Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 09:07 2 511 23

Милен Керемедчиев пред ФАКТИ: Все кърпим дупки, за да хвърлим прах в очите на нашите шенгенски партньори, че сме готови

  • милен-
  • керемедчиев-
  • австрия-
  • шенген-
  • българия

Ако Египет отвори границите си, мигрантският натиск върху Европейския съюз ще е огромен, казва анализаторът

Милен Керемедчиев пред ФАКТИ: Все кърпим дупки, за да хвърлим прах в очите на нашите шенгенски партньори, че сме готови - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Австрия остава твърдо решена да блокира приемането на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след срещата между българския министър-председател Николай Денков и австрийския канцлер Карл Нехамер. Поредно – не. Какви са поуките… Пред ФАКТИ говори международният анализатор и бивш зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

- Г-н Керемедчиев, България..., Шенген..., а Австрия пак ни каза директно – не. Защо?
- Защото нищо ново не се е случило в позицията на Австрия срещу България за Шенген. Нищо ново няма и в позицията на Нидерландия. Това, което чухме от тях, ние го чувам не само от няколко месеца, а от дълги години. Поне 17 години. Това са двете страни, които са основни критици на България и Румъния за присъединяването им към Шенген. Нидерландия ясно ни каза, че имаме сериозен миграционен натиск върху нашата граница и това е видимо, след като много бежанци се залавят във вътрешността на страната. Ясно се вижда, че има какво да се работи в тази посока. От друга страна Нидерландия ни припомня, че нямаме много резултати в борбата с престъпността и върховенството на закона. И това е така, защото ние хващаме предимно много шофьори трафиканти, а не се разплита основата на тази престъпност, не се стига до организацията на тази престъпност. А тя, както се вижда, става все по-силна, по-добре организирана, по-ефективна. Друга причина е големият миграционен натиск върху страните членки от Европейския съюз. Имаме 38% ръст на мигрантите, които са поискали статут в страна от Европейския съюз. За Германия говорим за 80% ръст. До края на годината се очаква 1 милион бежанци да поискат статут на пребиваващ в страните от ЕС. Това са цифри, които ние не сме виждали от 2015-2016 година. Това е причината много държави в ЕС - най-вече Германия, да затвори своята граница с Австрия, защото там бе един от основните потоци.

- Виждаме затваряне на граници, а в същото време си говорим за влизане в Шенген…
- Страни в ЕС, които са членки на Шенген, харчат около 50 милиона евро на година за граничен контрол помежду си, при положение че той не би трябвало да съществува. Това е следствие на сериозния миграционен натиск. Границата между Италия и Австрия е под контрол, Германия въведе такъв с Австрия, Унгария има контрол по границата със Словакия. През последната година ние имаме много повече изградени граници в самото шенгенско пространство, отколкото паднали такива. Има сериозен проблем в работата на шенгенската система. Това го видяхме в Белгия, където мигрант, на който е отказан в статут на пребиваващ в Белгия, извърши нападение и уби дамата шведски граждани. Така че проблемът е по-скоро комплексен, защото системата на Шенген в момента не работи добре. Затова има и такъв скептицизъм в голяма част от страните за нейното разширяване.

- Премиерът Денков изразяваше някакъв оптимизъм преди визитата в Австрия, но австрийският канцлер директно му каза „не“… Очаквахме ли нещо различно?
- Аз не съм очаквал. За да се случи нещо различно, ние трябва да представим различен подход, различна стратегия за това как искаме да подобрим граничния контрол в Шенген.

- Опция ли е да влезем поетапно – първо морски гари и летища, а после сухопътна граница…
- Вече се видя, че мнението на Австрия и Нидерландия няма да се промени. Тоест, колкото и премиерът Денков да искаше да излъчва оптимизъм, че до декември ще успее да промени тяхното решение, това няма да се случи. Просто България трябва рязко да промени своята стратегия. Да се въведе двустепенно влизане в шенгенското пространство е опция. Ние нямаме критики от шенгенските партньори относно нивото на защита на нашите въздушни и морски граници, основната критика е върху сухоземната. Така че е добре да се направи една крачка в тази посока, за да имаме поне частична победа, да имаме някаква перспектива.

