Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 06:00 3 232 13

Войната в Близкия изток: ще издържи ли икономиката на Израел

  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • пари-
  • икономика-
  • хамас-
  • инфлация

Централната банка вече понижи прогнозата си за очаквания ръст

Войната в Близкия изток: ще издържи ли икономиката на Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С население от 9,7 милиона души Израел е една малка, но все пак икономически развита държава, която без съмнение нареждаме сред най-богатите държави в света. Актуалните данни на МВФ я поставят на 14-о място по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението (54 710 щатски долара). За десет години (от 2012 до 2022) на практика той се е удвоил - от 263 на 525 милиарда долара, припомня в своя публикация АРД.

Сегашната война в Близкия Изток най-малкото ще забави растежа. Неслучайно Израелската централна банка наскоро понижи икономическата си прогноза от 3,0 на 2,3%. Ръководителят на централната банка Амир Ярон обаче подчерта, че израелската икономика е стабилна и устойчива. "В някои области, като например иновациите и технологиите, ние сме световни лидери", подчерта той, цитиран от германската обществена медия. По думите на банковия шеф израелската икономика е успяла да се възстанови от предишните трудни времена и бързо да се върне към просперитета. Ще успее и този път.

Икономически анализатори не оспорват тази оценка, но обръщат внимание на това, че войната ще бъде много тежко изпитание за икономиката на израелската държава. Джоузеф Зейра, почетен професор по икономика в Еврейския университет в Йерусалим, заяви пред американската телевизия СиЕнБиСи, че рецесията е почти гарантирана. А вестник „Файненшъл таймс" цитира в тази връзка Гай Бейт-Ор, главен икономист в инвестиционната къща Psagot, според когото предстои дълга военна кампания, която ще се отрази тежко на израелската икономика.

Войната променя делника на хората

Постоянната заплаха от ракетен обстрел или страхът от нови нападения на ислямистите от Хамас водят до промяна в поведението на хората: те отменят събирания и празници, остават си у дома, децата не ходят на училище, много хора не могат да работят, обяснява Зейра.

Към това се добавя и фактът, че израелската армия мобилизира около 300 хиляди резервисти, които временно няма да пазаруват, нито ще ходят на ресторант или ще ползват обичайните услуги. А това веднага ще се отрази на търговията на дребно и на гастрономията. „Оборотът ни намаля драстично", казва в тази връзка пред агенция Ройтерс управителят на магазин за спортни стоки в Йерусалим Нетанел Шрага.

Страда също и туристическата индустрия, която е много важна за Израел. Сега хората ще си стоят повече у дома и няма да пътуват както обикновено. Чуждестранните туристи също ще се въздържат да посещават Израел на този етап. В тази връзка АРД припомня, че преди пандемията от коронавирус туристическата индустрия беше един от най-значимите сектори на икономиката, който генерираше над пет процента от БВП на страната.

Мобилизирането на резервистите ще има и преки последици за пазара на труда, тъй като много жени и мъже няма да могат да работят за фирмите и предприятията, в които са заети, в това число и във високотехнологичния бранш. А дълги години успехът на израелската икономика зависеше именно от сектора на високите технологии, който често е определян като израелския двигател на растежа. Миналата година той е постигнал обем от 71 милиарда долара и е съставлявал цели 48 процента от общия износ на страната, четем още в публикацията на АРД.

Други важни сектори на икономиката са биотехнологиите, фармацевтичната индустрия и отбранителната промишленост. Опасенията за предстояща икономическа криза се отразяват и на пазара на акции. Борсовият индекс TA-35 (на 35-те най-големи израелски листвани компании) спадна значително след атаката на Хамас.

Инфлацията расте

Икономиката на Израел зависи не само от износа, но и от вноса на стоки. В това отношение икономиката може да бъде подложена на натиск от слабия в момента израелски шекел. Обменният курс на националната валута неотдавна се понижи до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от осем години и половина насам. Това ще оскъпи вноса, което от своя страна помпа инфлацията. В момента обезценяването се равнява на 3,8%, посочва още германското издание.

Сега основният лихвен процент в Израел е 4,75%. Израелската централна банка е изправена пред дилема: за да подкрепи застрашената икономика в настоящата криза тя трябва да намали лихвите. Но това още повече би отслабило шекела и ще увеличи опасността от инфлация, а оттук и рисковете за националната икономика, обяснява АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пишман демократ

