Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 09:18 6 297 32

Калоян Методиев пред ФАКТИ: Борисов е затънал във външни и вътрешни зависимости

  • калоян-
  • методиев-
  • герб-
  • бсп-
  • ваня-
  • григорова-
  • избори-
  • разглобка-
  • дпс-
  • първанов

Правителството е ПП-ДБ, а решенията ги налага ДПС, казва политологът

Калоян Методиев пред ФАКТИ: Борисов е затънал във външни и вътрешни зависимости - 1
Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще има ли някаква промяна в "сглобката", или тя ще си остане такава и няма да се разтури. Какво е „разглобка“… Как отчитат партиите резултатите на местните избори и какво става в ДПС… Пред ФАКТИ говори политологът Калоян Методиев.

- Г-н Методиев, какво е „разглобка“. Това чухме от ГЕРБ след срещата във Велико Търново?
-
ГЕРБ в момента са една структура, която вдига шум, но от него не произлиза никакво действие. Партия със залязващи функции, която се опитва да се държи на повърхността чрез постоянни заплахи, че ще напуска, ще гласува против… Борисов го слушаме вече половин година как заплашва и нищо не следва от това. Очевидно е затънал във външни и вътрешни зависимости. Правителството е ПП-ДБ, решенията ги налага ДПС, а ГЕРБ хем има кадри, хем пречи, хем мрънка отстрани. Борисов нито имаше свободна воля да направи „сглобка“, нито има свободна воля за „разглобка“. От политолози, през психолози та чак до астролози всички му предричат мрачно бъдеще. ГЕРБ е „Титаник“.

- Бойко Борисов говори за две неща, които могат да изкарат ГЕРБ от управлението - бюджетът и корупцията. Бюджет ще бъде приет, но корупция…
- Борисов да говори за корупция, за резултати от управлението, за бюджети – това е проява на лош вкус. Имаше абсолютен управленски комфорт цели 12 години. Постави ни във всички негативни статистики в ЕС, а за някои като демография и свобода на словото и в световен мащаб. Нито една стратегическа цел не реализира – Шенген, Еврозоната, ОИСР, икономически растеж, борба с престъпността… Бюджетите му бяха направени така, че после да се раздават на негови хора с Постановления на МС. От ГЕРБ не са тези, които да са алтернатива, да предлагат решения или да имат визия за бъдещето. Ще правят само мръсно, за да могат да стоят на повърхността на базата на „омазването“ на всички останали. Старите им номера. Като ги изкара Борисов ГЕРБ от управлението, къде ще ги заведе? Ще се преперат ли? Някой ще ги заобича? Току-що загубиха половин България на местните избори. Нямат никаква перспектива с този си лидер. Могат само да мимикрират в някакви конфигурации.

- Ще стигнем ли до ротация през март, или може да видим нов служебен кабинет, ако не се стигне до приемане на промените в Конституцията?
-
До март ще се случат много неща. Не се е успокоила партийната система, за да имаме възможност за стабилни прогнози. Текат и процеси на преразпределение в икономиката. Поне така ми изглежда като сигнали от напрегната до крайност енергетика. Служебният кабинет е най-лошият сценарий пред държавата. Икономическата групировка на Радев в симбиоза с Борисов да се върне да безчинства в държавата, да уволнява с хиляди, да разбива партиите, да ползва НАП като бухалка, да срива всички показатели - по негово време границата стана решето, пак да продава масово имоти през областни управители, да подписва антибългарски договори като този с „Боташ“, с цялата му тежка корупция…

- Отпадане на служебния кабинет като форма на управление. Усилено се говори за такава промяна. Вие какво мислите?
-
Казал съм го поне 50 пъти. Радев компрометира идеята за съществуването на служебните кабинети. Намесваше се в изборите – има доклад на ОССЕ от октомври 2022 – доказано от 23 наблюдатели от 19 държави. Не издържа теста на времето. Погази конституцията и традициите - сам си предлагаше, сам си одобряваше и сам си подписваше назначенията. След като добавим и алчността и самозабравянето на кохортата му, това става отровен коктейл. Не знам само защо ПП-ДБ още държат всичките му кадри в управлението. Дори възстановиха негови кадри в Държавен фонд земеделие и „Ел Би“, например. Той контролира службите за сигурност, цялата енергетика, министерствата на земеделието и икономиката... През кадрите се управлява или се подкопава работата на дадено управление. Не могат да се оправдават постоянно с ГЕРБ – вече не върви това. Те ще понесат цялата отговорност накрая. Не си научиха урока от миналия кабинет. Още няма ревизия на служебните безобразия. ОССЕ пише за тях, а българското правителство ги прикрива. Изкарайте му корупцията в енергетиката, сделките с имоти на обкръжението, хилядите уволнения и народът ще го погледне с други очи.

