Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 09:02 3 911 40

Проф. Вили Лилков пред ФАКТИ: Издигането на Хекимян показва тежката кадрова криза в ГЕРБ

  • вили-
  • лилков-
  • кмет-
  • софия-
  • избори-
  • герб-
  • терзиев-
  • григорова-
  • хекимян

Ваня Григорова не може да ми бъде опонент, защото е синдикалист, който си представя общината като социална кухня за бедни, казва кандидатът на „Синя София“

Проф. Вили Лилков пред ФАКТИ: Издигането на Хекимян показва тежката кадрова криза в ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кандидатите на „Синя София“ продължават обиколките си из града, убеждавайки софиянци, че добро управление може да бъде само дясното управление, защото левите и либералните предложения нито са пестеливи към парите на гражданите, нито предлагат трайни решения на проблемите. Пред ФАКТИ говори професор Вили Лилков.

- Проф. Лилков, в каква фаза се намира кандидаткметската кампания и как определяте това, което се случи до момента…
- Сега сме на финалната права в последната седмица, в която не губим темпо. Програмата на „Синя София“ е запълнена докрай със събития и с медийни участия, срещи с браншови организации, с различни групи граждани. Определям нашата кампанията като много интересна, наситена с много събития. Важното е, че това, което заложихме в кампанията, усилията и срещите - както с граждани на обществени места, така и с браншови организации, се изпълни.

- Като гледате на другите кандидати, има ли нещо в техните програми, което да ви е интересно, което да одобрявате или там се залага основно на политика, защото зад тях стоят партии…
- Всяка предизборна програма е политическа програма, в която се залагат основните политики, които би трябвало партиите да изпълняват. Ако трябва да вляза в детайли в програмите на другите партии и опонентите ми, ми прави впечатление това, че наред с резонните неща, които има в тях, се дават много често и нереалистични решения. Това, което отличава нашата програма от другите, е, че ние се съобразяваме с реалността. Затова програмата на „Синя София“ нарекохме „Разумната промяна“. София се нуждае от промяна, но тя трябва да бъде разумна и да бъде в такива параметри, които от една страна позволяват общинските бюджети и финансите на Столична община, а от друга страна са реалистични.

- Очаквал ли сте някога, че при издигнат десен кандидат основното нещо, за което ще се говори около името му, ще бъде Държавна сигурност?
- Така, за кой десен кандидат говорите.

- За Васил Терзиев…
- А той десен кандидат ли е? Такава квалификация за него не може да се даде, защото той първо - не е политик, няма политически профил, второ - не е експерт по местно самоуправление, защото няма опит с местното самоуправление. Трето – кандидатурата му бе посрещната с неприемане от десните избиратели в София. В този смисъл как е десен кандидат за София? Това, че някои лидери, които претендират да ръководят десни партии, издигнаха неговата кандидатура, показва политическата им слабост. С неговата кандидатура тези политически лидери се опитаха да скрият собствената си слабост като лидери на партии да подготвят достоен човек за кметския пост на София. Същото, между другото, се отнася за ГЕРБ и Антон Хекемян.

- Колегата Хекимян от днес за утре реши да се кандидатира…
- Това не е сериозно. Да се кандидатираш за кмет на София, изобщо за кмет на която и да е община, е сериозно политическо решение. То не може да бъде въпрос на хрумване от днес за утре. Позицията кмет на София е висока политическа позиция, която изисква доста подготовка, познания, изисква да си политик и изисква доста сериозна експертиза. В този смисъл кандидатурата на Хекимян изглежда като недобре премислена и много спонтанна. Издигането на кандидатурата на Хекимян показва начина на работа на Бойко Борисов, който много често просто ей така хвърля някого в публичното пространство, за да скрие себе си и партията. В този смисъл и двете големи коалиции се скриха зад личности, които нямат ясен политически профил и нямат достатъчно експертиза. Издигането на Хекимян показва тежката кадрова криза в ГЕРБ.