- Темите за Шенген и еврозона са основни за кабинета, но кой е виновен да не се случва…
- Надали можем да хвърлим вината върху сегашния кабинет, защото имаме редица пропуски и не се учим от грешките си през последните 17 години.

- Толкова ли не се поучихме от грешките за 17 години…
- Явно – не. (Усмихва се ) Едно - не сме се поучили от грешките си, второ – не сме възприели добрите практики, на които сме станали свидетели през тези години. Ще се върна много години назад. Има стратегия, която беше одобрена от ЕК за влизането ни в Шенген, още когато България подписа своя договор за влизане в Европейския съюз. Още тогава имаше представен план как страната ни да влезе и в Шенген. Това бе план от 2007 година, но той просто мухлясва някъде в някое чекмедже. Ние все кърпим разни дупки, за да хвърлим прах в очите на нашите шенгенски партньори, че сме готови, защото сме направили еди какво си. А всъщност така няма как да се получат нещата, защото е необходима много по-сериозна работа. Необходимо е у нас да има много повече гранични офицери от страните членки на Шенген, да ги призовем у нас, за да участват в граничния контрол. Сами да видят какво се прави и да докладват на своите политически ръководители по какъв начин България подобрява граничния контрол. Трябва ни и активно лобиране на дипломатическо ниво. Видяхме как това го направи Хърватия. Постъпателно, целенасочено, без силен шум и успя да защити позицията си пред своите шенгенски партньори, че вече отговаря на критериите. И бяха допуснати.

- Свидетели сме на голяма криза в Близкия изток. Влизаме в студената част на годината. Какво можем да очакваме като бежански натиск…
- Като цяло през зимата намалява мигрантският поток в зависимост метрологичните условия. За да говорим за бежански натиск от ивицата Газа, трябва да отбележим два фактора – как ще се развие конфликтът между Израел и „Хамас“, каква ще е реакцията на Египет. На границата си Египет държи близо 1 милион палестински бежанци. Ако Египет отвори границите си, мигрантският натиск върху Европейския съюз ще е огромен. Видяхме го това при войната в Афганистан, при войната в Сирия. Ако Египет отвори границата си, един милион бежанци ще тръгнат към Европа. В тези мигрантски потоци със сигурно ще има и прикрити ислямски бойци, които ще искат да се присъединят към различни клетки в Европа, а това ще води до подготовката на все повече нападения. Проблемът става голям и общ за целия ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    17 1 Отговор
    Алоо стига ни занимавахте всеки ден с тая еврейска маймуна
  • 2 Мафия ни управлява

    13 2 Отговор
    За Шенгенските партньори е ясно,че България е страна на Мафията ! Скоро Шенген няма да видим ! Жалко ,че страдат обикновените хора,а мафиотите си веят байряка в сглобки и схеми !

    Коментиран от #5

  • 3 Мими Кучева

    8 2 Отговор
    Керемид Миленов е прав!🐷🐵🥳🤡👍
  • 4 е, колко да е огромен?

    4 5 Отговор
    Колко милиона са палестинците? Всичките ли ще плъзнат? Аман от специалисти.
    4.2 милиона палестинци са две Софии.
  • 5 прав си

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мафия ни управлява":

    За шенгенските партньори е ясно, че България е руски Троянски кон. Затова скоро няма да видим Шенген. както в последните 12 години. За НАТОвските ни партньори също е ясно.
  • 6 Aлфа Bълкът

    7 0 Отговор
    Аз треперя, да не се прехвърлят радикализирани
    бойци от детските градини на Хамас в България. Сега са на 4-5г, а като дойдат вече ще са на 6-7г, готови първолаци – елитни бойци.
  • 7 Шенген са ни

    6 2 Отговор
    Партньори, но такива, какъвто е ездачът за магарето! Много лалане от миленчо, за да не се каже голата истина: от самото начало, България е вкарана, не приета, а точно вкарана в ЕС, за да служи като буфер между Европа и Азия! Кой нормален ще си премахне буфера точно сега, при нарастващ мигрантски поток?!? Проблемът ни е, че нашите управляващи съзнателно се съгласиха, да бъдем слугите в ЕС - от първия ден и до сега!
  • 8 Аман

