Last news in Fakti

27 Ноември, 2013 13:29 2 801 4

Писмо до Орешарски

  • деян енев-
  • писмо-
  • орешарски

Материалът е на Деян Енев, писател и публицист, поместен в портала kultura.bg

Писмо до Орешарски - 1
Снимка:БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Браво, Орешарски!

Ти победи.

Не трепна. Не се разколеба.

Срещу 50 лева коледна добавка на пенсионерите купи бъдещето на внуците им.

Пенсионерите още не знаят това, но ти го знаеш.

Дори като бонус им направи една разходка в София.

Показа на всички колко много полиция имаме – ей така, за всеки случай.

Лесно е да протестираш, когато е лято и когато шествието на протестиращите прилича на разходка, на карнавал в центъра на града.

Твоите съветници сигурно са ти казали – издръж до зимата, до снега. Протестът сам ще заглъхне.

Така и стана. Твоите съветници са умни хора.

Студентите, последната надежда на протеста, сигурно те смутиха малко в началото. Но твоите съветници те увериха, че те са неопитни и бързо ще им намерят цаката.

Така и стана. Твоите съветници и в това се оказаха прави. Те бързо им намериха цаката. Твоите съветници са умни хора. Сигурно ще получат много пъти по 50 лева за Коледа. Но това е справедливо. Те си свършиха работата.

Ти, Орешарски, постигна немислимото. Ти обезсмисли и нашите текстове тук. Поне за мен тези текстове, които пиша тук всяка сряда вече 70 седмици, са последното ми убежище. Тези текстове тук, моите и на моите колеги, къде по-слаби, къде по-силни, бяха една кардиограма на ставащото в България.

Една кардиограма, хвърлена в коша.

Една кардиограма, която никой не взе под внимание.

Калин Янакиев дори се сдоби с медал – на първа страница на вестник "Политика" бе изобразен като едно от лицата на омразата.

Ало, скъпи мои бивши колеги от вестник "Политика", не кривнахте ли малко в хендека? Освен заплатата има и други неща. Нали утре ще се срещнем някъде на улицата. Как ще се гледаме в очите?

С една дума, ти победи, Орешарски!

Браво!

България сега е бледа и замръзнала.

Кардиограмата й е хвърлена в коша.

Ти победи, Орешарски!

Само веднъж съм те виждал на живо. Тъкмо беше напуснал поста си на финансов министър в кабинета на Тройната коалиция. Разхождахте се със жена ти по "Граф Игнатиев". Спомням си, че тогава си помислих следното – гледай ти как спокойно се разхожда между хората. Значи добре си е вършил работата.

Кардиограмата на България вече е права линия.

Попитай жена ти какво означава правата линия при кардиограмата.

Тя нали е кардиолог.

Мисля си, че сигурно й липсват разходките с теб по "Графа".

Но всяка победа си има цена.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    2 4 Отговор
    Не че подкрепям Орешарски, ама стига с тази пропаганда вече! Хората вече не са толкова тъпи, колкото си мислете! Това че успяхте да излъжите няколко студента, не означава че и останалите са толкова наивни!

    В Украйна хората протестират, за да има възможност ЕС да им развали икономиката - това всички го признаваме, че е много малоумно от страната на украинска "опозиция". В България "опозиция" протестират с искания за отставка на правителство, след което следват нови избори и като резултат - формиране на ново правителство с почти същия състав (плюс-минус няколко процента) - и това е също толкова малоумен протест, като този на украинци. Затова просто СПРЕТЕ да пишете подобни гнусно-пропогандистко-платени статии в духа на социализма
  • 2 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Проблема не е в Орешарски а в хората които стоят зад него в сянка.И да го сменим нищо няма да се промени.Трябва да се изтръгне корена на злото!

    Коментиран от #3

  • 3 nakata88bg .

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван":

    корена на злото не е нито в Орешарски, нито в Борисов - тях и двамата ги държат за топки и са принудени да правят каквото им наредят. Корена на злото е в Брюксел. И в продажните журналисти, които днес като един "пропуснаха" исказване на Девид Камерън за "ограничаване на свобода на предвижване за българи и румънци в ЕС"
  • 4 EMSKI

    1 0 Отговор
    Всички ние тук,седнали на топло пред "компа" редим коментари!!! Някак нещата се случват "около" нас,ние сме си добре-ракията сварихме,виното стана,киселото зеле е заложено....а и прасенце имат някои!!! Коментираме и викаме- с Вас сме-дерзайте,м..ната им,уууу!!!! Ужасно е всичко това -политици се занимават с икономика и ядрена енергетика,Мая Манолова снощи каза-"Добре,като искате да ви кажа...аз предложих Пеевски" Какво очаквате повече от такава наглост и подигравка??? Мен лично ме е срам от всичко това,и от децата ми!!!!