Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 06:00 17 886 39

Защо не пускат София в Шенген? Австрийски експерт пред ДВ.

  • шенген-
  • хайнрих бадура-
  • австрия-
  • ес-
  • корупция-
  • българия-
  • нидерландия-
  • румъния

Много зависи и от това как ще се развие войната в Украйна, какво ще е социалното положение в ЕС

Защо не пускат София в Шенген? Австрийски експерт пред ДВ. - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Професор Бадура, защо Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенген?

Хайнрих Бадура: Официално става дума за временно блокиране на това присъединяване заради придвижването на бежанци и мигранти. В контекста на Декларацията от Тирана от 6 декември миналата година, когато за пръв официално беше отхвърлено приемането на двете държави, днес в Австрия се изтъква аргументът, че през 2022 година в страната са били подадени 100 000 молби за убежище. Числата обаче междувременно спаднаха с около 30%.

ДВ: Какво общо има това с България и Румъния?

Хайнрих Бадура: Правителството твърди, че 3/4 от кандидатите за убежище не са регистрирани и че има общ проблем с мигрантските маршрути през Западните Балкани. 40% от мигрантите идвали през летището в Белград, други 40% по сухопътните маршрути през Румъния, България, Сърбия и Унгария, останалите 20% - по други пътища. Тоест, проблемът не са самите българи и румънци, проблемът е, че приемането на тези две страни води до директно отваряне към пространства извън ЕС, а това вече има измерение в областта на политиката за сигурност - незаконна миграция, търговия с хора, престъпност, наркотици, тероризъм, корупция. Това е наративът на австрийското правителство. Докогато ЕС не е в състояние ефикасно да защитава външната си граница, австрийският канцлер смята за свой дълг да се грижи за общото благо и за сигурността на австрийците.

Впрочем, сходни аргументи се чуват в съответните дискусии и в Словакия, Полша преди предстоящите избори, в Германия, от страна на Орбан и неговото правителство - да има по-строги правила за политическо убежище и контрол по границите. Но обясненията на канцлера Карл Нехамер и на вътрешния министър Карнер са едностранчиви, защото не отчитат един факт: Унгария и Сърбия просто пропускат бежанците нататък, а напоследък се видяха пробойни и корупция при издаването на визи по границата на Полша с Беларус. В случая ЕС изглежда безпомощен, а "Фронтекс" (Европейската агенция за гранична и брегова охрана - б.р.) - беззъб.

ДВ: Какво точно предлага австрийското правителство?

Хайнрих Бадура: Канцлерът и вътрешният министър настояват за изпълнението на пет точки. Първо, да се стартира пилотен проект за процедура по даване на убежище в държава от ЕС, която да се провежда на външната граница на съюза. Второ: да се приемат правила за връщане на мигранти и да отпаднат индивидуалните процедури във всеки отделен случай. Трето: провеждане на процедури за убежище в тъй наречените "сигурни трети страни". Четвърто: по-лесна отмяна на бежанския статут при извършване дори на леки престъпления. И пето: държавите от ЕС да оказват повече подкрепа на "Фронтекс" по външната граница на ЕС и на територията на трети държави. Позицията на Австрия по разширяването на Шенген нямало да се промени, докато не се предприемат тези мерки и не спадне броят на молбите за убежище - това беше повторено съвсем наскоро.

ДВ: А какви са вътрешнополитическите причини за тази втвърдена позиция на Австрия?

Хайнрих Бадура: На 25 септември 2024 се очаква Австрия да избере нов парламент. Според сегашните допитвания води Партията на свободата, докато управляващата в момента Австрийска народна партия остава на трето място след социалдемократите. За да се заеме адекватна позиция по темата за миграцията, се изисква определена степен на образование, познания, информираност за ЕС и процесите по взимането на политически решения. Тъкмо равнището на образованост и компетентност на хората изкушават правителствата да флиртуват с избирателите, да "купуват" гласове. Нещо подобно го има и в Германия във връзка с партията "Алтернатива за Германия" - говори се най-вече за пари и субсидии, вместо да се просвещават хората.

ДВ: А какво ще се промени след изборите?

Хайнрих Бадура: В момента всяка прогноза би била несериозна и непрофесионална. Много зависи и от това как ще се развие войната в Украйна, какво ще е социалното положение в ЕС. Австрийското правителство очевидно иска да се придържа към "не"-то за България още известно време.

Според мен огромният политически натиск, който упражняват актуалните политически процеси, ще изтласка на заден план въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген и той ще изгуби актуалност. Нещата зависят и от умението на Еврокомисията (ЕК) да аргументира в полза на членството на двете държави. Знаете, че в годишното си обръщение председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен изрично ги посочи като част от Шенгенското пространство и настоя тяхното членство да не се бави повече.

ДВ: А какво мислите за предупрежденията на Букурещ, че могат да бъдат взети "насрещни мерки" срещу Виена?

Хайнрих Бадура: Като имаме предвид начина на мислене на сегашното австрийско правителство и отношението му към националните интереси такива мерки биха били изцяло контрапродуктивни, защото във вътрешнополитически план в Австрия ще доведат до обратен ефект.