    11 3 Отговор
    Не минава ден без да чуем мнението на тоя пенкилер разбирач!
    Милен Керемедчиев, за женската консултация!
    Милен Керемедчиев, за нощното напикаване при децата!
    Милен Керемедчиев и животните!
    Милен Керемедчиев, за дълбокият Космос!
    Милен Керемедчиев, за квантовата механика!
    Аман от Милен Керемедчиев!🥴🥴🥴🥴

    Коментиран от #9, #18

  • 9 Мими Кучева

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Аман":

    Напротив,Керевид Миренов е вилик българин!🐷🐵🥳🤡👍
  • 10 Сандо

    5 0 Отговор
    Може ли овцата да е партньор на вълците?И какво ще стане с нея когато я пуснат в Глутницата?
  • 11 Да,да

    5 2 Отговор
    Не сте спали да го турнете този Иксперт рано-рано.
  • 12 Тодор

    5 2 Отговор
    Ти по-добре си закърпи панталоните,че съвсем се протриха отзад от търкане на столове, докато се изживяваш
    като някакъв експерт.
    Малко срам нямаш ли?Даваш ли си отвреме-навреме някаква самооценка?
  • 13 Гост

    8 1 Отговор
    Тези хора бавнозагряващи ли са или се правят на такива. Политически експерт чак сега загрял, че не ни искат в Шенген. А не предполага ли, че Австрия и Нидерландия играят " лошото ченге", а другите викат лицемерно, че са за приемане на България в Шенген.
  • 14 Бай Иван

    6 2 Отговор
    Това Шеф Манчев ли е?
  • 15 Абе

    6 2 Отговор
    Тези нашите евроатлантици не загряха ли че никога няма да влезем в тоя шенген? Ние винаги сме били втора ръка хора за тях.
  • 16 Доказано Задунайская. Никакъв Шенген.

    0 1 Отговор
    Без да уточнява за коя от много срещи със съветския посланик става въпрос, но по-вероятно една от по-първите, Живков разказва за разговорите по въпроса с евентуален негов наследник на поста с представителя на Кремъл в НРБ:

    „Пред Шарапов споделих също, че от състава на Политбюро и даже от състава на ЦК на БКП не виждам подходяща кандидатура за генерален секретар. И поради това съм се ориентирал към кандидатурата на Александър Лилов, който тогава не бе в състава на ЦК.

    След няколко дни Виктор Шарапов поиска среща с мен, на която ми съобщи, че в Москва имат други становища по този въпрос. Било по-добре да бъде избран човек от състава на Политбюро. За мен бе ясно, че ставаше дума за издигане на една предрешена вече кандидатура – кандидатурата на Петър Младенов. По това време „се появи” и писмото на Петър Младенов до мен. Не бяха тайна тесните връзки на Петър Младенов с Горбачов и Шеварднадзе.”
  • 17 В Холандия

    3 0 Отговор
    Има много повече организирана престъпност отколкото у нас. Трябва да има реципрочна и обща реакция с Румъния.
  • 18 Даа

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Аман":

    Но в коментарите и анализите за Близкия изток е много добър. Нека пише, нека се явява, да чуем компетентно мнение.
    Не четете като не искате!
  • 19 Подаръчно пликче

    0 0 Отговор
    Комунистите се кефят,че някакви сънародници на най-големия световен сатрап Хитлер били против да сме в Шенген. Но нищо не казват с какво по-различно е Хърватска,че я пуснаха. С това,че по наше време бяха осъдени в Хага хърватски националисти и военно-престъпници ли?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Денчев е голяма работа,щял да строи нови аец-блокове,а днес по бнр някакъв спец изтърси,че щели да струват 35 милиарда,долара,значи 70 милиарда лева,фантастично число,как ви се вижда,на тия хайвани им се отваря все повече ищах.
  • 23 ганев

    1 0 Отговор
    ЕМИИИ.....ХВАЩАЙ СЕ ДА РАБОТИШ....БЕЕЕЕ.......В СТРОИТЕЛСТВОТО ..ТЪРСЯХ ХОРА И ПЛАЩАТ ДОБРЕ...ХАЙДЕ