Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 14:00 1 334 4

Политическият коментатор Дмитрий Дризе: „Москва може да бъде въвлечена в тази конфронтация“

  • москва-
  • русия-
  • израел -
  • операция-
  • хамас-
  • палестина-
  • техераниран-
  • намеса-
  • сащ-
  • ционизъм

Иран заплашва да се намеси в конфликта, ако Израел разшири операцията си срещу Хамас

Политическият коментатор Дмитрий Дризе: „Москва може да бъде въвлечена в тази конфронтация“ - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Техеран предупреди Израел да не разширява настъпателните операции. В този случай Иран е готов да се намеси в конфликта. Как точно, днес не е съвсем ясно. Въпреки това сирийските летища вече бяха бомбардирани два пъти от неизвестни самолети. Именно сирийското направление, заедно с Южен Ливан, се нарича нова потенциална гореща точка. Политическият коментатор на "Комерсант FM" Дмитрий Дризе не изключва Русия да бъде въвлечена в конфронтация.

Иран заплашва да се намеси в конфликта, ако Израел разшири операцията си срещу Хамас. Сега Техеран се опитва да създаде коалиция в подкрепа на борбата срещу враговете си или поне да получи одобрението на арабските и други страни, които в една или друга степен са в опозиция на еврейската държава.

Всъщност вече има признаци, че Иран се опитва да прехвърли оръжия на своите прокси сили в Сирия. Именно оттам, от сирийската част на Голанските възвишения, може да се извърши първа атака. В тази връзка летищата на Дамаск и Алепо са бомбардирани от неизвестни самолети. Освен това проиранската шиитска групировка Хизбула вече се противопоставя на Израел от Ливан, въпреки че боевете все още не са активни. В района има две формации самолетоносачи на ВМС на САЩ и това е най-ефективното успокоение за много горещи глави.

Не е тайна, че режимът на аятоласите сега е в тежка ситуация. Той не може да не се намеси, иначе те ще кажат: какъв главен борец срещу световния ционизъм сте вие, ако не можете да се притечете на помощ на своите събратя палестинци? Но ако въпреки това се осмели да атакува основния си враг, последствията могат да бъдат много, много трагични. Затова е логично да се заплашват със страшни наказания, да се пращат гръмотевици и светкавици върху главите на ционистите, но все пак да се бие с лоши ръце, което всъщност в една или друга степен се случва сега.

Така Ливан и най-вече Сирия, където, както е известно, се намира група руски войски, отново могат да се окажат под удар. И това ще бъдат сериозни удари, с най-съвременни оръжия, а не чрез партизански атаки на терористи на т. нар. "мобилни джихад отряди". Но нека не раздуваме и влошаваме ситуацията преждевременно.

Нека бързо да се върнем към постсъветското пространство. Владимир Путин, по време на срещата на върха на ОНД в Бишкек, каза, че изходът от кризата е създаването на независима палестинска държава със столица в Източен Йерусалим. И тогава руският президент за пореден път даде да се разбере на Запада, че може да се бие с него, ако се наложи.

Сега е моментът да се върнем отново в Близкия изток. Иран, както знаем, сега е наш съюзник и ако е така, тогава е обичайно да подкрепяме съюзници, нали? Поне политически. Що се отнася до Сирия, там Башар Ал-Асад продължава да е на власт, нашият още по-голям съюзник и приятел. Той също може да има нужда от помощ и тя може да не е само политическа.

Имайки предвид гореизложеното, Москва теоретично може да се окаже в една или друга степен въвлечена в тази конфронтация. Да си спомним миналия век, края на 60-те и 70-те години. Съветският съюз беше изцяло на страната на арабите. И нека просто кажем, че не спечели. Русия в различни периоди дори беше приятел с Израел, но сега ние, очевидно, защитаваме палестинските интереси. Не се забелязва обаче някой днес да се вслуша в руската позиция и веднага да се втурне да създава палестинска държава.

Но Кремъл е готов да действа като миротворец, което също не е лесно, тъй като очевидно бившите западни партньори и преди всичко Америка възнамеряват да "свирят първа цигулка".

Държавният секретар Антъни Блинкен все още е в Близкия изток, опитвайки се да възстанови реда. Ако успеем, въпросът за лидер в световен мащаб ще отпадне от само себе си. Ако не, тогава не може да се изключи, че лидерството ще трябва да бъде постигнато с военни средства. Традиционно не правим прогнози, ситуацията се развива динамично.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Асан

    2 6 Отговор
    Руската армия ще защити Палестина от Сащ и Израел
  • 4 даже хамас да е отвела руски евреи в газ

    0 1 Отговор
    а , не се разбра . като удря сирия , газа, иран не е по добре, а по зле . Сега Изрел вие и реве , животни ги убил бебетата . изклал животни . сапунен сериял . като видя в газа и в изрел хората не правя разлика . е католици и мохамедани отдавна са смесили кръвта си . Бенамин си е като палестинец . сега мир и спокойствие очевидно не ще .