Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 06:00 3 815 134

Хвалят Живков, но искат да ни пазят от комунистите и ДС

  • тодор живков-
  • дс-
  • комунисти-
  • ваня григорова-
  • герб-
  • бойко борисов

Борисов не криеше възхищението си от Живков, който бил изградил две Българии

Хвалят Живков, но искат да ни пазят от комунистите и ДС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

Съждението е ясно, недвусмислено и неоспоримо: ако социализмът е бил напредничав строй, довел България до небивал разцвет, то всеки служител на Държавна сигурност може да се гордее с принадлежността си към тази достойна служба.

Григорова също може да прочете тези редове

Някои ще се зачудят кой пък би се изказвал чак толкова ласкаво за социализма, след като самият Тодор Живков го обяви за "недоносче", след като самата Корнелия Нинова заяви, че той има само "отделни достижения", от които демокрацията я е лишила, и след като някогашният генерален секретар на БКП Петър Младенов обяви в доклада си на декемврийския пленум на БКП от 1989, че социализмът е довел България до „пълен стопански и финансов крах“, включително и заради "широко разпространената корупция". И не е зле това за "широко разпространената корупция" да бъде прочетено и от левичарката Ваня Григорова, която заяви по време на кметската надпревара, че корупцията означавала капитализъм.

Но въпросът беше кой пък е хвалил социализма и то така, както не са го хвалили и най-изявените комунисти, така както не го е хвалил и най-фанатичният махленски агитатор.

"Тодор Живков построи две Българии"

Този човек - о, каква изненада - е водачът на дясната уж партия ГЕРБ, членка на Европейската Народна Партия, Бойко Методиев Борисов. Негови си думите: "Тодор Живков построи две Българии" и "всяко правителство, което направи и една стотна от това, което направи Тодор Живков, може да се гордее". С това си потресно изявление, без да го осъзнава, Бойко Методиев Борисов допринесе за възвеличаването на соца повече от всички преименували се на социалисти комунисти.

Защото то влече със себе си неизбежното заключение: щом Живков е направил толкова много за България, то подчинената му Държавна сигурност е достойна за уважение служба. И се получава доста чудато и странно, когато явни и тайни привърженици на ГЕРБ заявяват, че Борисов ни пазел от комунистите. И когато самият Борисов злослови срещу Васил Терзиев, защото предците му били хора на Държавна сигурност.

Подобни чудатости и странности са следствие както на хитрата политика и опитността на бившите комунисти, така и на лековерието и неопитността на нашенската демократична общност. Лековерие (и дори нещо повече), проявено и при изборите за кмет, когато част от тази общност гласува за яростната левичарка Ваня Григорова, защото бащата и дядото на Терзиев били хора на службите.

А социалистите излязоха по-опитни и по-хитри (и дори нещо повече), защото БСП успя да се разграничи от деянията на ДС, а пък демократите се хванаха на почти всичките ѝ уловки. Като една от тези уловки беше да насочат общественото възмущение срещу доносниците, а не срещу поръчителите на доноси.

България така и не осъзна разликата

Обществото ни така и не осъзна, че така наречените "разузнавачи" също са донасяли - нагоре по властовата стълба на комунистическото управление и че не друг, а тъкмо социалистическият строй породи доносничеството. И тази липса на преценка доведе до грозни и отблъскващи явления. Докато антикомунистите, например, яростно разобличаваха доносниците, офицерите на ДС шетаха из медиите и в самодоволен захлас изливаха "дълбокоумните" си размисли за държавата, социализма, капитализма, доброто, злото и всичко останало.

Димитър Иванов - Гестапото, например, бивш началник на шести отдел на Държавна сигурност и досега участва, под прикритието на експерт, в предаванията на всички национални телевизии. И вече се приема за съвсем естествено в обкръжението на българския президент, а и не само в неговото, да гъмжи от агенти на ДС. Приема се за съвсем естествено и присъствието им в разни партии, които били дори десни. Доскоро най-гласовитият депутат на ГЕРБ беше агентът Георги Марков.

Предупрежденията на Петър Дертлиев

И вече никой не помни великолепната реч на Петър Дертлиев – демократа, преминал през ада на Белене, който от трибуната на Народното събрание много точно обясни защо доносниците или поне част от тях са също жертви на режима и че основната отговорност за комунистическото мракобесие тежи върху Комунистическата партия и вождовете ѝ. (Не е прав Васил Терзиев, когато твърди, че e имало и "добри" отдели на ДС).

Има все пак един сигурен начин да се разбере кой е бил изнуден да доносничи и кой го е правил от корист. Знае се например, че всички така наречени "разузнавачи" без изключение са били користни доносници. Достатъчно е да се видят делата на един човек след демократичните промени. Защото не бива да се поставят в един кюп Вера Мутафчиева и Иван Гранитски, например. Нито пък Иво Инджев и Кеворк Кеворкян. И защо не бива да се отказва подкрепа на Васил Терзиев заради баща му и дядо му. Днешните антикомунисти биха могли да осмислят защо една победа на лявата Ваня само щеше да увеличи влиянието на ДС с нейните "разузнавачи". Но май да си антикомунист не означава, че си демократ (и нацистите са били антикомунисти), нито пък че си непременно или пък изключително умен.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всъщност,

    84 23 Отговор
    Днес всеки мислеш разбира, че индексът на развитие, който беше достигнала България по времето на Социализма, става една химера за колониална, демонкратична България

    Коментиран от #6

  • 2 Три пъти Ура

    62 16 Отговор
    за цар Тодор,царят на Народа!
  • 3 Гербераси долни

    68 11 Отговор
    Днес разрухата е шпълна ,политиците ни нямат праволинейно мислене всичко е популизъм и задни мисли, всеки си сменя мнението само да е на печалба за себеси,България е робиня на едни покварени човечета ,на които децата ,любовниците ,къщите и парите (кюлчетата) са в чужбина и когато приключст с доенето и техните печалбарски интереси ,ние ще се чудим откъде да си платим разходите как да връщаме дълговете нашите и на държавата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Голем индекс беше през социализЪмаа

    32 67 Отговор

    До коментар #1 от "Всъщност,":

    Галошите,дочените дрехи,москвичите, Чернобилският дъжд, външните тоалетни.Все такива благинки.

    Коментиран от #18, #47, #54

  • 7 сега е по-добре Андроиди, нали

    70 12 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 само погледнете селата на какво приличат

    72 15 Отговор
    не само нямат пътища, училища,
    нямат и хора. Но новите Андроиди нямат спомени.
    Ядете пластмасови зеленчуци, инжектирани меса, гмо хляб,
    но тракате на Йфони по фейсбуците.
    Наред с лошото изхвърлите и хубавото.
    Е, празнувайте Хейловин и се радвайте на новия живот.
  • 11 Бурофф

    64 8 Отговор
    До автора.
    Направи една разходка из България и си отвори широко очите. Върни се в къщи и тогава напиши нещо.
  • 12 гост

    25 60 Отговор
    Социализма си е робство на народа от комунистическата партия. Не в друга държава,а в друг град не можеше българина да отиде да работи (искаше се жителство,комунистическа измислица, още една верига е крака на българина). За лагерите на смъртта,едва ли някой живял тогава не си спомня с ужас. Празните рафтове всеки ги знае, големи магазини с празни рафтове. Лятото си купуваш зимни дрехи,с зимата летни.... задължително по голям размер за да можеш да го носиш няколко години,а след теб и твоите роднини.Гумените галоши и закърпените дрехи си бяха нещо нормално. А влаковете където за тоалетна се ползва дупка на пода и направо върху релсите ги има още, корупция навсякъде.....