- Изключвате ли като ваш основен опонент Ваня Григорова?
- Ваня Григорова не може да ми бъде опонент. Тя е един синдикалист, който има много превратни представи за общината. Тя си представя общината като синдикат, като някаква социална кухня за бедни. Според мен тя е решила, че иска да стане кмет ей така. А това личи и в предизборната ѝ кампания, в която продава евтин популизъм, създава илюзии в тълпите, че нещо може да се постигне и да се промени в техен интерес. Тя вижда, че това няма как да стане, но го говори.

- Какви са основните проблеми на Столична община. Вие имате дълги години опит, защото сте бил в Общинския съвет?
- На първо място бавната модернизация на града. София изостава от другите европейски столици, не постига своите големи устройствени цели, които са поставени от началото на 21-ви век, градът е затрупан от проблемите на презастрояването, липсата на места за паркиране, деградация на сградния фонд и един много, много сериозен проблем е изоставането на северните територии от развитието на южната част. Също така имаме квартали, в които от години нищо не се е случва, нищо не се променя. Всяка година в центъра на София опустяват хиляди жилища, обитатели им напускат, все още не са преструктурирани така наречените стари производствени зони, които трябва да придобият нов облик, за санирането на панелните комплекси се прави много малко, не се работи с „черните петна“ - имам предвид гетата, защото все още не е започнало тяхното "лекуване". А там проблемите се задълбочават, че дори обхващат и съседни територии и райони. Задълбочава се проблемът с паркирането. Столична община няма никаква жилищна политика. Общинският сграден фонд е не повече от 2% от общия жилищен фонд на столицата. Години наред не се строят нови социални жилища, да не говорим за необходимостта от строителството на общински жилища за млади семейства, за научни работници, за преподаватели във висшите училища. Ние непрекъснато говорим, че трябва да развиваме София като умен град, но умният град се прави от умни хора, а след това идват технологиите. Общината има много проблеми, но не мога да отмина и хубавите неща по линия на бизнеса, който също променя средата. Бизнесът също инвестира, но общината стои някак в пасивна позиция относно модернизацията на града.

- Наближава отоплителният сезон, а една от големите болки е „Топлофикация“. Какво е решението?
- Ако погледнем на „Топлофикация“ от гледна точка на задлъжнялостта, дружеството е в технически фалит, защото продължава да трупа загуби и не може да връща дълга си към „Булгарагаз“. Задълженията вече надминават 1,7 милиарда лева. Пътят за подобряване на това състояние е споделяне на отговорността между общината и държавата, респективно наливането на сериозни суми с помощта на държавата по отношение на мощностите за производство и когенерацията - тоест едновременното производство на топлоенергия и електроенергия. За последните 10 години много малко е направено в тази посока. Това е едно от първите неща, с които аз ще се заема като кмет.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    10 3 Отговор
    читав и средно интелигентен човек би се орезилил , при това завинаги , с криминалната шайка ?
  • 2 Либерия

    17 4 Отговор
    Либерастите ги вадят тези кандидати
    От храстите
  • 3 Сталин

    21 4 Отговор
    Кикимян и другия мошеник от ДС са собственост на посолството,които ще бъдат тренирани за следващи администратори на колониалната администрация в България,както Тулупа и другата еврейска змия Софиянски-Горнооряховски
  • 4 ББ от Банкя

    8 4 Отговор
    Я па тоа, показвам чекмеджето и опашка от навитаци
  • 5 Всички

    15 8 Отговор
    Сте едни и същи б ок лу ци !!!
  • 6 ХАХАХА

    12 4 Отговор
    Вие всички от партиите сте едни кадри мале ,мале щом се стигна до издигането на такива като тези ,които сте номинирани за изборите. !
  • 7 ХАХАХА

    9 5 Отговор
    Абе тези номинираните срещу какви парЕ участват ,за да станат за кашмер на" гладуващите", които знаят, че всичко е нагласено от козяците?
  • 8 всийур

    16 9 Отговор
    Вилиту, ами ти бре от Костов гнидите къде си се засилил? Намислили сте голяма ротация на простите и го играете с 3 коня. Иска ви се да излъжете на всяка цена и само търсите прости та да ви изберат да пърдите дружно в София на издръжка от българите. Ами че вие всичките "десни" сте едно и също дъно бре пропаднала люспа. Все сте сглобка, ама тоя път вас ще ви ротираме. Хубаво да се измиете че сега ние българите ще ви покажем как се върти. Никакъв глас за лъжците от сглобката, мИрси.
  • 9 АРЕС

