Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 06:00 2 450 49

България и борбата за правото да не се променяш

  • зърнопроизводители-
  • българия-
  • миньори-
  • протест-
  • енергетика-
  • бобов дол

Съпротивата срещу промените стои в основата на протестите на миньори и енергетици в България

България и борбата за правото да не се променяш - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

Тук няма да навлизам в политическите мотиви на блокадите – криенето на големите играчи зад гърба на работниците, клатенето на правителството от опозицията, стремежът г-н Денков да бъде представен като лошото, а г-н Борисов – доброто ченге, както и гъстата антиевропейска мъгла, която вече неизменно съпътства нашите караници. Започна се със зърнарите, подеха го енергетиците, на скамейката загряват вероятно ресторантьорите – вероятно ще е така до европейските избори.

Запитах се за един феномен, който е в центъра на този протест: отказът да се променяш.

Колкото по-бърза е промяната, толкова по-голяма е несигурността

На миньорите се предлага да сменят професията си. Допускаме, че става дума за сходно заплащане, а най-вероятно новата работа във ВЕИ-та или рекултивации ще е по-чиста и лека. В държавата има вече хроничен глад за работници. И защо тогава приемаме, че те са прави да отказват? Не говоря за естественото съчувствие, че тези хора могат да останат без работа, а за по-странното съчувствие - че ще им се наложи да се променят.

Вероятно някаква роля тук имат годините на прехода, които пречупиха много човешки траектории. Комунистът се превръщаше в капиталист, филологът се заемаше с реклама, учителката заминаваше в чужбина да гледа стари хора, милиционерът минаваше на тъмната страна – и какво ли не още. Разбира се имаше хора, за които тези житейски прескоци бяха щастливи, но националната травма беше всеобща. Говорим за една затворена и провинциална страна, в която човек нямаше много избор и веднъж назначен за инженер си оставаше инженер до края на живота. И ето че идват 1990-те и трябва да се преквалифицираш, да се преориентираш, да избираш. На думи вдъхновяващо, на психология – трудно.

Промяната ни плаши, защото създава усещането, че губим контрол. Свикнал си с едни хора, един маршрут до работата, ако щете – научил си се на едни хитрости, с които да се измъкваш от неприятности - и изведнъж попадаш другаде, където не знаеш как стоят нещата. Колкото по-голям и бърз е скокът в новата роля, толкова по-голяма е несигурността.

Страхът, че ще станем ненужни

Според един културен инвариант, новодошлият винаги тръгва от най-долу в йерархията – трябва му време да се утвърди и да намери мястото си. В този смисъл промяната на работата за много хора носи усещането за пропадане, за загуба на достойнство. Особено пък ако не си се решил на нея сам, а са ти я наложили отгоре, както в момента го чувстват много от енергетиците. Защото тя се усеща като загуба на минало – в новия колектив не знаят кой си и какво можеш, трябва тепърва да се доказваш. Ама ще се справиш ли? Дипломата, стажът, професионалната биография дават на човека някаква стабилност, но все по-бързата промяна на всичко около нас сякаш започва да ги прави неадекватни. Дори някой да притежава тапия, че владее пакета от програми "Офис" на "Майкрософт", това не значи, че той наистина може ефективно да ги ползва, тъй като те се обновяват всяка година.

Към това се прибавя и застаряването на населението, чиято средна възраст в България вече надхвърли 44 години. Промяната е естествено желание на младия човек, от един момент нататък обаче тя почва да се преживява като заплаха. И тук два противоположни процеса: от една страна населението в развития свят застарява, а от друга технологическото развитие става все по-бързо - изчезват професии, обезценява се опит. Резултатът е това катастрофично усещане, с което ни заливат медиите: ще станем излишни, светът ще ни захвърли. Енергетиците от блокадите, които показваха медиите, изглеждаха млади и е странно, че не искат да използват възможността да овладеят нещо по-перспективно. Може би ги заразява общата национална депресия; може пък да ги подучват онези, които ги употребяват политически.

