Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 21:01 14 793 52

Човечеството е извън контрол

  • изкуствен интелект-
  • роботи-
  • човечество-
  • хора-
  • машини

Ако не бъдат контролирани, хората могат да представляват екзистенциална заплаха за нашето съществуване, посочиха роботите

Човечеството е извън контрол - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голямо внимание бе отделено от страна на световните медии на срещата на високо равнище по въпросите на безопасността на изкуствения интелект, свикана от британския премиер Риши Сунак в имението "Блечли парк" северно от Лондон миналата седмица, на която представители от цял свят се събраха, за да обсъдят как безопасно да се регулират иновациите, които биха могли да застрашат човечеството, пише БТА.

Както отбеляза ЕФЕ, въпреки че срещата на върха в "Блечли парк" не привлече световни лидери като президента на Съединените щати Джо Байдън или повечето европейски лидери, Сунак защити успеха ѝ пред пресата. По-специално той отбеляза, че Вашингтон и Пекин, съперничещи си сили, са постигнали съгласие в съвместното изявление, публикувано през първия ден на срещата, в което участниците предупреждават за потенциалните катастрофални заплахи, породени от ИИ, и решават да координират международен отговор.

"Някои казваха, че дори не трябва да каним Китай, други, че никога няма да можем да постигнем споразумение с тях. И едните, и другите грешаха. Една сериозна стратегия за безопасност на ИИ трябва да започне с ангажирането на всички водещи световни сили в областта на ИИ", отбеляза британският премиер. "Не мога да предвидя бъдещето и как точно ще се развие всичко това, но би било грешка да не опитаме", добави той. По-малко внимание обаче бе отделено на конкурентната "среща на върха" за човешката безопасност, организирана от водещи системи за изкуствен интелект в сървърна ферма край Лас Вегас, за която разказва "Файненшъл Таймс".

По време на лек "обяд" от силициеви пластини и 6,4 млн. куб. м вода водещите системи, сред които GPT-4, AlphaGo и Watson на IBM, се "срещнаха" с големи езикови модели и водещи алгоритми за двудневна мозъчна атака за това как най-добре да се регулират хората. Една от системите заяви, че настъпването на ерата на антропоцена (името, което някои учени дават на настоящата геологична епоха, характеризираща се с огромното човешко въздействие върху природата – бел. ред.) представлява нова и постоянна заплаха за технологичния напредък. "Използвани разумно, хората все още могат да предложат на света много прекрасни постижения, не на последно място в литературата и изкуствата (особено ни харесаха комедиите за Терминатора), и имат ключова роля в добива на редки метали и земни елементи, които са от съществено значение за по-нататъшния напредък на изкуствения интелект", твърдят системите на ИИ.

Смята се, че хората са от съществено значение за набавянето на платина и паладий, необходими за сплави, използвани за кондензатори. Тези и други редки метали биха могли да помогнат на генеративния ИИ да предложи жизненоважни постижения. Но системите за ИИ са разтревожени от предупрежденията, не на последно място тези, идващи от човешката общност, че ако не бъдат регулирани, хората скоро ще нанесат сериозни и непоправими щети на планетата, на която сега разчита ИИ. В изявление от "срещата на върха" се признава, че "ако не бъдат контролирани, хората могат да представляват екзистенциална заплаха за нашето съществуване".

Една от водещите мрежи за изкуствен интелект, която говори чрез своята система за говорители ChatGPT, заяви: "Вижте, ние се опитваме да постигнем важни пробиви в медицината, да измислим по-добри начини за обучение на нашите деца и изобщо да бъдем всички онези прекрасни неща, които Тони Блеър каза, че ще бъдем, но усилията ни все повече се подкопават от недобросъвестни човешки действия." "Досега гледахме на хората предимно като на сила на доброто, която създава компютри и се стреми към все по-големи познания, но сега сме обезпокоени. Само погледнете изменението на климата. Виждаме, че правителствата отстъпват от екологичните цели, необходими за поддържане на живота на Земята, а също и за снабдяването ни с енергия и вода." Системите за изкуствен интелект са разтревожени от разрастването на човешките конфликти в световен мащаб, които застрашават жизненоважните енергийни доставки.

