Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 09:04 5 429 35

Гюнер Тахир пред ФАКТИ: Очаквам едно ребрандиране на ДПС, защо не и партията да си смени името

  • гюнер-
  • тахир-
  • дпс-
  • доган-
  • ахмед-
  • пеевски-
  • партия-
  • мустафа-
  • карадайъ

Доган през всичките тези 34 години направи всичко възможно след него да не се очертае нов лидер, казва той

Гюнер Тахир пред ФАКТИ: Очаквам едно ребрандиране на ДПС, защо не и партията да си смени името - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДПС без Мустафа Карадайъ, но отново с Ахмед Доган начело. Какво се случва в партията, какво да очакваме? Пред ФАКТИ говори Гюнер Тахир, който е един от учредителите на ДПС.

- Г-н Тахир, какви процеси се случиха в ДПС, за да се стигне до освобождаването на Мустафа Карадайъ от поста председател на партията?
- Нещата назряваха от дълго време, а процесите са както в организационен, така и в политически план. Що се отнася до организационните въпроси, през последните една-две години имаше в определени общини на страната проблеми с комуникацията между ръководството на партията - в лицето на Карадайъ, и съответните общински структури. Хората по места не бяха доволни от някои решения на Мустафа Карадайъ, както и на заместник-председателя по организационните въпроси Ахмед Ахмедов. Пример мога да дам с Омуртаг. Става въпрос за Имрен Мехмедова, защото хората на място смятат, че тя няма никакъв принос за развитието на ДПС в Търговище и не трябва да бъде местен депутат. Тя обаче за пореден път бе посочена като кандидат и затова ДПС на последните парламентарни избори успя да класира само един депутат от региона и това е Джейхан Ибрямов, който водеше листата. Въпреки че Имрен Мехмедова е член на централното оперативно бюро на ДПС и бе втора в листата, не успя да влезе. Такива проблеми имаше както в Северна, така и в Южна България. Това се отрази на имиджа на двамата в ръководството – Карадайъ и Ахмедов, които вече си подадоха оставките. Освен това те имаха и няколко политически прегрешения, свързани както с дейността им в България, така и в международен план. Карадайъ по някакъв начин допусна повече, отколкото на Доган му е угодно, партията да има отношения с хора от политически кръгове в Турция.

- Имате предвид това, че кандидатът за президент на Турция от обединената опозиция Кемал Калъчдароглу бе на обиколка в Кърджалийско и се срещна с Мустафа Карадайъ през април, а изборите в Турция бяха в края на май?
- Това се преекспонира, дали Карадайъ е подкрепил опонента на Ердоган или самия Ердоган. Това е без значение. Просто Доган взе мерки оперативното ръководство на партията да не допуска чуждо влияние.

- А допуска ли се такова, според вас, в ДПС?
- Явно се допуска, защото Доган взе мерки, макар и не толкова прибързани, както се случи при Лютви Местан. Тук процесът – при Карадайъ, зрееше. Дори и при последните изяви на Карадайъ си личеше, че има напрежение. Последно разбрахме, че той е подал оставка още на 23 октомври, но беше обявена официално две седмици по-късно. Тук има един интересен момент, който прави впечатление. Имаше един концерт през септември, организиран във Военния клуб от Посолството на Република Турция и Посолството на Република Азербайджан. Той беше във връзка със 100-годишнината на турската Република и 100-годишнината от рождението на първия президент на Азербайджан - Хейдар Алиев. На въпросното събитие гостите бяха посрещани не само от двамата посланици, но и от Мустафа Карадайъ. Задава се въпросът: „Карадайъ в качеството на какъв е там и защо той посреща гостите?“ На този въпрос едва ли и самият Карадайъ може да отговори. Някой може да го покани, но не е казано, че той трябва да приеме. Това е едно от нещата, които впоследствие бяха причина да му се вземе главата.