ДВ: В тази връзка: как бихте описали настроенията в Австрия по отношение на мигрантите?

Хайнрих Бадура: Амбивалентно е. Има съчувствие, но има също критики и отхвърляне, в зависимост и от това дали става дума за сирийци, за африканци или за украинци. Когато няма агресивност, когато няма криминални прояви, когато обществото не се чувства застрашено, тогава настроението и отношението на австрийската общественост са добри, има готовност за помощ и за социално усилие.

Срещу българите и румънците никой няма нищо против, тъкмо наопаки. Разбира се, тук роля играят и културно-религиозните аспекти. Двете страни в никакъв случай не са "образ на врага" в очите на тукашното общество, а в информационния поток, независимо от актуалните политически реалности, българите и румънците са по-скоро незабележими. А забележимите измежду тях - те са друга история, те са в полезрението на силите на реда и на правосъдието, но не и на широката австрийска общественост.

Професор Хайнрих Бадура е преподавател в Силезийския университет в Катовице, председател не Етичната комисия в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и автор на многобройни книги и статии. Изследователската му дейност включва теми като европейска интеграция, икуменична и политическа теология, етика, ценности и култура и модерното управление.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче веле

    51 15 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България

    Коментиран от #27

  • 2 фен

    63 18 Отговор
    Мдаа. Мигрантите скоро ще станат нежелани в Германия. И политически, и икономически. И какво по - добро за дойчовците, от превръщането на България в лагер за мигранти? А тогава, приемането ни в Шенген ще пречи. За ЕС винаги сме били втора класа. Какво правим там!?🤔 Сърбия се справя чудесно, без да има нищо общо с тази кочина.

    Коментиран от #10

  • 3 дъвка за народа

    53 10 Отговор
    Ако ни приемат в Шенген, после с какво ще ни залъгват ПРОДАЖНИТЕ ни политици? Какъв морков ще извадят?
  • 4 DW И Алесандър Адреев

    53 12 Отговор
    София и Бъгария се управява 15г от Мафията, Няма работеща Павосъдна систеа, Тотална, Корупция и Бюрокрация!!
  • 5 Леко леко

    34 11 Отговор
    Ни пробутват идеята, че няма да видим скоро Шенген. Като се има предвид и другото неосъществимо обещание на не интимните партньори за еврото, е време да си ходят! Нали за това се сгодиха, основната им цел.
  • 6 Тити

    39 7 Отговор
    И без да е човек експерт може да види картината във БЪЛГАРИЯ корупция картели и никаква правосъдна система.
  • 7 Айде няма нужда

    47 10 Отговор
    Никой не се интересува от темата Шенген. Освен това защо ще искаме да предадем и контрола върху границите на страната ни на наднационалната организация ЕС и Брюксел? За да ни определят " мигрантски квоти" и като вече външна гранична страна да направят един голям бежански лагер тук. Мотивите на местните власти в София с това упорито настояване да ни " приемат" са твърде странни и вече съмнителни.
  • 8 Здрасти

    37 8 Отговор
    Вижте тъпотия или нарочно написано "Защо не пускат София в Шенген?", София да не е България??
  • 9 Офф

    40 9 Отговор
    Защо толкова отчаяно се стремят да предадат контрола върху границите ни на Брюксел? Да не би да има някакви "фондове" за усвояване за изграждане на "мигрантски" центрове и стремежът да е точно това. И това с "пускането" е толкова унизително и жалко, че човек чак му става неудобно.
  • 10 Експерт

    13 22 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    Доходите -заплати и пенсии в Сърбия са с 30% ПО-НИСКИ от българските!!! Средната заплата в България е 1000€, а пенсия е 420€!

    Коментиран от #11, #36

  • 11 фен

    38 10 Отговор

    До коментар #10 от "Експерт":

    Цените също! И там не ядат боклуците, продавани от германските вериги, а храни, произведени от местните ферми...

    Коментиран от #21, #29

  • 12 Крив макарон

    31 6 Отговор
    Защото повечето от нелегалните мигранти, заловени в Австрия, са минали през бг, а в Холандия, съвсем основателно смятат, че в бг живеят предимно мутри и ромбове.
  • 13 Идеите

    34 1 Отговор
    На Австрия не са лоши но са недостатъчни. Просто идващите тук получават един статут и едни 900 евро месечно+ други придобивки. Просто ЕС трябва да се направи непривлекателен за икономическите емигранти точещи системата чрез спирането на всякакви помощи и физическо недопускане в ес
  • 14 Го го

    39 3 Отговор
    Тези които са в Шенген да си спират бежанците,ние не сме, можем само да помогнем като ги насочваме към Австрия и Нидерландия.
  • 15 Шопендар

    36 2 Отговор
    Какво е това Шенген,и да е имало Шенген,вече няма Шенген,Европа вече е с гранично пропускателни пунктове,и всеки си пази границите,и не се знае дали пак ще има Шенген и кога
  • 16 софия да си ходи в шенгена не ни пречи

    26 10 Отговор
    ако може само софия да е в шенген няма проблем да я пускат там но да не пипат бедната ни държавица народа и неиска вече американско робство така че супайте духата !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кунчо