    Коментиран от #35, #101

  • 13 Тато

    23 8 Отговор

    До коментар #8 от "И откъде си копуваш долара за":

    Ами от банката,но трябва да си от номенклатурата.С същите номенклатурчици,чрез поставени лица продаваха долара от банката на Магурата
  • 14 ЩО ЛИ ПО СВЕТА

    16 28 Отговор
    Нема социализЪм

    Коментиран от #42, #46, #64, #78

  • 15 Реално

    35 23 Отговор
    Щапки долу пред единственият истински държавник в близката ни история-Тодор Живков!!!!!
  • 16 Анджело

    45 15 Отговор
    Беров отиди във Варна на вълнолома и са фъргай в морето! Има едно нещо на което му викат история. С кухата си глава квото и да пишеш оставаш една кратуна дето и тя иска ляб и салам да яде и едно черво за фекалии. Нито по-малко нито повече. Едно последно.. Както соца се оказал недоносче, се оказа че демокрацията в РБ и тя е недоносче. Че се и до каза за 34 години. Само дето през соца за тез години НРБ дръпна много а РБ всяка година стига дъното... И още не може
  • 17 Браво

    23 38 Отговор
    Тато си беше Ким,а България -Северна Корея,на който му харесва такъв живот Ким ви очаква

    Коментиран от #21, #81

  • 18 Всъщност,

    41 4 Отговор

    До коментар #6 от "Голем индекс беше през социализЪмаа":

    Ти разказваш за някои от нещата, които ги имаше по селата и то преди 35 години, но днес вече дори и селата ги няма.
  • 19 Баба Кина

    41 2 Отговор
    Как да е по инсче!? До 10 ноември 1989 над 1милин членове на Партията. На 11 ти половината се изпариха. Писаха се дисидети, демократи и репресирани, а се бяха подредили родниа, милиционер, комунист и така до 9то коляно или до 2023та. Три пълни поколения (Терзиеви, Коларови, Пръмови) доказват ресурса на комунистическата закалка. Какво юи се правят на умрели лисици- евро атлантици!?
  • 20 ТаУмВзе

    40 18 Отговор
    При лошият бай Тошо бяхме 8ма икономика в света, около 9 милиона и със Космонавт. Са улици нема. Бухахах
  • 21 Ляв+

    33 10 Отговор

    До коментар #17 от "Браво":

    Трябва да имаш доста изкривени възприятия, за да сравняваш Развития Социализъм на България с Сталинизма в Северна Корея. Но имай предвид, че по индустриално развитие, СК днес е далеч по-напред от БГ. Просто казано, това са нещата, които една държава е в състояние да произведе

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лизача не може без лизане!

    34 6 Отговор
    Този преди лижеше комунисти, сега лиже краварски задници, обича по тлъстичкото!? Повдига ми се от такива лизачи-истински джендъри!

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Руски Гъ.о.т.верен

    14 22 Отговор

    До коментар #24 от "Лизача не може без лизане!":

    Стига де ,ние обичаме да лижем задните части на Мутрофанова .
    Няма нищо лошо , за някоя копейка е .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Руски Гъ.о.т.верен

    15 27 Отговор

    До коментар #21 от "Ляв+":

    Северна Корея са по напред от България ,само в ракетите .
    .друго има и е , по напред са и в гладът .
    Ориз по една паничка .
    Няма ракийка няма туршийка .
    Направо истински рай е Северна Корея.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Коментар

    32 4 Отговор
    Само ни връщате в миналото като разтегляте някакви локуми,а не виждате как сега заради вашия избор ще плащаме по-високи данъци,теглят заем след заем и са на път да унищожат енергетиката.

    Коментиран от #49

  • 33 Падение

    24 6 Отговор
    До този боклук ли стигнахте?
  • 34 Беров, Беров

    26 5 Отговор
    Всичко се познава на база сравнение. Я сравни тогава и сега, но не технологично, че то е въпрос на натрупвания, а социално: корупция, простотия, безочие, наркомания, меркантилност, некадърност, и още, и още... Капиш?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иво Иво

    16 4 Отговор
    Вие с Борисов си докарвате добри пари като пиши те все за него Вие го направиха те наи великий българин България без които не може За всичко виновен всичко направилСамо тои ли еуправлявал България или само тои ли е работил ДДРУГИ НЯМА ПРЕД НЕГО И СЛЕД НЕГО Всеки пише може не може САМО ДАУГОДИ НА ВЛАСТА ИМАЩИТЕ
  • 38 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    19 6 Отговор
    ТЪПА ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА ДА ДОЙЧО ЗЕЛЕ
  • 39 ха ха

    18 0 Отговор
    и понеже в днешни времена доносничеството е платено затова не е престъпно , а ?
  • 40 Има огромна разлика..

    27 7 Отговор
    Социалистите , като Живков, които работеха за България, умряха в беднотия. ДС агентите , като родата на Терзиев , изведнъж имаха капитал през 90те да правят собствени фирми. Има крадливи другаре и хора без които тази държава нямаше да има толкова предприятия, болници, детски градини, поликлиники , АЕЦ, ВЕЦове , язовири , милиони километри от тръбопроводи, телекомуникационни шахти, цели курортни селища построени, чипове и полупроводници се правеха в България, а сега подобни фирми има в богат Тайван и Самсунг в Корея.
  • 41 Към статията

    17 2 Отговор
    Защо пишеш дълга статия Народа еказал «НА СТО УМНИ БЪЛГАРИ ИМ ТРЯБВА ЕДИН ПРОСТ ДА ГИ КОМАНДВА»Това ти емислинето
  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 5 Отговор

    До коментар #14 от "ЩО ЛИ ПО СВЕТА":

    Щото така ти казват
    ОТ СоПолствоТО❗
    Само тяхната истина е твоя истина 😉
  • 43 един

    10 12 Отговор
    Комунистите си противоречат колкото искаш в стремежа си да излязат прави!Харесват Живков/построил цели две Българии!/ но громят зловещата ДС/Терзиев и родителите му/!Сега ще кажат,"ма той Живков нищо не е знаел",ха-ха-ха,да плачеш ли,да се смееш ли!

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Студопор

    24 0 Отговор
    Статията сте я превеждал от немски през гугъл ли? Само така мога да си обясня елементарните смислови и граматически грешки.
    Хубаво е, когато човек сяда да пише за толкова важни неща като политически строй и държавно устройство, да владее поне езика, на който пише. Иначе е нелепо.
  • 46 Студопор

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "ЩО ЛИ ПО СВЕТА":

    Къде няма? В Китай ли? Или в Корея? Или може би в латиноамериканските страни? Я пак...?
  • 47 Бай Мрън

    23 6 Отговор

    До коментар #6 от "Голем индекс беше през социализЪмаа":

    6 атомни реактора, безброй язовири, едно ТКЗС произвеждаше колкото цялото демократично, селско стопанство, наши инженери построиха най-големият язовир на Нил, и 2 пъти в космоса. Добре ли е?