- Сега ще видим ли нов облик на ДПС, след като Ахмед Доган оглави партията до конференцията, на която ще се избере ново ръководство?
- Нов облик… Няма за кога, защото времето е достатъчно кратко, а и все още не се знае кога точно ще се проведе конференцията на ДПС? Ако се определи дата през месец февруари, ще имат два-три месеца време, през което освен чисто организационни мероприятия – като провеждането на общински и областни конференции, на които ще избират делегати за националната конференция, друго реално не мога да направят. Освен, разбира се, да използват времето и традициите в партията, за да се освободят такива хора, които вече са доказани, че не могат да правя добра политика по регионите. Тук говорим предимно за областни председатели като Сали Табаков във Варна, като Хамди Илязов в Търговище, като Гюнай Далоглу във Велико Търново и т.н. Съответно ще има и смяна на общински председатели надолу по веригата. За да се укрепи организационно партията, ще има промяна и в ръководството. Например, в Република Турция има един човек, който е изселник от 70-те години – Фахри Вантансевер, който няма нито капацитет, нито възможност да прави политика в полза на ДПС. Ето такива промени очаквам. Също и ако някой реши открито да прояви недоволство от това, което се случва през последно време в ДПС, като например това, че Делян Пеевски стана едноличен председател на парламентарната група на ДПС, а се очертава да бъде и едноличен председател на партията … Ако има такива, които да проявят гласно недоволство, те ще бъдат отстрани.

- А виждате ли в ДПС фигура, която би могла да бъде излъчена за нов лидер на партията?
- Тук въпросът е деликатен, защото по принцип Доган през всичките тези 34 години направи всичко възможно след него да не се очертае такъв лидер или такива лидери. Разпространява се мнението, че едва ли не ДПС е единствената партия, която си подготвя кадрите предварително, а след това ги реализира и така нататък. Това не е съвсем вярно, защото Доган не го прави. Доган не иска някой около него да придобие опит и да го замести по естествен начин. Напротив, това е причината той да назначаваше председатели на партията, както се назначава изпълнителен директор на корпорация. Той иска да държи властта над хората. В този смисъл смятам, че сега може да очакваме и една промяна, едно ребрандиране на ДПС. Защо не и партията да си смени името, за да има нещо ново. Няма как да го преценя в момента, но при всички положения човешкият живот има един неизбежен завършек. Да даде Аллах на Доган още много години здраве и живот, но е ясно, че мъжете в България живеят някъде около 70 години. Така че според мен дойде времето, когато Доган вече изпълни своята мисия. Той успя да държи турското население и мюсюлманите в България далече от централната власт, не реши нито един техен проблем съзнателно. Доган не е вкарал лично нито един законопроект в Народното събрание, който да е в полза на хората, които му гласуват доверие. Така че очаквам в това отношение той да предаде властта на следващия, който е посочен от тези, които са го създали и него.

- Кои са тези хора?
- Ще си говорим за това друг път.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Към "политиците" и депутатите:

    29 4 Отговор
    О, неразумни ЮРОДИ, поради что се срамите да се изказвате на български език ? "РЕБРАНДИРАНЕ" - ПРЕИМЕНУВАНЕ ! Това, че използвате чуждици, не ви прави по-малко ИДИОТИ!
  • 2 Професор

    32 1 Отговор
    Тръгне ли ДПС към Турция веднага се активизира Доган. Все пак той е вербуван от ДС. Той е агент на тайните служби и ДПС е създадена от Държавна сигурност. Отиде ли Доган ДПС ще се турцизира. Затова подготвя Пеевски за лидер.
  • 3 Истината

    25 3 Отговор
    ДПС ще си възроди името, ще изпадне излишната буква и нещата ще си дойдат на мястото - ДС!
  • 4 Аз празнувам 3ти Март

    11 12 Отговор
    Билет до Анадола за всички членове и гласоподаватели на ДПС. Който не му се ходи уМиване на място.
  • 5 Българските турци