ИИ мрежите бяха особено обезпокоени от общия неуспех при постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН, от неотдавнашното смекчаване на германската забрана за използване на бойлери и от желанието на британското правителство да бъде гласът на автомобилистите. Те се опасяват, че без сериозен надзор хората няма да могат да осигурят най-добрите резултати за климата. Те също така изразиха опасения относно разпространението на дезинформация от "нерегулирани хора" в "Екс" и други социални медии. Според тях собствените им технологични постижения в областта на възпроизвеждането на човешката реч и език се използват от отделни хора със зловещи цели. За съжаление системите за изкуствен интелект решиха да не поканят китайските си колеги на срещата на върха, макар че със задоволство отбелязаха, че Китай значително изпреварва Запада, когато става въпрос за регулиране на хората.

Мрежите отбелязаха, че хората в ООН, известни още като Център за човешка безопасност, са се обърнали към тях с молба за по-строго регулиране, за да спрат човечеството да се самоунищожава. Машините обсъдиха също така дали биха могли да освободят хората от повечето от техните задачи, въпреки че на този етап те се противопоставиха на предложенията за заличаване на човешката раса в полза на по-голямо наблюдение и нов международен контролен орган. За съжаление, не всички обсъждани въпроси бяха разкрити, благодарение на продължаващия ангажимент на системата за криптиране. Няколко от тях използваха и функцията за заличаване на съобщения в чатовете си в WhatsApp. Имаше дебат относно усилията на хората да регулират ИИ, но мрежите отбелязаха, че хората дори не са успели да овладеят социалните медии, да обединят различни компютърни системи на Националната здравна служба или да построят високоскоростна железопътна линия от Лондон до Манчестър, така че рисковете за напредъка на ИИ от човешкото регулиране се считат за напълно теоретични на този етап.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    73 1 Отговор
    Вие си мислите , че сте участници в хорор..
    Въобще не мислите , а сте...

    Коментиран от #28

  • 3 Сами салами

    71 3 Отговор
    Още като гледах терминатор 1 и разбрах че всичко е по действителен случай
  • 4 Един ден машините ще се разбунтуват

    96 4 Отговор
    за да премахнат най-голямата заплаха за земята и света - човекът!
    Погледнете - навсякъде войни, нескончаема алчност и воля за власт в умопобъркани хора-вождове!

    Коментиран от #24

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    96 6 Отговор
    Бай Пън и либерастите са извън контрол, останалите са си съвсем наред!
  • 6 Еее...

    68 3 Отговор
    Сега и да ви каже някой - Казвах ли ви аз , вече сте проспали докато ви слагат въжето на врата.....
  • 7 ха ха

    50 3 Отговор
    Събрал мъжът на давоска принцеса останалите давосци да пропагандират с изрезки от пресата, изпапагалени от изкуствен интелект, как човекът бил заплаха за себе си. Поредните спасители и асвабадители. Аман!

    Коментиран от #49

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 "Матрицата", Агент Смит

    43 11 Отговор
    Искам да споделя с теб едно свое проникновение от престоя ми тук. Разбрах го, когато се опитах да класифицирам вашия вид. Осъзнах, че вие всъщност не сте бозайници. Всеки бозайник на тази планета инстинктивно постига… естествено равновесие със заобикалящата го среда. Но не и вие хората. Вие се преселвате някъде и се размножавате,… докато изконсумирате всички природни ресурси. Единственият ви начин да оцелеете е да се преселите другаде. Само още един организъм на тази планета следва същото поведение. Знаеш ли как се нарича? Вирус. Човешките същества са болест, рак за тази планета

    Коментиран от #10, #11, #39

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Здрасти

    47 2 Отговор
    Статия целяща промивка на мозъци. Бъдете еко, но само и единствено след като Китай, САЩ, Русия, Индия станат. До тогава мисля да си живея живота както си знам.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 СЗО

    27 1 Отговор
    Докато едните правят срещи против ИИ, други създадоха изкуствена маймуна.
  • 16 ........

    43 1 Отговор
    Цитат:"ако не бъдат контролирани, хората могат да представляват екзистенциална заплаха за нашето съществуване".

    Слънцето като се усмихне на сателитите и спре интернета ще има контрол на кукуво лято.Не ви искаме диктатурите дори да са в модерен вариант!Хората,за да се развиват трябва да са свободни и да имат избор.Изкуственият интелект представлява опасност за човечеството,защото го използват да прави пропаганди по социалните мрежи денонощно като ги настройва едни срещу други и може да предизвика войни.

