Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 19:01 2 017 19

Хамас има милиони, а палестинците в Газа умират от глад

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • палестинци-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • глад

Хамас е една от най-богатите терористични организации в света

Хамас има милиони, а палестинците в Газа умират от глад - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още преди сегашната война в Близкия изток половината палестинци в ивицата Газа разчитаха на доставки на храни и помощи по линия на ООН, а сега вече хората там – над два милиона души – са пред истински колапс, пише „Ди Велт“. Помощни организации от цял свят събират средства за бедстващото население, докато Хамас - терористичната организация, която управлява района от 2007 година - разполага със солидни банкови сметки, в които има стотици милиони долари.

Шефовете на Хамас обаче не дават тези пари за своите сънародници в Газа, а финансират с тях удари срещу Израел, както и собствения си луксозен живот в чужбина, посочва германското издание. От много години насам Хамас краде от залъка на палестинците и разширява оръжейния си арсенал за сметка на палестинското население.

Тайното портфолио на Хамас

Т.нар. Шура - висшият политически орган на Хамас - е този, който взима политическите решения на терористичната организация. Към него има няколко комисии, отговарящи за различни дейности на Хамас, включително „Бюро за инвестиции“. В неговата компетентност са чуждестранните търговски активи, чийто мащаб е известен само на малцина висши функционери. Босовете на Хамас ги наричат „тайното портфолио“, пише „Ди Велт“.

Изданието разполага с документи, от които става ясно, че въпросното състояние възлиза на 700 милиона долара. Портфолиото включва между 30 и 40 фирми, предимно в строителството и търговията на недвижими имоти. Те се намират в Турция, Катар, Алжир, ОАЕ и Судан, като нито един цент от тях не е изпратен в ивицата Газа, е цитиран да казва неназован финансов експерт.

Германската обществено-правна медия ZDF на свой ред отбелязва, че Хамас е смятана за една от най-богатите терористични организации в света. Голяма част от цивилното население в Газа е изключително бедно – през септември 2022 година 65% от палестинците там са живели под границата на бедността. Водата, бензинът и хлябът се разпределят с купонна система, докато босовете на Хамас живеят в луксозни хотели в чужбина и разполагат с банкови сметки по цял свят, пише „Ди Велт“. Тайните документи, с които разполага изданието, показват, че ръководството на Хамас държи в турски банки десетки сметки в евро и в долари.

Защитен финансов чадър

Германското издание посочва, че терористичната организация Хамас още преди 20 години е започнала да вкарва пари в чуждестранни сметки, вместо да инвестира в инфраструктурата на ивицата Газа. „Те са си създали един вид защитен чадър за деня, в който Саудитска Арабия, Катар или Турция прекратят финансовата си подкрепа“, казва пред „Ди Велт“ споменатият вече експерт.

Както посочва германското издание, босът на финансовия апарат на Хамас е Сахер Али Муса Жабрин, който поне от десет години живее в Турция, но често посещава Ливан, Катар и Иран. Той има катарски паспорт и е връзката между Хамас и Иран. По сведения на „Ди Велт“ - той помага на лидерите на Хамас при основаването на фирми, осигуряването на визи или придобиването на недвижими имоти в Турция. Именно Жабрин управлява финансите, благодарение на които водещи фигури от Хамас са се оттеглили в луксозни хотели в Турция и в Катар, оставяйки на обикновените палестинци да се борят с последиците от терористична стратегия на движението.

„Ди Велт“ пръв разкри още преди две години части от тайната фирмена империя на Хамас, след което Финансовото министерство на САЩ наложи санкции на замесените в операцията лица и фирми – например на тези от Турция. Но въпреки санкциите, фирмите на Хамас в Турция продължават необезпокоявано да въртят бизнеса си там. Правителството на Ердоган не е предприело нищо след санкциите на САЩ и приходите от строителство или търговия с недвижими имоти продължават да постъпват, коментира германското издание.

