Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 10:01 1 042 15

Помощите, придвижени през египетската граница, едва ли ще повишат духа на жителите на изнемогваща Газа

  • египет-
  • синай-
  • газа-
  • хамас-
  • израел

След интензивни дипломатически преговори Кайро се съгласи да отвори отново граничния си пункт с ивицата Газа, за да може помощта да стигне до палестинците

Помощите, придвижени през египетската граница, едва ли ще повишат духа на жителите на изнемогваща Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двадесет камиона с помощи, транспортирани през египетската граница, едва ли ще повишат духа на хората в обсадената ивица Газа, където палестинците определено са съсредоточени върху оцеляването си при израелските въздушни удари и острия недостиг от храна и лекарства.

След интензивни дипломатически преговори Египет се съгласи да отвори отново граничния си пункт с ивицата Газа, за да може помощта да стигне до палестинците, съобщи САЩ, докато хуманитарната криза за 2,3 милиона души, блокирани там, се влошава и антиизраелски протести избухват в целия Близкоизточен район.

"Що се отнася до помощта, това е нещо несериозно, ние не искаме нищо друго от арабските и останалите чужди страни освен да се спре яростното бомбардиране на домовете ни", каза 65-годишният Ауад ал Дали, говорейки близо до развалините на разрушените домове.

Подобно на много палестинци в ивицата Газа и другаде той смята, че арабските държави не са направили достатъчно, за да подкрепят палестинската кауза, особено тези, които са нормализирали отношенията си с Израел.

"Искаме да спрат бомбардировките над хората, които биват убити в домовете си", каза той.

САЩ и Египет настояват за сключване на споразумение с Израел, за да бъде доставена помощ в ивицата Газа, а Белият дом заяви в сряда, че е договорено до 20 камиона да преминат там с надеждата по-късно да бъдат пуснати още камиони.

Израел повтори, че няма да допусне помощ през границата с ивицата Газа, докато "Хамас" не освободи около 200 заложници, пленени при трансграничната атака срещу Израел на 7 октомври. Бойците на "Хамас" убиха около 1400 души при нападението.

Министерството на здравеопазването в ивицата Газа съобщи, че 3478 палестинци са били убити и още 12 065 са ранени при израелските въздушни удари по обсадения анклав.

Регионът остава нестабилен след експлозията в болницата "Ал Ахли Ал Араби" в ивицата Газа късно във вторник, която според палестински официални представители е отнела живота на 471 души. Те твърдят, че тя е причинена от израелски въздушен удар според тях, докато Израел казва, че трагедията е резултат от неуспешно изстрелване на ракета от палестински бойци.

Жителите на Газа са изолирани от външния свят и не знаят много за международната дипломация, насочена към облекчаване на конфликта, избухнал, когато управляващата ивицата Газа групировка "Хамас" проникна в Израел и започна да сее смърт там.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Кайро се е съгласил да отвори пропускателния пункт "Рафах" от Египет към ивицата Газа, за да позволи на около 20 камиона, превозващи хуманитарна помощ, да влязат в анклава, където хората отчаяно се нуждаят от храна, вода, гориво и други стоки от първа необходимост, след като Израел започна блокада и въздушни удари преди 12 дни.

Израел и Египет поддържат блокадата на ивицата Газа, откакто "Хамас" завзе територията през 2007 г., като контролират стриктно движението на стоки и хора.

През годините жителите на ивицата Газа са станали по-устойчиви, преживявайки войни между "Хамас" и Израел, блокади и безработица в един от най-гъсто населените райони в света.

Но нападението на "Хамас", най-голямото срещу Израел след така наречената война Йом Кипур през 1973 г., последвано от най-ожесточените досега израелски удари по ивицата Газа, предизвика огромна криза.

Големите семейства се събират на едно място, за да изпитат чувство за сигурност. Това обаче е трудно постижимо. Виковете на децата, които играят или прескачат мебели, неведнъж спират внезапно по време на честите експлозии, които разтърсват кварталите.

"Домът ми рухна върху мен. Дъщеря ми, която бе цветето в дома ни, загина. Погледнете тези деца, те са ранени като мен, извадиха ни изпод развалините. Каква е нашата вина", пита Хода Арафат, която е останал без покрив и сега живее в палатка.

"Имаше една жена, която крещеше изпод развалините: "спасете ни, спасете снаха ми, тя кърви", спомня си тя.

"Искаме безопасност, ние сме цивилни, а не войници, децата са вън на улицата, това са едно, две, три, четири малки деца, всички те се оказаха на улицата, без храна и вода, нямат дори международна защита, нито човешки права", каза Салва Абу Тая, с дете на ръце.