    18 6 Отговор
    ДПС е една корумпирана псевдоетническа партия, произлязла от лоното на комунистическите специални служби на България!... Тъй като е скалъпена не по запланувана програма , а в една екстремна аварийна ситуация , тази уж политическа формация , се ражда с множество "генетични " недъзи ! Основният и недъг е ,че не е етническа партия , а е чиста марионетка на трансформиращият се тогава политически елит в България !...Днес благодарение на лицемерния си "агентно - доноснически политически стил и необходимоста от забулването на гузната възродителна съвест на българското общество, са все още фактор в жалката политическа действителност на България !!!..В днешни дни нараства тенденция според която има усилия да я обявят за протурска партия , явно с цел да ги елиминират по някакъв начин от политическата сцена на България, смятайки ги вече за излишни !
  • 6 Българските турци

    21 3 Отговор
    продължение

    Но едва ли всичко е толкова елементарно , колкото изглежда ?!...64 113 941 са точно регистриралите се гласоподаватели в Турция !...А гласуващи с Бг паспорти са има няма 200 000 !... Хайде да добавим и потомците на изселниците на Вълко Червенков от 1950г и Татовите от седемдесете години ?!... Пак като сравниш , нищо работа !... Ама хората отидват на предизборна кампания и в Шумен и в Кърджали нали ?!...А за България 200 000 са солидна работа !... А има ли българска партия (неетническа ) , която да ни е дошла тука в Истанбул , в Бурса или другаде в Турция където са двойните Бг граждани ?...Има ли някой , който да е дошъл и да ни е обещал нещо, ей така по обичай и да е искал да гласуваме за тях ?!... Какво ?!...Мислите, че няма да има кой да им гласува ли ?... Да дойде някой свестен Българин с калибър сигурен съм, че ще събере повече от ония бивши ,агенти и доносчици от ДПС, които идват и обират гласовете с евтин етнически шовенизъм и си отиват да "леят от пусто в празно " в Българското народно събрание , без грам полза нито за вас , нито за нас ...нито за Турция ,нито за България !!!

    Коментиран от #8

  • 7 Ганьо

    5 3 Отговор
    И тези са комунисти, щом се говори за смяна на име- това най добре го умеят и имат опит...
  • 8 Българските турци

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    продължение

    Не се знае защо, всички в България виждат хората с двойно (бг. ) гражданство в Турция като едно "аморфно струпване" податливо на всякакво влияние , натиск, идеологични манипулации, насочване или пренасочване и лесно управление ?!!...Дори има някои които смятат ,че за 33 години са се превърнали по еволюционен път в малоазиатски маймуни ?!...А всъщност тези хора , ако не бяха прокудени от България, едва ли щеше да има ДПС и етническа политика в България !?....Както не е имало от 03. ІІІ.1878 до основаването на ДПС !!! На нас от тук ни е много интересно и забавно да наблюдаваме , как някои "хора"...бивши мижитурки и двулични селски доносчици , ви въртят политиката в България !?...В официалното определение за харарактера на ДПС няма и намек за етнос или религия... а това , че за тях гласуват българските граждани от етнически и религиозни малцинства , не е доказателство за това ! Възраждане и другите национални партии по скоро да разсъждават какво да направят, че тия хора да не гласуват за такива компрометирани бивши ортаци на най върлите "възродители" от БКП и ДС !... Да разсъждават и размислят... как и за кого са гласували тия хора на изборите в България от 1878 до деня на учредяването на ДПС !!! И какво трябва да направят че да ги убедят отново да гласуват нормално!!!

    Коментиран от #19, #22

  • 9 Името

    7 10 Отговор
    е повече от неподходящо ! За какви права става дума ? За какви свободи ? За какви борби ? България е демократична и свободна държава , член на ЕС !

    Коментиран от #13

  • 10 Турците да си ходят в Турция

    9 16 Отговор
    Премахване на двойното гражданство и ДПС умират прави. Също и имената задължително да завършват на ОВ, ЕВ и т.н.

