Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 19:01 1 563 15

"Колкото повече продължи войната, толкова по-добре за Хамас"

  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • хамас-
  • война-
  • палестина

Макар терористичната организация Хамас вече да е отслабена, тя само ще има полза от дълга война с Израел

"Колкото повече продължи войната, толкова по-добре за Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако Израел иска да постигне своята цел да унищожи Хамас, сраженията ще трябва да се разпространят и на юг, въпреки че основната инфраструктура на терористичната групировка е на север в град Газа, казва пред АРД експертът по Близкия изток Петер Линтл. Смята се, че до момента са били убити между 2000 и 3000 бойци на Хамас, респективно възможностите на групировката са сериозно ограничени, смята Линтл, според когото до момента израелската армия е дала не повече от 50 жертви.

Международният натиск върху Израел ще се увеличава

Според експерта терористите трябва да са си давали сметка, че бруталността на тяхната атака ще предизвика военна конфронтация с Израел и той неизбежно ще си постави за цел да ги унищожи. Но някои от надеждите на Хамас естествено остават несбъднати, като например опитът им за провокиране на война на повече от един фронт, коментира Петер Линтл пред АРД. Той посочва че не успя нито опитът за ескалиране на напрежението и на Западния бряг, нито се стигна до отваряне на втори фронт от Хизбула.

Въпреки това експертът е убеден, че колкото по-дълго продължава тази война, толкова по-добре ще е това за Хамас. Причината е, че ще загиват все повече цивилни палестинци и международният натиск спрямо Израел ще става все по-голям. "Хамас със сигурност са пресметнали това”, казва експертът.

"Прозорецът на легитимност" в един момент ще се затвори

За Хамас е важно палестинската кауза да се върне отново в центъра на вниманието, заради което те са готови да пожертват много цивилни палестинци, отбелязва пред АРД Линтл. Израелските военни също са пределно наясно, че разполагат само с определено време, преди натискът спрямо тях да стане твърде голям - говори се дори за т.нар. "прозорец на легитимност".

Този термин е бил използван и при предишни конфликти с Хамас. Сега обаче ситуацията е различна заради бруталността на атаката срещу Израел. Затова вероятно САЩ ще дадат повече време на Израел, а израелците вероятно по-упорито ще се противопоставят на международния натиск. Не е ясно обаче за колко време точно става дума - някои споменават две седмици, други говорят за месеци, посочва Линтл. Според него предстоят по-дълги прекратявания на огъня, защото в противен случай хуманитарната ситуация ще излезе извън контрол.

Линтл обобщава пред АРД и сложната ситуация с болницата "Ал Шифа" в Газа. Според него, ако Израел не успее да открие и да покаже командния център на Хамас, заради който твърдеше, че бомбардира здравното заведение, т.нар. "прозорец на легитимността" може по-бързо да се затвори.

Може ли все пак да се очаква и втори фронт

"Изглежда, че на север Хизбула ще продължи с нападенията, без обаче да иска да става пълноправен участник във войната", казва Линтл пред АРД. Но според него това може да се промени по всяко време - ако падне ракета върху израелска болница или каквато и да е цивилна инфраструктура, това веднага ще значи, че Израел трябва да реагира. На Западния бряг ситуацията е дори по-чувствителна, смята експертът. Там роля играят както поддръжниците на Хамас, така и израелската армия, а и малки групи радикални израелски заселници, които провокират местните палестинци. От огромно значение е как Палестинската автономия ще успее да задържи нещата под контрол.

Най-лошият сценарий би бил части от силите за сигурност на Палестинската автономия да се обърнат срещу Израел, посочва Линтл. Засега изгледи за това няма, но трябва отново и отново да се подчертава колко е важна автономната власт на Западния бряг, казва експертът пред АРД. "Въпреки че според мнозина критиките ѝ по отношение на нападението на Хамас не бяха достатъчни, тя играе изключително важна роля за запазването на стабилността на ситуацията на Западния бряг."

Решение с две държави засега е невъзможно

Планът в ивицата Газа да бъде установена администрация на ООН би се реализирал много трудно, смята Петер Линтл. Освен практическите препятствия пред осъществяването на тази идея, трябва да има и ясна визия какво ще последва, казва експертът. "Няма как Газа просто да бъде предадена на Палестинската автономия, тъй като тя не разполага с достатъчно подкрепа в палестинското общество. Нужна е по-голяма легитимност, която няма как да се постигне без избори", казва експертът пред АРД. Неговото мнение е, че трябва да се мисли в посока на решението за две държави, но това просто няма как да се случи със сегашното правителство на Израел - то е твърдо против подобно решение. Правителството на Нетаняху е изключително непопулярно - мнозина дори го обвиняват за войната, казва Линтл. Това значи, че е много вероятно след войната да има нови избори, макар Нетаняху всячески да се опитва да ги избегне. "Именно това би било условието да се отвори нов хоризонт", смята експертът.

Автор: Кристоф Шваниц АРД


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тя тая война

    3 1 Отговор
    съвсем скоро ще свърши...
  • 2 За циганите е по важно

    6 0 Отговор
    да се вдигне патардия.
  • 3 Аби

    3 2 Отговор
    3000 от Хамас убили, а цивилните над 10 000

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХА ХА

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Аби":

    Малко са, до са требаше да са ги преполовили.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Объркано Атлантиче

    10 2 Отговор
    Американският журналист Ноам Чомски: Съединените щати смятат Хизбула за терористична организация, но терминът „тероризъм“ се използва от големите сили за обозначаване на форми на насилие, които те не одобряват. САЩ подкрепиха атаките на Израел и окупацията на Южен Ливан. Хизбула беше инструментът, който ги изгони, явно затова са терористична организация.

    И това е отражение на силата на империалистическите държави – САЩ и Европа. Те представят проблема по такъв начин, че изглежда, че проблемът е политиката на Хамас, а не по-екстремната политика на Съединените щати и Израел. И това не е само политика. Не са само думи. Това са действия.
  • 10 ХоХоХо

    1 0 Отговор
    Каква война? Ако насреща си евреите имат истински противник с армия, авиация,флота как биха нарекли това? Това не е война

    Коментиран от #11

  • 11 Точно така

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХоХоХо":

    Най-голямото което ционистите имат насреща е минохвъргачка..
  • 12 ТрампЛин

    0 1 Отговор
    Същото може да се каже с пълна сила и за руснята-Колкото по-дълго продължи войната с Украйна, толкоз по-добре за НАТО и САЩ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    2 0 Отговор
    Израел е терористична даржава и ще бъде онищожена голям кеф