    Коментиран от #58, #83

  • 48 Студопор

    18 2 Отговор

    До коментар #43 от "един":

    Зер демократите не си противоречие - Боко като не беше на власт ти вика, че ако изтегли още един заем от ЕС, това щяло да е пагубно за България. Следващата година стана Премиер - трябва, вика, да изтегли заем, иначе няма да изкараме зимата.
    Петков дойде, каза, че ще изринем ГЕРБ, избраха го - коалира се с ГЕРБ. Още светли демократически примери искаш ли?

    Коментиран от #51, #130

  • 49 един

    7 8 Отговор

    До коментар #32 от "Коментар":

    Какъв заем теглят ве?Борисов тегли 15млрд.,Асен Василев тегли 7,5млрд!Да не би 7,5 да е станало повече от 15млрд?От тия пари Борисов прахоса над 5-6млрд. за реактори,Турски Поток и т.н.!До тука колко е прахосало правителството на Денков?Относно данъците,забрави ли,че правителството на Борисов се канеше да задължи всички собственици на жилища да платят по 500лв. за т.н. паспорт на жилището,или тия факти не са ти удобни!Да не говорим, че Борисов и Ко. 12 год.крадоха без да направят нужните реформи които сега волю или неволю правителството на Денков трябва да направи!През 2012год.Борисов каза,"имаме да боядисаме една барака на КПП-то и сме готови за Шенген",през 2023 още не сме в Шенген!
  • 50 Урюрвкос

    16 2 Отговор
    нас може да ни лъжете но Природата не можете. Демографията си каза думата къде условията за живот на популацията са по добри.

    Коментиран от #129

  • 51 един

    4 6 Отговор

    До коментар #48 от "Студопор":

    Ако демократите си противоречат,противоречат си за настоящи събития,вземат решения за сега и за в бъдеще,когато никой не знае със точност как ще се развият събитията в България и по-света!Съвсем друго е да даваш оценка на минали събития,които няма как да се променят вече!
  • 52 Тодор Живков - откровения

    4 3 Отговор
    „Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

    Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.

    Аз се учудвам за тези 10 млрд. долара задължения. Учудвам се, че с такива бързи темпове са се увеличили задълженията и ни мога да си представя как ще се излезе от кризата. Вината не е на Тодор Живков.
  • 53 Тодор Живков - откровения

    12 2 Отговор
    „Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.

    И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”

    Коментиран от #122

  • 54 Демократ

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Голем индекс беше през социализЪмаа":

    Явно си бил мързелив да не работиш. Всички ннасело имахме в изобилие храна и апартаменти в софия плюс къщите

    Коментиран от #55

  • 55 може ли да ни обясниш

    6 5 Отговор

    До коментар #54 от "Демократ":

    Как си имал апартамент в София, без софийско жителство? Или как взе софийско жителство?

    Коментиран от #76

  • 56 Наследството на цоциализЪма

    9 3 Отговор
    През февруари 1990 г. със строго секретно от особена важност писмо относно: Състояние на плащанията по ползваните кредити от чужбина, подписано от председателя на БНБ Иван Драгневски и председателя на Българската външнотърговска банка Веселин Ранков председателят на Министерския съвет Андрей Луканов е информиран за критичното ниво на външната задлъжнялост на комунистическото управление, което към 31 декември 1989 г. възлиза на 10,6 млрд. долара. Посочено е, че през 1990 г. предстоят плащания по различни кредити и лихви в размер на 3,9 млрд. долара. Те могат да бъдат частично погасени само с останалите 528 млн. долара в т. нар. стратегически резерв.

    Банкерите изтъкват, че „на международните кредитни пазари банката среща изключително сериозни и почти непреодолими трудности по договарянето на нови кредити”. От ноември 1989 г. не е договорен нито един такъв. „Като мотиви за тази въздържаност се изтъкват високата задлъжнялост на страната, сумата на която е надхвърлила критичната граница”, признават банкерите. Те предлагат да бъдат прекратени плащанията по външния дълг, като банката уведоми кредиторите за това. През следващия месец Андрей Луканов се опитва да изпроси 1 млрд. долара от СССР, за което пътува лично до Москва, но Горбачов му отказва, тъй като и самото съветско управление е във финансова криза. На 31 март 1990 г. Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг без да предупреди кредиторите, което допълнително утежнява положението на Бълг

    Коментиран от #60, #90

  • 57 Хехе

    8 1 Отговор
    Интересно каква трансформация е претърпял Иво Беров, че от яростен антикомунист да стане адвокат на чедото на ДС? Как ли не се гънат и усукват подобни, само "истинските лъжи" да излезят правда?Сурат нямаш, Беров! Лицемерни приказки може ни да говориш до второ пришествие, но този апотеоз на десния сектор в София с емблема наследника на Червената аристокрация ще стане пословичен,чак когато приключат "парите за столична демокрация".
  • 58 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 5 Отговор

    До коментар #47 от "Бай Мрън":

    То и при ДЕМОкрацията има шест реактора - четири закрити и два подарени😉
    ТКЗС тогава изнасяха картофи, домати, краставици.... сега ги внасяме. Дори репичките ни са внос🤔
    И язовирите им са безброй- нито един🤔
    34 години ДЕКОрация❗

    Коментиран от #59, #106

  • 59 при коя демокрация???

    5 2 Отговор

    До коментар #58 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.

    Тогавашният съветски посланик в България Виктор Шарапов по-късно ще потвърди ролята на Москва:

    „СССР действително изигра определена роля в събитията от 1989… Тогава Съветският съюз само даде пример за демократично преустройство… Ние приехме с удовлетворение промените”.

    Коментиран от #66

  • 60 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 4 Отговор

    До коментар #56 от "Наследството на цоциализЪма":

    Значи 10 млрд. външен дълг при 5 млрд външен заем към страната е БЕДСТВИЕ, а сега над 30 млрд. при неработеща икономика е СУПЕР
    🤔🤔🤔

    Коментиран от #65

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Въпросителна

    14 5 Отговор
    Колкото и да не им се вярва на хората, който тогава не са били родени или са били много малки - тогава имаше ДЪРЖАВА!
    С много рестрикции и ограничения, но имаше ДЪРЖАВА.
    Сега сме разграден двор...............

    Коментиран от #67

  • 63 йуки

    9 1 Отговор
    Гладория, вика Беров, няма пари за ракия, да заработим малко при немското зеле!
  • 64 защото

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "ЩО ЛИ ПО СВЕТА":

    една държава терорист се е заела още от 1980г. да го унищожава защото е вреден за тяхната политика и много сполучлив за народите които го ползват…!
  • 65 онези 10 млрд

    4 3 Отговор

    До коментар #60 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не са сегашните 10 млрд.

    Инфлацията от 1990 до днес е над 620 569.4%

    Коментиран от #69

  • 66 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 3 Отговор

    До коментар #59 от "при коя демокрация???":

    Пак ли с негрите и с бананите тичаш пред вятъра❗
    Щото от ядрени реактори до картофи ти е неудобно да коментираш❗❗❗

    Коментиран от #68

  • 67 имаше чушки

    3 4 Отговор

    До коментар #62 от "Въпросителна":

    в съветска губерния
  • 68 не струваш

    5 4 Отговор

    До коментар #66 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Много бързо си изпусна нервите.