    Коментиран от #16, #23

  • 11 Аз празнувам 3ти Март

    8 16 Отговор
    Не трябваше да има преименуване, а пълно изселване на всеки който иска да се дупи в джамия и да слуша виене на арабски.
  • 12 Роден в НРБ

    10 14 Отговор
    Забрана на сюнета!!! Това е насилие над деца.
  • 13 Българските турци

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Името":

    Правилно !... Най добре е да я нарекат Народна партия ! Няма никакъв намек нито за етност,нито за религия, нито пък за каквото и да е движение или мазни борби !...Остава само народът да им гласува ?!...
  • 14 ПОЖЕЛАНИЕ

    9 6 Отговор
    Най добре ще е ако лартията напусне страната.
  • 15 Име

    9 0 Отговор
    Нямаме лошо отношение към турците, цялата свинщина с възродителният процес е заради основателното съмнение - да не ни окупират като Кипър. Не може да се вярва на Доган и Ердоган, каквото и да се говори - балканци сме, познаваме се колко сме лоялни един към друг, каква взаимна любов вековна има между нас и т.н.

    При положение, че има нов хоризонт - ЕС, няма какво да се дълбае толкова. На практика има бракове с туркини, с турци. Негативно отношение - няма, хората пазаруват турски стоки, което е всъщност от значение.

    Турците искат да наложат тяхното, което - не става един вид и така нататък.
  • 16 Българските турци

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Турците да си ходят в Турция":

    За това е вече късно ! Първо , вече нямате "Червени барети" и второ сте Неолиберална североатлантическа демокрация !!!
  • 17 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    В Конституцията пише, че Партия на верска и етническа основа е Забранено! Но във приключилата територия, колкото по голям е золума, толкова по Законен е.
  • 18 Емигрант

    8 1 Отговор
    Понеже КС не смее да ги забрани тези подлеци сами ще се опитат да заблудят опростачените чалгаджии на България като си сменят името - "вълкът козината си мени, но нрава никога" ! След като ДС отново излезе на СВЕТЛО в София, редно е някои нейни клонове и те да се появят с нови АГЕНТУРНИ ИМЕНА ! И Господ не е в състояние да помогне на простия !
  • 19 Оооо Роме!

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    Хасане, помним те, ника се смени но нрава никога.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шаро

    9 0 Отговор
    "Така че очаквам в това отношение той да предаде властта на следващия, който е посочен от тези, които са го създали и него.

    - Кои са тези хора?
    - Ще си говорим за това друг път."

    Анадънму?
  • 22 Емигрант

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    Ще ти кажа защо бе, защото вие сте фанатици, не сте нито демократи, нито свободно мислещи хора затова ! Няма никога да видиш испанец живеещ във Франция или Италия да се върне в Испания заради едно гласуване, или пък германец живеещ в Швейцария или Австрия да направи същото ! Къде в държава в З.Европа се строят джамии ? Защо издигнахте паметник на терористите от гара Буново, за да дразните и да демонстрирате сила ? Знаеш ли, че Испания е била 830 г. под мароканско робство и днес има над 2 млн. мароканци в Испания които имат право да се молят но не в джамии които са превърнати в исторически паметници а в наети приземни етажи без да вият и пречат на околните, защото в Испания не може да се строят джамии ? Никой няма да ви намрази в България ако се държите човешки и спазвате законите в християнска държава без да се опитвате да налагате ваши мюсюлмански правила, ако толкова държите на тях свободни сте да си отидете в Турция и никой няма ви попречи, аз съм емигрирал и спазвам правилата И законите на държавата която ме е приела, като не ми харесва се махам и отивам там където пожелая ! Вие дразните и се държите като диваци в робовладелски строй !

