Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 10:00 1 073 6

Терминът „олигарх“ се оказа много жилав

  • русия-
  • руска федерация -
  • олигарх-
  • дмитрий дризе-
  • дмитрий песков -
  • михаил фридман-
  • кремъл

В съвременната Руска федерация олигарси официално не съществуват

Терминът „олигарх“ се оказа много жилав - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира сегашното състояние на Михаил Фридман, като каза, че той не е олигарх, а крупен бизнесмен. Според представителя на Кремъл гражданите на страната имат право да се движат по света, но имат една родина. Преди това Фридман и неговият бизнес партньор Питър Авен признаха, че инвестирането в Обединеното кралство е било голяма грешка. Както е известно, и двамата са под международни санкции. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе ни напомня, че официално в Русия няма олигарси.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, в отговор на поредната молба да коментира „завръщането на олигарха“, изясни статуса на Михаил Фридман. Основното е, че не е олигарх. Това е напълно погрешна интерпретация. И тук ще трябва да се отклоним за малко от историята, за да ви напомним кое е правилното.

В съвременната Руска федерация олигарси официално не съществуват - ние напълно победихме това явление в началото на 2000-те години. Въпреки това, по някаква причина, по някаква неясна причина, терминът се оказа много упорит. Минаха поне 20 години от историческата победа, но нещата са си там.

Освен това сега почти всички богати граждани се наричат ​​олигарси. Например, ако едно момиче се омъжи за олигарх, значи животът се е уредил. Или пък президентът публично се скара на олигарха и го принуди да се извини в ефир - и това му беше достатъчно като порицание. Те са като боляри, които са като герои, които не са точно негативни, но, да кажем, двусмислени.

Въпреки това те продължават да притежават фабрики, вестници, кораби и естествено не се нуждаят от нищо. Вярно е, че някои може да се окажат на не толкова отдалечени места. Законът е еднакъв за всички, нали? Освен това отдавна не е тайна, че много „неолигарси“ живеят в недружелюбни страни. И може да изглежда, че щяха да живеят там дълго и щастливо, ако не бяха санкциите.

Много хора се оказаха в трудна ситуация поради това. Въпреки това Михаил Фридман, както и неговият бизнес партньор Петър Авен, бивш министър на най-демократичното, либерално и прогресивно правителство на Егор Гайдар, избраха да разкажат на целия свят за своите страдания буквално чрез медиите. Освен това разказът всъщност се превърна в бестселър.

И така те решиха да се покаят: оказа се, че са направили колосална грешка. Дълги години инвестираха – внимание – във Великобритания, а тя им се отплащаше с черна неблагодарност.

А сега трябва да се движим напред или поне нанякъде. Не, не към Русия - към Израел. Но сега там се води война, затова Фридман е в Москва.

Междувременно се връщаме при Песков. Според него Фридман е голям предприемач, а не олигарх: „Има по-малки бизнесмени, които или напускат, или се връщат. Това е нормален процес. Руските граждани пътуват по целия свят, но имат една родина.


Правилно е казано математически - нито изваждайте, нито добавяйте. Но по някаква причина се случва тези, които сега се движат по света, включително по-малките бизнесмени, да бъдат заплашени с Магадан след завръщането си. И големи предприемачи инвестират в Обединеното кралство. Вярно е, че наистина съжаляват по-късно. Отвън може да изглежда, че нещо тук не е съвсем правилно, необходимо е най-малкото изясняване.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    6 1 Отговор
    Заменете олигарх с престъпник и готово!
  • 2 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    гледам интервю на рускиня която се евакуира от Кайро и я питат мъжът ти къде е, ами той остана там да помага в борбата на своите съотечественици, той палестинец ли е, не той е руски гражданин. Иди и разбери.
  • 3 Урюрвкос

    5 0 Отговор
    в Русия има два вида олигарски. Едните ги направи Елцин окрадоха страната заводи фабрики и изкараха капиталите навън (а там им ги взеха барабар с яхтите и културните ценности). Втория тип са от времето на Путин и са основните изпълнители на държавни поръчки и национални проекти.
  • 4 Некой си

    2 0 Отговор
    Потърсете в нета информация за Анатоли Потик - близък другар на Фридман.
    И в момента Потик управлява инвестициите в източна Европа на ЕксИм банк на САЩ.
  • 5 Никой

    1 2 Отговор
    И да се чудиш на левия електорат ? Като му кажат " равенство, братство,свобода "никаква експлоатация на работниците и селяните и те се сещат за Русия.Няма богати ,няма бедни,всички равни. Пък там имало олигарси,имало капитализъм,богат, беден. И тогава кое му е по различното от останалия свят ? " Това ,че някога ватенките са ги " освободили " от робство.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.