    11 2 Отговор
    Виолета,ти каква мазна,корумпирана и некадърна ку..... си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ветеран от Протеста

    15 12 Отговор
    .Професор Лилков ,,Реалист с детайли запознат с Проблемите на София и реалните възможности за решаването им.
    ,успех !!
  • 14 Автентичният

    10 6 Отговор
    Автентичният десен репресиран кандидат по Тошово време е асистент,старши асистент,ядрен физик в БАН и ,специализант в Дубна - ядрения център на СССР. Жалният Иван Костов едва допълзя до преподавател във ВИИ " Карл Маркс ".
  • 15 Вили Лилков?? И МАГАРЕ ДА СЛОЖИ БОРИСОВ

    8 2 Отговор
    За кандидат кмет на София, ще го изберат!! Най много Чиновници и Роми има в София така, че ако Борисов нее Отстъпил кметския стол на ДС Отрочето Терзиев, то и Магарето може да стане Кмет на София!! Зависи каква е Ундормата!!
  • 16 Боклуците на Боклука

    11 8 Отговор
    Този пък откъде излезе!!?
  • 17 така така

    9 2 Отговор
    Не е до кадрова криза, а до фашизирането на лидера им. ГЕрберите търпят всякакви унижения от тути ди капо Буци.
  • 18 Кмет

    10 9 Отговор
    По какво е „професор“ Вили, ПО СЕДЕНЕ НА СТОЛ 20 години в общината ???!!!
  • 19 наблюдател

    6 4 Отговор
    така е, в тежка кадрова криза са. за тва те извадиха тебе от нафталина да разцепиш дясното
  • 20 БСП на Бунището

    7 11 Отговор
    Ето срещу кои се е изправил Демократа Лилков - това са Путинистите опитващи се да управляват България през червената лисица В Григорова..
    Не бях виждал толкова Комунисти събрани на едно място..
    .Дано имате нерви да ги прочетете всичките..
    Подписите си под споразумението поставиха Иван Таков, представляващ Коалиция "БСП за България", в която влизат ПП "Българска социалистическа партия", ПП "Политически клуб "Екогласност" и ПП "Политически клуб "Тракия"; Костадин Паскалев, представляващ Коалиция "Левицата", в която влизат ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане), ПП "Изправи се, България" и ПП "Движение 21"; Валентин Григоров и Тинка Стоилкова, представляващи

    Коалиция "Неутрална България", в която влизат
    Комунистическа партия на България, Българска Комунистическа партия, Партия на българските Комунисти, "Нова сила" и "Русофили за възраждане на отечеството";

    Цветан Миньовски, представляващ Коалиция "Алтернативата на гражданите", която включва ПП "Зелена партия", ПП "Българската левица", ПП "Обединена социалдемокрация", ПП "Движение за социален хуманизъм", както и Мирослав Паскалев, представител на ПП "Атака".
    Честито на Печелившите!!
  • 21 Кадир

    6 10 Отговор
    Кой е тоя бе? За пръв път го чувам.
  • 22 ... се чудя

    11 2 Отговор
    Кой е по-обременен - колаборантът Вили Лилков специалицирал в СССР, наследникът на коминтерновци Христо Иванов, или ДС,арският внук? Като буридановото магаре съм и още се чудя.
  • 23 Орел

    4 0 Отговор
    Чакаме коментара на Лили Вилков.
  • 24 Благой от СОФстрой

    9 4 Отговор
    Ceлендyp от видинско се изока срещУ ceлендyr от старозагорско... смех на Халите в София!
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    копи пейст: "..........- Ако погледнем на „Топлофикация“ от гледна точка на задлъжнялостта, дружеството е в технически фалит, защото продължава да трупа загуби и не може да връща дълга си към „Булгарагаз“. Задълженията вече надминават 1,7 милиарда лева. Пътят за подобряване на това състояние е споделяне на отговорността между общината и държавата, респективно наливането на сериозни суми с помощта на държавата..."