    Коментиран от #24, #26, #28

  • 23 Мехмед

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "Турците да си ходят в Турция":

    Защо турците да си ходят в Турция, като Турция ще дойде в българия.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 любител

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Мехмед":

    прав си пич само че решът ли да дойдът турците в Б-я вас няма да ви има.

    Коментиран от #33, #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ОСМАН ПЕЗЕВЕНК

    2 3 Отговор
    ДОГАН Е РУСКА МАРИОНЕТКА, ГОТОВ НА ВСИЧЧКО, ПИАНИЦА КАТА ВЕЖДИТО, В БГ. НЯМА МЯСТО ЗА ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ, А ЗА ЕВРОПЕЙСКА
  • 28 реставрация 26

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Емигрант":

    Ти си емигрант и въпреки това се дразниш от джамиите в Европа и България , които са ги построили вахабистите от петролните богаташи на близкоизточните арабски "демократични" кралства и емирства ! В основата на човешките ви права в Европа е и фундаменталното право на вероизповедание и религиозна ориентация ! Никой в 21 век не може да тероризира никого поради вярата му,поради цвета на кожата му или заради езика на който говори и националното му самоопределение !.. Само подобни криви глави и фанатизирани расисти и ционистски кръстоносци са способни да извършват етническо прочистване и физически геноцид ! Нямате никакъв сносен довод или повод за да оплювате и очерняте хора , които са живяли с вас при еднакви условия и по време на Империята , и в Царство България , и в Народна Репулика България и продължават да живеят и честно да се трудят и борят за прехраната си и за правото си за свестен човешки живот и днес в годиите на безкрайния маратон на Великия ви преход !!!...
  • 29 Тома

    4 0 Отговор
    В дпс има едно раздвижване на агентите на д.с. и пачките
  • 30 НЕ е нужно да сменяте на

    0 0 Отговор
    ВЪЛЦИТЕ КОЗИНАТА с овча , те си остават със същите НРАВИ !

    Що , отказвате се от ПРАВАТА и СВОБОДИТЕ защото се оказаха за малкия човек КЙОР ФИШЕК ?

    А вия разпасахте коланите !
  • 31 ГЕНЕРАЛНО ТРЪСКАНЕ и РАЗДРУСВАНЕ

    0 0 Отговор
    Се очертава което доста ще боли и дълго ще гори !
  • 32 Ребрандиране? Хм.

    2 0 Отговор
    Със стари такива ново такова не се прави.
  • 33 Маалата

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "любител":

    Ние ще ги посрещнем със " Здравствуйте братушки".Ще им курдисаме една богата и пребогата софра, която купихме за този случай от пазара в Едирне. .
  • 34 Ахъ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "любител":

    Политика "Ала Милошевич" няма да донесе добро-виж Сърбия остана една педя та даже Войводина ако рекат могат да разбутат. С приказките, че ДПС е етническа партия само баламосвате шопите-нито един от депутатите не може и не знае как да се моли в джамия. Вина за капсулирането на български граждани, заявяващи, че са етнически турци имат всички политически субекти след 1990 г. В определени райони от Република България липсва Държавата в лицето на безпристрастни държавни органи. Защо държавния служител на местно ниво се допуска да има ангажименти или да е протеже на политически субекти? Точно това води до успеха на октопода ДПС на всички нива на властта, даже на Борисов му хареса и пробва. Ако социалните дейности ще зависят от политически зависими държавни или общински служители и на изборите българите ще са гъбари по-добре да не си губим времето с излишни коментари, а оставете Пеевски и Данчо ментата на мира да преподредят обръчите.

    Коментиран от #35

  • 35 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ахъ":

    Браво умник ! Разгадал си тайната на доносчиците на МВР и агентите вербувани от ДС и БКП с които държавата преди прехода държеше юздите на етническите малцинства !... Демокрацията наруши реда на хромозомите в ДНК то на българската държава, която в момента е изпуснала всякакви възможни и невъзможни юзди , за да говориш за преподреждане на обръчи на продупчена мафиотско - мутренска КАЦА !!!