Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 14:01 1 402 14

Проф. Огнян Къчев пред ФАКТИ: Варна изгуби облика си на красива морска столица на България

  • огнян къчев-
  • варна-
  • избори-
  • общински съветник

Липсата на ясна визия за развитието на града е причина за сегашното му състояние, заяви кандидатът за общински съветник от Земеделски съюз "Ал. Стамболийски"

Проф. Огнян Къчев пред ФАКТИ: Варна изгуби облика си на красива морска столица на България - 1
Снимка: varnacouncil.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Огнян Къчев е с академична длъжност – Професор по национална сигурност, катедра „Национална сигурност” във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, преподава на курсанти и студенти по „Теория и практика на личната защита“, „Специална тактика на личната защита при терористични действия“ и „Основи на топографията и оцеляване в екстремални ситуации“. Старши офицер от специалните части на Военноморските сили на Република България до 2003 г. Академично звание – доцент (от 2006 г.) Образователна и научна степен „Доктор“ (от 2002 г.).

Проф. Къчев, отново ни предстоят избори и равносметка на изминалия мандат. Каква е вашата оценка за изминалите четири години? Кой е най-сериозният проблем на община Варна? Има ли формула за успешното развитие на община Варна?

За съжаление Варна изгуби облика си на красива морска столица на България. Липсата на ясна визия за развитието на Варна в последните няколко години е в основата за лошото състояние на инфраструктурата на цялата урбанизирана територия, като част от причините за това са:

  • Липса на актуализация на ОУП на града, който не отговаря на променящата се динамична среда на развитие на съвременните урбанизирани територии;
  • Издаването на всевъзможни разрешителни за строеж в междублокови пространства и върху зелени площи;
  • Некачественото извършване на ремонтни дейности на улици, булеварди, тротоари, подлези, обществени сгради;
  • Безконтролното приемане на новоизградени обекти по европейски проекти от общинската администрация;
  • Несъвършен план на комуникационно-транспортната схема на града, който не облекчава трафика в централната част на града и т.н.

Какъв би бил вашият личен ангажимент в Общинския съвет и основните приоритети, в които би се фокусирала Вашата група през следващия мандат?

Ще се фокусираме по отношение за реализиране на инвестиционни проекти насочени към модернизиране на инфраструктурата на града, подобряване начина и качеството на живот, дигитализиране на документооборота в община Варна, достъпна електронна среда за гражданите и др.

Преди броени дни преминахте успешно процедурата пред научно жури и вече сте професор по национална сигурност. Като човек от средите на висшето образование, какво според Вас още е нужно да бъде направено, за да може Варна да се развие като един успешен модел на университетски център?

На територията на Варна са разположени шест университета, които обучават студенти от различни професионални области и направления. По презумпция образованието следва да е национален приоритет от особена важност, а не функция само на един Общински съвет. Знаем, че всеки университет има академична автономия, но ако не искаме да продължи „изтичането“ на младите в чужбина трябва да се обединим и направим усилия за промяна към по-атрактивни специалности, които да отговарят на нуждите на пазара за да могат по-ефективно да се реализират завършващите млади специалисти. Необходимо е да се използва интегративен подход и по-широка обмяна на опит между самите университети по базови дисциплини, стажове и практики съвместно с бизнеса и браншовите организации.

Какво не успяхте да свършите в миналия мандат, с което бихте започнали в бъдещия Общински съвет?

Лицемерно е някой да ви каже, че е изпълнил поетите предизборни ангажименти през изтеклия мандат, защото нещата не зависят само от един човек, а по-важни са конкретните действия и положените усилия за решаване на проблемите по време на мандата. Общинския съвет е колективен орган и решенията се вземат с мнозинство. Човек се оценява по свършената работа, но винаги има какво да се желае и най-вече да се работи за едно устойчиво и модерно развитие на нашия роден град Варна и ние като група не бихме пожалили сили и средства да постигнем това в следващия мандат на Общински съвет - Варна.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 5 Отговор
    Варна изгуби облика си на красива морска столица на България, но придоби облик
    на руски анклав.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Бай Ставри

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Приятел, бягай за преглед при някой псиколог. Тия руснаци са ти пийнали и малкото мозък който тие останал.

