Най-пазарна е цената, която плаща народа ни за безумни политически решения.

    Коментиран от #27

  • 9 Миризлив пор

    9 2 Отговор
    Когато говорим за вестници и електронния им вариант е добре да се знае че това е относително бавен и предвидим процес и човек може да си направи сметката какво и колко да вложи. При зърното и при енергетиката беше решено в рамките на 1 седмица, все едно в 3 сутринта когато си инвестирал в направата на вестника, печата и си платил на всички по веригата и имаш договори за месеци напред и ти казват "ами ние решихме да не продаваш". Хубаво ама с продукцията т.е. вестниците какво ще правиш?
  • 10 Герберска икономика се нарича

    16 0 Отговор
    Това са схеми за източване на държавата..парите се разделят с тая партия която ги изписва от бюджета
  • 11 Бабугер

    22 2 Отговор
    Ако вече АЕЦ Белене функционираше вече, тези спорове щяха да отпаднат. Сега тази работна ръка примерно можеше да работи в новооткрития завод на Фолксваген, а другата част от работещите щяха да се трудят в ДЗУ- ХюледПакаррд. Но проспахме едни 15 години под вещото ръководство на един шопски аграр в колаборация с Кликата и Шайката.
  • 12 Реалност

    29 4 Отговор
    Разликата между Евгений Кънев и миньорите и земеделците е, че Кънев не е произвел нищо през жалкия си слугински животец и винаги е бил на хранилка при този, който е готов да плати!

    Коментиран от #20

  • 13 ха ха

    20 2 Отговор
    колко пазарно е да осигуряваш печалба на удобни търговци по ;закон; ? колко пазарно е да правиш пирамиди от банки и фирми с които да обираш населението ? пазара е контролиране на търговията и спекулативно надуване на цените за сметка на крайния потребител , икономическите ви механизми се движат от алчност , измама , лъжа и репресия , а всички виждаме крайния резултат , за вас е супер но за 90% от населението е ужас
  • 14 Споко

    19 4 Отговор
    Кънев, ти няма да плащаш нищо - НПО-тата и подлогите на Козяк не плащате данъци!
    Когато искахме референдуми за ЕС, НАТО и лева Кънев пълнеше памперса, но сега референдум му се приискал на жалкия драскач:)))
  • 15 Истината

    18 4 Отговор
    Само за последния месец:
    Подарихме БТР-и за 100 милиона лева
    Купихме негодни стари БТР-и за 3 милиарда лева /по скоро платихме, може само с рисунки да си останем като с Ф16/
    Подарихме два реактора за 5 милиарда лева
    Фирми на Киро и баща му прилапват 3 милиарда лева от ЕС
    Някой да е чул Кънев да се оплаква, че българския данъкоплатец плаща тия милиарди?
    Обаче по заповед на посолствоТО орева орталъка за няколко милиона!
  • 16 'Общото между

    20 1 Отговор
    енергийния и земеделския протест са искания, които трябва да бъдат задоволени непазарно, а силово чрез държавата или за сметка на държавата. Т.е за сметка на всички нас."
    А кои сте Вие господине? Не сте земеделци, не сте енергетици, не сте и работници в промишленоста и услугиете - там кадето се създава брутният вътрешен продукт който пълни хазната на държавата от която цоцате на поразия! Кои сте вие които се гневите на непокорните които пълнят софрата Ви, произвеждат благата голяма част от които дори не са достъпни за тях производителите но не и за Вас? Превърнахте държавата в суровинен и консуматорски придатък на господарите на ноито служите! Опомнете се и се замислете защо държавата ни вече 34 години копае дъното и няма изгледи да погледне на горе.
  • 17 Тома

    6 2 Отговор
    А бе нека земеделците и енергетиците да станат овчари както навремето нас айти специалистите боко тиквата ни направи.Сега сме много добре месото млякото сиренето и кашкавала си го продаваме скъпо и се чудим какво да си правим парите
  • 18 незнайко

    16 2 Отговор
    Който е писал статията доста пари е взел за да настройва едни работници срещу други ! Решението не е взето от НАШИТЕ УПРАВНИЦИ то е взето отвън и на всеки БЪЛГАРИН е ясно откъде ! Къде е държавата като подаряваме боеприпаси за Украйна ? Тези средства не са ли платени от НАС ? 240 политика и още толкова висши управляващи съсипват ДЪРЖАВАТА ни за да угодят на ВЕЛИКИТЕ АМЕРИКАНЦИ !!! Саво със сила можем да спрем това МАРОДЕРСТВО !!! Прекланям се пред стачкуващите защото имат топки и го правят !!!
  • 19 Здрасти

    11 2 Отговор
    Този на какъв се прави, естествено, че за държавата(народа) трябва да се погриже държавата.
  • 20 ГУМЕН КРАДЕВ