- Местните избори приключиха, а станахме свидетели на промени в ДПС. Какви процеси текат, защото партията е част от мнозинството в парламента…
-
Не мислете за ДПС като за класическа партия, а като за вид корпорация. Тогава ще я разбирате по-добре. Те са част от мнозинството, защото им трябва евроатлантическа легитимация и застраховка. Имат тежки проблеми с американците и англичаните. Имам предвид санкциите на закона „Магнитски“. Бяха много близки на Путин – не знам как са сега, но на реторика в момента са най-радикално антируските. С Ердоган са на приливи и отливи. Много трудно се жонглира геополитически при тези две войни по линията на Вашингтон, Анкара и Москва. Нещата се изостриха. Ще трябва да взимат някакви завои, а не е лесно. Доган пое оперативно партията, което показва, че това, което виждаме не е това, което е в действителност. Предполагам, че и там положението не е розово, въпреки че отвън изглежда, че те все още управляват държавата. Иначе са част от мнозинството, а в енергетиката са повече от яростна опозиция. Странни неща стават.

- Какво не стигна на Ваня Григорова да стане кмет на София?
- Възпитание, уважение, зрялост, коректност, благодарност, политически опит... Тя така и не даде оценка за 18 годишното управление на ГЕРБ в София, за корупцията им, за Бойко Борисов персонално. През цялото време говореше, че ще оглавява нов проект, при положение, че е издигната от БСП. Все едно цяла кампания им казваше: обслужвайте ме, аз ви използвам. Нормално е част от актива на тази партия да се дръпне. След първия тур последва официално изявление на местния лидер на социалистите, че партиите бяха до тук. Това може да се определи само като едно нещо: да се самоотречеш, да унижиш партийните си членове, да ги сведеш до ролята на твои слуги. Отварям една скоба - това е класическа анархо-фашистка фомулировка, без партии, безпартийни кампании, някакви граждански формирования и всякакви други квази-структури. Европейският, а и световен модел, е моделът на политическите партии. Силните партии в плуралистична среда са едно от условията за силно, развито, стабилно и богато общество. И не на последно място, Григорова я потопи неуважението, арогантността, самозабравянето, надменността, които демонстрира спрямо лидера на БСП – Корнелия Нинова. Да не ѝ вдига телефона, да я напада по медиите, да се дистанцира от партията, която оглавява, при положение, че тя остана единствената, която не се подчини на модела ГЕРБ. Това е повече от обида - груба политическа грешка е. Това е демонстрирано презрение към цялата партия. Поражението ѝ беше очаквано, нищо че зад нея се изляха огромните ресурси на олигархично-синдикалните кръгове на Първанов, Тренчев, Борисов...

- Загубен балотаж с 5000 гласа разлика. Очаквахте ли такава развръзка…
-
Бях сигурен, че ще загуби. Но не и с толкова малка разлика. Терзиев също е паднал доста. Имаше наказателен вот, който по същество е гласуване напук. Но трябва да признаем, че явно схемата зад нея е била много добре замислена, организирана и мащабна. Заблуди и много хора. Откъде се появиха тези милиони за кампанията й? Заля София с билбордове, рекламни материали, армия от ПР агенции... Там трябва ревизия и там е заровено кучето. Нападаше вулгарно ПП-ДБ, „Възраждане“, ръководството на БСП, големите медии, разследващи журналисти… Сега ще разследва Фейсбук. Няма вече шанс да е лидер. Танцува само едно лято. Ако ръководството на БСП София иска да запази някакво лице и перспектива за развитие е най-добре да си признаят честно грешката, да поискат извинение от Нинова и да се дистанцират от Григорова. Ще ги завлече в СОС. Даже не го правя като прогноза, а като констатация.

- Ваня Григорова и нов ляв политически проект. Ще видим ли нещо ново…
Тя беше инструмент. Сама по себе си не е интересна. Важни са тези с ресурсите зад нея. Георги Първанов беше гост в една телевизия. Само суперлативи и хвалби за нея – обединителка, новият лидер, звездата…. Той, Тренчев, Борисов гледат на нея като на средство да останат над водата, да участват в процесите, да имат инструмент за влияние в политиката и икономиката през вътрешни опозиции, квази-партии, синдикати... Провалиха се. В същия разговор Първанов каза нещо важно, което дори си записах: „Румен Радев и Бойко Борисов полека лека се събират. И дано се съберат“. Дословен цитат.