Обществото трябва да оказва повече подкрепа

Съпротивата срещу промените виждаме в нежеланието да напуснеш мястото, където живееш и да потърсиш по-добри възможности. Не дай Боже Денков да предложи на миньорите да вървят в Пловдив! По комунистическо време човекът живееше гордо вкопан в местожителството си, а от държавата очакваше да му осигурява "поминък" - така че местни велможи откриваха безсмислени производства, които напомняха повече социална услуга отколкото икономика. Тази нагласа май е жива е до днес. Мястото щяло да се обезлюди, ужас; ами нали другото място пък ще се олюди? Е, добре, но с времето хората се привързват към мястото и професията си и искрено отказват да се разделят с тях, въпреки че другаде ще им е по-интересно, по-изгодно.

Драмата с мините ще се повтаря отново и отново, затова ми се струва важно обществото ни да подкрепя хората в скоковете, които ще им се наложи все по-често да правят – реакцията "а на мен кой ще ми даде 36 заплати?" само създава допълнително напрежение. Датската система за сигурност и гъвкавост на труда "флекс секюрити" беше такава програма, която подкрепя не запазването на загубилата смисъла си щатна бройка, а човека, който трябва да премине от едно поприще към друго по-перспективно. Но въпросът не е само финансов.

Смяната на жизнената траектория изисква психологическа подкрепа, изграждане на съвсем ново отношение на обществото ни към новодошлия, към онзи, който решава да се преосмисли. Енергетиците по блокадите трябва да усетят, че ще ги уважаваме повече, ако се решат да започнат наново. Че това не е техен екзистенциален провал, а тъкмо обратното, пълноценно включване в един нов живот. Може би ако започнем по-малко да говорим за корени и коренища и повече за перспективи и хоризонти, ще ги окуражим за този иначе труден избор.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост

    18 20 Отговор
    народ, слаба държава
  • 2 Ясно

    28 35 Отговор
    Преди може би 2г стачкуваха в Стара Загора за чист въздух. Сега не щат въздух ,а кюмур да ги трови. Платена работа е цялата дандания.
  • 3 Гост

    23 36 Отговор
    Страхът е да не остант без тлъстите заплати по няколко пъти средната за страната + допълнителни придобивки. Независимо дали се работи на загуба - всички останали плащат.

    Коментиран от #26

  • 4 Вятъра на промяната

    61 9 Отговор
    Самият Дичев толкова пъти е претърпявал пълни промени и катарзиси на възгледи, професия и морал, че вече не знае кой е.

    Коментиран от #37, #49

  • 5 Реално

    49 15 Отговор
    В момента се установява американска фашистка диктатура в България - сглобката на американското посолство Петков Василев Борисов Пеевски Доган Иванов Атанасов действа точно според изтеклия Запис - манипулация на изборите, саморазправа с непокорните опоненти на американския диктат, унищожаване и на последния бастион на български суверенитет - енергетиката. Целта е ръчно управление на страната от Вашингтон, точно като в Украйна. Резултатът там е виден - огромна корупция на Шайката и унищожена държава...
  • 6 Светът е разлят

    25 8 Отговор
    Разлят до безличие..Само Вован може да го подреди в що-годе стройни редици.Останалите НЕ..
  • 7 Пернишки миньор-програмист

    16 5 Отговор
    Па я за два месеца станах прожект-меринджей. Дадоа ми лаптоп и айфон и рецепта за сливовица. Па седнем на казаньо да чекам джибрите и си праиме иновации. Научииме и микро и софт. Парете са микро а си синето е софт. Че оди на виртуална среща-митинг на гейдружина "Илон Гейтс". Квалифицира се за гримьорка.
  • 8 Клетите напъни на ДВ

    34 10 Отговор
    Ивайло Дичев така и не разбрал, че става дума за цялата енергетика и икономика на България. Но какво го засяга безродника, нали е на европейска хранилка за драсканиците си.

    Коментиран от #12

  • 9 Щом искаш

    22 6 Отговор
    Да се променяш и да ставаш от мъж на жена ,никой не ти пречи. Така че ако обичаш ,не пречи и ти на нормалните кора.
  • 10 УнгеМанге Цайтунг

    25 5 Отговор
    Абе ДВ, кво стаа с вашите Германски централи бе? БГ експерта Дичев смята че Германските миньори трябва да си сменят работата, ама хвърковатите му песнопения не хващат кидиш Германия. Защо не си следвате собствените "напътствия" у Германията?
  • 11 Ти си

    27 6 Отговор
    Как ли пропагандатора Дичев ще се чувства ако утре му кажат че от професор трябва да стане зидар .......