    Коментиран от #5

  • 3 Никой

    3 3 Отговор
    " Сталинград - Варна " собственост на ТИМ с подкаст " Възраждане ". Много ви се иска да бъдете морска столица ама с тези " големи " заплати по скоро ще станете център на " Максуда ".
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    😀😀😀
    Оги, как от бивш офицер от специалните части на Военноморските сили стана Земеделец❓
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Ставри":

    Връщат го , бил неспасяем случай😉
  • 6 макс

    2 3 Отговор
    Kаквото и да правите,Бургас си остава морската столица на България!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Моряка

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Тъпанар!Руснаци във Варна почти няма.Те са си купили къщи покрай морето, във вилни селища от затворен тип и в апартхотели.Отделни семейства, пенсионери, живеях по селата.В курорта Свети Константип има доста украински коли,но обитателите им говорят предимно руски.
  • 8 бай Даньо

    0 1 Отговор
    Ako Варна е изгубила титлата морска столица то тогава е Бургас. Честито на бургазлии!
  • 9 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "макс":

    Майтапа майтап ама най-голямото летище ( след софийското), най-голямото пристанище, най-големия завод , най -хубавите плажове ...

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Варненец

    6 2 Отговор
    Варна е подизпълнител на ТИМ, Маджо и Асетбанк. Оттам КМЕТА Портних е НИКОЙ - просто човек ,който трудно ходи и най- вече трудно мисли или изобщо не мисли. Общинския съвет умее да прибира тихо и бързо рушветите , както и Главния Архитект, ДНСК- Варна.Гуцанов подари Пристанището на Маджо. Усвоиха Морската градина като „Затворен комплекс“, благодарение на редица кметове Хр.Кирчев, К.Йорданов, И.Портних. ГЕРБ/Б.Борисов, Кр.Кралев продадоха на ТИМ Градския Стадион и от 20 години Варна няма Стадион. С.Станишев и Е.Масларова подариха на Русия 430 дка от Резервата „Лонгоз“ и се построи цитаделата „Комплакс Камчия“. Инфраструктура-под всякаква критика.
    Г-н Къчев, като сте били 3 мандата общински съветник ,защо не работихте за просперитета на Варна и защо изобщо говорите ? Знаем че сте служили в Специалните войски, наречени „Тихина“ заедно с ръководителите на Групировката ТИМ с които имате „топла връзка“. Досега видяхме какво вълнува управляващите и Общинския съвет - ПАРИТЕ И СХЕМИТЕ ЗА КРАДЕНЕ
  • 12 Туту

    5 1 Отговор
    За 20 години Варна бе превърната в пустееща феодална крепост като след чума. Долният текст, най-добре илюстрира какво се случва покрай морето.

    "Този град, в който всеки краде, за мнозина навярно е скучен, разпиляват се пясък, море – просто няма какво да се свлачи…
    Тук общинските сделки вонят и стадиона отдавна го няма, тук с афера започва денят и завършва с пълна измама…
    Ала все пак и тук хора раждат се, дишат, мечтаят, в тревоги и слънчеви дни подир своето щастие бягат…
    Да, така е в нашия град – този град безкрайно порочен, в който друго, освен да крадеш, просто няма какво да се свлачи…”, е текстът на кавъра на едноименната песен на "Тангра”.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тихината

    2 1 Отговор
    Огнян Къчев никога не е служил в специалните части на флота! Беше физкултурник в щаба. Пенсионира се 2003 г. със звание майор. Ако е и толкова професор, колкото командос, голям капацитет ще да е....