    Коментиран от #73

  • 69 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор

    До коментар #65 от "онези 10 млрд":

    Ти сериозно ли ❓❓❓
    Инфлация на долара 620 569.4% ❗❗❗
    Откъде Ви намират такива ПРО.ФАНИ ❗❗❗❗

    Коментиран от #70

  • 70 Калкулатора е на сайта на НСИ

    6 4 Отговор

    До коментар #69 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Казва се "Калкулатор на инфлацията".

    Индексът на потребителските цени
    за месец Септември 2023 г. спрямо месец Май 1990 г. e 620669.4%,
    т.е. инфлацията е 620569.4%.

    Коментиран от #77

  • 71 Демократ

    9 2 Отговор
    "Не бива да се отказва подкрепа на Васил Терзиев заради баща му и дядо му" - Това обяснява защо не можем да се отървем от управлението на ДС. Васил Терзиев е творение на ДС, защото е натрупал милионите си от ДС фирмата КИМКООП, което съвсем случайно не се обсъждаше публично и фирмата му Телерик е със съдружници с ДС потекло. Най-недопустимото беше,че беше спуснат от ДС,но обявен като кандидат на уж демократи. България сега е официално с псевдодемократите в Парламента, изцяло е подвластна на ДС, с незаобиколимия фактор лаещата руска партия ДПС и говорителя й престъпния олигарх пеевски и задкулисния,а сега ще стане и предкулисен агент на КГБ Доган, джуджето сокол. България е принесена пак в жертва на Русия, отново безродственици я управляват, руската пропаганда най-безпрепятствено е заляла държавата и е пълно с глухи и слепи хора.Подготвяното 34 години от КГБ сценаристите предателство е на сцената под прожекторите в най-тежкия период за човечеството, в който империята на злото и лъжата Русия показа най-страшния си облик.
  • 72 Тодор Живков - откровения

    6 3 Отговор
    Под непосилното бреме на тоталната задлъжнялост на НРБ към западните банки Коларов информира генералния секретар на БКП, че „е прието за нормално плащанията за основния дълг и за лихвите на една страна да не надхвърлят 25 на сто от общите ѝ валутни постъпления. У нас те са повече от 100 на сто.” Тодор Живков обаче отказва да приеме истината и вкарва страната в нови огромни дългове, за да остане на власт и да продължи да поддържа илюзията на „развития социализъм”. Към края на 1989 г. режимът на Живков и БКП натрупва близо 11 млрд. долара външен дълг.

    Новият генерален секретар на БКП Петър Младенов, който наследява през ноември 1989 г. Живков, също верен човек на Кремъл, знае истината за тежкото икономическо положение. Той обаче не го разкрива пред българския народ, а го споделя само пред ръководството на МВР и Държавна сигурност в края на ноември 1989 г., като заявява, че управлението на Тодор Живков е довело страната до „просешка тояга”, а „картината в икономиката е потресаваща”.
  • 73 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор

    До коментар #68 от "не струваш":

    И какво им е на нервите ми ❓
    Това , че ти търсиш теле под вола, не е моя грижа❗ Ама ти пък и вол не знаеш какво е ❗ Погледни бързо в гоогол ❗

    Коментиран от #79

  • 74 След 9.09.1944г.

    10 5 Отговор
    първо се окрадоха парите, имотите и фабриките на богаташите, а те по лагерите. Парите свършиха и се посегна на пенсионния фонд докато свърши и той. След това следва парична реформа 1951г. от която загубиха тия с повече пари. Това се изконсумира и се взе заем от народа чрез облигации 1952 и 1954г. Тези средства се похарчиха и се посегна на българското село. Взеха се земи, добитък, инвентар и пак се закърпи положението. Следва още една девалвация на българския лев 1962г. и като се оплюска и това бай Тошо започна да внася нефт и да го реекспортира. Руснаците се усетиха, но ние ги снабдявахме със забранени от КОКОМ електронни елементи и ни търпяха до към 1985г. След това взехме заеми от западни банки, не можехме да плащаме и Луканов обяви фалит 1990г. Ето това са постиженията на "социализъма", "едно недоносче" както го нарече Т. Живков.
  • 75 Брейй

    8 3 Отговор
    доживях да видя либерастките соросоиди да защитяват ДС омунистите, когато играят в тяхна полза.
    Смех - голем..
  • 76 не е лесно

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "може ли да ни обясниш":

    да си прост нали ? ама ти немож го осъзна

    Коментиран от #84

  • 77 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "Калкулатора е на сайта на НСИ":

    Прав ли разлика между сума в долари и сума в лева ❓❗
    Ако НЕ- потърси някой да ти помогне да влезеш в час ❗

    Коментиран от #80, #82

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 не ставаш троле

    4 2 Отговор

    До коментар #73 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аз ти говоря с лесно проверими факти, а ти ми отвръщаш с червени лозунги.

    Коментиран от #85

  • 80 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #77 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Правиш ли ...
    / изв./
  • 81 Напомняне

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Браво":

    Скоро ще гледаме такива мишки като теб да се хващат за колесниците на самолетите излитзщи кън ФАЩ ,също като в Афганистан.
  • 82 брей

    5 3 Отговор

    До коментар #77 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не падаш по гръб, а?
    Викаш какво като лева е с 620 ХИЛЯДИ ПРОЦЕНТА инфлация. Долара това кво го брига,а? Американците живеят в балон.

    Коментиран от #95

  • 83 Да си чувал нещо

    9 6 Отговор

    До коментар #47 от "Бай Мрън":

    за затворени граници, вноска за кола, вноска за апартамент, жителство, открит лист, режим на тока, задължителна казарма, липса на черна и бяла техника, стригане на коса за момчетата, меренето на широчината на крачола на чарлстона и печати по краката на момичетата носещи къси поли, Белене, ученически, студентски и войнишки бригади (ангария), забранената упадъчна западна музика, чупене на грамофонни плочи на границата...? Има и още: Ергенски данък. Ленински съботници, партийни секретари, вечни и несменяеми номенклатурни кадри, АБПКФ със големи привилегии и народни пенсии, КОРЕКОМ пред който само се облизваш и извадил долар отиваш в МВР(биещото сърце на Партията), привилегиите на чужденците пълнещи Албена, Златни пясъци, Русалка, а ти на квартира. Изучаването на история на БКП и КПСС, политикономия и научен комунизъм във ВУЗ и разпределението след завършване като възпитател в някое забутано селце. Изключването от Комсомола и от студентството като следствие. Отнемането на земите и добитъка по селата и ползването им без рента за собствениците...
  • 84 верно?

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "не е лесно":

    А да ни беше обяснил, а? Въпроса е елементарен.