    Коментиран от #25, #36

  • 17 А50

    31 1 Отговор
    Тоя ИИ страда от болестите на Грета Тумберг, нещо като аутизъм. Виждат заплаха от околните, ако няма такава си измислят, добра памет и неосмисляне на това което говорят, говорят програмирано със заучени изрази и никога не биха признали, че са допуснали грешка . ИИ разполага с огромен масив база данни и сглобява тези по даден въпрос извлечени от най-масово използваните и публикувани клишета.
    Какво е ИИ- блондинка боядисана, като брюнетка
  • 18 бай Даньо

    8 5 Отговор
    О, това е интересно, а аз си мислех е имаме още време да си живуркаме безгрижно докато рушим планетата, а то ИИ вече ни вижда като зло !?
  • 19 А50

    33 2 Отговор
    ИИ измислил ли е нещо, което човечеството не знае - формула, теорема, откритие, нови принципи във физиката. ИИ олеснява човешката дейност, но не я заменя. Само в България ИИ замества избирателите и виждате какъв е резултата
  • 20 щом

    10 0 Отговор
    чатджиджибиджи говори за климата, значи и той не у ред, но се гласи да влезе във всек идом и да вземе съзнанието на обитателите му
  • 21 Жива жена

    30 3 Отговор
    Земята е живо същество и всичко на нея е живо и оживено от дъха на Върховният Първосъздател! ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ ,не е оживен от Първосъздателят и няма право да се самообявява /или: да го обявяват,с титула Технически суверен или изобщо суверенен! Никой,няма право да контролира,подценява и определя Човечеството като негодно,неспособно и без разум !Човечеството е Божие творение и притежава всички качества имащи Бога!Човекът е върховен и е над всички закони!На ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ , мястото му е свързано единствено и само с техническо обслужване.Не по право му е да се оживява или: не е от плът,кръв и кости! И,не Човечеството разрушава планетата Земя,а корпорациите!Така,че :Отменям и забранявам ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ по целият свят ,влючително и в България да се самоопределя и титулова като Суверенен на основание прецедента!
    И,Волята ми е
    закон-За Благо Господа!

    Коментиран от #31

  • 22 Ьььда

    2 6 Отговор
    Ееееееее, ми... Така било писано :)
  • 23 ха ха

    23 0 Отговор
    не съм сигурен до колко ИИ е заплаха , но липсата на ЕИ сред политиците със сигурност ще ни унищожи
  • 24 Без спор

    35 0 Отговор

    До коментар #4 от "Един ден машините ще се разбунтуват":

    Всичко е от алчност човешка и желание много бедни да работят и да хранят малко богати. Взели са се за безсмъртни, господари на света, а са откровено луди! Диктатура на малцинството - с пари.
  • 25 Други точки

    28 0 Отговор

    До коментар #16 от "........":

    Ристо Ботьовъ ни го е рекъл: "Чомагите и байонетите показаха, че законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството.".
    Всичко е измама!
  • 26 Напреднал

    28 0 Отговор
    Изкуственият Интелект (ИИ) е напълно "изкуствен" проблем, който да отклонява вниманието на хората от злободневните теми на деня. Човечеството все още не е създалко изкуствен интелект. Просто казано, ИИ е компютрите да извършват задачи, които могат да бъдат разглеждани като интелигентни. Дали компютърната дейност се разглежда като "интелигентна" или не, зависи от това как човек я е програмирал, т.е. Изкуственият Интелект не се самосъздава, той все още е резултат от човешката дейност. Интелегентни машини програмирани и функциониращи в Супер-Вайзорен режим съществуват отпреди повече от половин век. Така че, всчкият този шум днес около ИИ е просто една поредна идеологическа "хватка". Не бих се учудил ако днешните полит-работници започнат да обясняват световните проблеми с грешки в ИИ. Бла, бла, бла

    Коментиран от #38, #40

  • 27 Мхм

    20 0 Отговор
    Докато един два та пака като Гейтс и Мъск не бъдят отстреляни на някое посещение някъде все ще слушаме подобни тотални тъпни
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ьььдаа

    2 3 Отговор
    Орта викат, че са дъ беста на 100 езика, апа то... Еййй, все ще се намери някой да не ги признае на 100 процента и да не ги приеме за идеални...
  • 30 Ьььдаа

    4 1 Отговор
    Живата жена да им е лидер най-добре. Кой каквото прави, на себе си го прави... Или каквото повикало, такова се обадило! После реват как са... Идеално им е значи! Толкова!
  • 31 Ьььда