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Реалност":

    Произвел е много , в огромни количества , в преработвателната индустрия - WC !
  • 21 факти

    11 1 Отговор
    ТЪПА СТАТИЯ, ПЛАТЕН А И Е ПРОТИВ БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС
  • 22 А защо

    7 0 Отговор
    А защо държавата работи против тях, против България?
  • 23 Орел

    5 0 Отговор
    Абе тия социолози са голяма напаст, като хлебарките са. Един умре, трима нови излизат.
  • 24 ежко

    9 0 Отговор
    Не бе пич.Дават се едни пари -да се използуват за справедливи обещетения, не да се дават на разни приятелски фирми, да развивали бизнес и да откриват работни места.Бизнеса затова е бизнес -да си тегли кредити и да развива каквото си ще!И аз искам да ми дадат наготово едни 200 милиона и аз ще откривам работни места за 1200лв. бруто.Ако искат ще правя соларни паркове, ако искат -дървени лъжици, само работни места да има.......
    Доста нагла схема са намислили ПП, но няма да им мине номера!
  • 25 Ха ха

    6 0 Отговор
    Кънев,като сипеш акъл къде са плановете,някой прочете ли ги,работниците и профсъюзите видяха ли ги? Как защитаваш нещо,което е тайно изпратено?Списъка с фирмите съществува ли?Платен предател.Защо не се борят в ЕС да се премахнат квотите?Тогава цената на ел.енергията от тецовете ще е 80 лв.Сега започват някой нац. Избори.първа Словакия им сложи пръст и на Украйна и на ЕС.СЛЕД
    ВА ПОЛША И ТАМ ЩЕ Е СЪЩОТО.ЦЕЛИЯТ ЕС ЩЕ ИЗРИНЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ И ГЛУПАВАТА ЗЕЛЕНА СДЕЛКА
  • 26 А какво ще правиш

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТИР":

    после, когато унищожат енергетиката ни?! С прескъпия ток от ветрогенераторите и соларите ще има такъв режим на тока, че ще вием на месечината. Англичаните си подържат въглищните централи, в гЕвропката някои правят същото. Други строят АЕЦ-ове. Виж в Турция как си гледат интересите. Само ние тука с нелегитимната сглобка унищожаваме всичко, което им заповядат колонизаторите. Ако си въобразяваш, че ще те подмине кризата, много се лъжеш. Поне инстинкт за самосъхранение да имаше.
  • 27 Не забравяй

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Абсурдно унищожение!":

    колко семейства, свързани с въгледобива остават без доходи, на улицата. По - младите ще емигрират и така нацията се топи и изчезваме с бързи темпове. Дали е случайно? Профсъюзите са яхнали протеста и гонят хората, които отиват да го подкрепят. Има заснети кадри в мрежата. Изпускат пак парата през свирката. Май не е никак случайно.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Коментар

    3 1 Отговор
    Общото е,че не искаме да ядем заразено нискокачествено зърно от регион,в който са гърмяли снаряди с уран и не искаме да стоим на тъмно.Нима вие искате?!Никой нормален не иска!Ако вие сте избягали от лудницата си е ваш проблем!

    Коментиран от #31

  • 30 Евг Кънев И тоя е идиот като Витанов!!

    1 0 Отговор
    Днес държавата обещава, утре отменя това което е обещала! Всички са наясно, че така ще се получи затова миньори и Енергетици си искат Работата!!Правителства, Политици лъжат и обещават най бесрамно, не за първи път, никой не им вярва!!
  • 31 умен

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Коментар":

    Нима искаш да стоиш гладен, защото хляба не можеш си го позволиш? Нима искаш децата ти да дишат кюмюр?
  • 32 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Не забравяй":

    36 заплати на куп и нямали доходи?! Да не говорим, че тези централи ще са в студения резерв. Демек без да работят ще вземат пари тези без доходите! Да не говорим, че от години се говори, че ще бъдат затворени тези тецове. Все пак вечни неща няма!
  • 33 Иван С

    1 0 Отговор
    А държавата е на минус. Щом са погнали длъжници с 600 лв. дългове да им запорират и описват семейните седемнайстегодишни таратайки смятай на какво разчитат. Личен опит, утре отивам да им ги привеждам. След кротък разговор с добронамерен служител ми призна: хазната е празна, погнали са ни да събираме де каквото можем.
  • 34 Честито!

    0 0 Отговор
    "Кабинетът показа плановете за справедлив преход: 27 000 стават безработни, производството на ток се свива 4 пъти."

    общото е , че отиваме към зануляване....
  • 35 Хххххххххх

    0 0 Отговор
    Кънев, не се прави на интересен, щото само дразниш с писанията си.