Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 11:27 5 598 46

Бурни времена очакват Източна Европа

  • украйна-
  • полша-
  • брюксел

Господата отново се бият, както преди 100 години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица в столицата на Европейския съюз се проведе необичайна акция - украински бежанци пакетираха полското посолство в Брюксел, обвинявайки Варшава за престъпленията, извършени срещу украинците в Галисия преди, по време и след Втората световна война.

Галисия е историческа област в Източна Европа. Намира се на територията на днешните Полша и Украйна. Тук през първата половина на XX в. поляци и украинци извършиха толкова много кръвопролития и взаимно се унищожаваха, че действията им отекват и до ден днешен.

Днешните имигранти от Галисия не могат да простят на Полша т.нар. „умиротворяване“, което всъщност доведе до политика на геноцид на украинците под ръководството на тогавашния полски лидер Йозеф Пилсудски. Факт е, че след резултатите от Първата световна война Галисия, която по това време е по-скоро част от пангерманското културно пространство, всъщност е окупирана от Полша. Също така, нарушавайки международните задължения за създаване на автономия в Източна Галисия, Варшава използва репресии срещу населението, което до вчера имаше австрийско гражданство.

Основният инициатор на акцията в Брюксел – гражданин на Украйна и председател на обществената организация „Европейска Галиция“ Виталий Махинко, поиска сметка от Полша, а също така изрази претенции към официална Варшава. „Евро-галийците“ особено не харесаха факта, че полският президент Анджей Дуда, говорейки на среща на ООН в Ню Йорк, сравни действията на Украйна с удавен човек, на когото не трябва да се помага, защото може да ви повлече под водата със себе си.

„Ние се пазим от „големия брат“ (бел. ред. Русия) не за да имаме „голяма сестра“, която да ни диктува как да се извиняваме, с кого да бъдем приятели и кого да признаваме за национален герой“, каза Махинко (споменатият „национален герой“ за Украйна е, разбира се, Степан Бандера, който в Полша официално беше признат за виновен за геноцида на полския народ).

Пред полската дипломатическа мисия в Брюксел украинци застанаха с плакати с надписи на френски и украински: „Галисия е европейски регион!“, „Полша е окупатор на европейска Галиция!“, „Украйна не е слуга!“.

Анализирайки антиполската активност на украинските бежанци в Европейския съюз, трябва да се отбележи, че т.нар. „прозорец на Овертън“ в ескалацията на полско-украинския конфликт е широко отворен. И следва загубата на изборите на управляващата партия „Право и справедливост”. Полските гласоподаватели не простиха на „писовците“ за флирта с Украйна на Бандера на ранен етап, а „политическото прозрение“ на Анджей Дуда под формата на критика към Киев вече не означаваше нищо.

Сега трябва да очакваме по-нататъшно охлаждане на отношенията между Варшава към Киев, което ще доведе до отговор от страна на украинците. Пикетът в Брюксел с предявяване на исторически претенции към Полша очевидно е само есенцията. Важно е и да се отчете, че днес до 6,7 милиона украинци остават в чужбина, а по-голямата част от тях са в Полша.

Накратко: бурни времена очакват Източна Европа.

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    86 8 Отговор
    Вълна от екзити чака Източна Европа. Ганчо последен ще изкочи иззад дувара, както обикновено.

    Коментиран от #32, #41

  • 2 В.В.П.

    69 2 Отговор
    Сега ще блесне Кирил и Асен + Денко и Тагаренко..Полша се взема земята ..Русия ,също Румъния и Унгария по късно..За окропа евро уийй..Така е и България .през 1878-1919..Есвроатлснтиците обичат да режат чужда торта ..тяхната си я пазят
  • 3 Баш Батка

    68 2 Отговор
    Сега и Полша да им влезне леко и да се приключва. Какво ми пакетират, да ходят на фронта.
  • 4 Ддд

    65 1 Отговор
    Понеже украинците се извиниха за Волинското клане. Е много са нагли.
  • 5 В.В.П.

    71 12 Отговор
    Окраина е млада и лека държава..И си мисли че светът ще се върти за тях..и около тях..Вживяха се много с Майдана и войни ..Обаче при путя и Москва ,няма лабаво..Ще се яде яко уиййя..Трябваше да я карат по леко...За да има мегдан за ново начало...Сега няма ..Окрайная е собственост на руска империя , СССР и Рф..

