Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 09:35 1 924 29

Калина Андролова: ГЕРБ клатят кабинета, без да го бутат

  • българия-
  • правителство-
  • коментар-
  • парламент-
  • политика

Възможно ли е "сглобката" да се разпадне и кога?!

Калина Андролова: ГЕРБ клатят кабинета, без да го бутат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възможно ли е "сглобката" да се разпадне и кога?! Този е най-важният вътрешнополитически въпрос за България. ГЕРБ могат моментално да приключат този кабинет, подкрепен от непартньори в некоалиция, които се ненавиждат помежду си. Тоест "сглобката" може да се разпадне, но точно сега няма да бъде разтурена, независимо, че ГЕРБ правят демонстрация след демонстрация, че оценяват управлението на ПП като незадоволително, тоест поставят му оценка слаб 2 по правилника на МОН. Явно, че това е просто начин ГЕРБ да притискат ПП в медиите и да създават дискомфорт за пепейската несъстоятелност, като междувременно ГЕРБ обитават невижданата досега форма - полуопозиция. Една много удобна за Борисов роля, да изчака в луксозен страничен режим настъпването на логичното разочарование от некомпетентността на ПП. С политическото си поведение ГЕРБ всъщност казват следното:

- ние подкрепяме ПП да управляват, защото можем и да сме свръхтолерантни към натрапените ни с технология смешни реформатори;

- защото искаме да оставим ПП да покажат не какво могат, а колко драматично не могат да се справят;

- защото напрежението между геополитическите полюси е огромно и трябва да се заявим като предсказуем партньор на атлантическия фактор;

- защото ако не управляваме, ще управлява президента Радев, а той вече управлява несъразмерно продължително, немъдро и себично;

- защото единственият начин да се преборят ПП, е да бъдат оставени да консумират власт. И тези избиратели, които бленуват ПП, то нека ги получат.

В същото време ПП са на горещия котлон, пържат се в протестите на всички гилдии и обществени групи, обезценяват се по правилото, че всеки, който е във властта, се обезценява, и губят скоротечно качествата си на съвкупен протестен вот. ПП съвсем скоро няма да са способни да оперират с каквато и да е протестна жълтопаветна енергия, защото в момента акумулират протест срещу себе си. Ето затова ГЕРБ няма да разтурят "сглобката". ПП са на власт с непропорционално изразена тежест единствено защото Борисов е търпелив комуникационен талант. Да, той принуждава партията си да консумира някои компромиси и щети. Но това е единственият начин да изразходва проекта ПП, апропо, като поставя увеличителна лупа за всички некадърности, които ПП сътворяват.

Често чувам пораженчески коментари сред нашите депутати, които крепят "сглобката" с отвращение, че нищо в тази "сглобка" не може да се промени, докато две събития, които са взаимносвързани, не е ясно как ще приключат. Едното е войната в Украйна, другото са изборите в САЩ. Двете партии, Демократическата и Републиканската, са заложници на ситуация, която създава нефункционалност. Единият лидер, Байдън, не иска да си ходи, а другият, Тръмп, който иска да се върне, е обримчен със съдебни дела. Упадъкът на качеството на американското управление, отбелязва Франсис Фукуяма, се корени и във факта, че САЩ се превръщат в държава на съдилищата. Вместо да ограничават държавната власт съдилищата са инструмент за нейното разширяване. Точно такава злоупотреба виждаме срещу Тръмп. От друга страна, Джо Байдън не може да изпълнява безпроблемно функциите си на президент, което прави Камала Харис водещо лице за избирателите, а тя е прекално непопулярна. За три години, както пише Пеги Нунан в "Уолстрийт Джърнъл", Камала Харис доказа, че е несъществена и че не разбира проблемите в дълбочина. "В предишния си живот никога не ѝ се е налагало да използва инструментите на сериозността", подчертава иронично Нунан. "А когато си вицепрезидент, всичко, което американците искат от теб, е да изглеждаш сериозен, добре осведомен и мъдър. Не мисля, че г-жа Харис разбра това" – продължава остро анализаторката на "Уолстрийт Джърнъл". – Камала Харис забрави да бъде скромна. Вие не приемате позицията и не я нагласяте според вашата личност; а вписвате своята персона в работата, която е съществувала много преди вас“, завършва коментара си Пеги.

