Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 06:00 4 436 31

Задават ли се фалити като по времето на гръцката криза?

  • инфлация-
  • гърция-
  • икономика-
  • ес-
  • българия-
  • държавен дълг-
  • бвп-
  • европа-
  • пари-
  • евростат-
  • еврозона-
  • ецб-
  • фалит

България е с много ниско ниво на задлъжнялост

Задават ли се фалити като по времето на гръцката криза? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По данни на Евростат през 2022 г. държавният дълг на страните от еврозоната е възлизал на 91,4% от икономическата им дееспособност. Европейската централна банка (ЕЦБ) отбелязва в свой анализ, че това се дължи на еднократен ефект, причинен от икономическото възстановяване след пандемията. Очакванията са съотношението между дълг и БВП да продължи да намалява. Според последната прогноза на банковия регулатор през 2023 г. е възможно нивото на дълга да спадне до 89%, а през 2024 година и до 88,6%.

България е с много ниско ниво на задлъжнялост

Най-задлъжнелите страни в Европа са Гърция, Италия и Португалия с дългове от съответно 178,2%, 147,3% и 120,1 процента от БВП. На другия полюс е Естония с 15,8%, следвана от България, чието ниво на дълга спрямо БВП е от едва 23,1%. Дълговете на Испания, Франция и Белгия обаче също са над 100% от БВП - съответно 115,6%, 113,4% и 106,3 процента. Общото ниво на задлъжнялост на всички страни от Европейския съюз е 85,1%, посочва Евростат.

Като цяло нивото на дълга в 20-те страни от еврозоната е доста над максималната граница от 60% от БВП, определена от Пакта за стабилност и растеж, чиято цел е да поддържа стабилността на еврото. Заради пандемията и високите цени на енергията, причинени от руската война срещу Украйна, пактът и строгите му изисквания бяха отменени за 4 години. Съответно и Европейската комисия не е започвала наказателни процедури за превишен държавен дълг.

"Безпрецедентно високо ниво на дълговете"

Единадесет страни са надхвърлили допустимата граница от 60% дълг спрямо БВП. Германия все още се справя относително добре - задлъжнялостта ѝ е малко над лимита - 66 процента. Независимият консултативен орган към Европейския фискален съвет препоръчва на силно закъсалите страни да предприемат сериозни мерки за намаляване на дълговете си през следващата година.

Нилс Тигесен, професор по икономика от Дания и председател на Европейския фискален съвет коментира пред ДВ следното: "В момента имаме безпрецедентно високо ниво на дълга. Самото ниво може да не бъде разглеждано като проблем, но перспективата дълговете да не намаляват, ако не се проведат драстични реформи, е причина за тревога." "Не бива да се смята, че финансовите пазари просто ще приемат факта, че дългът постоянно е над 100%", добавя той. Рефинансирането на дълговете става все по-скъпо за силно задлъжнелите страни заради високите лихвени проценти. Рейтинговата агенция "Мудис" вече понижи кредитния рейтинг на Италия.

Обслужването на държавния дълг поскъпна рязко

Високите лихвени проценти удрят с пълна сила и по бюджетите на финансовите министри. Германският министър на финансите Кристиан Линднер обяви наскоро, че обслужването на дълга на страната през тази година ще погълне 40 млрд. евро. През 2022 г. за същата цел са били необходими едва 4 млрд. евро. Това е десетократно увеличение. Италия съобщи, че Рим ще трябва да задели впечатляващите 100 млрд. евро за рефинансирането на своя дълг през 2024 година.

Икономистът Нилс Тигесен призовава страните да съставят дългосрочен план за намаляване на задълженията си сега - преди проблемът да е излязъл извън контрол и да е станал причина за държавни фалити, както по времето на гръцката криза преди 9 години. "Фактът, че настоящите лихвени проценти са по-високи от очакваните, трябва да ни напомня, че проблемът наистина е сериозен. А разликите между задлъжнелите държави ще се увеличават, ако не се предприемат мерки", казва Тигесен.

Как да бъдат решени проблемите

Правителството на Джорджа Мелони в Италия има най-сериозните проблеми в това отношение, но то далеч не е единственото. Франция, Испания, Португалия, Гърция и Кипър също трябва да консолидират бюджетите си, призовава в годишния си доклад Европейският фискален съвет. Как точно да се постигне това, без да се задушава икономиката и да се въвеждат програми за нови строги икономии, е същинската трудност, която трябва да решат европейските финансови министри.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И още как

    50 7 Отговор
    Фалити се задават и то не само на отделни държави,а и на мощни някога структори като ЕС например.За САЩ даже да не споменавам-те отдавна са в фалит-нищо че печатат колкото си искат...А за европейските държави да не говорим-дълговете са им с по сто и няколко процента над ВВП-то им...И така неможе да продължава вечно-няма ги вече колониите от които да смучат безплатно блага....А това е в основата им на богатството и охолният им живот-който вече замина в историята!
  • 2 Тежко ни с тези политици

    44 7 Отговор
    България е с много ниско ниво на задлъжнялост...нищо не се знае отново теглим 2 милиарда , след годинка две и по дългове ще се наредим напред с тези мили политици.
  • 3 Гост

    40 2 Отговор
    Що като сме с по-ниска задлъжнялост спрямо страните от евро зоната сме с най-нисък стандарт на живот съответно най-ниска покупателна способност спрямо същите държави ?

