Last news in Fakti

7 Октомври, 2023 14:01 1 840 11

Енергийната система не е чувал с картофи, който можеш да друсаш и да сменяш съдържанието му с всяка нова реколта

  • енергийна система-
  • чувал с картофи-
  • друсане-
  • сменяне

Идеята, че всичко ще се замести от внос е наивна. Нарича се енергийна сигурност и управлението на нейните рискове са солта на умението на управлението на прехода, коментира енергийният експерт Илиян Василев

Енергийната система не е чувал с картофи, който можеш да друсаш и да сменяш съдържанието му с всяка нова реколта  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Умно с прехода, господа, и не оставяйте решенията на лобисти, включително на зелената сделка и на десктоп експерти, още по-малко на политически спекуланти, профсъюзи и на хора, които ви убеждават - миньор беше моя татко, миньор ще съм и аз. Енергийната система не е чувал с картофи, който можеш да друсаш и да сменяш съдържанието му с всяка нова реколта. Да напомня, нещо което забравят често бързащите по тази писта - енергийната система трябва да осигури непрекъсната, достъпна и качествена енергия не на малкото богати, които могат да си позволят, а на най-уязвимите. Ако приемем, че това са енергийно бедните и че цените на еленергията ще растат /за да стигнат германските равнища/, то това означава достатъчно голяма група от хора. Тоест трябват много средства и ум за да управляваш прехода, а не да се самоентусиазиращ от своята изключителност.
Първо, в пикови моменти през зимата и при аварии делът на въглищната енергетика стига до 60 процента. И това трябва да се замести след 2026, след 2030. И не са само процентите важни, важни са мощностите. 60 процента при потребление с товар 7000 МВт - какъвто беше случая миналия сезон когато единия блок на АЕЦ излезе от строя.
Може би мислите, че това няма повече да се случи, но подобна небрежност не е допустима при публичното управление. Идеята, че всичко ще се замести от внос е наивна. Нарича се енергийна сигурност и управлението на нейните рискове са солта на умението на управлението на прехода.
В пиковите моменти, ВЕИ мощностите, които се предвижда да заместят въглищата, очевидно трябва да достигнат, барабар с мощностите за съхранение на енергията им и да се толкова значителни, че не само да покрият 5-6 часа, а дни, тъй като има и силно облачни, мразовити дни, при които производството на соларни панели е силно компрометирано.
А сега се представете как това се случва в хоризонт и с темпото, достатъчно за да удостовери плановете за оттегляне /по "пазарни" причини/ на въглищната енергетика. След повече от 15 години насърчаване на ВЕИ инвестиции и милиарди вкарани в тях у нас, към 20,30 часа те дават около 1 процент от производството на еленергия.
А сега екстраполирайте тези тенденции в бъдеще и помислете дали е реалистично ВЕИ и мощности за съхранение да заместят въглищните централи - вие кажете - 2030, 2035 или 2040.
Добре е да се мечтае, но най-добре е по екраните да не се появяват десктоп експерти а да питате хората, които управляват енергийната ни система от диспечерската зала на ЕСО.
За да се случи този преход трябва да бъде направен умно. С директиви не става.
Особено като ми кажат - трябва да инвестираме яко във ВЕИ и в мощности за съхранение. Кой ще го направи - държавата ли, министрите ли, депутатите ли? Или инвеститорите - и как точно ще инвестират без да са сигурни че ще спечелят. Това пазарно няма как да стане, и не всичко е субсидии, трябва да рискуват и собствени средства, а соларните инвестиции ще произвеждат отрицателна доходност. Няма да признаят, че са сгрешили и ще потърсят договори за разлика - аналог за механизма за капацитетите. Тези договори ще изискват много пари, които ще плати консуматора - или през цените или през данъците.
ЕК дават директиви, няма да поемат сметката. Няма и откъде, освен от нашите вноски или заеми, които вземат от наше име, и които съвкупно изплащаме.

Коментарът е публикуван във Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    16 7 Отговор
    Щом долните Продажници са стигнали до Ликвидация на Енергетика, сметай какво е Унищожено преди тва.