    Коментиран от #38

  • 12 000013

    19 5 Отговор

    До коментар #8 от "Клетите напъни на ДВ":

    И той като баща си ветропиказател , цял живот нагаждач
  • 13 Чета по-долу троловете

    8 6 Отговор
    и е ясно защо пишат ниски оценки - просто oтpeпките не искат да станат хора...

    Коментиран от #31

  • 14 инфо

    22 5 Отговор
    Браво Дичев! Поздрави от НПО - то. Опорките и внушенията са в достатъчен обем (като за ограничени хора - но...приемливо). Заработихте хонорара.

    Коментиран от #39

  • 15 ха ха

    22 4 Отговор
    доста напъни от работещ в къщи , на който посолството му е осигурило поминък
  • 16 Айде тоя

    17 8 Отговор
    Платения защо не обясни защо евроатлантиците не са предложили и създали заместващи мощности за ТЕЦ?!? Защо продаваме реактори на Украйна вместо ние да ги монтираме имайки всички разрешения?!?народа подкрепя миниорите защото е ясно че освен те без работа ние ще останем без ток или ще е много скъп
  • 17 Дойче веле

    17 4 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 18 фен

    12 4 Отговор
    Зависи от промените! Либералните ви атлантичеки ценности, извинете, но не мога да приема за положителна промяна. Нито ЛГБТ, нито зеленото малоумие, нито мултинационалните компании, които унищожават малкият и среден бизнес в цяла Европа. За тоталният контрол върху медиите, да не говорим!
  • 19 Сесесере

    10 11 Отговор
    Стачниците си пазят големите заплати от няколко хилядарки, купони, придобивки отпуски, евтини почивки, ранно пенсиониране и всичко, това за цял ден игра на карти завряно в някоя стаичка! Нормално е !

    Коментиран от #21, #25

  • 20 варненски пенсионер

    13 5 Отговор
    ко ти разбира свиня от енергетика......не е въпрос на промяна , а на оцеляване на държавата !
  • 21 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #19 от "Сесесере":

    Ти миньор ли си? Ако не си, защо не си станал, за да се облажиш и ти от тези "привилегии"?!
  • 22 да видим

    14 5 Отговор
    Разбрахме кой стои зад протестиращите, защото те нямат акъл сами да се сетят да протестират за опазване на работните си места и достъпно електричество за българите. Не разбрахме обаче, защо авторът не отваря дума за това кой стои зад едни милиарди. От трибуната на НС разбрахме, че списъците с фирмите между които милиардите ще бъдат разпределени са готови. Не е трудно да се досетим, че действителни собственици на тези фирми са именно действащи народни представители - Пеевски, Карадайъ, Борисов, Христо Иванов, Атанас Атанасов и т.н. Те ще получат милиони за да направят на мястото на рудниците ВЕИ паркове. Схващате колко сладка далавера е това - получаваш нещо без пари и веднага, на момента започваш да печелиш от него без да инвестираш и една стотинка. При това няма нужда от работници, плащане на осигуровки, социални искания и всякакви други съпътстващи наемането на работна ръка проблеми. Просто си стоиш и лапаш милиони, защото цената на тока гарантирано ще се покачва, а с нея и печалбите. Дичев мъчи за това, но аз питам - с кого тръгнаха на преговарят протестиращите? С отговорни държавни мъже, загрижени за бъдещето на страната и хората или с настървени печалбари, които вече са си опекли работата и се чудят как да прекарат работниците? Нали се сещате срещу какви пари и каква далавера са застанали хората със справедливите си искания? Единственото решение е оставка на правителството, разпускане на парламента, граждански натиск за разследване на грандиозните дал
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Абе

    10 2 Отговор
    Тази измама със "зелената сделка" един ден ще бъде обект на наказателно преследване в много държави от ЕС. Този ден не е никак далеч.
  • 25 МММ да

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Сесесере":

    Баце как би обяснил събарянето на нов ветро парк в Германия, за да копаят въглища за вече много изостаналите си от няколко поколения модернизации дърти ТЕЦ-ове, покриващи едва екологичните норми от преди 50години.
    Въпреки, че съкращават производства знаят много добре, че не могат да разчитат въобще на ветро и фото-парковете(всичко ала бала).

