Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 13:13 2 431 21

„Е-войната“ лекари срещу фармацевти – а пациентът да го …

  • е-рецепти-
  • лекарства-
  • медици-
  • фармацевт

Май медиците се надяваха пак да минат метър

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Електронни лекари, електронни фармацевти, а само пациентът остана аналогов. За да тича от аптека до аптека и да го правят на луд. Защо е всичко това… Въвеждането на електронна рецепта – разбирай замяната на бялата рецепта с електронния ѝ формат, сблъска челно лекари и фармацевти.

Става въпрос как с електронна рецепта вече трябва да си вземем лекарство за диабет или антибиотик. През последните години станахме специалисти по антибиотици, защото те са най-масово използвани - ако не спадне температурата след два дни, айде антибиотик. Миналия път нали ми помогна. За какво да ходя на лекар. Просто и лесно решение. Ако ми е свършил антибиотикът вкъщи, съседката ще ми даде. Нали и тя така се оправи. Е-рецептите влязоха в сила от 16 октомври. Лекарите веднага възроптаха, че досега аптеките са заменяли лекарствата, обозначени в рецептите им, с каквито преценят генерични форми.

Какво е генерична форма?

Това са медикаменти със същата активна съставка, но от друг производител. И тук настана пак паника, защото генериците не били като оригинала. На един пациент един генерик действа добре, а на друг не. Затова било важно да не се заменят, защото лекарите най-добре познавали пациентите си и знаели какво да предписват, че да им действа. Въвеждането на въпросните е-рецепти се случи от петия път, защото винаги имаше съпротива от лекарското съсловие.

Здравното министерство все пак реши, че антибиотиците и лекарствата за диабет ще се отпускат само с е-рецепта. Въвеждането на е-рецептата не се случи на 1 октомври, както беше обявено предварително, а две седмици по-късно. През това време системата можеше да бъде тествана, но… Не би. Май медиците се надяваха пак да минат метър, защото имаха тяхно предложение - електронна и хартиена рецепта да се издават паралелно за още Х време.

Някак обаче в цялата работа „удобно“, може би, се пропуска един малък детайл. Мобилното приложение, което се използва сега от лекари и фармацевти, беше представено през МАРТ тази година. Но малка част от лекарите са си направили труда да го разучат, за да го ползват адекватно. Нали е в тяхна полза.

Защо трябва да знаеш и да се учиш

През първия ден от задължителното въвеждане на е-рецептите са издадени 26 000 такива. Само при 4000 лекарят от тях ЛЕКАРЯТ е отбелязал, че позволява генерично заместване. И после защо са връщани пациенти, защото предписаното им лекарство липсва, а в аптеката не могат да го заменят. Ненаучил се лекар, „сърдит“ фармацевт, който казва „не мога“, озлобен пациент, който ги подкарва по майчина линия до девето коляно. Фармацевтите от години говорят за въвеждането на генерична замяна с аргумента, че това осигурява алтернатива при липса на медикаменти в търговската мрежа.

Лекар, лекарство, пари
Обществена тайна е, че фармацевтичните компании предлагат стимули на лекарите, ако техният продукт се предписва по-често и се продава повече. Това е плюс и за лекаря, и за търговеца. Все пак, както винаги, става въпрос за пари.

Системата
Разбира се, като нещо, което сега се пуска в действие, излязоха и чисто софтуерни проблеми, защото времето за тестове е проспано. Какво се оказа, когато говорим за антибиотици. Лекарства от паралелен внос, макар и от един и същ производител, не могат да бъдат предписвани, защото се въвеждат в системата с различен код - т. нар. национален номер. На прост език, ако даден антибиотик не е доставен от официалния вносител, но в аптеките го има от паралелен внос, фармацевтът не може да ви го продаде, защото в рецептата не е въведен кодът на официалния вносител.

Също така някои от е-рецептите се оказа, че не са видими от софтуера на аптеките дори и часове, след като са отпуснати. Гранулираните лекарствени продукти пък не се виждаха, защото в аптеката се визуализират "маймунки" (б.р.-неразпознаване на буквите от софтуера и се визуализират като някакви знаци и символи, което е непрочитаемо).

От Министерството на здравеопазването обещаха всички сигнали за проблеми със системата да се обработват своевременно и до две седмици тя да заработи гладко.