Данъци и рекет

По данни на „Бизнес Инсайдър“ основните приходи на Хамас са от данъци и рекет спрямо жителите на Газа – именно с тези пари терористичната организация прави големи инвестиции в строителството, в бизнеса с недвижими имоти, в минното дело и инфраструктурата в Близкия изток и в Северна Африка. Това, че висши функционери на Хамас са избрали Турция за своя втора родина, е обществена тайна, пише „Ди Велт“. Ердоган също не крие близостта си с терористичната организация, произлязла от „Мюсюлманските братя“. Дори след атаката на Хамас срещу Израел, жертва на която станаха много цивилни граждани, включително малки деца и бебета, турският президент заяви в Анкара: „Хамас не е терористична организация, а освободителна групировка, която се бори за защита на страната си и на своите граждани“.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    19 17 Отговор
    Винаги при диктатурите е така. При Хитлер и Путю също. Дворци и лагери.

    Коментиран от #5

  • 2 За протокола

    24 7 Отговор
    Новините, които няма да прочетете тук:
    "Германската външна министърка Аналена Бербок не е свикнала да пести от себе си. Само за миналата година тя е похарчил 136,5 хиляди евро за грим. Германските данъкоплатци плащат за това!
    През 2023 г. абсолютно нищо не се е променило. Според отговора на германския кабинет на министрите на парламентарното искане на партия "Алтернатива за Германия" Бербок е използвала публични средства, за да разкрасява главата си в продължение на десет месеца.
    Прическите на Бербок струваха на бизнеса и работещите граждани 100 хиляди евро. Това вбеси депутата Стефан Бранднер и той я обвини в безгранична наглост! ".
  • 3 И Тиквата има милиони..

    11 2 Отговор
    И кво от тва за Останалите?
  • 4 Абе

    13 9 Отговор
    Поредния гнусен Мазен пасквил...
  • 5 Хихихи..

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ако сам не си туриш лайкче оставаш сам в Космоса,измиляваш..

    Коментиран от #10

  • 6 хамас ок

    6 1 Отговор
    ПКК какво е и за какво се бори?
  • 7 Ха ха ха

    10 6 Отговор
    Така е.... и Путин има милиарди и яхти , а ватенките още ходят по нужда на двора......

    Коментиран от #8

  • 8 И беге копейките

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Също ходят в дупки на двора.

    Коментиран от #13

  • 9 по босфор тв

    2 1 Отговор
    пак реклама на арапските сихани
  • 10 михихи

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи..":

    да туря кръстче?или полумесец
  • 11 Тра-ла-ла

    8 4 Отговор
    И Зеля натрупа милиони (да не говорим за тия дето му държат каишката), но си праща хората на смърт за нищо. Имаме си хубава пословица за това - "Сит на гладен вярва ли"
  • 12 факуса

    5 1 Отговор
    ха ха що при най големия длъжник сащ има 5млн бездомници иклошари,при ес елита е същото,скоро кат се пукне печатния балон,ще лъсне лъжата висок стандарт,от неплащане на дълговете
  • 13 факуса

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "И беге копейките":

    за по лесно серем в устите на центавосите,казваме им че от макдоналдс и сладко лапат
  • 14 М да

    4 1 Отговор
    Тия хамасовци се оказаха много прости. Клъвнаха на Руско-Иранската провокация и нападнаха Израел подлагайки народа си на последтвията от дивашките им действия и сега всички им гледат сейра включително и Русия и Иран които ги подкрепят само на думи
  • 15 Яяяяяя

    8 1 Отговор
    То и нашите политици имат милиарди, това не пречи в България възрастни хора да умират от глад , а през зимата и от студ
  • 16 Сатана Z

    2 5 Отговор
    Хамас работи за евреите,от които получава пари.Бени им плаща по 62 млн.доларес всеки месец за да обстрелват с ракети самоделки Израел,които от своя страна ще избият и прокудят 3 милина палестинци от Газа,която ще бъде заселена пак от евреи.
  • 17 фактите

    6 0 Отговор
    Ами тия палестинци там защо разчитат само на помощи? И преди войната? как става така? Пък гледам имат по пет-десет деца. Кой плаща за тоя разплод?!
  • 18 БОКО ИМА МИЛИАРДИ

    2 1 Отговор
    Плевнелиев и Първанов милион и АМА НАРОДА ГЛАДУВА...
  • 19 Емо

    1 0 Отговор
    Айде стига глупости. И богатите имат милиони и милиарди, а са 1% от световното население. А други 60% гладуват. Богатите дават ли от своето на гладуващите?