    Коментиран от #43

  • 26 А ти искаш ли

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    секторът в който работиш да го закрият и ад останеш на улицата без препитание?
  • 27 Копипасте

    3 3 Отговор
    Ти да видиш - Дайнов и Дичев излезли на барикадата да плюят по миньрите?! И това докато България управниците я набълбукат с кредити, които не може да плаща съгласно системата "Чикаго"?! После същите тия управници в "топлите страни" - така се изпусна да каже един виден политик на "тайно"обсъждане и както винаги така както каза един друг виден политик-финансист "Бедните ще го .....!"
  • 28 Баща му бе голям българин

    3 3 Отговор
    написал Пътят към София.
    Но трендафила трън роди
  • 29 точно така!

    4 3 Отговор
    Браво, проф. Дичев. Вашата статия е най-доброто и умно нещо, което се появи в публичното пространство. И написаното има универсално, всеобщо значение и важи не само за миньорите, а за всички хора. За първи път чета нещо мъдро, смислено и незлобно. Това е ключът за решаване на всички проблеми. Да осъзнаем, че всичко се движи и се променя, да сме гъвкави и приспособими.
  • 30 Демократ

    2 2 Отговор
    Манталитетът на българския народ 45 години беше трансформиран от комунистите така,че хората изгубиха себе си. Най-важен беше чл.1 от Конституцията- БКП определяше кой си и къде ще живееш,какво ще учиш и работиш. Индивидът нямаше право да решава каквото и да било, най-важното е да си член на БКП и партията да ти казва и да ти дава дори и хладилника и да решава какво да учат децата ти. Поради пълното ликвидиране на интелигенцията и жестоките репресии над несъгласните с диктатурата на комунизма,обществото се превърна в аморфна маса, която живя по правилата на БКП. Обществената професионална йерархия изчезна, миньорът, автомонтьорът и шофьорът бяха най-добре платените професии, вместо лекарят, учителят и човека на изкуството. Икономиката беше съсипана, рафтове по магазините бяха празни, хората изгубиха себе си, а това е най-важното в едно общество- свободния избор. 34 години същата комунистическа партийна номенклатура се превърна в икономическа,защото владееше парите,властта и контрола. Борците против капитализма станаха най-големите капиталисти ,но не с труд и способности,а с огромен грабеж на създаденото от хората. Промяна може да настъпи само ако родолюбиви строители на съвременна България управляват, а не грабители и рушители,които искат единствено и само да запазят властта. Затова старото ретроградно съществуване е толкова дълбоко вкоренено и нищо не може да се промени. България е страна с вечни ежедневни проблеми, каквито отдавна не съществуват в норм

    Коментиран от #46

  • 31 Просто никой не обича промените

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Чета по-долу троловете":

    Най-лесно е да живеем рутинно и да не се променяме. Затова реформите у нас не вървят. Масите не искат промените, защото ще им се накърни рахатлъкът. Девизът е: да не мислим, да не действаме, да лежим, ядем и караме стари коли с евтин бензин.

    Коментиран от #33

  • 32 Ха ха ха

    5 2 Отговор
    Така е.И реалните факти говорят , че няколко олигарха подкокоросват разни наивни хорица и ги лъжат, за да може те самите да продължат грабежа на България под маскировката , че са загрижени за хората . Просто поредния цирк за изнудване на всички нас .
  • 33 въпрос

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Просто никой не обича промените":

    И в какво точно се състои рахатлъкът на "масите"? Защото моите впечатления са, че "масите" в България живеят в непрекъснат стрес и несигурност, като започнеш от екзистенциалния въпрос дали ще успея да си платя сметките, да си изхраня семейството, да си платя кредита, да купя лекарствата на децата си, да платя частните уроци, да купя дрехи и обувки... Да наречеш ежедневната битка за оцеляване рахатлък не е ли твърде ц.и.нично?