Първанов е близък и на двамата – беше коалиционен партньор на Борисов (АБВ и ГЕРБ) и е основен кадровик на Радев като президент.

Една и съща група клати държавата, души икономиката, сваля правителства, разбива партии, инсталира вътрешни опозиции и близки хора до ръководството, години наред разпъва на кръст Корнелия Нинова, за да превземе БСП, без която не им излиза пъзела... През годините те унищожиха и СДС, и всякакви националистически и либерални формации, изгориха стотици хора от целия спектър, включително няколко премиери и президенти, омаскаряваха ги по един и същ начин. Те ни спъват за Шенген и Еврозоната. Искат ни бедни, слаби, с гета и махали, за да има какво да се контролира, с мутри по улиците… На тези избори в София искаха да повторят схемата, която направиха в Перник – общ техен кандидат, размиване на партийното начало, разбиване на партиите, олигархия в действие, феодализация, задкулисие... Е, ама София не е Перник. И слава Богу. Но не бива да се изключва, че „инвеститорите“ в новата звезда най-вероятно няма да се примирят със загубата и ще се опитват някак си да я реанимират. Най-вероятно през остатъците от нещото, наречено „Левица“.

- Държавна собственост срещу Държавна сигурност. Това се превърна в мото, едва ли не, на кампанията в София. Какво очаквате от Васил Терзиев?
-
Първо, скоростно да започне да се учи на политика. Правителството няма дълъг хоризонт, а София е за 4 години. В оперативен порядък очаквам да се опита да направи силен старт. Очаквам амбициозни проекти и прагматични решения. Очаквам да демонстрира модерност, динамика и най-вече да удари схемите на ГЕРБ и сие в общината. Там да се опре и на европейската прокуратура. Това е ключово, ако иска да оцелее и да подобри живота в града. Ако не иска, е приключен и ще се опозори. Не е време за компромиси. Очевидно кметското място му е трамплин. Вероятно целта му е да стане министър-председател след 4-5 години. Единственият начин това да се случи е да направи това, което изредих по-горе. Ревизия, безкомпромисност, модерни неща и много екология и сигурност. Виждам, че започва с „Теорията за счупения прозорец“, която, по мое мнение, е най-добрата за управление на един град. Преди години я бях вкарал в един от университетските си курсове и се приемаше изключително добре от студентите. Ако работи по нея, София ще живне. Но първо да видим какво мнозинство ще се сглоби в Общинския съвет. Това е първото предизвикателство пред управлението на столицата в следващите седмици.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АРЕС

    42 10 Отговор
    ББ е за затвора,но този противен некадърник е дежурния плювалник по всички телевизии.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 29 Отговор
    По Сериозно Моля Сега Борисов ли Ви е Виновен
  • 3 Бате Вальо

    12 23 Отговор
    Успех Ваня Григорова. Нямам Срам, нямам чест, продажно келеме съ. Ей тъй пиша да се намирам на работа, щото работа не намирам. Безполезен съм.
  • 4 ТаУмВзе

    22 8 Отговор
    А останките от Народ е затънал в Мизерия, щото Хич мутропитека не е Крал!
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 9 Отговор
    Няма Независим Политик
  • 6 Бате Вальо

    5 7 Отговор
    Секси
  • 7 Още

    8 5 Отговор
    от мутри милиционерската си ера !
  • 8 Криминален

    22 8 Отговор
    субект , ограбил и финансово и морално настоящето и бъдещето на Родината ни , както и на нашия народ , барабар с Плевню и шайката ! И 1000 години са нищо за престъпленията !
  • 9 Така е

    16 13 Отговор
    Постоянно сочат всеки който е имал треди братовчед в ДС или Партията преди половин век като "враг на народа" . Това вече взема да става съмнително.
    При всички негативи на българските служби от онова време / функцията им като партийна сигурност/ те вся пак са български служби. И най-печелившите от постоянното демонизиране на българските силови структури - служби, полиция, армия, са чуждите агентури / и добри и лоши/ и престъпните синдикати.
    Редно е да се отсее зърното от плявата и да не се слага всек ипод общ знаменател., И още по-редно е, да не сме толкова търпими към чуждите функционални зависимости на родни политически и икономически фактори.
  • 10 А бе за вътрешни зависимости на ББ

    29 6 Отговор
    не знам,но външните така са го затиснали за врата,че направо оре земята!Магнитски му взе душата!