    21 4 Отговор
    Ще останете наполовина,като нас!
  • 3 БАРС

    19 7 Отговор
    Каква икономика имат.Някой да е купил стока на етикета на която да пише произведено в ИЗРАЕЛ АЗ НЕ ПОМНЯ АКО ВИЕ СТЕ КУПИЛИ НАПИШЕТЕ.ТАМ АМЕРИКА ИМ ПОДАРЯВА ВСЯКА ГОДИНА ПО 20 МИЛИАРДА ДОЛАРА.СТАВА ВЪПРОС БОГАТИТЕ ЕВРЕИ МОЖЕБИ И ДРУГИ ТА ПЛАЩАТ МАЛКО ДАНЪЦИ АКО ПОДАРЯВАТ НА ИЗРАЕЛ.ФАБРИКИ ИМАТ НО НЕ ТОЛКОВА ИЗВЕСТНИ.ИМАТ ЕДНА ФАБРИКА ДЕТО РАСТАВРИРАТ СТАРИ ЧАСТИ НА ЛЕКИ КОЛИ И ГИ ПРОДАВАТ ЗА НОВИ.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тити

    10 20 Отговор
    Израелците са толкова добре въоръжени и подготвени че ако отидат в Украйнаьсазацтри дни до Москва
  • 6 безпартиен

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "БАРС":

    А Германия колко плаща всяка година вече 45+32????За тези плащания нито дума!Ще плащат до като има или Германия или Израел!
  • 7 Лицемери

    7 3 Отговор
    Дойчетата вместо да питат "ще останат ли живи палестинци?", те се загрижили за икономиката на Израел

    Коментиран от #9

  • 8 важен въпрос

    7 0 Отговор
    Зависи от диаспората.
    Ако има държава, която може да получи трилион подкрепа отвън, това е Израел.
    Няма как да не издържи финансово и икономически, ако не се издъни дипломатически естествено или на пропагандния фронт.
    Другият проблем е вътрешната публика. Хората там са свикнали да живеят добре. Мобилизациите и военните несгоди не е ясно доколко могат да бъдат понесени безропотно.
  • 9 не са се разкрили още

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лицемери":

    ББС вече с половин уста се изказа про-палестински.
    Много интересно е каква позиция ще заемат техните германски подобия от Веле-то.
    Не че, БиБиСи не могат да си проименят реториката. Но първата им позиция им беше изненадваща за ннякои. Не и за мен.
  • 10 Търновец

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "БАРС":

    Всяка година Американските данъкоплатци плащат десетки милиарди за нови военни технологии и след това администрацията подарява ПВО без пари за Израел. F 16 който ни беше натрапен е твърде скъп и морално устаряващ и дори ВВС на САЩ не са го поръчвали и не планират, но части от самолета се правят в закъсала Израелска фирма и в София при Израелски формации ни го натрапиха - част от самолета се прави от конструкции на стомана - примитивизъм отдавна в новите модели самолети в ЕС композитните материали са около 70% от самолета, при това часовия разход за F 16 Block 70 се очаква да е 12000 долара а разходът на далеч по добрия Юрофайтър е около 6000 докара. Има много да патим
  • 11 Anti семит

    8 3 Отговор
    Богата е щото рептилското юдейско влечуго Родшилд и неговите еврейски печатари-ба кери от ФЕД печатаха досега в несвяст зелените рептилски гущери-долари без покритие ,ама и тая ционистка далавера вече приключва и идва времето тези хазарски МошЕнници да си плятят за гяволъка.

    Коментиран от #13

  • 12 Генерал 🇧🇬

    7 1 Отговор
    А как Израел става икономически развита държава, а?? Не са обяснили, а и не искат!

    Между 1943 г. и 2023 г. правителството на Съединените щати е предоставило на държавата Израел 160 милиарда долара помощ. Коригирана с инфлацията, цифрата се увеличава до около 260 милиарда долара помощ.
    Информацията е общодостъпна и е тук:
    // U.S. Foreign Aid to Israel //
    Но това е само официалната, неофициално средствата са много повече.

    Отделно, само Германия да 90-те на миналия век е изплатила компенсации на Израел заради Холокаста 100 милиарда. До колкото знам и до днес плащат. Нищо , че Израел не е съществувал преди ВСВ, а и тук не включваме др. страни из Европа плащали за същото.
    Това са огромни суми суха пара, без да броим милиардите налети като помощ/дарения/изграждане, като военщина, оборудване за инфраструктура, селско стопанство,промишленост и т.н. и т.н...
  • 13 Търновец

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Anti семит":

    Малко информация - т.н. банков многокултурен капитализъм се развива от началото на 18 век и е така устроен че инвестиционна банка притежаваща около 10% от акциите на дадена фирма има право на блокиращ вот така че може ефективно да управлява фирмата. По този начин двете сродени династии Ротшилд и Рокфелер и още няколко като тях контролират финансов ресурс и собственост за поне 100000 милиарда долара - на практика цялата икономика на САЩ и Великобритания и много фирми от ЕС, Япония, Корея, Китай, Тайван . Ние няма как за година две да променим това статукво - евентуална революция ще доведе до много банкрути на световни фирми - световна безработица и мизерия и глад и след това кръвопролитие. Сегашното банково статукво е правено триста години и имаше световни войни.