    Коментиран от #111

  • 85 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #79 от "не ставаш троле":

    Значи реакторите, внос-износа на селскостопанска продукция ... са лозунги, а думите на партиен лидер са факти 🤔🤔🤔

    ВЕЛИК СИ .... в своите очи ❗
  • 86 нннн

    8 1 Отговор
    И социализмът, и капитализмът имат добри и лоши страни. От двата строя взехме само лошото. За капак, доброволно приехме да бъдем колония на ,,демократичните" държави. Е, няма такива и...и. ни на изток, ни на запад.
  • 87 Тодор Живков - откровения

    4 4 Отговор
    През 1985 г. НРБ отново влиза в спиралата на външния дълг. Лошите икономически показатели във всички отрасли и неадекватната политика водят до взимането на все повече заеми от западни банки и до все по-голямо задлъжняване на режима. В същото време Тодор Живков отказва да прави каквито е икономически реформи. През октомври 1987 г. той е предупреден в писмена форма от председателя на БНБ Васил Коларов, че реално управлението се намира в състояние на фалит.

    В представения му документ е направен разчет на плащанията по външния дълг по главницата и лихвите. Посочено е и общата задлъжнялост (само по външния дълг) на страната в края на 1987 г. – „около 6000 млн. валутни лева”, което е над 7 млрд. долара. Дадена е и информация за предстоящите плащания по външния дълг за следващите три години, както и данни за по-високите лихви, които НРБ трябва да плаща при положение, че външната ѝ задлъжнялост се увеличи. На финала председателят на БНБ подчертава, че единственият начин да се обслужва нормално външния дълг е взимането на нови кредити.
  • 88 Артилерист

    8 3 Отговор
    Според мен Иво Беров е нагаждач. Това не е обида. То е факт за всички онези, които се усетиха навреме, според промяната на политическия вятър и започнаха да обругават комунизма, комунистите и всичко социалистическо. Иво Беров се изказва неподготвен или тенденциозно изопачава истината. Основаването на Борисов за величието на Живков и на Живков за негодността на соца е крайно повърхностно. Няма да хабя място за Борисов, но изкарването на социализма, като система, от Т.Живков за недоносче му е много изгодно, защото той е основния виновник за провала му в България. Социализмът доказва своята жизненост в първите 20-25 години след 9.9.44г. След 1970 г., когато Т. Живков вече е утвърден Първи и на партията и на държавата, започват да се проявяват първите признаци на застой в развитието на страната. Няма обективни причини за това и на преден план излиза субективното влияние на личността Т.Живков. Най- важен елемент на това влияние се явява НАРУШАВАНЕТО НА МОРАЛНИТЕ НОРМИ НА РЕВОЛЮЦИОННАТА БОРБА. Колективният принцип на ръководство се явява фасада, зад която във всичко прозира стила на Т.Живков. В колективните органи се прокарват решения, които гласно или не, са подсказани от Първия в тесния кръжец от приближени от т. нар. сутрешна група "На кафето", защото всеки гледа да се мазни и да се хареса. В не малка степен те са некомпетентни и воолунтаристични. Всички потенциални заместници на Т.Живков се омаскаряват и отстраняват-някои и физически.
    Настъпва период на п
  • 89 двете Българии

    5 0 Отговор
    Една за тях и една за нас.
  • 90 Коментар

    8 5 Отговор

    До коментар #56 от "Наследството на цоциализЪма":

    Наследството на социоализмът все още го ядете такива мръсници като теб.
    Още има останало тук та,
    А за 30 години колонизация,соросоизация и предателство какво сме постигнали?
    Най-бедната робска държава в ЕС.
    С краварски генерал губрнатор който даже не се срамува ,че управлява тази робска изостанала територия и се грижи да няма икономика,обрразование и просперитрт в нея.
    По този начин сме още по-зависими роби към своите господари.
    Не случайно в зародиша на "демокрацията" един чршки авангардист беще изобразил България катоп тоалетната на Европа.
    Сега разбирате ли ,че е бил прав.
    Имало е защо.

    Коментиран от #93

  • 91 КПСС-БКП

    3 1 Отговор
    Специално място в обслужването на правоимащите заема комплекс „Рила", създаден в центъра на столица в близост до основните партийни и правителствени институции. Освен с ограничен достъп той се слави с това, че в него може да бъде намерено всичко онова, за което обикновените българи дори не могат да си представят, докато висят на традиционните за комунизма постоянни опашки в магазините за хранителни или други дефицитни стоки. В „Рила" работят два ресторанта за правоимащите. По указание на Секретариата на ЦК на определена група лица храната се подготвя и доставя по домовете (зам.-министри и министри). Консумацията в столовото хранене за 1988 г. възлиза на около 120 000 лева, а разкритият щанд за продажба на хранителни стоки годишно реализира около 1 млн. – 1,1 млн. лева. Началникът на УБО ген. Милушев дава повече подробности:

    „Особените функции на комплекса „Рила" бяха публична тайна поне за София. Хората говореха със завист и негодувание за този малък остров на благоденствието, скрит от погледите на простосмъртните с плътни пердета. Но вероятно и най-жлъчните одумвания не са отгатвали мащаба на предприятието, не са подозирали какъв перфектен готвач и снабдител бе военизираният отряд, наречен УБО."
  • 92 Порно

    3 2 Отговор
    Тока, дето го имаме сега е от това време, само язовир Цанков камък е на "хидроинженера" Доган, волтаици и перки само ни вдигат сметките. Да не говорим за хилядите предприятия, дето още има какво да се краде. И не, не съм носталгик, сега ми е добре, но не вярвам в пропагандата. Това също в ония времена го научих.

    Коментиран от #107

  • 93 какво е станало преди 30 години?

    4 0 Отговор

    До коментар #90 от "Коментар":

    „Знаех, че моите намерения и разговори за оттегляне са дали тласък на задкулисни интриги и борби. Жалко е, че някои нашенски „бабаити” започнаха да търсят чужда помощ. Съветското посолство предприе усилени разговори с членове и кандидат-членове на Политбюро. Още тогава разполагах с информация за обработването на хора, от чийто глас зависеше избора на бъдещия приемник за поста на първи партиен и държавен ръководител.

    Знаех, че съветският избор за Петър Младенов съвсем не е най-подходящият вариант за България. Той беше неподготвен, откъснат от кадрите, лековат... при други условия за всички интриги и опити да се натрапи един или друг неподходящ ръководител не бих се поколебал да реагирам по подобаващ начин. Винаги съм отстоявал позицията, че кадровите въпроси трябва да се решават в София, а не в Москва.”
  • 94 КПСС-БКП

    5 1 Отговор
    Правоимащите и техните фамилии и антураж се възползват от лукса по времето на Живков да ползват безплатно услугите на авиоотряд 28. Така е обозначавано специализираното звено към БГА „Балкан", състоящо се от самолетите ТУ-154 М, ТУ-154, 4 самолета „ЯК" и два вертолета МИ-8. Предназначението му е да обслужва най-отговорните партийни и държавни ръководители в страната и зад граница. През 1987 началникът на УБО предлага Политбюро да вземе решение за ограничаване на неоправданото ползване на авиоотряда.