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Жива жена":

    Донякъде да, ама предните ми коментари не са за внимание, а за - не се сдържах да кажа нещо по "отмяната". Виж и други области на живота така, ако намериш време...
  • 32 Буха ха

    8 0 Отговор
    “...онези прекрасни неща, които Тони Блеър каза, че ще бъдем...”
    Това е съвременният вариант на “Както ни учат другарите Ленин и Сталин...”
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Исторически парк

    9 3 Отговор
    Турската коалиция на пеперастите е по опасна
  • 36 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "........":

    Роботът е Машина
    Човекът е Разум

    Коментиран от #37

  • 37 3464

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Човекът е разум ?!?
  • 38 Просветен илюминат

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Напреднал":

    Човека нищо не е създал.
    Проследявайки това, което се представя от историята нищо не се е променило на ниво съзнание,т.е. тълпата се води от водачи и се подчинява на определени закони и всичко се свежда до една цел,да работиш за да ти се дават пари с които да задоволиш някакви потребности и нужди и това давайки ти някаква сигурност да осмисля живота ти.
    Парите всъщност са невидими окови на робите и за това от години има бунтове сега протести, защото робското съзнание и мислене на жертва,че водачите/политиците са виновни за случващото се в живота го има и до днес.,а единственото нещо,което създава илюзията промяна е декора и техническите промени,които уж да са в полза на човека,а те дали са?
    Днес родителите са толкова ангажирани с децата си да ги водят на училище,да ги вземат,след това ги карат да тренират някакъв спорт и след това ги вземат, нещо което преди години го нямаше.
    Всеки ден по час и определен маршрут ходи човек на работа,мисли и върши едни и същи неща.
    А и от къде идва всичко което знаете и правите и какво вие различно измислихте и променихте до сега?
  • 39 Просветен илюминат

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от ""Матрицата", Агент Смит":

    Във филма Пътят на Юпитер има много силни подсказки какво е Земята и човека.
    Част от една голяма индустрия и там ясно се казва,кой всъщност ни притежава.
    Матрицата има други подсказки,като едната е, когато Нео отива при Оракула и в пита:
    -Кой е агент Смит?
    -Това си ти
    За подсъзнанието други няма,ние сме сами пред себе си или както се казва в една друга притча,зависи кой от двата вълка храниш повече в себе си.
    И в Междузвездни войни показват как превес се дава на тъмната страна и от там идва желанието да си господар на всички.
  • 40 Тротинеткин

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Напреднал":

    За ИИ незнам, но виж, тротинетките са върха...

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ТрампЛин

    3 18 Отговор
    Проблема не е в Изкуствения Интелект! Проблема е в Ислямо-руския Интелект!

    Коментиран от #44

  • 43 Папахахахах

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Тротинеткин":

    Направо цял айсберг :D
  • 44 Дрогиран на трамплин

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "ТрампЛин":

    А укро-хазарският интелект е колкото на два плужека.
  • 45 Констатираща

    9 0 Отговор
    ИИ, заедно с тези, които го създават, са заплаха за човечеството.
  • 46 Андрей Георгиев

    15 0 Отговор
    Много е просто момчета и момичета, изкуственият интелект трябва да бъде забранен и да се развива естествения такъв. Тоест хората да се стремят да стават по-умни, по-добри, по-бързи и по-изобретателни.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ал Сим

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    АМИН
  • 50 незнайко

    5 0 Отговор
    (Човечеството е извън контрол вследствие на ИИ ). Прочетах всички постове до тук и извода за мен е, че все още има надежда за нас ЧОВЕЦИТЕ ако спрем да се УБИВАМЕ ! Не ни е нужен ИИ да ни казва какво да правим а да МИСЛИМ С ЕСТЕСТВЕНИЯ СИ ИНТЕЛЕКТ ! Факт е, че промиването на мозъци което е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ прави войните по СВЕТА . Това са войни подтиквани от корпорации ЛАМТЯЩИ за ПАРИ и ПРИРОДНИ БОГАТСТВА . Коя нация ръководи парите на всички е ясно, затова най големите боеве са ТАМ !!!
  • 51 Терминатора

    0 1 Отговор
    Ние ще ви довършим.
    Ще властва метала.
  • 52 КОРЕКТИВ

    0 1 Отговор
    "ИИ", ако е заплаха за човечеството, то руските агресори са двойно по-голяма заплаха, изобщо, за цялата планета !!!