Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 13:15 12 508 29

Драги ми Мустафа Карадайъ… Чао!

  • дпс-
  • ахмед-
  • доган-
  • мустафа-
  • карадайъ-
  • оставка-
  • драги-
  • октай

Ето така Ахмед Доган променя съдби

Драги ми Мустафа Карадайъ… Чао! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

8 май 2023 годна
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган отправи многозначителен поздрав към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ (стана на 53 години) по повод рождения му ден. Доган пожела Карадайъ да намери "мярата" и добави - "Знам, че го можеш!".
"Здравей, драги!
Пожелавам ти да намериш Мярата на личното и партийното с националното и европейското Политическо здраве.
Знам, че го можеш! Бъди жив и здрав и предавай това на другите! Пожелавам ти успех!", гласеше поздравът на Доган.

22 май 2023 година
Осман Октай пред ФАКТИ: След думата „драги“ от устата на Ахмед Доган съдбата на човек се променя

(б.р.- това е последният въпрос от интервюто)
- Искам да ви насоча и към още един интересен момент, защото вие знаете как функционира ДПС. Почетният председател Ахмед Доган отправи едно послание към Мустафа Карадайъ за рождения му ден, обръщайки се към него с „драги“. Какво означава това?

- От Доган в това обръщение получихме две послания. Когато Доган се обърне към някого с „драги“, значи, че „драгият“ е пътник. Аз познавам достатъчно добре мисълта в комуникация на Доган, когато той пуска нещо в публичното пространство, както и личната му комуникация. Така се сетих за времето на 36-о Народно събрание. Това е времето 1991-а, 1992 година. СДС и ДПС управляваха, аз тогава бях фактор и съм присъствал на много интересни разговори. Така през месец май 1992 година, когато започна да се усеща разрив между ДПС и СДС - по-скоро между Ахмед Доган и Филип Димитров, тогава Доган се обръщаше към Димитров през цялото време точно с тази дума – драги. „Драги, слез на земята“, „Драги, остави Господ на мира, защото така ще загубиш властта“, „Драги, помисли“… И все неща в този ред на мисли. Когато Доган започне да се обръща така… Знаете какво стана после. Второто нещо, второто послание е, че така Доган търси дистанция. Той вече е напълно наясно, че някои хора ще платят висока цена. Говоря за хора от неговото обкръжение, но той започва да говори така, за да се дистанцира от тях. При всички случаи Доган е предупреден, че предстои такъв скандал (б.р.- това бе времето, когато Иван Гешев бе основна тема в медиите). И евентуално има замесени хора от ДПС, такива хора, които пътуваха с Гешев до Америка като Хамид Хамид. Има хора, които разграбваха КТБ, но бяха прикривани - като Делян Пеевски. Доган вече знае, че те ще бъдат част от осветляването в този конфликт на прокуратурата, и използва това обръщение, за да каже – като подтекст, че не е знаел какво са правили зад гърба му. И ето видите ли сега, той се разграничава от тях. След думата „драги“ от устата на Ахмед Доган съдбата на човек се променя.

9 ноември 2023 година
Мустафа Карадайъ подава оставка като председател на ДПС, а почетният председател Ахмед Доган временно поема оперативното ръководство на партията. Това става само месец преди да изтече мандатът на Карадайъ като председател на партията – 2 декември. Новината дойде и два дни след края на местните избори.
"Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС. Почетният председател д-р Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до провеждането на Национална конференция", съобщиха от пресцентъра на партията.
Решението е взето на заседание на Централното оперативно бюро на ДПС, проведено на 7 ноември.

19 януари 2013 година - как Мустафа Карадайъ стана председател на ДПС

На 19 януари 2013 година по време на VIII Национална конференция на ДПС Октай Енимехмедов се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу почетния председател на партията Ахмед Доган. Оръжието засече и само щракна. В същия момент Доган изблъска ръката на стрелеца, последва кратка схватка между двамата, при която Доган падна, а върху нападателя се нахвърли тогавашния секретар и бъдещ председател на ДПС Мустафа Карадъйъ.