    „Извършени са стотици екскурзионни пътувания до Париж, Мадрид, Люксембург и други страни. Най-разточително се ползваше тази скъпоструваща на държавата техника", обяснява ген. Милушев. Тази екстра значително надхвърля кръга на правоимащите. Наред с тях вътрешните полети на самолетите на авиоотряда години наред са ползвани от служители от апарата на ЦК, Държавния съвет, служители на ДС. На практика всички тези лица безплатно са ползвали услугите на специализираното авиозвено. Хеликоптерите пък са ползвани също безплатно при ловуванията на правоимащите.
  • 95 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 3 Отговор

    До коментар #82 от "брей":

    Именно заради максимата:
    " По-умният винаги отстъпва."
    Про.100.тията се шири навсякъде ❗
    Какво значение има лев, юан, виетнамски донги дори,
    КОГАТО СРАВНЯВАМЕ СУМИ В ДОЛАРИ 🤔🤔🤔

    Коментиран от #124

  • 96 КПСС-БКП

    5 0 Отговор
    Димитър Попов: 2 млрд. долара изчезнаха от държавния резерв
    Бившият министър-председател е убеден, че някъде има списък на хората, получили куфарчета между март и декември 1990 г
    Поне два милиарда долара са били откраднати от държавния резерв на България от март до декември 1990 г., когато управляваха двете правителства на Андрей Луканов.

    "Минаха през куфарчетата. Това бяха парите от валутния резерв.

    На някои чувствително им се напълниха джобовете", каза в интервю за Би Ти Ви бившият министър-председател Димитър Попов.

    "За осем месеца, от валутния резерв изчезнаха 2 млрд долара", каза Попов, който е убеден, че има списък за тези пари и е ясно кой ги е получил. Много малко от тях са се върнали обратно в страната.
  • 97 Да и това...

    7 7 Отговор
    "Тодор Живков го обяви за "недоносче",..."
    Бай Тошо не е живял на Запад и тогава Западът наистина имаше някаква сила и чар, на свободни.
    НО, ако беше живял поне 5 години в сащ, западна Европа или в Япония щеше 100% да е за "недоносения социализъм"! Защо? Западната "демокрация" е една измислена система с цел да се скрие господството на печатарската мафия. Само едни са на власт постоянно и тази система не представлява интересите на целия народ. Нещо, като фашизма е!
    Най-богатите са яхнали властта и правят и управляват всичко, създават и законите само в собствен интерес. За това и се стигна до днешната тотална криза на финансите, на икономиката, на ценностната им система. Защо измислиха 100 пола? Защо насила ни карат да "харесаме" тази идиотщина? Защо печатат "пари", като луди, които нямат покритие с нищо? Къде е златото, залог за парите? Западът не е "недоносче", Западът е вече в напреднал аборт.

    Коментиран от #105

  • 98 КПСС-БКП

    5 0 Отговор
    На заседанието на Политбюро от 18 април 1980 г. е взето решение да бъдат приети за военно обучение общо 115 членове на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) - лично по молба на лидера ѝ Ясер Арафат. Той и Тодор Живков демонстрират приятелски отношения. Централата на ООП през това време е в Ливан, а самата организация се смята за основен виновник за Ливанската гражданска война - конфликт, който ту тлее, ту избухва в периода между 1975 г. и 1990 г. Във войната живота си губят 90 000 души, 115 000 са ранени, а 20 000 се водят безследно изчезнали. Близо 800 000 ливанци бягат в чужбина. В други свои решения българското Политбюро приема да обучи още над 150 палестински офицери и сержанти във военния университет във Велико Търново или в курсове с продължителност от 4 до 6 месеца.
  • 99 КПСС-БКП

    2 0 Отговор
    1980 г. явно е била преломна за световната революция, защото на 31 юли Политбюро решава да помогне с оръжие и на току-що обединилите се революционни организации в Салвадор. Страната от няколко месеца е в състояние на гражданска война. В слчуая оръжията са за скромните 234 500 лв. В дарението са включени 1000 автомати “Шпагин”, 25 картечници “МГ”, плюс съответните боеприпаси. И двете оръжия са още от Втората световна война: картечницата е била на въоръжение във Вермахта, а автоматите „Шпагин" са свалени от въоръжение в СССР още през 1951 г.

    На 11 юни същата година българска помощ на стойност 100 000 лева - във вид на пистолети, чаршафи и фланелени гащи - стига чак до островната държава Гренада, чийто суверен е британската кралица. Министърът на вътрешните работи и член на ЦК на БКП генерал Димитър Стоянов обяснява в доклада си, че помощта е по искане на просъветския премиер на Гренада Морис Бишоп, с посредничеството на кубинските другари. Целта била да се укрепят МВР и Държавната сигурност на Гренада срещу “враждебната дейност на САЩ, Венецуела и Барбадос”. Бишоп тъй и не успява да задържи властта, която е взел с почти безкръвен преврат през 1979 г., и на 19 октомври 1983 г. е екзекутиран при неясни обстоятелства – най-вероятно от своите някогашни съратници. Седмица по-късно САЩ започват инвазия в Гренада.
  • 100 КПСС-БКП

    6 0 Отговор
    С пет курса на български кораби от май 1984 г. до юни 1984 г., под маскировка и пълна секретност, са превозени оръжия и тежки верижни машини, с които е предотвратено нахлуването на войски от съседен Хондурас. От благодарност за помощта един от най-опасните квартали в никарагуанската столица Манагуа е кръстен на Георги Димитров (Barrio Jorge Dimitrov). По данни от 1997, щедрата подкрепа за Никарагуа струва на България 230 млн. щатски долара. С отчитане на инфлационния индекс, в наши дни това се равнява на близо половин милиард долара.
  • 101 Да, бе ...да

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    " Социализма си е робство на народа от комунистическата партия.."
    А сега какво е?
    Робство на ФаЩ и техните марионетки...
    Открито си казаха, че служат на САЩ и даже им позволиха да са на власт? Това какво е? Чие робство е? Народът НЕ иска да си закрива АЕЦа и ТЕЦовете, ама от сащ ще ни ги закрият. ЕС е само прокси на САЩ. Нали и Германия затриват в момента?
    "Демокрацията" е една опашата лъжа за големи балъци.

    Коментиран от #102, #104

  • 102 брей

    6 4 Отговор

    До коментар #101 от "Да, бе ...да":

    Може ли да ни посочиш някой друг роб на САЩ да живее скотския живот, който продължаваме да живеем ние? Япония? Южна Корея? Германия? Франция? Кой? И кога точно станахме роби на САЩ и престанахме да сме роби на Москва?

    Коментиран от #109

  • 103 КПСС-БКП

    5 0 Отговор
    На същото заседание от 22 януари 1962 г. Политбюро дава съгласие и за продажба на оръжие и военно оборудване на Сирия. България дори иска да продаде и употребявани изтребители МиГ-15 и уведомява за тези преговори „големия брат" - ЦК на КПСС. София преговаря още за строителството на военни летища и други военни обекти, както и за обучението на сирийски пилоти, танкисти и друг военен състав.