    12 3 Отговор
    “Първо, да се стартира пилотен проект за процедура по даване на убежище в държава от ЕС, която да се провежда на външната граница на съюза. “ Мдааа...... Като чета това се сещам за арменската демокрация в арменския парламент отпреди около 20 години. Не е важно кой-кого, по важна е шумутевицата и пукутевицата, самото желание за реформа. Та питам се аз, не е ли време да се “реформира “ и европарламента, барабар със всичките му подлоги, дето ги канеха тези субекти, дето обикаляха и скандираха по улиците “искаме бежанци “, че и то точно австрийците включително, дето търчаха разни палячовци с едни ножици около оградата на границата ни с турция, ами че и топлото “няма ограничение на броя на прием на бежанци, колкото искат - толкова да дойдат, баба им ще ги приеме и т. н.?? Дойче веле....., ама какво дойче бе дрогарки и дрогари? Отдааавна го няма дойчето, погребаха си го.
  • 19 Булба67

    21 2 Отговор
    Върнете Кльона, И КАРАЦУПА !!!! Който разбрал РАЗБРАЛ!?

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Верно

    30 1 Отговор
    Че то до сега да не да нямаше наркотици и мигранти, а австрийците да идат да се жалват на баба Меркел, тя даде идеята да ги приютим горките мигранти. Колко мигранти влизат без паспорти, без всякакви документи, но да сте видяли мигранти без мобилен телефон, аз не съм
  • 23 Българин

    11 17 Отговор
    До като не се изчистят всички комунисти от България шенген през крив макарон
  • 24 Боби

    10 2 Отговор
    Ми да пуснат Свиленград!Може и Кърджали....
  • 25 Ааааз

    22 0 Отговор

    До коментар #19 от "Булба67":

    И през 200 метра вишки със снайперисти
  • 26 ?!?!?!

    13 0 Отговор
    Ама ,как защо ? ЗАЩОТО още НЕ МОЖЕМ да НАМЕРИМ НОЩНОТО ШКАФЧЕ !!! А,САМО,него ли????!!!
  • 27 Петров,Mr Петров

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче веле":

    А ТАСС ли ще поканите , болшевишки ушанки ? Ако Америка не Ви хранеше , обличаше и въоръжаваше по време на Втората световна - Москва да е сега на дъното на море.
  • 28 бай Даньо

    19 0 Отговор
    Отдавана е време България да твърди позицията по отношение на Шенген и да създаде безплатна автобусна линия Малко Търново - Видин . ЕС трябва да разберат че проблема с емиграцията през България до колкото го има може да се реши само отвътре когато България е в Шенген и с общата помощ на по богатите от ЕС , другото е десни парти си правят предизборни кампании на гърба на България и Румъния .
  • 29 Търговец

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "фен":

    търговските вериги в България не са германски, а са чефутски. С изключение на няколко Български.
  • 30 Гошо

    8 0 Отговор
    Границата на София в Шенген ши е от Люлин
  • 31 ния

    4 1 Отговор
    все ловджии запас наи голямата армия
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЕЙ КЕЛЕМЕТА

    10 6 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ ВСЯКАКВИ ЕВРОСЪЮЗИ ШЕНГЕНИ И ЕВРОЗОНИ ДОКАТО НЕ СА НИ ЗАТРИЛИ ТОТАЛНО КАТО ДЪРЖАВА И НАРОД!
  • 34 двуличници

    12 1 Отговор
    Вината за мигрантите е на Меркел и другите уоравляващи ЕС в предишните мандати! Когато ги каниш с отворени обятия, и им осигуряваш всичко необходимо, как няма да дойдат!
  • 35 Хаха

    4 0 Отговор
    Кво се правите на тъпи бе.Никой няма да ви дад е пари за засилване на границите а не искат повече бежанци.Ще си ги отглеждаме у нас както върви.
  • 36 Милен

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Експерт":

    Да майка ми и баща ми взимат 420 лв пенсия, но лева

    Коментиран от #38

  • 37 Гражданин

    4 0 Отговор
    По добре да отворим границите си със Румъния и Гърция да направим Балкански мини шенген докато гледаме Рюте и Нехамер как въвеждат временен граничен контрол по граници с други шенгенски Държави не ги разбирам тези двамата срах ли е някой бежанец или емигрант да не ги е..ат или така им е изгодно на Австрия и Нидерландия да ни спират да се развиваме защото има много камиони където чакат с дни и месеци на тези гранични Пунктове според мен ако и тази година пак са против тези Холандците и Австрийците по добре както казах по горе отваряме границите с Румъния и Гърция да чакаш цели 12 години да те вземат това е престъпление
  • 38 НОИ

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Милен":

    ПРИ МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ 523лв., означава че нямат достатъчно трудов стаж или са с инвалидни пенсии и 15г стаж!!!
  • 39 Стратега

    1 0 Отговор
    За сто долара продадоха Шенген щатските агенти Кирчо, Кокорчо, Мариа Габриел и украйнския агент Тагарев!
    Сега и Унгария ще стопира България за Шенген, на само Австрия и Холандия!
    100$ или 30 сребърника е все едно.