    Коментиран от #5

  • 4 купоназапочва

    32 7 Отговор
    шоуто тряба да продължи с фалити разпад на тоя смотан съюз. Да са каже България еврозоната.Ние ще им плащаме дълговете на тия от еврозоната

    Коментиран от #6

  • 5 мммда

    42 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Баце оценката на стандарта на живот е относително нещо, не означава че като ти дават на запад например 1350евро(Германия минимална заплата) чисто ти стигат. С тая заплата напимер не може да си позволиш личен автомобил, тъй като само годишната застраховка и данъка му за година надхвърлят 1450евро( при дизел) и 1250(при бензин). Стандарта и на западно европейците вече се срина, а още не са започнали да изплащат външните си дългове. Германия вече обяви спирането на всички видове субсидиране(всичко се субсидира храни, транспорт, производство и т.н.) от 2025г. защото идвал момента в който трябвало да започнат изплащане на дълга си, а парици нема и дори можело да се наложи драстично съкращение на социалните и теглене на нови дългове на вече по-високи лихви.
    Италия тая седмица обяви, че няма пари за социалните и ги спира. И въпреки това пролетта самата Швейцария нарече, не Италия, а Германия "Страна от третия свят" заради рязкото понижение на стандарта на живот.
    Не разбирам, защо си мислиш, че в Бг са по-зле хората. Това е тенденция в целия ЕС(СС)- обир на народите.
    САЩ и Г-я ни смучат средно с около 7-8милиарда на година, защото САЩ са ни донесли демокрация и всички ние трябва да работим за без парици, за да им плащаме.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 мммда

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "купоназапочва":

    То се започна, Шенген(принципа на ЕС) вече се разпада. Германия еднолично постави граничен контрол по цялата си източна граница и ШВЕЙЦАРСКАТА, за да спрат основно изтичането на кеша и контрабандата. свалиха на 7000 право на кеш пренос, всичко нагоре трябва да се декларира или се конфискува, ако те проверят обстойно и намерят повече.
  • 7 Нищо не се .....

    25 3 Отговор
    Значи ни токмят, тъкмо влизаме в еврозоната след 1-2 год и ще започнат да затягат коланите..
    Стига с тоя "късмет", я защо ни натискат да влизаме, и без това не сме готови за нея, но за нас ще правят компромис...
    Другите членки които още на са приели еврото, си траят и скоро нямат намерение да го въвеждат...
    То хората са го казали, в Европа гледай Полша и България с кой се съберат, все на губещата страна са. Не се научихме от комшиите на нищо-Гърция, дори и Сърбия...

    Коментиран от #16

  • 8 Ами

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "мммда":

    Кой е този от когото всички се гласят да теглят заеми? Всички са във или пред фалит, начело със САЩ, а има някой който никога не е засе на и има купчини с пари за да заема на другите.Кажете кой е той.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Наблюдател

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "мммда":

    Поздравления, много точен коментар . Бих добавил само, че високия стандарт се дължеше и на постоянното теглене на кредити, които банките с охота отпускат. А нека не забравяме и планираното преселение на едни специалисти,което де факто постави Европа на колене пред САЩ, което бе и голямата цел на кукловодите отвъд океана.
  • 10 Пакистанец

    24 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ами":

    Тия, дето бомбят Газа и палестинците. Машината за зелени тапети е тяхна
  • 11 Ха-ха

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ами":

    Който държи държавния резерв и печатницата.

    Коментиран от #27

  • 12 Манго

    23 5 Отговор
    Европа каза: "Паре нема действай" , влизайте при нас, за да ви ошушмане още.
    Всички имаме роднини в чужбина.Питайте ги на запад за ценовия шок след еврото. Те даже досега (след десетки години) съжаляват за националтата си валута.

    1.Едно кафе на 1 януари 2024 ще е 1 лев, На 31 декември 2024 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или 18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!!

    2. Отношението Debt/GDP в Гърция, Италия, Испания е 150-200 %. В България е 45%
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро или по друг начин???

    3. Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро. Процесът започва на 1.10,2023 за корпорациите.

    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея.