    Добрите връзки със Сирия продължават и след преврата, извършен от социалистическата партия БААС през март 1963 година, в който голяма роля има Хафез Асад, бащата на сегашния президент Башар Асад. През 1980 г. в Сирия е изпратена българска военномедицинска бригада от 50 души. През 1984 г. Хафез Асад, който вече е президент, получава дори “Димитровска награда за мир, демокрация и социален прогрес в света”. За разлика от много други държави, Сирия плаща голяма част от доставените оръжия. През 2010 г., след посещение на Бойко Борисов, сегашният президент Башар Асад връща 24% от дълга на обща сума 74 млн. долара.
  • 104 Да преброим кои са

    3 2 Отговор

    До коментар #101 от "Да, бе ...да":

    зависимите от САЩ и кои не са. Зависими: Цяла Америка без Куба, Венецуела и Никарагуа. Цяла Европа без Сърбия. Азия: Всички без РФ, Китай, Индия, С. Корея, Беларус, Иран. Цяла Африка без Еритрея, Зимбабве, ЦАР. Цяла Австралия без аборигените. Под робски държави не смятам всички, а тези които все пак се съобразяват със САЩ. Сигурно съм пропуснал някои, но никой не ще да живее и емигрира в горе изброените независими държави.
  • 105 Слагайте минуси, хайде..

    10 3 Отговор

    До коментар #97 от "Да и това...":

    Вече ще станете свидетели на сгромолясването на "великата им западнала демокрация"! И ще се сетите, че в България е имало социализъм, който и в най-малките села направи медицински центрове, детски градини, цехове за да има работа за хората там...
    А останалите железа от "демокрацията", разните Мерцедеси, БМВта ще използвате за отглеждане на кокошки, понеже няма да може да ядете това, което се продава в магазините на умрялата демокрация...
    Има обаче и опасност, тези на власт да ни спретнат тотална диктатура? С помощта на цифровите технологии, с цифрови пари, с 15-минутните градове и с техния двиз:
    "2030-та година няма да имаш (притежаваш) нищо, но ще бъдеш най-щатстливия човек на планетата"!
    Е, как се става такъв? С друсане? С "боцкане" против "болести"? Да те вкарат в такова състояние на "щастлив нещастник"?
  • 106 един

    9 2 Отговор

    До коментар #58 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Никаква декорация не е 34год.,а пладнешки грабеж на комунистите,които ограбиха банките и спестяванията на хората прз 1996/97 год.,и освен политическата завзеха и икономическата власт в България,а с откраднатите пари на народа изкупиха и предприятията за жълти стотинки,следствие на това народа избяга навънка да търси препитание,други измряха млади от болести и беднотия,и сега ще ми говориш че нямало кой да произвевжда домати и краставици!Еми няма,да сте мислили навремето,не да крадете като невидели!

    Коментиран от #114

  • 107 Енимал порно

    4 6 Отговор

    До коментар #92 от "Порно":

    Ти да не се връщаш от чечня? Гледал си на живо порно с кози! Тридесет години ни плашат, че оставаме без ток, а режимът на тока беше по байтошово време...от тогава обичаш порно с.животни. преди година ни плашеха, че измираме, щото газпром щял да ни спре газта - още животинско порно! Сега ни плашат с нефтохим, фотоволтаици и перки. Гушкай козичката и се моли путин да дойде да те освободи!
  • 108 бай Бончо

    7 3 Отговор
    При Бай Тошо , на парите пишеше , че са обезпечени със злато и всички активи на банката ! Гледам сега не пише такива работи ! Дълга на държавата тогава е бил около 9 милиарда лева , но от друга страна , държавата е имала налично 40 тона злато !

    Коментиран от #112

  • 109 Германия е така

    9 3 Отговор

    До коментар #102 от "брей":

    Пълно е с американски военни бази. Небето на Германия е собственост на САЩ. Деменцията им унищожи северните потоци и те мълчат, като мишки.
    Ще видиш, как сега цяла Европа ще ти се сгромоляса пред краката, заради алчността на САЩ.

    Коментиран от #110

  • 110 изглежда не си разбрал въпроса

    0 0 Отговор

    До коментар #109 от "Германия е така":

    онова за стандарта на живот което съм те попитал....

    Коментиран от #115

  • 111 Елементарно,

    4 1 Отговор

    До коментар #84 от "верно?":

    Младите от селата избягаха в градовете, а старите останаха връзката на село с хубави къщи и градини дето раждаха всичко. Казвам градовте, защото тогава всички градове имаха индустрия и поминък, не само София

    Коментиран от #113

  • 112 злато? с кое злато?

    1 2 Отговор

    До коментар #108 от "бай Бончо":

    След отказа на Хрушчов да рефинансира българския дълг Живков изпада в безизходица. Тогава той еднолично решава да предложи на съветското правителство да купи българския златен резерв, като по този начин погаси част от дълговете. Как обаче е възможно Тодор Живков да продаде на Съветския съюз български златен резерв в размер на 20 тона е без никой в държавата да разбере?

    Архивните документи показват, че Живков е бил улеснен в случая. Няколко месеца преди златният резерв да бъде изтъргуван за погасяване на фалиралото Живково управление благородният метал е предаден на съхранение в Държавната банка в Москва. Акцията по прехвърлянето му в СССР започва още през септември 1958 г. Тогава правителството на Антон Югов със строго поверително от особена важност постановление решава ценностите на БНБ да се евакуират от централната сграда, а златният резерв на страната да бъде предаден на депо за съхранение в Госбанк – Държавната банка на СССР, докато се извърши строеж на резервен, по-добре укрепен трезор. Българското златото, тежащо 20,1 тона, е застраховано и под засилена охрана е транспортирано с влак от София до съветския граничен пункт Унгени през февруари 1959 г. Там представители на БНБ го предават на комисия от Госбанк.

    За да се отложи временно неплатежоспособността на комунистическото управление, в която е изпаднало, Живков прибягва като крайна мярка и единствен изход – да хариже на златния резерв на Кремъл. „По това време на България вече не отпускаха кр
  • 113 верно?

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Елементарно,":

    И как точно бягаха? За си сменяха жителството, за да избягат от селото и да започнат работа в града?
  • 114 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #106 от "един":

    Един път поне ходил ли си на театър❓
    Точно зад декора на демокрацията, група крадци окрадоха каквото можаха и съсипаха , каквото не можаха да откраднат ❗
  • 115 Стандарт на живота ли?

    4 2 Отговор

    До коментар #110 от "изглежда не си разбрал въпроса":

    Нали всички си купуват всичко за ядене и пиене от малкото молове? И пия собственост са тези?
    Еми олигархията един ден, като затвори всичките източници на храна, напитки, бензин, спре тока и "великия им стандарт" отива на НУЛАТА!
    Толкова ли не можем да разбереш, че демокрацията е също адски зависима система от много малко на брой хора? За броени минути могат да спрат всичко, ако не ги слушаш! Гръцкото Окси как свърши?
    ЕЦБ им спря парите (еврото) за някалоко дена и "забравиха" че са искали независимост!

    Коментиран от #116

  • 116 пак не си разбрал

    4 1 Отговор

    До коментар #115 от "Стандарт на живота ли?":

    Не ми носи от девет реки вода, ами ми кажи, след като според теб България е американска колония, защо стандарта ни на живот си е руския? Защо останалите "поробени демокрации" имат значително по-добър стандарт на живот?
  • 117 КПСС-БКП

    2 0 Отговор
    "Съществуват над 20 резиденции, които се ползват от специално определени правоимащи, делегации и гости. В резиденциите се поддържа минимален персонал, който да държи в готовност дома, за да бъде приведен лесно в състояние да посрещне гости. Само по отношение на Тодор Живков съществуваше практика при посещение в конкретна резиденция, с него да заминава цял екип, който да осигури престоя му там. Другите правоимащи следваше сами да осигуряват престоя си. Резиденциите в този брой, в който съществуваха, се ползваха непълноценно. При това положение не зная с оглед на какви съображения се продължаваше строителството на нови резиденции.