    Развитието на София, като световен балнеоложки център, може да става поетапно, с висока степен на етапна завършеност, което дава възможност за относително ниски годишни капиталови разходи. Разработването на съществуващите 44 минерални водоизточника може да се осъществи и без изготвянето на специална подробна обща програма. Достатъчно е за ремонтирането или изграждането на отделните обекти да се изготви индивидуален проект, който да е съобразен с характеристиките им: дебит, температура, здравен ефект.
    Като европейски транспортен възел, целогодишният транспорт на хора и товари от, и към София е бърз и лесен, което е допълнително благоприятно условие.
    Наличието на добре развита мрежа на централното топлоснабдяване ще осигури необходимата топла вода за хигиенните нужди и отоплението в балнеоложките центрове, без да се замърсява въздухът от локални котелни инсталации. Същевременно пък „Топлофикация София” ЕАД ще има един стабилен източник на доходи.
  • 26 Леля Гошо

    8 5 Отговор
    Остават броени часове до изборите, но социолозите се изпокриха по дупките си. Обикновено ни заливат с платените си прогнози и полове, но сега са притихнали. Всички нормални хора с които съм разговарял ще гласуват за Вили Лилков. Пропагандната лъжа “Терзиев-Хекимян на балотаж, но и Ваня има шанс” е толкова голяма, че няма как да я подкрепят прибягвайки до традиционните клишета “в 19 от 20 случая”, “в рамките на статистическата грешка” и пр. Не вярвайте на тези лъжци и не отивайте за гъби, залъгани от медиите че вашият кандидат няма шанс
  • 27 Кандидат Милионер

    6 4 Отговор
    И въпреки Закона за обявяване на Комунистическия Режим за Престъпен,на изборите се появяват ТРИ комунистически партии с тяхната Престъпна Комунистическа Идеология в Коалиция с БСП придружени от Три Путинистки партии на Русофили и разроили се комунисти в останалите ...
    Това е Държавна Измяна...Това е Саботаж на установения законов Ред в Република България...
    Начело с червената лисица Ваня Григорова и кандидати за кметове в цялата страна.
  • 28 Ишебиглия

    3 1 Отговор
    Оставка комунистииииии !!!
  • 29 шефа

    8 3 Отговор
    Този корумпиран измекя.. двадесет години е на хранилката на Софиянци и се питам какво работи,освен уреждането на формуляри формат А4 срещу съответния рушвет !
  • 30 нннн

    5 2 Отговор
    То пък кадрите на Костов - едни кадри... С x... да ги сочиш.
  • 31 Спиртак

    7 1 Отговор
    Вкючването на ненормалния Светослав Живков в листата на Лили Вилков също.
  • 32 Съмнявам се

    6 3 Отговор
    Вили Лилков е бил общински съветник в дългото управление на Бойко Борисов.
    Той знае как е било.
    Защо смята, че сега ще се справи?
  • 33 Вили професори

    5 3 Отговор
    Колега, вземете насериазно Ваня Григорова, защото ще ви отвее като куцо пиле - домат. И най-вече уважайвайте най-сериозния претендент за поста и най-малкото една дама.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Абориген

    3 3 Отговор
    Ще се изненадат кой ще е шефът в "социалната кухня", израз на надменният Лилков. Глупак!
  • 36 ясно

    4 3 Отговор
    Имах известни колебания дали пък да не гласувам за Лилков, но видях във фейсбука му твърде много поздравления на иврит и отхвърлих идеята.

    Коментиран от #37

  • 37 Този

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "ясно":

    А на руски е по добре,макар че това е лъжа.

    Коментиран от #38

  • 38 ами не,

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Този":

    най-добре е на български, и то правоговорен. Не избираме кмет на Москва, но и за началник на Тел Авив не гласуваме!
    И не, не е лъжа, вижте му фейсбука.
  • 39 пенко

    1 1 Отговор
    ИМАМЕ "ПРОСТИ ФЕСЪРИ " ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯТА НИ !!!!!!! ГЕРБ-СДС ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ГРИГОРОВА !?!?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.