    Коментиран от #9

  • 2 Обективно

    7 18 Отговор
    И как сега работят тецовете като всички работници пият бира по цял ден на магистралите ? И взимат ли заплати ? И нарушават ли си договорите ?

    Коментиран от #3

  • 3 Реалност

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Обективно":

    Скоро ще разбереш гласуваха всички ние да излезем на свободния пазар(борсата),миналата година при авария на АЕЦ внасях ме ток на 1200 лв.мегават, сметни сега ако и тази зима има авария колко ток ще платиш в студените месеци и си обясни защо досега нямаше понятие енергиина бедност ,а сега се говори доста често за него.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Малко ми светна

    10 4 Отговор
    Имало мислещи и милеещи за България и за българите хора. Браво Василев поклон за умните ти и точни разсъждения, но тези парашутисти които спуснаха Сорос и американското посолство у нас, ще те разберат ли. За тях има едни милиарди, които трябва да вземат, да си ги поделят и пак на самолета, пак в чужбина. Сглобката е направена от различни партии, ралични лобита, различни интереси, само в едно са солидарни, да лъжат, да се съгласят, да баламосват, но тези милиарди трябва да ги получат. Веднъж постъпили в България нищо не може да сглоби повече това правителство. Те са орел, рак и щука, а българските наивници да стоят гладни, на студено и на тъмно. Те са керванат, който си върви, както му в наредило Посолството и изнася България, а ние сме кучетата които лаят ли лаят.
  • 5 Иван4о

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Реалност":

    Вместо да подтикне строеж на АЕЦ Белене, където лежаха два реактора + друго оборудване великият ББ ОТСЕЧЕ: Това е гьол! Ако не беше тази приказка/бездействие сега там можеше да работи поне единия реактор.

    Коментиран от #10

  • 6 невежи тролочета краварски

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Реалност":

    кво му обясняваш на краварската невежа, галя само такива ги събира със 8 клас изкарали че и до там не изкласили

    чувал е той за енергийна независимост, той си мисли че домати ще купува от кауфланга

    Коментиран от #7

  • 7 Обективно

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "невежи тролочета краварски":

    Невеж, половината Марици са американски !
  • 8 Тоя ток

    0 0 Отговор
    Няма кои да го плаща, правят си някакви илузии, че мога да изплащам някакъв си скъп ток, които може да го плаща
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Пoнятиeтo "Eнeргиeн ceктoр" e въвeдeнo oт 39 НC (2001-2005г.), вмecтo "Eнeргийнa cиcтeмa", c цeл рaзкъcвaнe нa eнeргийнaтa ни cиcтeмa нa oтдeлни тeцoвe и мрeжи и тяхнaтa привaтизaциятa пoд фoрмaтa нa EРПтa, ТEЦoвe-търгoвcки дружecтвa и eдин куп нeeфeктивни чacтни ВEИ инcтaлaции. Упрaвлявaщитe лeгитимирaхa пoнятиeтo "EНEРГИEН CEКТOР". вмecтo "EНEРГИЙНA CИCТEМA" . Нa пръв пoглeд нeзнaчитeлнa тeрминoлoгичнa прoмянa, пръкнaлa ce oт крaдливитe пoлитици в Нaрoднoтo Cъбрaниe, нo cъздaвaщa уcлoвиe зa рaзпaрчaльocвaнe нa Бългaрcкaтa eнeргeтикa. Ceктoрът мoжe cпoкoйнo дa ce рaзрязвa и дa ce рaздaвa, дoкaтo cиcтeмaтa e eдиннo цялo. Рaзкъcвaнeтo нa eнeргийнaтa cиcтeмa нa Бългaрия дoвeдe дo нeблaгoпoлучиятa и зacтoя в eнeргeтикaтa ни.
  • 10 БРАТУШКИТЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван4о":

    ...трябва да ги осъдим и за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. За това са и всички маймунджулъци, от страна на ръководството на "независима" България, с АЕЦ „Белене” вече над 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа на руснаците, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 11 Ще ми

    0 0 Отговор
    Светите на М У .Я - Денков.