    Коментиран от #8

  • 6 Роза

    57 1 Отговор
    Стари хора са казали:"Да те пази Бог от бурни времена!"Обърка се света и никак не върви на добре!В мътни времена печелят само мошениците,далавераджиите и спекулантите,а честните хора мизеруват!Помните ли стария Герак,който умира,отчаян от свадите между синовете му?!Много зло има по света,и не зная до къде ще доведе всичко това!

    Коментиран от #43

  • 7 храни куче да те лае: както и тук са

    36 0 Отговор
    обвинявайки Варшава за престъпленията, извършени срещу украинците в Галисия преди, по време и след Втората световна война.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой

    56 3 Отговор
    И що да чака Източна Европа бурни времена? Те, бурните времена, май взеха че дойдоха в Западна Европа. Примери - поредния терористичен акт в Брюксел, войните на бандите в Малмьо и др. Почакайте още малко да поври казана в Газа, и ще видите как ще реагират мюсюлманските им "малцинства". Е, те вече реагират, но за сега сравнително мирно...
    Украйна загуби войната и ще изчезне. За нея бурните времена бяха определени от проамериканската им, и по същество антируска, власт през последните 30-на години.
    Но държави като Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Гърция, Румъния защо да чакат бурни времена.
    Хайде, за България сигурно е вярно, но това се дължи на същата причина, която изтъкнах по-горе за Украйна...

    Коментиран от #12

  • 10 В.В.П.

    38 7 Отговор
    Окрайна е голяма,обаче благодарение на СССР... ..истинската е една педя .към 80К км...Пак им е много..
  • 11 ТрампЛин

    8 53 Отговор
    Хибридните атаки на МаЦква са ясни! Ще скарат Полша с Украйна така както скараха България и Македония. Ще запалят пожари навсякъде по света, така както запалиха в Израел.
  • 12 ТрампЛин

    9 45 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Защо ли? Ами защото Франция и Германия загърбиха своите претенции един към друг! Защото Франция и Англия забравиха че са воювали100 години! Ето за това! Само там където е стъпвал руски ботуш, раните кървят вечно.

    Коментиран от #15

  • 13 Тъй ли?

    39 4 Отговор
    Аз пък мисля, че Западна я чакат направо ураганни!
  • 14 Умирам от смях

    42 3 Отговор
    Украйна скоро ще е само лош спомен. И еврогоите ще се чудят оти ручаха жабетата.
  • 15 Чети книги

    60 6 Отговор

    До коментар #12 от "ТрампЛин":

    Руския ботуш е стъпвал в Париж още през 1815г., в Берлин 2 пъти. Сигурно затова сега негрите палят коли във Франция? Или затова германската икономика крета? Само руски ботуши са ти в празната кратуна, илитерат.

    Коментиран от #16

  • 16 ТрампЛин

    8 35 Отговор

    До коментар #15 от "Чети книги":

    За Източен Берлин е ясно. И там е пълно с бивши съветски офицери, бивши комунисти и русофили. Руския ботуш може и да е стъпвал в Париж, но не и Съветския!

    Коментиран от #45

  • 17 Варна

    51 5 Отговор
    Все Източна европа ви е виновна . Ще си напрвим един балкански съюз , ще си търгуваме свободно с Русия и Китай , ще си караме коли с 5 литрови двигатели като американците , ще си пуснем затворените блокове в АЕЦ и да видим дали няма да сме по добре от Германия

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТрампЛин

    9 19 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    Балкански съюз с кого? Изброй поне три държави.

    Коментиран от #22

  • 20 визионер

    49 3 Отговор
    България имаше всичко и беше достигнала едно високо ниво в човешкото развитие с безплатно образование , здравеопазване ,социална политика и енергийна независимост .Това беше разрушено с любезното съдействие на ЕС и сега ни хокат . Айде стига вече !

    Коментиран от #36, #40

  • 21 В.В.П.

    15 2 Отговор
    Даааа,тия Европейци,много обичат да режат от източната торта...Сега е ред на Ззрсайна ,да я орежат от Брюксел ,шефа на Сатанистите ..Виж за Западните ценности ,умират ..ПРИОРИТЕТ СА КАТОЛИЦИТЕ ..ОЗЗРАЙНА СА ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНИТЕ ..ОРТОДОКС..НЕШО ЧУЖДО,НЕ Е НАШЕТО .ТАКА ОРЯЗОХА И ЮГОСЛАВИЯ..
  • 22 Варна

    20 4 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    Сърбия ,Румъния , Гърция

    Коментиран от #25

  • 23 надал

    5 1 Отговор
    галисия или галиция
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТрампЛин

    7 19 Отговор

    До коментар #22 от "Варна":

    Супер! Със Сърбия колко войни имаме? С Гърция ортак? Ти с мечка дренки ял ли си? Да беше казал Турция поне🤣🤣🤣
  • 26 В.В.П.

