Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 06:00 4 285 53

Защо градовете в България загиват пред очите ни

  • демографска криза-
  • население-
  • местни избори-
  • градове-
  • софия-
  • българия-
  • българи-
  • градска среда-
  • култура

Какъв е градът, в който искаме да живеем и общуваме?

Защо градовете в България загиват пред очите ни - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

Основното, което чуваме от кандидатите за кметове, е, че ще направят градовете си удобни. Не ще и дума, че имаме нужда от подземни паркинги, детски градини и нечупещи краката тротоари. Но искам да обърна внимание на нещо по-невидимо, които ми се струва, че подценяваме.

Място за общуване

Големият град е място, където са събрани непознати един за друг хора. Основното, на което трябва да се научат, това е да общуват - да изградят усещането, че имат нещо общо, макар че в голямата си част дори не се познават. В племенните общности или в малкото село това общуване следва ритуални форми, защото обитателите споделят едни и същи вярвания и до голяма степен са роднини. Градът трябва да измисли свои теми на разговор, свои места за срещи, свои правила за среща между непознати хора.

Тази тема у нас обикновено минава под рубриката „култура“. Проблемът е, че си я представяме като спектакъл, който едни елити играят за публиката. Разкопаваме старини - вървете и се любувайте. Изиграваме патриотичен ритуал - благоговейте. Някой се канеше да строи театър в „Люлин“, няма лошо, но публиката отново се мисли като пасивен консуматор и дали този физически по-близък театър ще е по-близък и духовно, остава да видим.

Идеи има

Интересна идея чухме от Борис Бонев за превръщане на библиотеките в общностни центрове. Другаде този процес тече отдавна, успоредно с превръщането на четенето в един вид субкултура, практикувана повече онлайн отколкото на хартия. Софийската градска библиотека тръгна в тази посока. В Америка съм виждал библиотеки, които са намерили ново призвание в организиране на дебати, родители водят там децата си на обучителни игри, известни хора се канят за срещи с гражданите, студенти си подготвят курсовите работи, правят се различни изложби или просто се пие кафе. Нещо подобно се случи с напуснатите масово от публиката кина. Ние обаче имаме тенденцията да се заинатяваме: по храмовете на културата не се пипа нищо и само ще се караме на младите, че не ги посещават.

Стана така, че културното производство у нас не произвежда никакви разговори. Излиза книга, авторът я подарява на някой ТВ-водещ и толкова. (Само)рекламата замести не само критиката, но и всякакъв отзвук на произведенията. А междувременно в обръщение влязоха редица феномени, които традиционната култура презира: инфлуенсъри, риалити формати, подкасти. Трябва ли да се правим, че ги няма или да ги включим в обществения дебат? За мен въпросът е риторичен. Културното общуване трябва да е насочено към всички – и към претенциозните интелектуалци, и към тримата самодейци, които свирят фалшиво пред приятелите си.

Не знам каква точно е идеята на г-н Бонев, но ми се струва, че в нашите градове има редица културни институции, които могат да се превърнат в центрове за градско общуване. Вземете читалищата. Сега те са общо взето под ръководството на хора със свободно време, например пенсионери и наместо да станат място за изява на нови, оригинални групи и тяхната публика, се занимават с уроци по английски и народни танци. Някой от вас получава ли информация от местното читалище какво замислят, питат ли го за мнение? Мене не.

Културни институции пустеят

Същата тъжна съдба имат многобройните родни къщи-музеи из градовете ни. Няма как да се затворят, защото това ще предизвика патриотичен скандал. Но и рядко инициират събития, които да съберат гражданите заедно. Ще ви кажат, че нямат пари, разбира се, но пък нека им се дават пари именно за инициативи, които активизират градското общуване. Не на бройка участник, а според това доколко са обхванали различните културни пластове на гражданството. И колко активност отдолу пораждат. Защото новата култура, в която сме потопени, е интерактивна – гражданинът иска да има все-по активна роля.

Един град трябва да има места за общуване. Нали забелязвате как младежите се събират в

парковете, които са сред малкото публични - да не кажем - полудиви пространства в града? Една градска управа трябва да мисли за такива места. Например скоро вървя проектът „Реките на града“, който разкриваше на гражданите запуснати и забравени речни плажове. За да привличат, местата трябва да са интересни, може би екзотични, но при всяко положение различни от обичайния ни живот.

