Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 14:40 1 576 10

Първан Симеонов: Тъпо фетишизирахме машините, а сега тъпо ги "рутим"

  • първан симеонов-
  • машини за гласуване-
  • избори-
  • местни избори

По повод машините - драмата не е в машините, а зависимите, купени пр. гласове

Първан Симеонов: Тъпо фетишизирахме машините, а сега тъпо ги "рутим" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко ще съм емоционален, но ми идва доста това поредно вторачване в машините. Значи, колкото беше тъпо това фетишизиране на машините в годините, толкова е тъпо и рутенето им сега. Единственият резултат от това в годините е, че една, всъщност добра, изборна процедура, като тази у нас, се дискредитира и в очите на мнозина се появява още една област, в която България не се справя. Пореден национален комплекс. Този път съвсем незаслужен.

Това коментира във "Фейсбук" Първан Симеонов.

Просто хора и от двете страни са стигнали до най-опасната фаза: да повярваш в собствената си пропаганда и да почнеш да се самонавиваш и да надъхваш твърдите си ядра - едни сериозно вярват, че машините нещо кривят, другите сериозно вярваха, че има съществени бъгове в резултата заради хартията.

Ако ме питате за скромното ми мнение, драмата не е в машините, а зависимите, купени пр. гласове. Т.е. драмата е в обратната на машините посока. Давам прост пример: ако машините кривяха, екзит пол щеше да се различава доста от резултатите. Но не се. И ако въобще се (макар и това да са банални отклонения), сетете се за последните избори, например, когато сериозните екзитполове всъщност показаха прашинка в едната, уж машинна, посока, а резултатът беше прашинка в другата - уж хартиена посока. Така че не търсете драма в машините, а в обратното на машините. Ако въобще драма има. Опитвам се да съм максимално деликатен с оглед предизборната ситуация и ролята на такива като мен.

Говоря главно за националното ниво, но ако отнесем проблема към местно - точно машините са шанс за известно намаляване на машинациите. Защото в локалните избори именно по-малки масиви гласове могат повече да повлияят.

А и в малка страна като нашата за тези години все някой щеше да е излязъл и да е казал "ръчнах една флашка и промених резултата". Щеше да е доста богят човек вече, мисля. Всички се познаваме у нас, как пък никой не илзеле!? Поне да каже конкретни неща, че знае. Излязоха някакви екзотични разговори по телефон или подобно и това е. Които българският парламент легитимира в нарочна комисия. Туш!

За да има доверие в изборната процедура, начинът е адски прост - оставете хората да се научат, да свикнат, не променяйте всеки път! Спрете да ги занимавате с технически детайли.

Извинете, но ще спра, защото не е редно на този етап от кампанията да навлизам в на свой ред в детайли. Ако и това да е личното ми пространство, два дни преди изборите, редно е всичко да е сдържано, за да не влияе. Моля да не се препечатва в медии. Няма да успея да проследя коментарите - просто работата е доста.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 5 Отговор
    И машините и хартиените бюлетини са компрометирани.Оставка на православието и служебни избори!
  • 2 провинциалист

    12 4 Отговор
    "По повод машините - драмата не е в машините" - как не е в машините бе, оцапан? Нали от машини за гласуване ги направиха на принтери, а след това и с другото ала-бала си спечелиха изоборите.

    Коментиран от #4

  • 3 Боруна Лом

    10 1 Отговор
    ДА ВРЪЩАТ ПАРИТЕ ЗА МАШИНИТЕ!
  • 4 Последния Софиянец

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    Не са виновни машините а мошениците в правителството.И с камъчета да се гласува пак ще лъжат.Трябва служебно правителство да прави изборите.
  • 5 Трол

    7 0 Отговор
    Няма избори, които да не могат да се фалшифицират, но има избори, които могат да не се компрометират.
  • 6 хе-хе

    9 2 Отговор
    ХЕ-ХЕ ,изтъпаниха и ПАрАванчо да брани вълшебните мадуровки ?! Ма ,ние хората сме били виновни , че машините се манипулират ,щото НЕ ГИ РАЗБИРАМЕ и не сме били свикнали с тях !!! Както се казва - този е иди@т на квадрат.
  • 7 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Мъ как бе нъл машините преди 3 години бяха точно за да не се манипулира вота !? Ми ся ко праим Ганчоооооо
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Милчо лаков

    1 5 Отговор
    Струва ми се,че така наречения"народ"трудно се оправ я с електрониката.И за това не ходят да гласуват.Баровците тайно се надяват(вероятно)процента значително да се повиши....И накрая,пак ще изберете генералския внук за кмет,защото така ви харесва.
  • 10 Ироничен

    4 1 Отговор
    "Тъпо фетишизирахме машините". Ами, не съм ви карал. Хем се присмивате на Венецуела, хем решихте, че ще минете с номерата на Мадуро. Нали сте много хитри...