"За тях е срам да бъдат оставени вън на улицата, каква вина имаме ние? Те ни взеха на прицел и ни изселиха от едно място на друго", добави тя.

Малко са местата, към които човек може да се обърне за помощ.

Болницата "Шухада ал Акса" в централната част на ивицата Газа каза, че са свършили лекарствата.

Министерството на здравеопазването в ивицата Газа, министерството на вътрешните работи и медийната служба на "Хамас" съобщиха за интензивни израелски бомбардировки на къщи и пътища през нощта в целия район.

Самолети са бомбардирали и унищожили три високи жилищни блока в четвъртък сутринта, в които е имало стотици семейства, като са ги принудили да избягат, съобщават медии на "Хамас".

Според здравни работници и очевидци в бежанския лагер Джабалия хората са се събудили от звука на взривове и разрушаването на къщи. Спасителите се опитвали да извадят хората изпод развалините.

При един от инцидентите две деца, момче и момиче, са били затрупани от отломки, но все още били живи. Момчето изглеждало объркано от светлините от фенерчетата на телефоните, с които някои се опитвали да осветят мястото, както и от светкавиците на фотоапаратите.

Превод от английски език: Светослав Танчев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    8 11 Отговор
    Хак им е защо нападнаха Израел нека да им държи влага поне 200 години .Не Сава да нападаш и на си мислиш че няма да има ответен удър .

    Коментиран от #9

  • 2 Аз съм веган

    11 9 Отговор
    Обаче "мирните палестинци" какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха беззащитни хора. Целия народ беше на улицата, да посрещне своите герои.Сега плачат.
  • 3 Фен

    8 4 Отговор
    Време е Ирина да се намеси, и да прати евреите да си правят държава другаде, в морето или в Сахара например.

    Коментиран от #5

  • 4 Баце ЕООД

    11 5 Отговор
    САЩ са терористи.. Само Русия е пратила милиони тонове. Да не говорим за удължаването на забрана за влизане на хуманитарна помощ, което си е геноцид 2 които САЩ активно участват
  • 5 Ирина

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    За теб винаги
  • 6 Българка

    7 10 Отговор
    Определено Израел няма интерес да бомбардира болница и да бъде обвиняван от всички нормални хора по света. Освен това властите оповестиха, че разполагат с видео, от което се вижда, че ракетите, една от които падна върху болницата, са изстреляни от палестинска, а не от израелска теротория. Има и записан разговор между палестинци,от който се разбира, че именно те са виновните за избитите болни. Дори допускам, че това не е грешка, а умишлена провокация на терористите, за да обвиняват Израел в жестокост

    Коментиран от #8

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    7 4 Отговор
    РАБИРАТЕ ЛИ СЕГА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИЯ РУСКИ ХУМАНИЗЪМ И
    ИЗРАЕЛСКИЯ ЦИОНИЗЪМ ??
    ....
    РУСНАЦИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ПОЧНАТ ДА СРУТВАТ КВАРТАЛИТЕ НА КИЕВ С ОРЪЖИЯ :))
    ....
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    ОКАЗА СЕ ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ БОМБИ
    ДЖЕЙ ДИ ЕЙ ЕМ .. МОГАТ ДА СЕ ВЗРИВЯВАТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ НАСТРОЙКАТА НА ВЗРИВАТЕЛЯ
    .. КАКТО И РУСКИТЕ БОМБИ , ТАКА ЧЕ ДА СЕ ВЗРИВЯВАТ НА 30 МЕТРА ВЪВ ВЪЗДУХА НАД МЯСТОТО. . И БЕ ПРАВЯТ КРАТЕР А САМО ШРАПНЕЛ . НЯКОЙ ЕВРЕЙСКИ ТЕХНИК НА САМОЛЕТ Е НАГЛАСИЛ ВЗРИВАТЕЛЯ ЗА ДА УНИЩОЖИ ХОРАТА В БОЛНИЦАТА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мизантроп Дивижън

    1 1 Отговор
    уелком ин хелл оркс
  • 12 Хаха хаха ха

    2 2 Отговор
    И какво предлагаш "умнико"? Да не се изпращат помощи?

    Коментиран от #14

  • 13 Нане Вутев

    4 2 Отговор
    Арабите убиват, а после се крият под полите на кадъните си. А кадъните вият и възпитават убийци. Не мога да симпатизирам на мръсните агресори, убийци и насилници. Нито на арабските, нито на руските.
  • 14 Механик

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха хаха ха":

    Кастрацията е хуманен акт при кучета и котки . Защо при други видове не е ?
  • 15 1944г.

    0 0 Отговор
    Провежда се ,,Окончателното решение.Нищо ново.