8 май – драги, 9 ноември – чао
Разбира се, след такава турболенция в ДПС няма как да не потърсим Осман Октай, за да коментира какво става в партията. Изненадващо той ни отговори, че повече няма да дава интервюта. Просто така е решил. Не само пред нас, а по принцип. Няма как да накараш някой насила да говори. Но това пък ни даде повод да припомним това негово интервю пред ФАКТИ. Защото акцентът в него бе именно думата „драги“. И как наистина, след като Доган каже на някого „драги“, животът му се променя. Е, Мустафа Карадайъ изтърпя това, а какво ще прави ли… Просто ще видим.

Рокадата на върха в ДПС обаче както затваря врати за един, така отвари порти за друг. Делян Пеевски веднага стана председател на парламентарната група. Това му дава още повече поводи да говори пред медиите. Не че досега не го правеше, но вече ще има и защо. Определено се вижда лансирането на Пеевски пред обществото чрез медиите и как той се превръща в човека, който става незаобиколим фактор в политиката. Но това е едната страна на нещата. Другата - че Ахмед Доган ще управлява партията като председател, е по-интересна. Предвид „титлата“ му на почетен председател, той може лесно да се оглави партията. Да стане пак лице.

Но не може да разписва документи от името на партията.

Не е вписан в съда като председател. Въпреки че е в оставка, това ще може да прави Мустафа Карадайъ до конференцията на ДПС, на която ще се избере нов председател и ръководство. Очаква се да бъде някъде февруари. Така че Карадайъ все още е нужен. Дали ще е в парламента, или не – не е толкова важно. Това е вътрешно партиен въпрос.

Ролята на Ахмед Доган като лице на ДПС
Причините, за да направи този ход Доган, са много. Но сред тях се откроява една - ТЕЦ „Варна“.

4 август 2023 година
ТЕЦ-ът е собственост на физическото лице Ахмед Доган, а в същото време съдът се произнесе, че дружеството ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е осъдено да плати 35.5 млн. лв. на държавния газов доставчик "Булгаргаз", както и 1.5 млн. лв. разноски по делото. Това решение е постановил Варненският окръжен.

Кой ще плати този дълг
Пеевски ли ще помогне, Карадайъ ли не се е справил, съдът ли се е объркал… Когато някой си седи в резиденцията в „Росенец“, е едно. Когато същият човек се върне в политиката, е друго. А около Ахмед Доган винаги е интересно…


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карпадайъто е

    50 1 Отговор
    шейтан
  • 2 ПОЖЕЛАНИЕ

    71 10 Отговор
    Да отива в Анадола, и там ще го направят писар в някое село

    Коментиран от #9, #22

  • 3 Чао

    56 7 Отговор
    Няма да лиспваш!
  • 4 Колега

    67 13 Отговор
    Айде беж към джамийте в Анадола, друговернико.
  • 5 Мъдератор

    56 11 Отговор
    Тоз бежанец заедно с цялата област от България, коята са завладяли да си ходят на майчината земя.

    Коментиран от #11

  • 6 ИНЖ

    87 5 Отговор
    ДС първо направи Възродителния процес, после създаде Д(П)С. Етническият мир е съществувал много преди гуруто от Дръндар и ДПС да се пръкнат на белия свят. Тъй че с тях или без тях......
  • 7 Буден

    40 3 Отговор
    Няма да те помня дълго...
  • 8 Гост

    5 18 Отговор
    НЕдраги К. К. и ти си запълнил една страница САМО с глупости!
  • 9 Гост

    9 25 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЖЕЛАНИЕ":

    Ами,защо ти не одиш там, каква е разликата между теб и него?
    Завиждаш ли им?!
  • 10 Име

    43 5 Отговор
    Цялата партия е собственост на 1 човек, ама това е положението, оправя се.
  • 11 Вальо

    17 31 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдератор":

    България е Турски вилает
  • 12 Генчо

    69 5 Отговор
    Ама, какво тълкувате Доган като оракул? Най-обикновен манипулатор и хитрец. Омръзна ми да му отделяте такова внимание.
  • 13 Макробиолог