    Коментиран от #45

  • 34 Какви промени?

    7 3 Отговор
    Ясно е! Една шепа мошенници искат да затрият българската енергетика, за да получат пари от други в чужбина и да си ги сложат в джоба...
    Е, такава промяна на кого му харесва и на кого не?
    Цялата страна да загуби, понеже едни пишлемета искат да се обогатят.... сори. Няма как да ни хареса!
  • 35 Хххххххххх

    4 1 Отговор
    Как обичам търтей наречени,,журналисти", които не са допринесли с нищо, да поставят категории на другите.
  • 36 Вярващ

    1 2 Отговор
    Ивайло! Най-искрено ти желая да ти се пречупи жизнената траектория! Не само на теб , а и на всичките хора , които обичаш и цениш! вярвам че ще сбъдне! Бог чува молбите на вярващите!
  • 37 Ивайло

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вятъра на промяната":

    Много добре знам кой съм! Аз, съм син на заклети комунисти! Благодарение на тях просперирам и сега!
  • 38 Ивайло Дичев

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ти си":

    Че зидам! Дека че ода?!:) Ама, никога не съм работил! Требе да ме квалифицират!
  • 39 Ивайло Дичев

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "инфо":

    Че аз винаги съм си заработвал хонорара! Не съм случаен професор! Аз, съм културен антрополог , което преведено на български означава манипулатор от класа!

    Коментиран от #40, #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ако текстът на Дайнов

    2 2 Отговор
    беше откровено просташки, тук Дичев се опитва да хързулне общественото мнение и стачкуващите по йезуитски. Аз ви съчувствам, но ще стоите някак по-симпатично, ако доброволно отидете към кланицата. Разбира се тези фантасмагории могат да се родят в главата на човек, на който не му се е трошила траекторията на екзистенцията и не е наясно с щетите и степента на унижение, които съпътстват процеса.
  • 42 Анонимен

    1 0 Отговор
    От професори зидари. Станахме. Но кой е виновен, нима младите от ПП ли. Айде ве. И това се случи преди години. А и много професори излязоха навън и живеят с наши близки. Лошо ли е. Купи на сина си за 500 хил в центъра на София жилище, сефа за по малкото си дете работи. Няма унизителна работа, много хора завършиха преди 15 г и нямаше за нищо, а сега има много работа навсякъде, но ви научиха на мързел и сега ви използват управляващите старчета в деменции. А и пари под масата сте дали
  • 43 умен

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "МММ да":

    фейк
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Лудия

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "въпрос":

    Рахат сте, аз в София бедни не съм виждал, докато има какво да ядете и да си плащате сметката ще си траете на рахат. Ако сте бедни софиянци, формулата и мястото за изпълнение ви е познато от далечната 97. Но за да отидете там трябва отново да останете с празни тенджери и на тъмно и студено
  • 46 да де

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Демократ":

    само забрави да кажеш кои и от къде бяха инструкторите на прехода , за да се изясни картинката
  • 47 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    ДВ да си затвярят мръсните усти , и да не дават акъл на хората как да живеят и че нямало нищо лошо да се изселят и да ходят немили-недраги по чужбина.
  • 48 не бях

    0 0 Отговор
    чел по-голяма глуп..ост, но е интересен опита за манипулация. Да се чудиш сега, как така сме генерирали толкова много мрънкащи, не желаещи да се променят и да се адаптират към новите дадености хора. Тези протестиращи хора ли са виновни, че политиците ги лъжат непрекъснато? Тези ли хора приемаха стратегии за развитие на енергетиката в България? Да не би, те да са ходили на разходки в Брюксел да се съгласяват безропотно с всяко предложение на ЕК?
    Ясно е, че списъка с въпроси може да бъде разширен, но има ли смисъл! Ако човек иска да бъде лъган, то ще бъде
  • 49 Оранжево и синьо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вятъра на промяната":

    Ей, много сте заядливи ша знаиш. Той го е написал: "Комунистът се превръщаше в капиталист, филологът се заемаше с реклама". Как вече да не знае кой е?