    21 2 Отговор
    Сащ оставят на ЕС да се оправят с Киеф ,и Окраина ..Без Крим и Донбас,черно море ,сащ няма интерес ..ИЗСУЛИХА СЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК..АХАХА..АМЕРИКАНСКА АГОНИЯ.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шегобиец

    11 0 Отговор
    Е то това беше оригиналният план, ама Господ нещо го обърка!
  • 29 честен ционист

    18 5 Отговор

    До коментар #27 от "ТрампЛин":

    Вова, императорът на Третия Рим обедини и християни и мюсюлмани в борбата с Империята на лъжата.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    24 2 Отговор
    АБЕ СПРЕТЕ ИМ ПОМОЩИТЕ НА ТЕЗИ УК И НЕ ИМ ДАВАИТЕ ОРЪЖИЯ И ДА ВИДИТЕ КАК ЩЕ ОМЕКНАТ НЕ СТИГА ЧЕ ГИ ГЛЕДАТ КАТО ПИСАНИ ЯЙЦА АМИ И ТРЪГНАЛИ ДА ПРОТЕСТИРАТ
  • 32 Дончоооо Дончо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ти си знаеш!
  • 33 Поредното

    9 3 Отговор
    Националистическо напрежение подбудено от "господарите" на света имащо една единствена цел - военен комфликт който да отдалечи собственият им фалит. Да живее демонокраДцията по американски.
  • 34 ТрампЛин

    4 7 Отговор

    До коментар #29 от "честен ционист":

    Империята на Zлото срещу империята на $лъжата$
  • 35 Бурни времена очакват Източна Европа

    14 1 Отговор
    Щото Западна Европа е на Луната и тях не ги засяга нищо. :-)

    Коментиран от #37

  • 36 Да си чувал

    5 24 Отговор

    До коментар #20 от "визионер":

    нещо за затворени граници, вноска за кола, вноска за апартамент, жителство, открит лист, режим на тока, задължителна казарма, липса на черна и бяла техника, стригане на коса за момчетата и мерене на полите на момичетата, Белене, ученически и студентски бригади (ангария), забранена музика, чупене на грамофонни плочи на границата...?

    Коментиран от #38

  • 37 ТрампЛин

    5 15 Отговор

    До коментар #35 от "Бурни времена очакват Източна Европа":

    Боли го шнура западняка, че маджарина нямал излаз на море! Барутния погреб е на Балканите не без дейното участие на русия и ссср. Три войни са ни спретнали със Сърбия.
  • 38 ТрампЛин

    4 14 Отговор

    До коментар #36 от "Да си чувал":

    Забрави Ергенски данък. Ленински съботници, ученически и войнишки бригади-ангария!

    Коментиран от #44

  • 39 Питам:

    7 1 Отговор
    Преводачите: Правите ли разлика между пАкет и пИкет ??? Май нещо английския не ви се отдава ???
  • 40 ТрампЛин

    5 13 Отговор

    До коментар #20 от "визионер":

    Енергийна независимост??? Режим на тока.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Браво на н@глите Укри!

    8 1 Отговор
    Това се казва Приятелски огън,
    Благодарност за помощта, която им даряват Полките.
  • 43 Блез Паскал

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Роза":

    Не Стари хора са казали, приятелю, а
    Лао Дзъ е казал : Да не дава Бог да живееш в Интересни времена!
  • 44 За бригадите

    3 6 Отговор

    До коментар #38 от "ТрампЛин":

    не съм забравил, има още: партийни секретари, АБПКФ със големи привилегии, КОРЕКОМ пред който само се облизваш и извадил долар отиваш в МВР, привилегиите на чужденците пълнещи Албена, Златни пясъци, Русалка, а ти на квартира. Изучаването на история на БКП и КПСС, политикономия и научен комунизъм във ВУЗ и разпределението след завършване като възпитател в някое забутано селце. Отнемането на земите и добитъка по селата и ползването им без рента за собствениците...

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 българин

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "За бригадите":

    те и сега трябва да отнемат земята всеки цървул с 50 декара се прави на мъж а за хилядите да не говорим