    Коментиран от #23

  • 13 Коледна свиня

    1 4 Отговор
    Естествено пак ПИГС са виновни.
  • 14 Урюрвкос

    11 2 Отговор
    Най-задлъжнелите страни в Европа са "прасетата" това е икономически термин. PIGS = Portugal, Italy, Greece, Spain.
  • 15 А не ве...

    20 2 Отговор
    ...всичко в ЕУ е цъфало и вързало, особено без ЕВТИНИ производствени мощности и суровини сме за НИКЪДЕ. До пет години тук ще бъде ГЕТО! А еврото няма да има абсолютно никва стойност!
  • 16 Човече

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Нищо не се .....":

    Ти добре ли си да ми даваш пример Гърция - тая строшена и изостанала в началото на 20 ти век държава. Гърция е държава само за слънце, море, узаки и сиртаки, за абсолютно нищо друго.
  • 17 Пеев

    26 1 Отговор
    Затова, че България не е задлъжняла ни карат да теглим кредити за закупуване на стари бронетранспортьори на цени далеч над реалната м стойност. Целта е да се изравним с страните в ЕС по задлъжнялост.
  • 18 1302

    18 1 Отговор
    Следва операция "затягане на колана" за плебса в стара Европа.
    Ние ще се оправим, при нас коланът винаги е бил на последната дупка
  • 19 В.В.П.

    19 4 Отговор
    Германия ,заплата 1800 евро ,яко работа ,, наем 1000 ,кола 400,развлечения ,кафе цигари ,400 ..евра,и за храна не остава .Даже и бензин не можеш да сипеш,..Благодаря ..
  • 20 В.В.П.

    16 1 Отговор
    Кредитора е ,Тройката ,,ЕС ,+Европейската комисия+ЕБ...Трябва да са задлъжняли всички до канатата...И да има олихвяване ..и натиск...Това е тоталитаризъм .Фашизъм .
  • 21 Смешно, но демократично

    18 0 Отговор
    При обявена максималната граница от 60% от БВП, определена от Пакта за стабилност и растеж, чиято цел е да поддържа стабилността на еврото, това си е НАПРАВО РАДОСТНО за ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз !!! И като „влезем“ в еврозоната, познайте кой ще плаща за тези НАД 60 % !!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българските турци

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Манго":

    Модерните колонизатори експлоатират вече по такъв начин всички от когото внасят стоки и ресурси , тоест не плащат дълговете си , печатат пари без златно покритие и правят финансови спекулации ! Големите вносители(неоколонизаторите) експлоатират и манипулират световния пазар , а износителите (колониите) "се радват , че въртят бизнес ,икономика и търговия " !!!...Когато икономическото напрежение и финансофото атмосферно налягане достигне кулминацията на аномалията, се предизвикват кризи и дори войни ... точно както днес !!..
    Всички понятия като , патриотизъм, национална принадлежност със съответните национални интереси,хуманизъм , човешки права , ценности и критерии на демокрацията , модерна развита цивилизация , идеологиите и религиите... са материал от гримьорната на експлоатацията ! С тях се замазват очите и се размътва мозъкът на хората на нашата планета , за да живеят 1% паразити, на гърба на 99 % наивници !!!..
  • 24 И плюс това

    19 1 Отговор
    Дългът на САЩ е вече над $33 трилиона. Месечните лихви са над $122 милиарда.

    И идва един момент в който ще им свърши хартията да печатат долари, за да обслужат дълга си )))


    А отгоре на всичко посолствените ни политици, ни бутат в еврозонзта. Но това няма значение, ние ще бъдем засмукани и изядем дървото заедно с другите в рецесия. Защото не мислим и пак сме от грешната страна на бариерата.
  • 25 Европа трябва да произвежда

    10 0 Отговор
    Стоки и накрая да плаща за транспортирането им което зависи от петрола който е вносен
  • 26 Вън от ЕС-ЕС

    17 1 Отговор
    Президентът на Европейската централна банка, Кристин Лагард, вече обяви пускането на цифровата валута на централната банка на ЕС (CBDC) - цифровото евро - което ще позволи на неизбрани технократи в ЕЦБ да програмират как, кога, къде, върху какво и от кого могат да бъдат изразходвани парите, включително налагането на социални кредити, въглеродни квоти и системи за ваксинационни паспорти. Това всъщност бе крайната цел на проекта им наречен "ковид".

    И въпреки че твърдят, че парите в брой няма да изчезнат, може да сте абсолютно сигурни, че имат всички намерения постепенно да премахнат напълно парите в брой, така че в крайна сметка хората да бъдат принудени да използват CBDC, независимо дали им харесва или не.

    Ако някой си мисли , че живее в демокрация, е много залупен.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 бай Даньо

    3 1 Отговор
    Дрогари, почваме ли да я оплакваме България с 23% дълг?