В този смисъл светът очаква жадно Републиканската партия в САЩ да излъчи евентуално следващия президент на САЩ и американската държава за известно време да опита да подхожда рационално, умно и самосъхранително към останалия свят, а не персонализирано, емоционално и с натиск за един вече неприемлив глобален диктат. Така че "сглобката" вероятно ще се счупи догодина, защо не през март-април, когато американските леви ще започнат да фокусират все повече внимание и ресурси върху президентската надпревара и ще изпуснат строгия надзор върху потискането на консервативните и антиглобалистките вълни в Европа, които естествено възникват и нарастват в отговор на глобалисткото прегаряне.

Моментът е много удобен, защото след това ще трябва да видим един кабинет на ротацията, лидиран от ГЕРБ, на който ще му се налага да изпълнява и да отговаря за политическите каши на ПП. Възможно е да има избори две в едно в началото на юни – за парламент и европарламент. Това ще повиши значимо избирателната активност и ще даде по-достоверен резултат на представителство в българския парламент. Ще коригира илюзията ПП, която ни беше натрапена с ала-бала от предишните парламентарни избори, и ще прекъсне възможността ПП да започнат да се мултиплицират около местната власт в София.

Едни силни парламентарни избори малко преди или паралелно с евроизборите ще докажат, че ПП губят подкрепа, въпреки измъчения и колеблив успех на Терзиев. Възможно е ГЕРБ да се прицелват и в това, самите ПП да разтурят "сглобката", обидени от нещо, което за пореден път ще ги приключи като ненадеждни в очите на евроатлантическите ни партньори. Видимо обаче се върви към немного отдалечено разпадане на "сглобката", търси се удобния момент и се приспособява общественото напрежение за постигане на сърцераздирателна политическа катастрофа на ПП.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поръчкови

    12 15 Отговор
    тълкувания не струващи и пет пари !
  • 2 Коментар

    19 5 Отговор
    Едните искат вдигане на данъците и ако може да направят данък върху данъка.Другите пък да не се вдигат заплатите и пенсиите.Ненормална работа!
    Всички сме го закъсали...хората се ориентиат към Терминал 2,за да могат да си плащат данъците,че с тези заплати няма как да стане.Онези си клатят краката по кръчмите срещу 10 бона и не са наясно как живеят българите.Хората пари за бакшиши нямат,а тея данък върху бакшишите щели да слагат...още малко и данък върху копането на картофи и затварянето на буркани ще сложат.Откачалки!

    Коментиран от #18

  • 3 цифкаджии

    21 7 Отговор
    Когато и да се разпадне, все ще е късно!
  • 4 Хе-Хе

    9 1 Отговор
    Да го клатят без да го набутат е зловещо!
  • 5 Разбирач

    13 19 Отговор
    Факти, от сутринта ни облъчвате с руски мекерета. Първо Волгата, сега и жена му. Айде спрете се.
  • 6 Късо съединение

    13 4 Отговор
    В тази гейска "сглобка" кой кого клати, не е много ясно, защото и дъпъсъ се включват активно.
  • 7 Хе-Хе

    12 12 Отговор
    На нормалните българи ПП не пречи никак! Но, старата глутница е освирепяла срещу тях! Обяснимо! Монопола на глутницата е накърнен! Благодарение на видеонаблюдението народа поне видя как се правят избори, а не общи, тенденциозно тълкувани приказки за аба-бала. Такива като Андролета не са загрижени нито за вас, нито за България! Загрижени са за собствената си единственост и хегемония на тази територия. Те, миличките, назначените за ,,първи" и незаменими навсякъде и във всичко в тази родина!
  • 8 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    15 14 Отговор
    Преди малко ни облъчваше Волгин, след него ни облъчва бившата му любовница Андролова. Да не би да сте въвели русофилски уикенд?

    Коментиран от #17

  • 9 Клети и жалки ватници

    12 9 Отговор
    А, сега и на волгиница ли мозъчните noлюции ще публикувате ?:)
    Вчера съветските граждани са имали ленински съботник и сега публикуват труда си.