Как се създава градски облик

Няма мисъл за такова нещо, когато се разрушават прекрасни фабрични халета, наместо да се предадат за обживяване на младежки групи или НПО-та. Така нареченото градско земеделие също е начин да се събират хората и да правят нещо заедно. Да не забравяме и заведенията – някои от тях успяват да си създадат облик и да станат притегателен център. Дават ли общините някакви награди за подобно постижение?

Културата като общуване отива далеч отвъд сегашните ни схеми на мислене, да не говорим за общинските бюджети. Говоря всичко това, защото пред очите ни градът загива. Хората предпочитат да стоят пред екраните си, удобството на онлайн услугата минимизира всякакъв досег с другия човек. В повечето ни градове хората намаляват физически, заключените апартаменти са един мрачен символ на разпада. Но дори когато са тук, това не са жители, а потоци, тръгнали отнякъде и мечтаещи да заминат нанякъде.

Попътувайте в чужбина, за да видите разликите

В този смисъл, ще ми се новите общински управи да се замислят за това как да подкрепят общуването между гражданите. Вярно, че не им влиза в нито една графа. Но нека попътуват в чужбина, ще им дойдат идеи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 2 Отговор
    Много Села Са Заличени от Картата на Бг
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 13 Отговор
    до 1989 Година за обикновените Хора Имаше Държава Закони работа здравеопазване почивно дело бяхме по Хора по Човечни

    Коментиран от #9, #18

  • 3 Бонев

    46 6 Отговор
    Либерастът Дичев иска да попътуваме в чужбина. Къде, може би в Франция където обезглавяват учители или в Белгия където разстрелват запалянковци.

    Коментиран от #8, #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ивайло Дичев и DW Несе чете!

    31 7 Отговор
    DW и Ивайло Дичев!!!?? Не се чете!!
  • 6 Гост

    46 2 Отговор
    Всичко умира. Защото властта - и политическа, и икономическа - е в ръцете на назначени "бизнесмени" и "политици" и други разсейки на БКП и ДС вече повече от 30 години. И на техните не по-умни и морални потомци и креатури.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    Точен коментар господин Бонев
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Урюрвкос

    37 11 Отговор
    заводи и фабрики няма а като вземем еврото съвсем ще цъфнем и завържем

    Коментиран от #13

  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Урюрвкос":

    Вярно е
  • 14 Амин

    42 3 Отговор
    Тридесет и две години една държава се превръщаше в територия . Командвана от посолства и европейски комисии. Това е прекалено дълъг срок за преживяване . Все едно болен да лежи 30 години в легло , на системи. Време е за преселване във вечността . Държава се прави с хора . На всеки 10 години изчезват 1.5 милиона души , които по принцип би трябвало да участват в градежа на държавата . Една Полша е загубила през ВСВ по малко . Това е най- верният атестат , за това на което сме подложени , и това което предстои. През социализма е имало 47 генерала на 186 000 армия . Сега има 70 генерала на 16 000 армия .

    Коментиран от #20, #30

  • 15 Не само градовете ще изчезнат,

    32 3 Отговор
    а цяла България ще изчезне, защото .едали я управляват! Не се ли обедини народа и да изрита тези продажни краварски подлоги, няма бъдеще за България!
  • 16 Ъхъ

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    Франция е неговата втора родина, там го направиха жена!
  • 17 Търновец

    25 1 Отговор
    Това е вярно много села и градове се обезлюдяват - това е най вече защото цялата власт е концентрирана в София а там управляват мафията и Синедриона, в Търново много топ служби - държавно учреждения, народни представители, управители на големи търговски вериги - ги пускат от София, Търново също се управлява от мафиоти

    Коментиран от #37

  • 18 До 89 година бяхме свободни

    28 6 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    и щастливи, не си ключехме вратите, днес вдички станахме затворници, живеем в собствени затвори, с решетки и заключени врати!? Ако това искате, халал да ви е!