    Резиденцията в Банкя беше построена като балнеосанаториум. Впоследствие обаче не зная на какво основание тя се ползваше само от Тодор Живков. Не зная дали това ползване е съобразно с изискванията за рентабилност, но при почти всички резиденции не може да се поставя въпроса за рентабилност, защото от тях не са реализирани реални приходи."
  • 118 КПСС-БКП

    4 0 Отговор
    Част от документите, които показват как се е осъществявал скритият транзит, се оповестяват за първи път. Те бяха разсекретени от МВР съвсем неотдавна. За съжаление, вътрешното министерство е разсекретено засега само част от служебния архив и нито лист от оперативния.

    Каналите за оръжие, наркотици и луксозни стоки функционират винаги в сътрудничество с властта и с протекция на висши държавни чиновници. Твърдението, че тоталитарната държава се е справила с престъпността, се оказва абсолютно невярно. Защото самата държава е била мафията.

    Основната цел на скрития транзит е била да се печелят милиони от контрабандния внос и транзита на техника, алкохол, цигари, злато и сребро, оръжие и наркотици, като се заобикалят международните забрани, ембаргото над България и забраните и ограниченията на КОКОМ. На базата на контрабандни технологии у нас са се развивали цели отрасли от икономиката. В края на 70-те и началото на 80-те години се създават и прословутите “фирми-папки” в Австрия, Швейцария, Лихтенщайн, и на други места, където са изнесени парите от транзита. В периода 1987-89 г. на отделни лица е предоставен контролът над част от тези канали и огромните права да се разпореждат с фирмите под прикритие. По данни на МВР към 1991 г. в тези фирми официално са инвестирани около 160 милиона долара, износът на български стоки през задграничните дружества възлиза на повече от 600 млн. долара, а стокооборотът им е за над 1 милиард долара.
  • 119 КПСС-БКП

    3 0 Отговор
    В секретния указ се казва, че ДС осъществява своята дейност под ръководството и контрола на Централния комитет на БКП, респективно на Политбюро и първия секретар на ЦК на БКП. Уточнява се и че министърът на вътрешните работи ръководи непосредствено дейността на ДС и я отчита пред ЦК на БКП, респективно пред Политбюро и първия секретар на партията. Това предопределя редът на взимане на всички решения, включително и на това да се прави държавна контрабанда: първо се взимат партийни решения, после правителствени, и накрая следват конкретни заповеди на МВР и Държавна сигурност. В доклада на Христо Данов се дава и определението на това що е скрит транзит:

    „Скритата транзитна търговия е била държана политика, осъществявана от наши фирми, като са използвани и чужди граждани. Обхващала е стоки, поставени под особен международен контрол, за които фирмите доставчици в повечето случаи са нямали официално вносно разрешение. Освен обичайните за скрития транзит стоки като злато, валута, битова електроника, цигари, напитки и др., в тази дейност са били включени реекспортът на оръжие и боеприпаси, както и износът на медикаменти, намиращи се под контрола на международната здравна организация. За осъществяването на тази дейност с Решение на МС номер 189 от 1967 г. в системата на министерство на външната търговия е създадено ВТП „Кинтекс”. До прекратяването на дейността с Решение на МС номер 163 от 1985 г. Кинтекс от горните операции е реализирало значителни валутни постъ
  • 120 Андрей Луканов

    0 2 Отговор
    "Произвеждаме все по-малко и по-зле, а консумираме повече… Деформирани от няколко десетилетия, през които държавата беше всичко, ние сме изгубили способността да се грижим за себе си… Всеки продължава да иска от държавата с убеждението, че тя му е длъжна, без да държи сметка за това дал ли е нещо на обществото, допринесъл ли е с труда си някаква полза и въобще трудил ли се е.“
  • 121 Цървул

    3 1 Отговор
    Беров е един от най-смешните персонажи на нашето време! Нека оставим тирадата за Борисов и песнопенията към Терзиев и си представим как последния хипотетично беше кандидат-кмет на ГЕРБ?! За този сюблимен момент ми е тезата,каква пледоария щеше да изтъкне тогава Иво Беров???
  • 122 Превъплащенията

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "Тодор Живков - откровения":

    Бай Тошо говореше след 1989г. това което му изнася. При Тошо стъпка по стъпка корупцията и кражбите се превърнаха в манталитет. При Червенков такива неща нямаше защото имаше Белене. Промишления скок България го направи при Червенков и по инерция до времената на Горуня. Червената буржоазия се създаде при Тошо а сега се имат тия същите за умнокрасавци. Борисов е Аватар на бай Тошовите парвенюта.
  • 123 очевидец

    3 1 Отговор
    Е, не мислите ли, че е достатъчно срамно и унизително да гласуваш за човек, който се отказа от кръвта си, за да спечели едни избори! Това е грях! Израснал и възпитаван в "комунистическото мракобесие", ползвал съответните привилегии, и сега - хоп! - отказвам се от татко и дядо и баба! И някои ще твърдят, че това е достоен човек?! Можеше поне да каже, че е израснал в такава среда, но не споделя техните убеждения, че е решил да тръгне по друг път - а той - просто се отказа от тях! Срамота му се вика на това! Позор, а не кмет!
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 "ВРАГ НА НАРОДА"

    3 1 Отговор
    КАТО АНТИ-КОМУНИ$Т ЩЕ КАЖА СЛЕДНОТО:
    ПРИ ВСЕКИ СТРОЙ И ВСЯКА ВЛА$Т У НАС Е ИМАЛО :пр€дат€ли ,продажници,родоот$тъпници ,партийци, доно$ници, мутри, калинки, мижитурки, п€ да ли .....,
    НО С ДЪРЖАВНИЦИ -СЪЗИДАТЕЛИ И ПАТРИОТИ, КАТО ДРУГАРЯТ Т. ЖИВКОВ МОГАТ ДА СЕ ПОХВАЛЯТ МАЛКО НАРОДИ!
  • 128 Пръцко

    4 0 Отговор
    Мноооого си закъснял, баце - на тия плъхове от ДС-мазетата, дето гризат България от десетилетия, отдавна трябваше да им се разкрият досиетата, но не - създадоха някаква комисия, дето да ги скрие. Дертлиев-мертлиев и сие глупаците наивно им лослужиха да се пребоядисат и да лапат още по-свирепо - по капиталистически :( Та освен закъснял, си и объркан и излъган - като целокупния глупав народ :((
  • 129 Пръцко

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "Урюрвкос":

    ОбъркАл си се много - значи болшинството мечтаят да живеят в Бангладеш, Бирма и Камбоджа, вероятно и централна Африка :))
  • 130 Огнян

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Студопор":

    Къде видя демокрация и демократи?
    Тук управляват олигархични кръгове / клонове на ДС мафията /.
    Какви глупости пишете бе , хорааа?

    Коментиран от #131

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Я па я !

    1 0 Отговор
    Социализма беше добър , но още по добре е че го няма.