    Коментиран от #16

  • 10 Артилерист

    14 2 Отговор
    Неприятни, нежелани и противни за сглобката истини, ама няма как да не ги преглъщат, щото няма ли я пустата свобода на словото няма демокрация, няма Шенген, а може да няма и траншове. И тогава може да се окажат в блатото, като Андрешковия бирник...
  • 11 Тити

    10 4 Отговор
    Герб са пътници за тях това е последният влак

    Коментиран от #22

  • 12 Фактора Цецка Цачева

    8 6 Отговор
    Кое е успех на Терзиев? Борисов ако искаше той да бута МОЧА, нямаше да издигне неизбираем кандидат за кмет на София.
    Истината е, че ГЕРБ изкара 98 кмета, а ПП изкара 5.
  • 13 Всички в Сглобката са Доволни!

    13 2 Отговор
    Нищо няма да бута Борисов, след Ротацията ще се Настанят по Удобно с ДПС, И ще започне едно голямо Крадене, като за Световно,като за Последно, както казват децата!! СЛЕДВА. ЗАКРИВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА!!!
  • 14 Иго

    14 2 Отговор
    Мутрата е селски нагъл тарикат ! Преди бил комунист,после охрана на бай Тошо ,ликвидира ВИС ,хвана се за немска фондация направи Герб ,стоя като главен секретар на МВР при царя ,после кмет на София ,така ,че този от детските си години играе на въже !! Но вече става опасен за Държавата ни ,подаде се на американците за власт и пари и ще ни унищожи !!
  • 15 Глей сига

    9 2 Отговор
    ЧЕ ГО КЛАТЯТ КЛАТЯТ ГО АМА НА ПП ДБ ИЗВРАТЕНЯЦИТЕ ИМ Е КЕФ

    И ОЩЕ ЗА КВО ДА ГО БУТАТ СЛЕД КАТО СА МУ ГО НАБУТАЛИ
  • 16 А ТИ КВО ИСКАШ

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Клети и жалки ватници":

    САМО ТВОЯ БЪЛВОЧ ЛИ ДА ЧЕТЕМ
  • 17 ТАКА Е

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗМАЗВАНЕТО НА ВСУ ОКОЛО АВДЕЕВКА

    Коментиран от #28

  • 18 ЩО РЕВЕШ БЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар":

    КОГАТО ХОРАТ БЯХА НА УЛИЦАТА ПРЕДИ МЕСЕЦ ТИ ЛЮПИ СЕМКИ СЕГА РЕВЕШ
    КОГАТО ТИ ЗАБРАНИХА РЕФЕРЕНДУМА ХОДИ ЗА ГЪБИ
    КОГАТО ТИ КУПИХА БЕЗПОЛЕЗНИ САМОЛЕТИ СИ ЧЕСА ......
    КОГАТО ТИ ОТКРАДНАХА РЕАКТОРИТЕ ЗА АЕЦ СЕ ПРАЙ НА УМЕН
    СЕГА ЩЕ ТИ КУПЯТ И СТРАЙКЪРИ ДА СИ ГИ ВР....Ш ЗНАЕШ КЪДЕ
    АЙДЕ ПЛАЩАЙ ПОДСМЪРЧАЙ И ПЛАЩАЙ
    И НЕДЕЙ РИВА
  • 19 Време е

    3 2 Отговор
    за експертно правителство, без крадците на джипката
  • 20 андролке

    4 0 Отговор
    Клатят те .путлерасткиманафи.
  • 21 Ами да

    2 0 Отговор
    На този етап главната мутра само иска повече пари за кметовете на Герб!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИНЖ

    0 4 Отговор
    Защо е този зор да се "бутне" Правителството??? И какво след това??? Служебни правителства и изборна спирала??? Това е изгодно само и единствено на Кремъл.

    Коментиран от #26

  • 25 Катооная Работа

    0 0 Отговор
    " ГЕРБ клатят кабинета, без да го бутат". Клатят, клатят, ама може и да го бутнат.
  • 26 Сащинаилий Богопомазаний

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ИНЖ":

    Прав сте сега е изгода само за нас от пооооосолството.
  • 27 Казуар

    0 0 Отговор
    Другарко Андролова, и ППДБ могат внезапно да се откажат от управлението и тогава ГЕРБ с кого ще управлява.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.