    Коментиран от #22

  • 19 Александър Иванов

    23 1 Отговор
    Всяка инвестиция гони печлба а не по-добър живот.
  • 20 Сесесере

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Амин":

    Не ни трябва армия, едните са ви братя, а другите съюзници! Кой ще ни даде париииии!
  • 21 Абе , Дичев ,

    12 26 Отговор
    Главната причина за обезлюдяването на България е , това че от 35 години на тази територия се провежда хибридна операция за ликвидиране на икономиката ни , която се ръководи от Кремъл ,а се изпълнява от слугите им у нас .

    Коментиран от #25, #32, #51

  • 22 Търновец

    18 2 Отговор

    До коментар #18 от "До 89 година бяхме свободни":

    Криво да седим право да говорим - в България полезни работи се вършеха до около 1980, след това в управлението дойдоха хора които не бяха правили нищо полезно - само комсомолски и партийни школи, и дори 1985 шефа на 5 управление на ДС се самоуби, с ако искаме да сме точни много градове в Европа също загиват
  • 23 Не са виновни

    14 1 Отговор
    Градовете или селата а българите които ги направиха такива

    Коментиран от #29

  • 24 Словоблудци

    21 3 Отговор
    Какво се плюнчим за градовете? То столица вече няма! Днес, работен ден, 7 без 5 сутринта, на таблото за тролеите пише "след 14 минути"?!? И деца, и работещи закъсняват. Нищо, здраве да е! Нали така се "поздравяваме", пардон успокояваме вече 33 години. Честито!

    Коментиран от #47

  • 25 ........

    26 3 Отговор

    До коментар #21 от "Абе , Дичев ,":

    От над 30 г. нямаме нищо общо с Кремъл.Изпълнява се плана Ран-Ът.Една от точките е да намалят населението и да се затворят държавните болници,за да има само частни.Даже една сащисана посланичка каза преди години,че не им трябваме повече от 4 милиона.И те на нас не ни трябват ама никой не ни пита...
    Такива като теб съсипаха България!Само лъжете и гледате какво да откраднете,за да ходите по острови.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ивайло Дичев

    7 4 Отговор
    не е прав. Библиотеките и читалищата в България отдавна са културни средища за срещи на всякакви хора. Зависи от тези, които работят в тях, как организират дейностите си, и как изпълняват функциите.
  • 28 Паралели

    12 4 Отговор
    Защо градовете ни загиват. Много просто -защото няма парички. Ало Кмете - къде са ти паричките? Демонкратичната държава просто "измършавя". Няма индустрия, селско стопанство, няма никакъв износ - следователно няма постъпления. Европейските пари стигат да се "кърпи" бюджета, но не и за развитие. Такава е днес Колониална България. А градовете ни изглеждаха хубаво през 80-те години. И селата също, но доста от тях вече ги няма. Пътувайте в чужбина за да видите разликите. Пътуваме и предпочитаме да не се връщаме. И все пак е обнадеждаващо, щом дойчетата виждат краха на България
  • 29 Пояснение

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Не са виновни":

    Нали си чувал , мечката върху нагорещена ламарина , иска не иска си вдига лапите , и се научава зорлем да танцува . Та и с народа така. На каквото е подложен , така отреагира.
  • 30 Българските турци

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Амин":

    "През социализма е имало 47 генерала на 186 000 армия . Сега има 70 генерала на 16 000 армия"

    Днес 90 милиона турци се управляват с 15 министерства , а 6 милиона българи не могат да се управляват от 18 министри !...За градове с население колкото махала в Истанбул се редят суперлативи , а виждаме упадък в отношенията и отчуждение сред жителите им ! Някой прави ли статистика ,къде ходи най често един българин в рамките на своя град ? Или да питаме и по този начин : Някой кмет или просто управляващ дали забелязва, не дали има , а къде има често просяци ?...Само тези два въпроса ще покажат, къде какво да се прави за социалния живот на българските граждани без големи разходи !... Или да посочим по конкретно ! Има ли някой който не ходи на "Била", "Кауфлад" , "Лидъл" или "Метро" и какво правят общините от своя страна за да реализират нещо колоритно и полезно за социализиране на хората в близост до тия притегателни центрове , намиращи се във всеки български град с население колкото махала в Истанбул ??!...
  • 31 ами толкова е просто