    Коментиран от #11

  • 11 Хак

    15 5 Отговор

    До коментар #10 от "А бе за вътрешни зависимости на ББ":

    му е , това е само началото !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Уточнение

    16 4 Отговор
    Напротив, правителството е на ПП и ГЕРБ. А ДПС налага решенията си поне от 14 години.
  • 14 Хасковски каунь

    13 5 Отговор
    Абе някой го държи закайсиите и от време на време ги усуква.
  • 15 факт

    20 4 Отговор
    Боко е затънал в айна до челото си !!!
  • 16 Г€ Н€ РАЛ Д€$И

    5 5 Отговор
    ТОЗИ € АЛА-БАЛА, А ПЪК КОЛКО $АМ ГО € БА ЛА....!
  • 17 нннн

    16 2 Отговор
    На престъпленията вече зависимости ли им викат?
  • 18 Някой

    8 5 Отговор
    Единственото верно и смислено което каза този човек е че ПП все още не са сменили кадрите на радев Изключение гл секретар на мвр Причините за това са две Недостатъчното време което имаха до сега Постоянното противопоставянето с герб главно заради изборите За което герб имат по голямата вина . Лошото е че това управление съвпадна с избори От това дойдоха главните проблеми и застоя за някои много нужни промени
  • 19 Вестовой

    10 9 Отговор
    Баце е затънал и пак ви бие, а Корнелия власт нема да помирише до края на света, но изливате тонове злоба, за да се почувствате поне за по-малко от 5 минутки значими! Ми не сте! София - мултикултурна кочина е въпрос на месеци! Година най-много! Тия млади мъже мигранти, дето ги прекарват като животни, остават тук и ще ги настаняват в празните апартаменти из кварталите, а скоро ще станат и избиратели. Това е истинската зависимост и опасност, Методиев!
  • 20 Киро

    11 3 Отговор
    Браво Методиев , кой е този глупак ,който вярва ,че Бойко не дърпа държавата ни към пропастта! Наблюдавайте приемането на Закона за държавният бюджет ! Каква наглост ,но аз имам идея НАЦИОНАЛИЗЦИЯ на кюлчетата и милионите на ББ,на милионите на Делян Добрев и Дилян шиши ,на милиардите ,корабите, и всичко заграбено от Домусчиев - приятеля на мутрата ,на имотите зад граница милиардите в наши и чужди банки на всички крадци ,които 34 години ограбиха всичко създадено от народа и го оставиха беден!! Приземете и вземете частните им самолети, разбитите сглобката и изграждайте държава ,не Тагаренков престъпника да дарява милиарди на американците за виртуални оръжие! Закрийте съдилищата ,те са излишни послушници !! Истината няма край ,но ние се правим на слепи и глухи !!
  • 21 М3 голд

    5 6 Отговор
    Методиев не забрави кой го направи шеф кабинет в президентството. По скоро малко късно разкриха заверата. Неговата партийна покровителка при Иван Костов да си го вземе в Европарламента догодина, за да не ни трови живота тук. Един пирон не е забил в тази държава, само гнусотии от него.
  • 22 Борисов и Пеевски са най Тежките

    12 1 Отговор
    борци против Корупцията!! Тея двамата ще "довършат" Корупцията както и Държавата!!

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Не и не

    9 2 Отговор
    Всичко казано (написано) е много правилно, самата истина! По-точно и ясно не може да се каже!
  • 24 Вики

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "Борисов и Пеевски са най Тежките":

    А защо да не са??? Каква корупционна афера е доказана срещу тях .освен клюки?? Дори убиеца е не винен докато не се ДОКАЖЕ!! обратното.

    Коментиран от #26

  • 25 Факт

    2 0 Отговор
    А бе ... пренебрегнали сте Сретан Йосич ... !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 любител

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Борисов и Пеевски са най Тежките":

    прав си пич и на килограми и на кражби тия са най тежките. хахаха
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 българин 777

    2 2 Отговор
    той и в пачки е затънал
  • 31 Вътрешен човек

    0 0 Отговор
    Този къв беше, ? възпитан, благодарен, елит, аристократ, разбирач, даже вече не е млад дихател. Човек от миналото или минал човек
  • 32 Вътрешен човек

    0 0 Отговор
    Този къв беше, ? възпитан, благодарен, елит, аристократ, разбирач, даже вече не е млад дихател. Човек от миналото или минал човек