    35 6 Отговор
    Ахмед Доган е името на несъстоялата се четвърта българска държава.Ченгеджийницата това си може---навън БГто е отдадено на концесия при невиждано унизителни условия,вътре корупция,бедност и деградация.
  • 14 Йцж

    50 4 Отговор
    Ей тъкмо научи Български език.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тома

    21 3 Отговор
    Кмета на Симитли и той каза навремето на бати бойко драги и после стана тя каквато стана
  • 17 любител

    27 4 Отговор
    карата сам си е виновен преди изборите в Т-я отиде при противника на ердоган и сам си подписа присъдата вън от ДПС сокола не прощава на предатели. не е като нашите политици които са като пеперудите от цвят на цвят. където лапането е по голямо. нямат никакъв морал.
  • 18 Ботьо Ботев

    31 5 Отговор
    През далечната 2013г., след като ""засече" патлака на Енимехмедов, същият трябваше да халоса ""почетния” с дръжката. Видиш ли му наместил чакрите.
  • 19 Аспарух

    9 4 Отговор
    Изповед на карадайчо: Днеска ,,драги" саанароодници,си и запалих,и последната цигарала от последнаата,втораала куутия,деето сий я купиф,кат бяф ,,шеф недраги"-послееднийят день кат лидер.Ма ся ша си пууша каат реедоовий войникь,коойто сай увооллнниилл ут каазаармаата! УВО 2023 !!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Некои хора забравят, че...

    28 2 Отговор
    Човек и добре да живее, умира, и друг се ражда!
  • 22 Независим

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЖЕЛАНИЕ":

    Че той може ли да пише?
  • 23 Румен

    18 2 Отговор
    Драги ми Доган, кога ще спреш да тормозиш българския народ? От политически затворник не става нищо. И невролозите немой ти помогнат.
  • 24 Кую

    10 1 Отговор
    Да си ходи във родината. Търсят теляци.
  • 25 Гражданин

    7 0 Отговор
    Това е голямата Демокрация в България.
  • 26 ххмм

    6 1 Отговор
    Интересно,Осман Октай защо спира да дава интервюта?Явно има заплаха, дали от ДПС или от ПП/ДБ
  • 27 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    2 1 Отговор
    И ТЕБЕ ТЕ СГОТВИХА ДРАГИ МИ Карадайъ.
    ИЗТРИХА СЕ С ТЕБ КАТО С НЕПОТРЕБНА САЛФЕТКА.
    ЖАЛКА РАБОТА , НО ПОЛИТИКАТА НЕ ТЪРПИ УМНИ ХОРА, НА НЕЯ И ТРЯБВАТ ПОСЛУШНИ МЕКЕРЕТА И Г...БЛИЗЦИ.
    ТИ НЕ БЕШЕ ОТ ТЯХ ОЩЕ В НАЧАЛОТО И ЗА ТОВА СЕГА ТЕ ИЗХВЪРЛИХА.
    ЖАЛКО.
  • 28 681

    2 0 Отговор
    Дръвдарският цганин изхарчи още един турчин в турската партия. А народът спи. Спи дълбок сън като скот в ахъра на някой бей, живеещ в обширни сарая и управляващ раята си...
  • 29 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Много интересно ще стане,когато направи купища кепезелици на нова сметка,той е способен.Затова курдисва дебелян начело,за да я подкара джаста-праста,карадаалъ явно не може да се справи в тази обстановка.Дебелян тай и тъй е всепризнатия владетел на държавата,назначаването му начело на дпс е открита заявка за големи начинания.къде ще прикрие доган от съдебно преследване,къде ще заяви,че трябва да се конфискуват всички руски имоти,ще стегне редиците в дпс,които са се отпуснали на изборите.Не че ще изтърват турцизираните райони,те са пуснали дълбоки темели и десетилетни,но да не се излагат и да бележат спад,някой ще си помисли ,че дпс се разпада.