    6 1 Отговор
    защото собствениците на медията написала статията ни направи такива !!! те не искат ние да имаме икономика за да сме слаби и да ни маниполират и контролират с техните пари !
  • 32 За пореден път

    19 0 Отговор

    До коментар #21 от "Абе , Дичев ,":

    ще го напиша: който иска, намира начини, който не иска и не може, си търси оправдания. За тридесет и четири години от вас - демокрадите, слушаме само оправдания. Знаем вече - виновни са сушата, кишата, Гришата, Путин и световния комунизъм. Сменете плочата, повече от досадни сте. Едно обаче трябва да ви призная - нямате равни в рушенето. Тридесет и четири години само рушите и разваляте, защото друго не умеете - като се почне от култура и образование, мине се през здравеопазване и се стигне до работещата част от икономиката.
  • 33 САТЪРА НА ХАНА

    9 1 Отговор
    ГРАДОВЕТЕ ЗАГИВАТ ПОНЕЖЕ ГЕРМАНСКИТЕ
    НАЦИСТИ КРАДАТ ОТ БЪЛГАРИЯ ОТ РАФИНИРАНА МЕД , СУПЕРМАРКЕТИ И БАНКИ
    ПО 3 МИЛИАРДА ЕВРО НА ГОДИНА :))
  • 34 Онзийййй

    9 4 Отговор
    Населението на България е НАМАЛЯЛО с 50%-60% СПРЯМО 1990Г ДО КАТО СМЕ КОЛОНИЯ НА КРАВАРИТЕ И ЕС ЩЕ НАМАЛЯВАМЕ !!!!!!
  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    7 1 Отговор
    НАГЛИ ГЕРМАНЦИ - ХЕМ КРАДАТ БЪЛГАРИТЕ..
    .... ХЕМ ВИКАТ " ЩО ЗАГИВАТЕ"
    ... АНАТЕМА!
  • 36 Смислов

    1 5 Отговор
    Брей! Ивайло написал нещо смислено! Един път и аз да съм съгласен с него! Ама, какво от това?!:)

    Коментиран от #40

  • 37 Поумнял

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Търновец":

    Че то селата се управляват от мафиоти, какво остава за градовете!

    Коментиран от #39

  • 38 Eлементарно

    12 1 Отговор
    Това е влиянието и резултата от "демокрацията" , ЕC и Nато!
  • 39 Търновец

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Поумнял":

    Чувал съм че двама човека имат общо около един милион декара земя - една стотна от България, откъде ги взеха тия пари? Ние наподобяваме не Европа а Латинска Америка латифундистите, ето до какво довежда концентрацията на власт на едно място - в Германия примерно Конституционния съд, НАП и Миграционната служба са далеч от Берлин
  • 40 Моарейн

    12 1 Отговор

    До коментар #36 от "Смислов":

    Всъщност онова, което е написал Дичев, е скрита реклама на Б. Бонев.
  • 41 Лопе де Вега

    6 0 Отговор
    Такъв въпрос, зададен от наследник на висшата комунистическа номенклатура, е циничен!

    Коментиран от #49

  • 42 Поправка

    15 0 Отговор
    Защо подписахме плана "Ран-Ът" та градовете в България загиват пред очите ни ?
  • 43 Хах

    1 2 Отговор
    Защо ни е да общуваме, българина знае всичко.
  • 44 Шабан

    3 2 Отговор
    Защото цървуланщината не прощава! Само заличава!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Милчо

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Словоблудци":

    Като пише 14минути,защо не си отвори телефона,да видиш разписанието?Просто си изпуснал предишния,говедар....В София градския транспорт е точен,само да знаеш къде да гледаш.
  • 48 Вирус

    1 0 Отговор
    Ами Дичев щото това е целта на партньорите бе го ли разбра прокиша ще дава акъл хахаха
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Не съм съгласен библиотеките да се превърнат в кафеджийници.Има си други места за кафе.
  • 53 Циник

    1 0 Отговор
    Точно пък ДВ, които от десетилетия аплодират унищожаването на България, са тръгнали да леят крокодилски сълзи. Айде нема нужда. Като сте толкова навити, бягайте доброволци в Авдеевка да защитавате европейските ценности.