Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Ноември, 2023 16:00 1 730 16

„Сравненията с Първата световна война са тревожни“

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • володимир зеленски -
  • киев

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни даде голямо интервю за списание The Economist, в което по-специално заяви, че боевете са влезли в задънена улица

„Сравненията с Първата световна война са тревожни“ - 1
Снимка: вестник Koмepcaнт
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Киев не може да победи на бойното поле и колкото по-рано Украйна разбере това, толкова по-добре ще бъде“, така в Кремъл коментираха изявлението на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че боевете са били стигнали до задънена улица. На този фон Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за подпомагане на Израел, но не и на Украйна. Президентът Джо Байдън на свой ред обеща да наложи вето. А от Сената казаха, че няма да подкрепят документа, а ще представят свои, включително помощ и за двете страни. В същото време украинският политик Алексей Арестович изрази тезата за предлагане на Русия на т. нар. формула на Кисинджър - членство на Киев в НАТО в замяна на отказ от връщане на загубени територии със сила. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе очаква известен напредък в конфликта в Украйна.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни даде голямо интервю за списание The Economist, в което по-специално заяви, че боевете са влезли в задънена улица. За да променим ситуацията, се нуждаем от бързо технологично превъоръжаване на войските на много позиции. Но западните съюзници не бързат да предоставят военна помощ, така че ситуацията все повече напомня времето на Първата световна война. Подобни тези активно се цитират от руски официални ресурси.

Междувременно продължаваме напред. В Украйна има някакъв си Алексей Арестович. Преди това той е работил като съветник на свободна практика в кабинета на президента Зеленски, а сега се пробва в голямата политика. Той е известен човек, но негативен във всеки смисъл, иначе Росфинмониторингът не би го включил в списъка на екстремистите и терористите.

Въпреки това той реши да участва в президентските избори в Украйна, ако те се състоят, разбира се, и публикува предизборната си програма. Няма да го възпроизвеждаме изцяло. Но има един интересен момент: Алексей Николаевич предлага да се приеме така наречената формула на Кисинджър. Същността му е, че Киев отказва да се бори за изгубени територии с военни средства в замяна на присъединяване към НАТО.

Както знаете, настоящият президент Владимир Зеленски настоява за връщане към границите от 1991 г. С други думи, позицията на Арестович е коренно различна от официалната гледна точка.

Трябва също да се добави, че документ за подкрепа на Украйна е заседнал в Конгреса на САЩ. Подобни проблеми има и в Европа. И всъщност отношението към Владимир Зеленски се променя - вече го няма онзи ентусиазъм, който беше преди, какво да крием.

Така, като се имат предвид и настроенията в армията, и в обществото, темата за преговорите с Москва, волно или неволно, сякаш се връща на дневен ред.

Между другото, Хенри Кисинджър, който отбеляза 100-годишнината си, е уважаван в Русия, приеман и в мнението му се вслушва по всякакъв начин. Има обаче сериозни съмнения, че формулата му ще бъде подкрепена.


Всъщност никой не е предложил нищо официално. Това, което виждаме и чуваме сега, са само спекулации в медиите или вътрешни украински политически престрелки. По традиция няма да гадаем и да правим прогнози. Достатъчно е да цитирам мнението на Кремъл.

Ето изявление на прессекретаря на президента Дмитрий Песков: „Русия последователно продължава провеждането на специална военна операция. Всички поставени цели трябва да бъдат постигнати. Абсурдно е да се говори за някакви перспективи за победа на киевския режим на бойното поле. Колкото по-скоро киевският режим разбере това за себе си, толкова по-скоро ще се открият някои други перспективи.

Изглежда, че проблемът с формулите е приключен. Просто казано, откажете се и тогава ще имате перспективи, въпреки че сравненията с Първата световна война не могат да не са тревожни. Чисто в исторически аспект.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 5 Отговор
    РАЙХА пак ще загуби и ние пак сме на губещата страна.
  • 2 Така е

    10 2 Отговор
    „Сравненията с Първата световна война са тревожни“ а със Втората световна война реални !
  • 3 Ъхъъъъъъ

    10 3 Отговор
    През Първата световна война Украйна е нямало ! И са тревожни сравненията действително за украинците.
  • 4 3.14К

    10 2 Отговор
    Ало, главния редактор! Какво е това малоумно изречение в началото? Излишно е да се чете нататък.
  • 5 Сандо

    8 0 Отговор
    Кой в Кремъл е казал първото изречение?Ех журналисти,журналисти ...Как да ви четем целите материали,като още в първото изречение пишете нелепости?
  • 6 Ха ха ха

    9 0 Отговор
    Ахмед сигурна ли е че Кремъл е заявил че:"Киев не може да бъде победен на бойното поле и колкото по-рано Украйна разбере това, толкова по-добре ще бъде“? Да не би вместо победен думата да е "победи"?
  • 7 Някой си...

    4 5 Отговор
    Tози сайт май сепревърна в трибуна за руска пропаганда, мм?
  • 8 Хихата

    4 2 Отговор
    Лека-полека обръщате палачинката. Ам зИлИенуту жуже ко ша го прайм?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    ЗАлужнии от къде дава интервюто за "Економист" ?!?!

    Или гласовете им говорят ?!?!?
  • 11 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    това е традиция 1612г (Руско-Полска война, смутно време), 1712 (Северната война), 1812 (Наполеон Бородино), 1912 (Балканска война следва първа световна), 2014 (майдан) първите 20 год на всяко столетие са кървави.

    Коментиран от #12

  • 12 Урюрвкос

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    1512 Руско-Литовска война

    Коментиран от #13

  • 13 Урюрвкос

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Урюрвкос":

    1412г Казанския цар Талич превзема и Владимирското царство. Епичен батъл на Климовското поле.
  • 14 Матей преображенски

    0 1 Отговор
    Позиционната война е наложена от руска страна,защото така се изтощава Украйна ,изтощава се и запада.Проблемите в ес избуяват като гъби след дъжд,защо РФ да се хаби с всеобщо настъпление,когато и така целта ще бъде постигната с далеч по-малко жертви.ВСУ прехвърли зенита на своите възможности и навлиза в низходяща траектория.Някои натовски съюзници взеха да се колебаят,а Турция само условно е в пакта,а България е кръгла нула като военни възможности,американците пък не искат пряко да воюват с Русия,но кой ще им се върже на акъла да воюва,като видяха какво се случи с Украйна?
  • 15 инфо

    1 0 Отговор
    Поредната нищо не казваща и п същество - ненужна публикация.
  • 16 Българин

    1 0 Отговор
    Русия вече неможе да има доверие на европеиските лидери и вашенгтонските наркомани. Украйна няма да има голям кеф