И така започна „е-войната“ лекари срещу фармацевти, а пациентът да го…


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекарската мафия

    38 4 Отговор
    Е свикнала пациентите да им са дойна крава. Фирмите с техните рушвети обикалят кабинетите и всички ги виждат. Не чакат на опашка като хората отвън

    Коментиран от #3

  • 2 факти

    36 10 Отговор
    ЗАЩОТО ИСКАТЕ КАТО НА ЗАПАД!!!! ТАМ Е ТАКА - ЕЙ ВИ НА ЗАПАД!!! ДУ.....ЙТЕ ГО СЕГА!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 истина ти казвам

    13 2 Отговор
    Те ,,лекарчетата кво знаат и рибите във Нил не го знаат!
  • 5 далавера

    36 2 Отговор
    450 лева годишна такса за компютър с програтама, ясно е защо беше тоя напън бързо да се въведат.
  • 6 Бай Ганьо

    27 3 Отговор
    Фармафията ще следи пряко кои лекари изписват медикаментите им, на които на един желан се падат 5 нежелани ефекта, а който ги купи си остава за негова сметка и здраве.
    При това цените у нас бяха и са надути. Във всяка съседна страна ще намерите повече и по-евтини лекарства.
    За капак у нас има и дефицити на редила важни лекарства.
  • 7 мдаа

    25 4 Отговор
    Лекарите са ви виновни, кретени нещастни!
    Днес ако ми трябва лекарство и си пазя рецептата от предното боледуване ще ми се наложи да отида до поликлиниката и да поседя 2-3 часа пред кабинета на личната.
  • 8 КовидманЯк

    19 0 Отговор
    Празно място няма - ще се отворят и алтернативни пазари на медикаменти.
  • 9 Матей преображенски

    11 3 Отговор
    Търгаши бе,алчни търгаши,когато всичко стане отново държавно ,тогава и ще се оправи.

    Коментиран от #12

  • 10 Матей преображенски

    11 3 Отговор
    Никакви частни клиники,лекари-частници,частни аптеки и пр.спомнете си как беше по-рано и че от никакви подобни проблеми нямаше и помен,как ще те разиграват като мечкадари и ще те скубят безжалостно,в болница влизаш ей тък ,както си и излизаш без да си дал един пробит галаган или долар,само с едно мерси и кутия бонбони.
  • 11 Ами да

    14 1 Отговор
    Освен това, GP тата искат за всяко нещо да се ходи при тях, за да си вземат таксата за посещение!

    Коментиран от #19

  • 12 Че тя точно държавата

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Матей преображенски":

    създава изкуствено проблема. Аптеките и лекарите са частни.
  • 13 Ей Уфчици

    5 0 Отговор
    Не разбрахте ли бе, не броя на бюлетините и машините решават въпроса а броят на пълнителите и щиковете.
  • 14 Гоуст

    5 0 Отговор
    Истината е че сблъскват два / да не уточняваме какви /интереси.Едните им трябва оборот и евентуално да спечелят което е нормално,фармацията е изцяло частен бизнес .Докторчетата приказват али бали относно генериците,макар че и за тях са посещавани редовно от всякакви представители.
  • 15 Бела Мафия Фарма, мафия,!!! Ако имаш

    6 0 Отговор
    Ученик и се разболее, жална ти майка! Ако личния лекар е в отпуска или болен!!?? На вратата Белешка до кога ще отсъства личния лекар?По три пъти се преправя датата, кога шще се върне! И кой го замества, само че той не вдига телефони има си предостатъчно Пациенти! През това време Болния ученик го лекуват родителите!! После тичане за извинителна бележка Тоя го няма, оня го няма, Личния лекар си има и частен, кабинет?? И като идва в кабинета за тея от здравната каса, Винаги е много Уморена одтегчена?? Банкя , Лична Лекарка!! Някоя си!! Пародия на здравопазване!!
  • 16 Истината

    11 1 Отговор
    Правителството на Денков обяви война на народа си и физически и психически тормоз!
  • 17 Буквоядец

    3 0 Отговор
    Тези от лекарския съюз,които искаха тази е рецепта,сега да си носят последиците. Както и от това министерство. Само лекарите не разбрах а,че хората не са експеримент.Те страдат заради шепа лекари ,които не са доизмислили нещата
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Това тепърва започва

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ами да":

    Няма вече с една рецепта 3 години да пазариш.
  • 20 Мдааа

    0 0 Отговор
    Пак лекарите виновни. Фармамафията нищо не дава на аптеките.
  • 21 Един въпрос

    0 0 Отговор
    След като генериците са толкова еднакви, защо аптеките нямат само по 1вид, а зареждат няколко. Толкова място ще се отвори....